НАТО гађао Неуролошко одељење болнице „Др Драгиша Мишовић“ и затвор у Истоку

Објављено: 21.05.2017.год.
фото: Слободан Пикула

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 20. и 21.05.1999.


У НАТО нападу бомбардовано Неуролошко одељење болнице "Др Драгиша Мишовић"

Погинуло троје, а десетак пацијената рањено


БЕОГРАД - Током напада НАТО алијансе на југословенску престоницу, у четвртак, неколико минута пре један сат, са два пројектила погођено је - Неуролошко одељење болнице "Др Драгиша Мишовић" у Булевару мира на Дедињу.У ракетирању овог здравственог објекта у оквиру комплекса зграда "Железничке болнице" погинула су три пацијента, док је лакше и теже повређено десетак болесника. Спасилачке екипе Војске Југославије и МУП Србије успели су да до поподева извуку два настрадала, док се осамдесетдвогодишња старица Зора и даље налази под рушевинама.

Саопштена имена погинулих

БЕОГРАД - У бомбардовању Клиничко-болничког центра (КБЦ) "Драгиша Мишовић" у Београду погинули су Зора Бркић (82), Бранка Бошковић (75) и Радослав Новаковић (47), саопштио је директор Неурологије КБЦ Дејан Сумрак.

Сумрак је на конференцији за новинаре рекао да су се Зора Бркић и Бранка Бошковић лечиле од последица можданог удара, док је Новаковић био на испитивању.

Од силовитих детонације оштећена је зграда "Дечије клинике" и "Гинеколошко-акушерске клинике", бараке ГП "Партизански пут" и просторије правне службе болнице и рачуноводство. Из разорених објеката сви преживели су до раних јутарњих часова евакуисани и размештени по београдским болницама.

- Као обичан човек не могу да разумем напад на болницу. Само десет минута пре ракетирања обавили смо царски рез. Синоћ је било страшно, а ми нисмо ни замишљали да ће нам бомбе падати по дворишту. Овај напад се не може ничим оправдати - каже др Миодраг Лазић, уролог специјалиста са Неуролошког одељења "Др Драгиша Мишовић".

Од бомбе која је пала само два метра од зграде клинике, која је недавно реновирана, настала је рупа ширине седам и дубине два метра. Од експлозије тотално је уништена приземна просторија у којој су били непокретни болесници. На све стране су разбацани кревети, душеци и гардероба. И две бараке "Партизан пута" су сравњене са земљом, док је пола Управне зграде уништено. На "Дечијој клиници" су полупани прозори, а врата су излетела из штокова. Гвоздена ограда је изваљена и искривљена, а двориште болнице је прекривено лишћем испод којег су шут, даске и гране са околног преполовљеног дрвећа у Улици Јована Мариновића.


Погинуло деветнаест затвореника и стражара


ИСТОК - Најмање 19 особа је погинуло, а 10 рањено у петак када је авијација НАТО гађала Казнено-поправни дом у Истоку. Још најмање седам лешева остало је у затвору.Према речима управника затвора Александра Ракочевића, погинуо је и заменик управника Неџмедин Каличанин. Још четири стражара су теже повређена. Велики број затвореника побегао је за време напада. Од 1.000, колико их је било на издржавању казне, многи су били припадници "ОВК", рекао је Ракочевић.

     КПД у Истоку ракетиран је у пет наврата с 24 ракете; у 8,40 сати изручена су два пројектила, у 9,20 сати 10, од 13 до 13,30 сати пет, три ракете око 14 сати и од 14,05 до 14,15 сати четири пројектила.Један од портпарола НАТО у Бриселу, генерал Волтер Јерц, потврдио је овај напад, али није изнео прецизније податке.

Авијација Североатлантске алијансе дејствовала у петак по целој Србији

Нове жртве НАТО

СОМБОР - У ноћи између четвртка и петка у Сомбору је одјекнула серија веома снажних детонација. НАТО авијација гађала је складиште "Нафтагаса", у јужној индустријској зони града, која је била захваћена димом и пламеном. Према досадашњим информацијама, у нападу на Сомбор погинуо је Никола Хинић, а више особа је рањено. Хинић је погинуо када је један пројектил авијације НАТО у Улици Вука Караџића погодио куће породица Хинић и Кнежевић. Њихови домови су потпуно уништени.

БЕОГРАД - У четвртак у 20.20 часова НАТО авијација је гађала складиште "Југопетрола" у Радничкој улици у Београду. Резиденција швајцарске амбасаде у Београду претрпела је, током овог напада, знатна оштећења. Готово сви прозори швајцарске резиденције на београдском Сењаку, окренути према "Југопетролу", попуцали су од снажних детонација. У швајцарској резиденцији у време напада био је пријем поводом националног празника те државе. Према незваничним информацијама, повређених нема.

У петак, непосредно после поноћи, мета напада био је реон Липовачке шуме.

НАТО авијација дејствовала је у петак у 11,13 часова на подручју Космаја. Један пројектил пао је у шуму, иза Споменика космајском партизанском одреду.

СМЕДЕРЕВО - Авиони НАТО су у петак у два наврата дејстовали на подручју Смедерева. Авијација је најпре око 11.00 часова са три пројектила гађала складиште "Југопетрола" у Годоминском пољу. То је био седми напад на ово складиште у коме је причињена огромна материјална штета. Нешто пре 13.00 часова гађан је с једним пројектилом предајник Радио Смедерева у Годоминском пољу.

ПРИШТИНА - Авијација НАТО у петак је наставила да дејствује по искључиво цивилним циљевима на подручју Косова и Метохије и за скоро сат и по изручила око 25 пројектила. Шест пројектила испаљено је од 08,25 до 09,00 часова на подручју планине Мокра Гора, западно од општине Зубин Поток. Агресорска авијација за двадесет минута, почев од 09,25 часова, са три пројектила гађала је атар села Добрево, у опстини Косово Поље. Нешто пре 09,30 сати више детонација чуло се у околини Урошевца.

ИСТОК - Један засад неидентификовани мушкарац је погинуо, а једна жена је теже повређена приликом жестоког бомбардовања Казнено-поправног дома у месту Исток на Косову. Први напад на Дом са два пројектила догодио се у петак у 08,40 сати, а други пут је НАТО напао у 09,20 часова, када је авијација лансирала десет пројектила. Једним пројектилом агресорска авијација гађала је и фарму "Дубрава" у Истоку.

СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА - НАТО авиони су у петак у 11,15 часова са најмање два пројектила гађали железнички мост на прузи Смедеревска Паланка - Велика Плана код Бресја. Авиони НАТО надлетали су подручја општина Смедеревска Паланка и Велика Плана двадесетак минута.

БОР - Бор је у петак по четврти пут био на мети НАТО. У 11.10 часова, авиони су у два наврата, са неколико пројектила, гађао складиште "Југопетрола", које је у претходним нападима потпуно уништено. Према првим информацијама, повређених нема, али је материјална штета на суседним објектима велика.

Кошмарна ноћ породиља у болници "Др Драгиша Мишовић"

На свет уз бомбе

"Јелену, коју смо мој супруг и ја чекали шест година, нисам стигла ни да упознам када је пала граната на породилиште. Нас пет порођених царским резом, биле смо у интензивној нези која је највише страдала. До тог тренутка, Ружица која је била једина будна, и ја чуле смо детонације у близини, али нисмо хтеле да верујемо да ће можда бити погођена и болница. А онда се све затресло и стакло је почело да лети свуда по соби - враћа се у спасовданску трагичну ноћ породилишта "Др Драгиша Мишовић" Ирена Динић (33), када је НАТО граната покушала да пресече тек рођене животе."Иако сам била најудаљенија од прозора нисам стигла да се заштитим и стакло ми је расекло ноздрву и усну. Лекари су ме шили у ходнику, а ја сам све време размишљала шта је са бебама, и хоћемо ли их уопште поново видети. Хоћемо ли ми остати без њих, или оне без нас? - узбуђено наставља ова млада жена, са видним траговима посекотина на лицу, која је те исте ноћи са свим бебама, другим породиљама, трудницама, и оперисаним женама пребачена у Гинеколошко акушерску клинику "Народни фронт".

Њих пет са бебама у овом породилишту деле собу. Осим Александре Ранчић која је из операционе сале дословце изашла пет минута пре гранатирања, подаривши живот једном прелепом дечаку - све су биле расположене да говоре. Њу треба и разумети јер је још била у анестезији, као уосталом и Александру Томић (25) која се породила уочи Спасовдана увече у 20,45, док је Ивана Костић (33) из Врања операциону салу напустила два и по сата пре бомбардовања.

- Тек сам почела да се будим. Рана ме је ужасно болела, али сам на њу истог тренутка заборавила када је граната ударила- прича Ивана. Размишљала сам шта да радим јер сам још примала инфузију. У једном тренутку сам помислила, можда би било боље да некако паднем са кревета, тако ћу бити безбеднија. Питала сам се шта је са мојом Теодором, пошто нисам успела да је видим... А онда су стигли лекари и склањали нас. Нису чекали носила. Мене је изнео на својим леђима др Антић.

Слична осећања износи и Александра Томић чија девојчица још није добила име. О томе како ће се звати тек треба да одлучи триопогодишњи брат Бојан. Али је зато осмогодишњи Вук за свог брата, којег му је подарила мајка Ружица Димић (31), запослена у бомбардованој болници, име припремио унапред. Није знао у каквој ће му се ноћи родити брат, али му је дао право име. Малени дечак се зове Огњен...

- Када сам почела да радим, отворено је породилиште. Када сам родила свог другог сина, они су га насилно затворили. Надам се, привремено- вели Ружица док са нежношћу држи сина у наручју.

Све оне имале су само једну мисао у пакленој дедињској ноћи. Да своје бебе виде и узму у наручје. И да их ни за тренутак не остављају саме. То су им у ГАК "Народни фронт" и обезбедили тако да после свега могу мирно да се опорављају и чекају одлазак кући.

Пооштрити санкције СРЈ у ваздушном саобраћају


БРИСЕЛ - Европска комисија је у петак предложила владама својих чланица да прошире санкције у ваздушном саобраћају уведене према СР Југославији због рата на Косову, саопштио је портпарол Комисије.

Досадашња забрана летова југословенских авиокомпанија на линијама између земаља ЕУ и СР Југославије биће проширена на европске и компаније из трећих земаља, када је усвоји Савет министара ЕУ. Осим тога, југословенским авиокомпанијама ће бити потпуно забрањено да слећу и полећу са аеродрома у ЕУ, без обзира на дестинацију.

У новој забрани изузеци ће бити предвиђени за летове "хитне природе" или за хуманитарне циљеве. Изузеци који се односе на неке чартер летове авиокомпанија из Црне Горе и даље ће остати на снази.

Кориштена и архива Гласа Јавности


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

2019-05-25 17:51:16

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 25.05.1999.

2019-05-07 20:22:06

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 07.05.1999.

2019-05-03 20:55:19

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 03.05.1999.

2019-05-02 21:29:08

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 02.05.1999.

2019-04-26 21:02:40

  ХЕРЦЕГ НОВИ - Јединице Противваздушне одбране Ратне морнарице су у суботу, између 21 сат и 21.30 часова, снажно дејствовале против НАТО авијације, која је надлетала Боку...

2019-04-25 21:39:47

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.04.1999.

2019-04-17 21:28:31

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 17.04.1999.

2019-04-16 19:57:40

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 15.05.1999.

2019-04-15 20:53:55

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ РАТКЕ ПАМЕТИ 14.04.1999.

2019-04-14 20:55:00

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 13.04.

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: