НАТО наставља са појачаним бомбардовањем Србије - преговори неуспешни

Објављено: 06.06.2017.год.

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 06.06.1999.КУМАНОВО - Шеф војне делегације НАТО у Куманову генерал Мајкл Џексон изјавио је у понедељак рано ујутро да са југословенским војним званичницима није постигнут договор о повлачењу Војске Југославије са Косова.

Он је новинарима рекао да НАТО "нема алтернативу него да настави и чак интензивира" ваздушне ударе против Југославије.

Џексон се новинарима обратио након разговора који су трајали од суботе, 5. јуна ујутро и на којима је требало да буде прецизирано повлачење југословенских војних снага са Косова.

Шеф делегације НАТО је новинарима прочитао изјаву у којој је навео да је задатак две војне делегације био да се договоре како да "политички договор постане војна реалност на терену"."Југословенска делегација је изнела предлог који не би гарантовао безбедан повратак свих избеглица нити потпуно повлачење југословенских снага", казао је Џексон.


Он је рекао да предлог југословенске делегације "није био у складу" са планом који је председник СРЈ Слободан Милошевић договорио са руским изаслаником Виктором Черномирдином и изаслаником ЕУ, финским председником Мартијем Ахтисаријем.План, који предвиђа повлачење Војске Југославије и полиције са Косова, прихватила је 3. јуна Скупштина Србије.


"Зато немамо алтернативу него да наставимо и чак интензивирамо ваздушне нападе док југословенска страна не буде спремна да у потпуности примени договор", рекао је Џексон.

"Спремни смо да се састанемо са југословенском делегацијом, што је неопходно да би се (примена договора) постигла", рекао је он.

Џексон је предводио војну делегацију НАТО која је у бази алијансе у Куманову разговарала са југословенском војном делегацијом на челу са замеником начелника Врховне команде Војске Југославије генерал-пуковником Светозаром Марјановићем.

САД су у понедељак саопштиле да се бомбардовање Југославије наставља после неуспеха преговора о повлачењу југословенских снага са Косова и да ће разговарати са својим савезницима и Г-8 како би се одлучили следећи кораци.

Нема "никаквих озбиљних" разговора

БРИСЕЛ - Портпартол НАТО Џејми Шеј изјавио је у понедељак да се у Македонији не одржавају "никакви озбиљнији" разговори између НАТО и Војске Југославије.

Он је тиме оповргао своју ранију изјаву, да ће се у понедељак у 13.00 часова по југословенском времену "на нивоу официра за везу" наставити прекинути разговори о повлачењу југословенских снага са Косова.

Шеј је око 13.00 часова по југословенском времену изјавио да "то није случај", али да ће "канал за комуникацију остати отворен", ако буде био потребан.

Он је поновио да контакти нису прекинути, али да су све две стране, по свему судећи, договориле да остану у телефонском контакту, уместо да разговарају лицем у лице, како се претходно наговештавало.

Кејт о спорним тачкама

СКОПЉЕ - Портпарол НАТО у Македонији мајор Треј Кејт изјавио је у понедељак да је најспорнија тачка дводневних разговора о повлачењу југословенских снага с Косова инсистирање СРЈ да резолуција Савета безбедности мора бити усвојена пре него што трупе НАТО уђу на Косово.

"Једна од кључних тачака је што Срби траже да буде усвојена резолуција Савета безбедности", прецизирао је Кејт. Он је у понедељак покушао да умањи значај разлика које су се појавиле током сусрета, рекавши да је НАТО задовољан начином на који се он одвијао.

"Још је остало неколико војних аранжмана који би требало да се прецизирају", рекао је Кејт.

"НАТО је спреман да настави преговоре када год то буде било неопходно. Ми смо спремни да спроведемо војну страну (споразума) када год нам буде речено да кренемо".

Југославија прихвата снаге под окриљем УН

КУМАНОВО - Југославија је спремна да прихвати размештање међународних мировних снага на Косову под покровитељством УН или присуство које ће бити успостављено одлуком Савета безбедности УН, изјавио је у понедељак ујутро члан југословенске делегације на разговорима са НАТО у Куманову Небојша Вујовић.

Вујовић се обратио новинарима након што је генерал НАТО Мајкл Џексон рекао да ће западна војна алијанса интензивирати ваздушне ударе против Југославије после неуспеха разговора са југословенском војном делегацијом о повлачењу ВЈ са Косова.

Вујовић је одбацио као "шпекулације" медијске извештаје да југословенска делегација нема мандат за преговарање.

"Имамо мандат да реализујемо технички споразум заснован на политичком документу сачињеном у Београду, на основу договора специјалног руског изасланика Виктора Черномирдина, председника Мартија Ахтисарија и председника СРЈ Слободана Милошевића", рекао је Вујовић.

"Разговори су били конструктивни и позитивни. Показали смо добру вољу и то ћемо и даље чинити", додао је Вујовић.

"Имали смо мандат заснован на одлуци Парламента и владе Србије и владе СРЈ да постигнемо договор заснован на београдском састанку', рекао је он.

Додао је да ти принципи садрже "пуно уважавање федералног интегритета и суверенитета СРЈ, чији је Косово саставни део, као и присуство међународних трупа под окриљем УН или присуство трупа по одлуци Савета безбедности".

"Наставићемо са конструктивним напорима и наставићемо да разговарамо и даље", рекао је Вујовић.

Агресија коштала седам милијарди долара

ЛОНДОН - Седамдесет дана ваздушне агресије на Југославију стајало је НАТО седам милијарди долара, или сто милиона долара дневно, пише лондонски "Фајненшел тајмс".


Дневни трошкови агресије раније су процењени на шездесетак милиона долара, али су они знатно порасли како се кампања бомбардовања интензивирала, истиче лист.


Највећи део трошкова отпада на Сједињене Државе и Велику Британију, па се ови издаци неће озбиљније одразити на економије земаља чланица НАТО, истиче лист.

Бомбардован југ Србије

РУДНИК - Авијација НАТО наставила је у ноћи између недеље и понедељка нападе на југ Србије и бомбардовала два врха на Руднику где се налазе телевизијски репетитори.

У понедељак око 1.20 са четири пројектила погођен је врх Велики Штурац на Руднику, а петнаестак минута касније, такође са четири пројектила бомбардован је Мали Штурац. На врховима се налазе репетитори Радиотелевизије Србије, телевизија Пинк, Политика и локалних радио и ТВ станица, јавили су медији.

ПРИШТИНА - Авијација НАТО је у недељу од 21.40 до 22.13 бомбардовала подручје Метохије са око 30 пројектила, саопштио је покрајински Центар за обавештавање.

МАРКОВИЋИ - У недељу око 23.25 је са четири пројектила бомбардовано куршумлијско насеље Марковиће.

БЕОГРАД - На ширем подручју Београда се у недељу нешто пре поноћи чула паљба Противваздушне одбране Војске Југославије. Ваздушна опасност је у Београду оглашена у понедељак у 01.19, након 40 сати без дејстава авијације НАТО на подручју главног града СРЈ.

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - Авијација НАТО је у понедељка око 1.20 са четири пројектила гађала село Велики Штурац код Горњег Милановца. Петнаестак минута касније, са такође четири пројектила бомбардовано је село Мали Штурац.

За сада није познато шта је била мета напада, али се претпоставља да су бомбардовани репетитори Радиотелевизије Србије и БК Телевизије.

Кориштена и архива Гласа јавности


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

2019-05-25 17:51:16

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 25.05.1999.

2019-05-07 20:22:06

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 07.05.1999.

2019-05-03 20:55:19

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 03.05.1999.

2019-05-02 21:29:08

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 02.05.1999.

2019-04-26 21:02:40

  ХЕРЦЕГ НОВИ - Јединице Противваздушне одбране Ратне морнарице су у суботу, између 21 сат и 21.30 часова, снажно дејствовале против НАТО авијације, која је надлетала Боку...

2019-04-25 21:39:47

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.04.1999.

2019-04-17 21:28:31

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 17.04.1999.

2019-04-16 19:57:40

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 15.05.1999.

2019-04-15 20:53:55

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ РАТКЕ ПАМЕТИ 14.04.1999.

2019-04-14 20:55:00

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 13.04.

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: