Промовисани најмлађи официри Војске Србије

Објављено: 09.09.2017.год.
фото: Министарство одбране Србије

 

На свечаној церемонији испред Дома Народне скупштине данас су промовисани најмлађи потпоручници Војске Србије. Прве официрске чинове добило је 187 кадета и кадеткиња 138. класе Војне академије и 3. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије. 

Најбољима у рангу, сабље је уручио председник Републике Србије Александар Вучић, док је најуспешнијим кадетима по видовима и службама начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић уручио пиштоље са посветом. Најбољим кадетима Медицинског факултета ВМА министар одбране Александар Вулин доделио је парадне бодеже.

Најбољи кадети 138. класе Војне академије су Александар Илић (општи успех 9,73, студијски програм Јавне финансије), Иван Димитријевић (општи успех 9,72, студијски програм Војнохемијско инжењерство, модул Убојна средства) и Марија Лукић (општи успех 9,67, студијски програм Јавне финансије).

 
Најбољи у рангу по видовима и службама су – у виду Копнена војска Милан Стевановић (општи успех 9,58, студијски програм Менаџмент одбране, модул Артиљерија), у виду Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Стефан Марковић (општи успех 8,93,  студијски програм Менаџмент одбране, модул АРЈ за ПВД), а најбољи у службама је Владимир Марковић (општи успех 9,44, студијски програм Јавне финансије).
 
Најбољи кадети на Медицинском факултету ВМА су Милош Даниловић (општи успех 10,00), Стефан Петковић (општи успех 9,94) и Александра Ђајић (општи успех 9,92).
 
Честитајући прве официрске чинове најмлађим потпоручницима Војске Србије, председник Србије Александар Вучић је рекао:

 
– Права школа, поред стицања нових знања и вештина, поставља себи задатак да код полазника развије интересовања за боље разумевање догађаја, појава и процеса у свету који нас окружују, да ствара свестрану, радозналу личност, увек жедну нових знања. Наши официри се и образују у складу са тим циљем. А постројени овде испред Дома Народне скупштине кадети 138. класе Војне академије и кадети 3. класе Медицинског факултета ВМА су управо завршили своје школовање за почетне официрске дужности и спремини су за храбар и частан животни позив – да служе својој отаџбини и свим њеним грађанима.
 
Председник Србије подсетио је најмлађе официре на то да су завршили школу која је у својој традицији од 167 година изнедрила славне официре  Путника и Степу, Мишића и Бојовића, мајора Гавриловића, и друге, који су водили српску војску кроз победе и славу у оба светска рата. Рекао им је да су они најмлађа генерација официра која баштини и наставља традицију својих предака, унапређујући своја знања и вештине најсавременијим образовним поставкама.

 
– Обављање прве официрске дужности суочиће вас са свакодневним изазовима, доносићете важне одлуке од којих зависи успешно извршење постављеног задатка, зато морате да будете свесни одговорности за оно што је највредније, а то су људски животи и поврх свега наша једина отаџбина Србија. Уверен сам да су одговорност према људима који очекују ваша наређења, али и одговорности према отаџбини, вредности које су вам дубоко усађене током школовања на Војној академији. Сигуран сам да ћете знати да се ухватите у коштац и са најтежим проблемима. Зато, међу вредностима којима се најпре учите као кадети, највише места заузимају војничка част, официрски интегритет, љубав према Србији, понос на славну војничку традицију, али и систем вредности који почива на слободарској идеји, која је исписала наше повесно слово, идеји хуманости и сарадње међу државама, идеји мира. Ваш посао је да чувате, браните и штитите независност и суверенитет наше Републике Србије – нагласио је председник Вучић.
 
Обраћајући се и окупљеним грађанима председник Србије рекао је како је поносан на то што Војска Србије по угледу и поштовању заузима прво место међу институцијама државе и ужива највеће поверење.
 
– Србија свакако претендује да у области одбране и безбедности, али и школовања официрског кадра, заузме лидерску позицију у региону с обзиром на њен географски положај, на обученост и оспособљеност њене армије, али и углед који српско војно школство има у свету. Током респектабилног постојања и рада, кроз нашу Војну академију прошли су кадети из великог броја земаља са свих континената – рекао је Вучић и позвао присутне да поздраве кадете из Анголе и Републике Српске, који су управо завршили Војну академију Универзитета одбране Војске Србије. Он је истакао да ће и ти млади официри однети у своје земље изузетно официрско знање, да ће понети лепа сећања на боравак и школовање у Србији, пре свега доживотна пријатељства са својим колегама из исте класе.
 
- Још један од националних приоритета јесте очување и повећавање угледа наше војске и војне професије. У условима сложених безбедносних изазова данашњице Војска одржава и унапређује своје оперативне и функционалне способности како би у свакој ситуацији била спремна да оружану силу којом располаже усмери на извршавање поверених мисија и задатака. Тај процес огледа се у развоју, модернизацији, опремању и наоружавању Војске Србије, као и у научноистраживачкој и образовној делатности. Тек једно с другим, дакле у сталном сагласју, изграђују и унапређују ефикасност  Војске Србије – рекао је Вучић у свом обраћању.

 
Он је истакао и чврсто опредељење Србије за војну неутралност:
 
– То не значи да би наша војска требало да остане пасивна у односу на изазове по мир и безбедност. Неутралност не значи незаинтересованост и пасивност. Напротив. Значи, између осталог, искрену посвећеност миру и сарадњи. Зато су припадници наше војске ангажовани у више земаља света у мировним операцијама у више светских кризних жаришта. Желим да поделим са свим грађанима Србије понос на припаднике наше војске који за свој труд, знање, обученост и посвећеност заслужују бројне и сталне похвале и који нас часно представљају међу својим колегама из целог света.
 
Председник Србије је рекао да је то ангажовање мали, али веома битан показатељ наше жеље да „као држава не будемо ношени буром светских збивања већ да кормилом своје судбине сами управљамо. Да ослушкујемо оно што се догађа око нас, али и себе и оно што се збива у нама самима”.
 
– И данас нам је изнад свега потребна будност онаква какву имају војници на стражи, потребна нам је и решеност да делујемо, онаква какву имају војници док извршавају своје задатке. Такву будност и такву решеност имали су пре тачно стотину година српски војници у рововима Солунског фронта док су сањали повратак у поробљену Србију. Из тих ровова кренули су у јуриш, марширали су и борили се све док нису извојевали коначну победу. И та победа српског војника ушла је у уџбенике као пример стратегијског и вештог тактичког деловања у сукобу с веома надмоћним непријатељем – подсетио је на славне дане председник Србије.

 
Председник Вучић је, завршавајући обраћање, рекао да снага једне војске није тек у броју војника, већ у одговору какав је свако од њих.
 
– Није снага ни у броју официра, колико у њиховој вештини, знању, стратешком умећу и смелости. Највећа снага је у оном непобедивом и вечном одговору шта браниш, шта чуваш и за кога се бориш. Онај ко брани слободу, свој кућни праг и на прагу своју децу, жену, своју прадедовину, отаџбину, своју отаџбину, тешко може бити побеђен. И наше стално унапређење Војске Србије није друго до потреба да сачувамо онај исти кућни праг наслеђен од предака. Такође, посао државе је да вам омогући бољи живот као и вашим породицама. Не заборавите, управо због наше снаге и жеље да сачувамо Србију Војска ће свакако бити изложена сталним нападима туђих служби, медија и интересних група. Ви морате да останете чврсти и постојано браните интересе наше и једине Србије којој смо се на верност заклели – поручио је Александар Вучић.

 
Најмлађим кадетима и свим присутним на свечаности обратио се и начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић.  Он је подсетио да се тренутно на Војној академији школује око 1.500 полазника, а за најновију генерацију младих официра је рекао:
 
– Ово је генерација одличних кадета, врлодобрих спортиста, способних, спремних и одлучних младих људи. О томе говори и чињеница да је ово друга генерација у последњих 15 година са високим просеком – 8,23. Међу њима су државни репрезентативац у атлетици  и вицешампион Балкана у трци на 400 м, међу њима је и трећепласирана једриличарска екипа у такмичењу војнопоморских академија Медитерана и црномоских земаља. Међу њима је носилац часног крста са традиционалног пливања на Ади Циганлији за Богојављање. Међу њима је и женска футсал екипа, која је освојила прво место на турниру „Играјмо за 16”, и многи други талентовани и одлучни будући официри.
 
Генерал Зековић је поручио потпоручницима да буду поносни и на данашњи дан и да се понашају у духу  академске девизе коју су добили на Академији – Знање је ваше оружје и врлина, а част је ваша имовина.
 
– Академија је уверена да је изнедрила генерацију часних официра и официрки. Верује у ваша знања и зато се трудите да на почетним дужностима не изневерите наша очекивања. Упамтите, ваш животни пут је пут сталног образовања и од вас захтева самопрегоран рад. У вас верује Србија, у вас верује Војска Србије – поручио им је начелник Војне академије.


Присутнима се обратио у име 138. класе и први у рангу Војне академије, од данас потпоручник Александар Илић, који је рекао да је иза кадета пут пун препрека и изазова које су успешно савладали.
 
- Било је потребно много труда и одрицања, мотива и жеље да би смо данас стајали пред вама часно и поносно, и није било нимало лако. Међутим, то је једини исправан начин за стварање човека и српског официра, рекао је Илић и додао да и ове године Србија добија младе официре који су спремни и стручни да наставе славну традицију својих предака, који никада нису устукнули пред тешкоћама.
 
Захваљујући професорима који су, како је истакао, преданим радом помогли да најмлађи официри Војске Србије стекну вештине и навике, а старешинама, које су им несебично пренели искуства и припремили их за војнички живот, први у рангу Војне академије је поручио да буду сигурни да ће генерација оправдати њихово поверење и испунити њихова очекивања.

 
Поздрав најмлађим колегама упутио је и пилот мајор Александар Гајић, из авиона  који су прелетима увеличали данашњу свечаност.
- Најмлађим колегама честитам први официрски чин! Служите часно своме народу и будите понос своје отаџбине. Живела Србија! – поручио је мајор  Гајић.

На данашњој свечаности изведен је и дефиле најмлађих потпоручника и кадета Универзитета одбране, а уз прелет ваздухоплова Војске Србије.  Програм свечаности употпунили су наступи Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички” и Репрезентативног оркестра Гарде, изведен је егзерцир кадета Војне академије, а драмски уметник Бојан Перић прочитао је одломке из мемоарске грађе пуковника Николе Цоловића, команданта 1. војничке бригаде Коњичке дивизије.


Свечаној промоцији потпоручника присуствовало је највише државно и војно руководство, представници дипломатског кора, делегације оружаних снага пријатељских земаља, верских организација, бројни гости из земље и иностранства, породице и пријатељи новопроизведених  потпоручника и грађани.
 
Ове године Војну академију завршило је 160 кадета и кадеткиња 138. класе, међу којима је 12 из Републике Анголе и један из Републике Српске. Медицински факултет ВМА завршило је 27 момака и девојака, међу којима 24 из 3. класе Медицинског факултета и троје са мастер студија.

Министарство одбране Србије


Коментари (1) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Национална лабораторија за истраживање последица НАТО агресије би могла заживети

2017-09-19 15:33:59

Предлог Иницијативе за истину о последицама НАТО бомбардовања Србије добио је подршку председника Србије, сазнају „Вечерње новости“. Како наводи овај лист, према плану Иницијативе требало би да...

Хаг упозорио Шешеља да ће му поставити браниоца ако се не појави на суђењу

2017-09-19 10:45:08

Жалбено веће Хашког трибунала позвало је лидера СРС-а Војислава Шешеља да се у року од 10 дана поново определи да ли ће лично присуствовати седници по...

Турска укида теорију еволуције из школских књига

2017-09-17 18:00:04

Ученици у Турској враћају се сутра у школске клупе и биће последња генерација која ће учити о еволуцији на часовима биологије, пошто од наредне јесени ни...

Кањете: Вашингтон не намерава да ревидира Париски споразум

2017-09-17 17:27:59

САД намеравају да промене услове свог учешћа у Париском споразуму о клими, а не да изађу из њега, јављају медији, позивајући се на резултате министарског састанка...

Патријарх александријски и све Африке долази у Србију

2017-09-17 08:50:26

Током седмодневне посете нашој земљи, Теодор Други ће се сусрести са највишим државним званичницима и посетити најважније православне светиње, откривају извори блиски врху СПЦ

Добој: Помен страдалим припадницима специјалне полиције

2017-09-16 22:00:50

Парастос за 26 припадника Петог одреда Специјалне бригаде полиције, погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату, служен је јуче у Добоју у оквиру обиљежавања 25 година од оснивања тог...

Трамп: Интернет би требало искључити због екстремиста

2017-09-16 10:08:19

Интернет би требало да буде „искључен“ због екстремиста, написао је на Твитеру амерички председник Доналд Трамп, реагујући на најновији напад у Лондону. „Још један напад у Лондону...

Долина јоргована постала долина смећа и корова

2017-09-16 08:22:02

Долина јоргована увек је важила за једно од најлепших места у Ибарској клисури и тако је било још од времена краљице Јелене Анжујске у чију част...

Век чесме докторке Елси

2017-09-15 14:20:04

Младеновац данас обележава 100 година од смрти Елси Инглис, предводнице мисије шкотских болничарки у Србији

Дарко Младић: Здравствено стање генерала Младића све лошије

2017-09-15 14:16:24

Здравствено стање генерала Ратка Младића у хашком притвору све је лошије и он видно слаби, рекао је његов син Дарко Младић и додао да је убеђен...

rt drustvo
РР банер друштво

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли подржавате предложену поделу Косова мимо Резоулуције 1244?