„Подударност погледа и приступа“: Руски амбасадор у Београду за РТ о односима Србије са Русијом и ставу о деловању НАТО-а

Објављено: 13.02.2022.год.
фото: Gettyimages.ru © Aleksandar Milosavljevic / EyeEm / RT

Србија позитивно и у потпуности разуме руске предлоге за гаранције безбедности у Европи, изјавио је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко у интервјуу за РТ ДЕ. Он је истакао да руководство Србије дели став Москве о неприхватљивости даљег ширења НАТО-а. Дипломата је говорио и о сарадњи Русије и Србије у војној и економској сфери и објаснио зашто Београд не намерава да се придружи Северноатлантској алијанси и зашто одбија да подржи антируске санкције.


- Зашто Србија наставља свој курс ка развоју стратешког партнерства са Русијом и вишевекторске дипломатије, упркос притисцима Европске уније?

- Заиста, Европска унија, у контексту преговора о приступању Београда ЕУ, врши огроман притисак на Србију. Овај притисак се фокусира на захтев да се прекину односи са Русијом, а најактивније је почео почео 2014. године. Потом се наставио са различитим интензитетом како би се Србија натерала да се придружи антируским санкцијама ЕУ.

Али то није дало никакве резултате. Јер, како сте с правом рекли, мултивекторска дипломатија је основа спољне политике и деловања Србије на међународној арени. Сарадња са Русијом овде заузима огромно место. Управо је то линија, курс који у највећој мери одговара националним интересима Србије. То је временски тестиран курс који земљи даје конкретне резултате.

Александар Боцан-Харченко, фото: © serbia.mid.ru

Александар Боцан-Харченко, фото: © serbia.mid.ru

Србија у овом случају заузима принципијелан став, упркос притисцима и потешкоћама. Београд принципијелно и прилично категорично одбацује такве приступе ЕУ. Још једном понављам - то се пре свега односи на националне интересе Србије, са задацима њеног развоја, даљег економског опоравка, као и изналажења најбољих одговора на тако савремене изазове као што је, на пример, пандемија.

У сарадњи са Русијом пронађена су решења која су Србији помогла да се избори са таласима пандемије. То укључује успостављање производње "Спутњика V" овде и помоћ у вакцинацији. О овом делу сарадње, као и о нашим економским везама, можемо још дуго да причамо. Многи наши заједнички економски пројекти су много већи од оних које Београд реализује кроз ЕУ.

Поред тога, важан фактор је духовна и културна блискост наших земаља, као и наша сагласност о многим политичким и спољнополитичким питањима.
 
- ТВ канал РТ ДЕ добио је дозволу за емитовање у Србији, али је Немци не признају и покушавају да блокирају рад овог медија. Да ли овакво понашање Немачке крши право на информисаност становника Европске уније? Уосталом, РТ ДЕ емитује не само у Немачкој, него и у другим земљама. Шта Србија мисли о овоме?
 
- Перцепција у Србији је, наравно, крајње негативна. Јер ово је удар на РТ и, уопште, на наше информативно присуство у Немачкој. Осим тога, ово је, наравно, ударац и крајње непријатна ситуација за Србију, чија је дозвола, издата у пуном складу са Европском конвенцијом о радиодифузији, једноставно игнорисана.
 
Штавише, Србија је овде показала принципијелан приступ делујући у оквиру ове конвенције, што значи у оквиру европских и међународних норми. Иначе, наши партнери у ЕУ нас увек позивају на то, али су у овом случају сами прекршили те норме.
 
- На територији Србије делује цео концерн америчких медија на српском језику, повезан са бившим шефом ЦИА Дејвидом Петреусом. Може ли се рећи да у Србији преовладава англосаксонско гледиште? И колико би онда било важно имати алтернативну тачку гледишта?

- Заиста, напори Американаца, Велике Британије и многих земаља ЕУ у овој области су у порасту. Њихово информационо присуство расте. Ипак, ако говоримо о јавној потражњи, онда она остаје, и то могу рећи без икаквог претеривања - у корист руских информација и руских извора информација. "Спутњик" је овде веома тражен, гледа се, слуша, чита.

Иако, нажалост, у Србији немамо целу информатичку бригу, као Англосаксонци, интересовање за наше медијске изворе овде је огромно. Имамо планове да проширимо наше информационо присуство. Пре свега ради се о РТ-у. Мислим да ће ускоро његово присуство бити појачано. Укључујући емитовање на српском језику. Веома је тражен и резултат ће бити велики.

Штавише, рад на српском језику значиће емитовање не само у Србији, већ и у целом региону Балкана.
 
- Онда пређимо на другу веома важну тему међународног дневног реда - Украјину. Између Русије и Запада постоје веома велике безбедносне тензије. Мислите ли да би Београд на неки начин могао да утиче на тражење додирних тачака у овој ситуацији?
 
– Београд веома позитивно и са пуним разумевањем доживљава наш став који се тиче давања безбедносних гаранција. Велико разумевање, 100% разумевање постоји, и то је дугорочно. Оно ће постојати у односу на неширење НАТО-а, пошто је Србија неутрална земља која је обезбедила овај неутрални статус упркос притисцима и наговорима да се придружи такозваној евроатлантској породици.

Србија је већ направила свој избор, који је повезан и са унутрашњим политичким моментима и са спољним аспектима, у корист неутралности. У овом случају, избор Србије у корист НАТО-а је немогућ, тешко га је замислити, макар и због тога што не постоји и неће постојати јавна сагласност, јавни консензус у корист таквог избора.
 
То је повезано са последицама НАТО агресије на Србију 1999. године. Али постоји још један аспект. То је схватање на регионалном нивоу да ширење НАТО-а на рачун других балканских земаља, земаља бивше Југославије, није довело до јачања безбедности, већ је, напротив, довело до нових линија поделе, претњи и противречности.

И нико никада није објаснио, ма колико питали, какве користи ове земље имају од уласка у НАТО. Чуо сам доста измишљотина, укључујући и да ће то дати неки незамислив економски узлет, прилив инвестиција и тако даље. Међутим, реалност показује да не постоји ништа обећано.
 
Ипак, по питању НАТО-а, рад Запада у односу на Србију се наставља. Апсолутно грубо, ова црта се повлачи у суседној Босни и Херцеговини, где је Република Српска, један од ентитета конститутивних народа, категорички против уласка у НАТО. Запад покушава да ову земљу преломи преко колена да би кроз њу увукао Србе у НАТО - прво босанске Србе, а онда и саму Србију.
 
Али у Београду постоји јасно схватање да је евроатлантска опција потпуно неприхватљива, јер не даје земљи већу сигурност и стабилност.
 
- Колико је идеолошки фактор битан у изградњи односа Србије са НАТО?
 
- Идеолошки фактор је присутан у приступу НАТО-а. У Србији то не функционише баш најбоље, али у приступу алијансе, као и Европске уније, постоји.
 
За чланице НАТО-а ... укључити Србе у НАТО, било да се ради о Републици Српској у Босни и Херцеговини или Србији, изузетно је важан морални и политички задатак. Јер улазак Срба у НАТО, такорећи, затвара страницу историје Косова (повезане са агресијом НАТО-а на Србију 1999.). Само учешће Срба у НАТО-у оправдаће алијансу која је варварски бомбардовала ову државу, уништавала цивилно становништво, инфраструктуру и нанела ненадокнадиву штету чије се последице, укључујући и здравље нације, и даље осећају.

- Како односи Русије са САД-ом и ЕУ утичу на односе са Србијом?
 
- Конструктивна атмосфера сарадње Русије и Запада довела би Србију у удобнији положај, с обзиром на њен вишевекторски курс и линију ка придруживању Европској унији. То је очигледно.

Али овде је главно да српско руководство наставља свој принципијелни курс и не отежава, већ, напротив, проширује односе са Руском Федерацијом и ЕАЕУ, упркос свим претњама, позивима и захтевима Европске уније и НАТО-а.

Запад сматра да Србија, поставивши себи за циљ улазак у Европску унију, сада треба да своју спољну политику у потпуности прилагоди курсу ЕУ, односно да резигнирано, беспоговорно, некритички спроводи и поздравља одлуке које се доносе у Бриселу. Срби се суштински противе оваквом приступу. Они задржавају суверенитет и фокусирају се на своје националне интересе.
 
Србија је недавно купила серију наоружања од Русије. На Западу су се одмах чуле изјаве да би то могло довести до повећања тензија на Балкану. Колико су оправдани такви страхови?
 
- Купила је и куповаће још. То не кријемо. Рад на овом питању одвија се у оквиру међувладине комисије. Све активности везане за војно-техничку сарадњу Русије и Србије одвијају се на основу уговора и планова. У потпуности се поштују све међународне обавезе и споразуми.
 
Србија модернизује своју војску успешно. То се ради у контексту јачања суверенитета земље. То је сасвим легално и у потпуности у складу са нашим плановима за билатералну сарадњу. Наставићемо да тако радимо.
 
А различите забринутости у вези са тим изражавају оне земље које и саме сада засићују Украјину оружјем супротно споразумима из Минска – жариштем и извором нестабилности. Дакле, ово је, наравно, превара.
 
- Србија активно развија сарадњу са Кином. Мислите да нема љубоморе од стране Русије?
 
Љубомора није политичка категорија. Србија је заинтересована за развој сарадње и са Русијом и са Кином. Имамо све могућности за то. Морамо да радимо са Кином. Имамо широко поље за сарадњу на регионалном нивоу. Пре свега, у економији. И таква интеракција се већ спроводи. На пример, наш заједнички пројекат брзе железнице Београд-Нови Сад одлично напредује. Руске железнице на томе раде у сарадњи са кинеским партнерима. Дакле, имамо широко поље за заједничке напоре.
 
- Вратио бих се још једном на односе Русије и Србије. Постоји такав аспект као што је историјско памћење, које игра важну улогу. Један број аналитичара наводи да је хуманитарна димензија руско-српских односа донекле преоптерећена питањима очувања историјског сећања. Да ли се слажете са овом оценом?
 
- Чуо сам такве оцене и сматрам их неморалним и циничним. Рећи да те сарадње има превише је једноставно нехумано, јер говоримо о почасти коју одајемо нашим прецима. Такве сарадње заиста има много. Много тога се ради и радиће се. Србију бих ставио на прво место у низу земаља у којима се најбоље разумеју наши приступи меморијалној сфери, недопустивости преобликовања и ревизије историје.
 
По овом питању имамо потпуну подударност погледа и приступа. Можете питати било кога у Србији и сви ће вам рећи да те ствари треба да се раде. Неопходно је откривати споменике, спроводити акције покрета "Бесмртни пук" који је веома развијен у Србији. Дакле, ова област се развија и складно се уклапа у нашу сарадњу.


"Бесмртни пук" у Београду, фото:  РИА Новости © Олег Иванов

- Међународна ситуација је сада изузетно напета. Конфликти се не решавају, укључујући на Косову и у Босни и Херцеговини. Зашто се они не могу решити?
 
- Разлози су исти, добро су познати. То су двоструки аршини Запада, кршење њихових договора. Овде можете повући паралелу  са ситуацијом у Украјини - Кијев се не придржава Минских споразума. Исто се дешава и са питањем Косова. Приштина, на позив Запада, одбија да испоштује Резолуцију 1244. Она садржи све темељне елементе чија би примена довела до одрживог решења и дугорочне стабилности у овом делу Србије.
 
Исто се дешава и у Босни и Херцеговини. Генерална линија Запада је усмерена на емаскулацију Дејтонског споразума, који наставља да игра незамењиву и јединствену улогу. На Западу покушавају да прикажу случај на начин да је овај споразум довео само до краја рата, а да су сада потребни други приступи. А ти приступи су, наравно, усмерени на давање предности само једној од страна, а то нису Срби.
 
Такав једнострани приступ, покушај подршке само једној страни у сукобу, као и игнорисање основних договора постигнутих на основу Повеље УН и међународног права, не дозвољавају помак у решавању ових питања.

Извор: РТ

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс

Један од оснивача Пинк Флојда говорио је за РТ зашто се сукоб у Украјини наставља и шта стоји иза америчке спољне политике

РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко
РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко

Белорусија ће званично признати независност република Донбаса Доњецка и Луганска ако то буде потребно, али недостатак...

2022-07-22 09:57:04

РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон
РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон

Берни Еклстон је стао у одбрану руског председника

2022-06-30 11:43:21

РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину
РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину

„Конфронтација са Москвом нешто што треба избегавати свим могућим средствима“

2022-06-29 10:31:23

РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана
РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана

Турска не следи вођство Запада у санкционисању Русије јер је вођена прагматичним економским приступом и „политиком...

2022-06-27 07:52:29

РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова
РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова

Бивши немачки канцелар је саопштила да је њен одлазак са функције можда помогао да се подстакне тренутни сукоб

2022-06-18 09:48:27

Лавров: Још увек не разумемо каква упутства Зеленски добија од својих господара у Вашингтону и Лондону
Лавров: Још увек не разумемо каква упутства Зеленски добија од својих господара у Вашингтону и Лондону

Сам Кијев је потписао да не жели преговоре са Русијом, саопштио је руски министар спољних послова...

2022-06-17 08:54:56

Пушилин: Морамо да ослободимо све руске градове
Пушилин: Морамо да ослободимо све руске градове

„Украјина можда једноставно да престане да постоји као држава у некој догледној будућности“

2022-06-16 13:32:18

РТ: Помоћник Зеленског објаснио зашто Кијев концетрише снаге у урбаним срединама
РТ: Помоћник Зеленског објаснио зашто Кијев концетрише снаге у урбаним срединама

Михаил Подољак је рекао новинарима да је лакше „наћи заклон“ у градовима

2022-06-15 13:33:02

РТ: Зеленски изнео очекивања од посете Шолца
РТ: Зеленски изнео очекивања од посете Шолца

Немачко руководство треба да прихвати економску цену прекида веза са Русијом и подржи Украјину не узимајући...

2022-06-15 12:27:27

РТ: Трећи светски рат је проглашен - папа Фрања
РТ: Трећи светски рат је проглашен - папа Фрања

Папа се пожалио на војне сукобе широм света и рекао да је руско-украјинска криза можда „испровоцирана“

2022-06-15 07:50:03

РТ: Асад објаснио зашто се Сирија држи Русије
РТ: Асад објаснио зашто се Сирија држи Русије

Сукоб између Русије и Украјине ће обликовати светски поредак, рекао је сиријски председник за РТ

2022-06-09 20:13:05

РТ: „Не улазите у рат који заправо не разумете“, поручио је Британац који је у Доњецку осуђен на смрт
РТ: „Не улазите у рат који заправо не разумете“, поручио је Британац који је у Доњецку осуђен на смрт

„Не улазите у рат који заправо не разумете“, поручио је Шон Пинер евентуалним будућим страним плаћеницима

2022-06-09 19:34:08

РТ: Британски плаћеник каже да су га западни медији „преварили“ око сукоба у Украјини
РТ: Британски плаћеник каже да су га западни медији „преварили“ око сукоба у Украјини

Држављанин Велике Британије заробљен у Донбасу каже да су га напустили и Кијев и Лондон

2022-06-09 19:26:30

Амбасадор Немачке: Проглашење независности Косова и тзв. народних република се суштински разликује
Амбасадор Немачке: Проглашење независности Косова и тзв. народних република се суштински разликује

Део интервјуа немачког амбасадора у Србији Томаса Шиба за Политику, током којег му је постављено питање „у чему је разлика између заштите територијалног интегритета Србије и Украјине“

2022-06-08 19:36:19

РТ: Западни лидери имају много фобија - Лавров
РТ: Западни лидери имају много фобија - Лавров

Њихова неоколонијалистичка политика је вођена илузијама величине и осећајем да имају право, каже за РТ највиши руски дипломата

2022-05-27 08:40:57

Мурадов: Не сумњам да ће ослобођене територије југа бивше Украјине постати још један регион Русије
Мурадов: Не сумњам да ће ослобођене територије југа бивше Украјине постати још један регион Русије

Ослобођене јужне територије Украјине постаће још један регион Русије, изјавио је у интервјуу за РИА Новости...

2022-05-11 07:16:22

РТ: Кијев лагао опкољене трупе - заробљени украјински командант
РТ: Кијев лагао опкољене трупе - заробљени украјински командант

Заробљени украјински официр каже да је одлучио да побегне пошто је схватио да обећана помоћ неће стићи

2022-05-08 10:00:16

Новинар РТ-а разговарао са хрватским борцем заробљеним у Украјини
Новинар РТ-а разговарао са хрватским борцем заробљеним у Украјини

Он инсистира да се придружио редовима украјинске војске да би добио држављанство земље

2022-05-07 18:18:47

РТ: Зеленски и Бајден деле кривицу са Путином за сукоб у Украјини - Лула да Силва
РТ: Зеленски и Бајден деле кривицу са Путином за сукоб у Украјини - Лула да Силва

Западни лидери су требали да преговарају са Русијом, каже бивши бразилски председник

2022-05-05 08:16:30

РТ: Русија држи око 2.000 украјинских војника који су добровољно положили оружје - Бастрикин
РТ: Русија држи око 2.000 украјинских војника који су добровољно положили оружје - Бастрикин

Многи украјински војници виде отпор као „узалудан“ и више воле да положе оружје, рекао је главни руски истражитељ за РТ

2022-05-04 17:59:16

Уредник Востока о ситуацији у Москви
Уредник Востока о ситуацији у Москви

  Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у...

2022-05-03 19:54:01

РТ: Операција у Украјини доприноси процесу ослобађања света од неоколонијалистичког јарма Запада који је заснован на расизму и америчкој изузетности - Лавров
РТ: Операција у Украјини доприноси процесу ослобађања света од неоколонијалистичког јарма Запада који је заснован на расизму и америчкој изузетности - Лавров

Москва сматра да је вашингтонски концепт света усмереног на САД неоколонијалистички пројекат заснован на расизму и америчкој изузетности

2022-04-30 07:37:18

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк