РТ: „Предуго су САД биле жандарм“: Шешељ о бомбардовању Југославије и приближавању Србије Русији

Објављено: 29.03.2021.год.
фото: © RT

Сједињене Државе су предуго биле светски жандарм, а Србија заузврат треба да се што више интегрише са Русијом. То је у интервјуу за РТ изјавио бивши потпредседник Владе Србије и лидер Радикалне странке Војислав Шешељ. Политичар је говорио и о распаду Југославије, односу Срба према НАТО-у након бомбардовања 1999. године и процесима за признавање руског Крима на међународној сцени.


- (Игор Молохов, РТ) Пре свега, желео бих да Вам изразим своје поштовање. Драго ми је што вас видим у Београду. Имамо једног заједничког пријатеља - писца Едварда. 17. марта је било тачно годину дана откако га више нема. Јесте ли га добро познавали?

- Овде је био наш гост крајем 1991, почетком 1992. године. Путовао је у Републику Српску. Организовао сам му једну вечеру овде у Београду, разговарали смо, два-три његова романа објављена су у Србији. Овде је био веома популаран, као и на Западу. После тога сам неколико пута путовао у Русију, али се никада нисмо тамо срели. Волео бих да се је указала прилика да се сретнемо, али није.


- Едуард се увек сећао свих ових српских сусрета до краја живота.

- Био је веома добро примљен у Србији, у Републици Српској, посећивао је борце на тамошњем фронту, давао изјаве у знак подршке српском народу и зато су га Срби, рекао бих, заволели.

- Ви сте један од ретких политичара који се још увек сећа времена Југославије, стекли сте пуно искуства и сада, имајући то у виду, можете ли дати анализу те ситуације. Да ли сте рачунали на објективност Хашког суда кад сте тамо стигли?

- Не. Знао сам да је то суђење крајње пристрасно. Пред очима сам имао суђење Слободану Милошевићу, које сам пажљиво пратио пре одласка тамо, и знао сам шта ме чека. Али све време сам био уверен да могу да победим и да ћу изаћи као победник. И победио сам.

- Да постоји прилика да се све понови изнова, да ли бисте нешто променили како не бисте завршили пред судом?

- Не, имао бих много више искуства и био бих много ефикаснији. И постигао бих много боље резултате.

- Реците ми, како се догодило да је Радован Караџић изручен?

- Издао га је велики издајник српског народа Борис Тадић када је био председник. Издао је Стојана Жупљанина, Радована Караџића, Ратка Младића и Горана Хаџића. Један је од највећих српских издајника, заједно са Зораном Ђинђићем, који је претходно издао Милошевића и неколико других Срба.

- Да ли су му обећали нешто за то?

- Исплата Зорану Ђинђићу износила је пет или десет милиона долара за изручење Милошевића. А шта је било за Тадића, не знам. Већ сам био у Хагу. Али Зорана Ђинђића је стигла Божја казна.

- Што се тиче Милошевића, у Србији сада постоји одређена идеализација Милошевића, али да ли је и Милошевић направио озбиљне грешке? Реците нам о феномену бившег председника.

- Милошевић је направио много грешака, заиста јесте. Имали смо периоде блиске сарадње и коалиције, али имали смо и периода сукоба. Али заиста ценим и поштујем оно што је Милошевић радио у Хашком трибуналу и мислим да је тамо умро бранећи Србију и Србе. Заиста ценим то. Мислим да заслужује велики споменик у центру Београда. Наравно, често сам говорио о грешкама, објављивао сам те говоре и у својим књигама.

- Питаћу директно: Ко је крив за распад Југославије?

- Немачка и Ватикан. Хрвати су то желели, Словенци. Они су коришћени као алат. Тада су западне снаге пратиле Немачку и Ватикан. Бивши амерички амбасадор у Ватикану Мелади је одиграо подмуклу улогу, значајно утичући на промену америчке политике. Прво су Американци били против распада Југославије, али под његовим утицајем направили су заокрет. Мелади је објавио књигу о својим данима током боравка у Ватикану. И он отворено признаје све своје активности.

- Колико знам, Горбачов је ту такође одиграо улогу када је дозволио да се уједине Источна и Западна Немачка.

- На несрећу, Горбачов је највећу штету нанео Русији, а тиме и Србији. Није ми жао што је он укинуо комунизам у Русији, али штета што је његова политика довела до пропасти државе. А онда је то завршио Борис Јељцин. О томе је говорио отворено. Верујем да је Јељцин један од највећих издајника руског народа. Совјетски Савез је могао да настави да постоји без комунистичке диктатуре. И ниједан народ није искрено желео распад Совјетског Савеза, осим, ​​можда, балтичких народа.

- Ипак, идеологија је била нека врста везивног елемента и у Југославији и у Совјетском Савезу ...

- Да, и идеологија, али народи су научили да живе заједно. Тај режим је заиста био тоталитарни, али је еманциповао народе централне Азије, довео их до европске цивилизације, али није био против њихове вере, поштовао је њихову веру. То значи много. Као што видите, сада панисламизам најтеже од свих продире у ове средњоазијске земље, јер му нису склоне. Они граде цивилизовано цивилно друштво, али такође негују своју веру, која нам, наравно, не смета. Ниједна вера нам не смета ако поштује хуманистичке вредности. Ми Срби у овом смислу никада нисмо били изузетак.

- Има ли наде за потпуни повратак Косова? И под којим условима?

- Американци поново врше притисак на нас, тражећи признање независности Косова. Мислимо да се то неће догодити. Пре свега се надамо подршци Русије, затим Кине. Кина избегава војну интервенцију на европској територији, али њена економска помоћ и инвестиције су драгоцене, посебно с обзиром на то да је спасила две топионице од уништења - Смедеревски металуршки комбинат и топионицу бакра у Бору. И овим су повећали извоз Србије. Некада смо трошили милијарде само на исплату зарада радницима. Али Русија нам пуно помаже и у војном и у политичком погледу, помогла нам је у наоружавању наше војске. Наша војска је сада много јача него пре осам година. Проосмански прозападни режим играо је за уништење, а сада се војска брзо опоравља.

- Да ли мислите да су војска под Слободаном Милошевићем и данашња војска сада једнаке?

- Милошевић је имао проблема са комунистичком војском, која је била антисрпска. Међутим, од 1992. године, од тренутка када је преузео контролу над војском, до 1998. године, ми смо је унапредили. 1999. године, када је почело бомбардовање, имали смо јаку војску, али нисмо имали савремене системе ПВО. Имали смо огроман број тенкова, оклопних возила, људи спремних за борбу, добрих официра, па се НАТО није усудио да изврши инвазију са копненим трупама.

А онда су прозападни режими Зорана Ђинђића, Коштунице, Тадића све упропастили. Ми смо практично били остали без војске. Вучићев режим то поправља. Знате, Вучић је некада био члан наше странке. Кад сам био у Хагу, напустио ју је. Међутим, упркос томе, подржавамо све његове добре подухвате - савез са Русијом, Кином, куповину оружја, инвестиције. Тврди да никада неће признати независност Косова и држимо га за реч.
 
- Да ли мислите да је Вучић проруски или прозападно оријентисан?
 
- Они су на власт дошли као прозападњаци. Али Вучић је, када је био с нама, био је проруски расположен. Пореклом је из русофилске породице. Знам његовог оца и мајку. Отац му је велики русофил. Вучић се уплашио кад су јавили да се враћам из Хага, да ме Американци шаљу да га свргнем. Не, дошао сам и критиковао режим. Иако сам утицао да свргнем Томислава Николића. Био је велика будала и одмах се спетљао са криминалцима. Али што се тиче Вучића, заузео сам конструктиван став. Од 2015. надаље је постајао све отворенији проруски настројен. Према мом мишљењу, није довољно, али се постепено креће у овом правцу. Добио је високу награду од председника Владимира Путина.
 
- Да ли је у догледно време могућ долазак прозападне, про-НАТО владе у Србију?
 
- Могуће је. И стално упозоравам Вучића, критикујем оне министре који су прозападно оријентисани. Те странке не могу добити подршку народа. Али проблем је у томе што ако Вучић буде уклоњен, онда ће на власт доћи прозападни људи, то је опасно. Због тога нема потребе да се такви људи држе у влади.
 
Да ли бол од бомбардовања Југославије 1999. године то одвраћа?
 
- Већина Срба је против Европске уније. Пре свега, представници националних мањина залажу се за Европску унију. Наравно да има много Срба оријентисаних на Запад, али велика већина је против Европске уније, а 90% против уласка Србије у НАТО.

 
 
- Какав је тренутни положај Срба у косовским енклавама?
 
- Они највише негују наде у односу на Русију. Уверени су да Русија никада неће дозволити пријем Косова у УН. А то је за нас најважније. Морамо да ојачамо економију, стабилизујемо Србију, наставимо да обучавамо војску. И доћи ће тренутак да се то питање реши.
 
- Поменули сте да постављате задатак да спречите Косово да уђе у УН. Који се још посао ради на спречавању развоја ове квазидржаве?
 
- Косово никада неће бити озбиљна држава. У рукама је мафије. Режими се мењају, али једна мафија замењује другу. Многе земље повукле су признање. Надам се да ће их бити још више. Неки су признали (попут, на пример, Египта), али нигде не гласају за Косово у међународним организацијама.
 
- Зашто се, по Вашем мишљењу, сада суди косовским милитантима?
 
- Покушавају да елиминишу линију која је била главна у рату. Сви су угрожени злочином и убиствима. По мојој процени, убили су много више Албанаца него цивилних Срба. Они им сметају. Важно је уклонити их из политике. Али мислим да их тамо неће дуго задржати. Они нису Срби да би у затвору служили 20, 30 и 40 година.
 
- О чијем трошку живи Косово?
 
- Углавном на штету средстава албанских гастарбајтера. Косово нема индустрију, врло мало пољопривреде, али то није довољно. Не могу прехранити своје становништво. Али они имају велику дијаспору и људи шаљу новац. И добијају велику помоћ западних земаља.
 
- Какве су перспективе за Србе којима се суди пред Трибуналом и који су сада у затвору? Можемо ли очекивати да буду пуштени или је ово прича затворена за Запад?
 
- Очекујемо да ће у једном тренутку Русија у Савету безбедности УН рећи: „Доста!“ И ставиће вето на даље финансирање Хашког трибунала. Мислим да је то једини излаз.
 
- Како генерално оцењујете односе Русије и Србије у овом тренутку, у овом историјском периоду?
 
- Да је наша странка на власти, процењујем да би била неупоредиво боља него сада. Сад је веза, наравно добра, али могла би бити и боља. Повремено се догоди да нам неко поквари нешто у односима.
 
- Да ли знате нешто о судбини српских добровољаца који су се борили на страни народних република у Донбасу?
 
- Колико знам, нико није добио затворску казну. Иако постоји закон који забрањује такве активности.
 
- Дакле, влада се према тим људима односи с разумевањем?
 
- Са извесном толеранцијом. И ми српски радикали то подржавамо.
 
- Какви су односи између Украјине и Србије?
 
- Толерантни. Нажалост, Београд још није препознао да је Крим део Русије. Али боримо се да то што пре буде признато. Одмах смо, од првог тренутка, рекли да је Крим руски. Такође подржавамо и Доњецк и Луганск. Чак сам добио награду за своје залагање.
 
- Да ли је ситуација у Донбасу сада слична оној у Југославији деведесетих?

- Не, овде је било много горе. Прво су Американци онеспособили све српске радаре и комуникационе системе, а онда су Хрвати кренули у напад. Донбас, Доњецк и Луганск имају подршку иза леђа. Мислим да Русија не би дозволила да људе гњече тенкови. Неће допустити због угледа и части. То је важан део руског народа, а и српског народа.
 
1751. дошло је до велике сеобе Срба из Аустроугарске у Руско царство. И населили су се на територији данашње Украјине. Читава област под данашњим Луганском зове се Славјаносербск. Када сам први пут био у Украјини, 1979. године, био сам на спомен гробљу ослободиоца Кијева и тамо сам видео многа српска имена. То су били познати официри совјетске војске. Поред тога, у Русији има много мојих рођака, чија су презимена Шешељ, чешће Шешељевич.
 
- Говорили сте током суђења у Хагу да је агресија НАТО-а на Југославију пролог сличне агресије на Русију. Да ли сте променили став по том питању?
 
- И данас мислим исто. Запад још није одустао од уништавања Русије ако му се укаже прилика.
 
- Политика санкција која се сада води, овај економски рат против Русије, мислите ли да је успешан? Да ли ће то нешто променити или не?
 
- Не. Није успешна. Колико знам, Русија је захваљујући овим санкцијама развила своју пољопривреду.

Зашто да увози из Европе, кад и сама може све што јој треба да произведе од хране? Лака индустрија. Раније је Русија заостајала. Имала је развијену тешку индустрију. Сада је развила лаку индустрију. То значи да су за њу санкције биле користан подстицај за даљи економски развој.
 
Колико је јака руска наука, према најнапреднијим борбеним системима, који су далеко супериорнији од америчких. Задовољан сам што савезништво Русије и Кине јача. И у једном тренутку Америка ће бити матирана. Наравно, ја сам против војног исхода. Али предуго је Америка међународни жандарм.
 
- Да ли мислите да Вашингтон и колективни Запад у целини могу покварити односе Русије и Србије?
 
- Они отворено захтевају да окончамо наше пријатељске односе са Русијом. Али данас српске власти још увек одбацују ове захтеве. Залажемо се за интензивнију везу. Ми смо за придруживање ОДКБ-у, за источноевропске интеграције.
 
Стога смо за то да се Србија што више интегрише са Русијом.
 
Наравно, сада се држимо своје индивидуалности - чланства у УН, унутрашње политике. Али ми смо за заједничку спољну политику, војску и монетарну политику. Због тога желимо да се интегришемо, попут Белорусије данас, још више.
 
- Сећам се да је уочи рата Милошевић желео да се придружи савезу Русије и Белорусије.
 
То сам највише промовисао у Влади Србије. Тада смо били у коалицији са Милошевићем. И отишао сам на чело делегације у Минск када смо званично затражили чланство. Тада смо добили статус посматрача, а чланство смо затражили неколико дана касније одлуком парламента након почетка бомбардовања. Међутим, након пуча 5. октобра, нови председавајући Савета грађана, доњег дома савезног парламента, Драгољуб Мичуновић послао је писмо у којем наводи да Савезна Република Југославија то одбија. Али није питао ниједног члана. Ми, српски радикали, бисмо то убрзали.
 
Неко каже да са Русијом не постоји територијална веза и да је то тешко. Шта данас значи територијална комуникација? Постоји ваздушна веза, постоји Дунав. Русија је једном прећутно прешла преко чињенице да Румуни нису дозволили да се Србији испоручују тенкови дуж Дунава. Али Бугарска је то дозволила. Али ако то не дозволе ни једна ни друга земља, а руски авиони почну да нам достављају војну помоћ, ко ће их зауставити? Тако да то не смета. Само желим да будемо толико блиски да Русија брани Србију као себе, а Србија брани Русију на исти начин. Моја изјава коју непрестано понављам у Народној скупштини, на телевизији и на другим местима и српским радикалима је "Србија је матица, а Русија мајка".

- Сада многи политичари, на пример Емануел Макрон, говоре о стварању европске војске, о чињеници да се НАТО блок исцрпео. Шта мислите како ће колективни Запад изгледати у будућности? Да ли ће остати Европска унија, хоће ли остати НАТО?
 
- Не, они ће се распасти. Да је Трамп остао, НАТО би пропао. И Трамп ће се вратити.
 
А Европска унија је већ почела да се распада. Никада се неће опоравити од изласка Велике Британије. Мађари су све незадовољнији, Италијани, Шпанци. Чак и Пољаци. Пољаци су увек непријатељски расположени према Русији. А то је зато што немају политичку памет. Русија нема притужби на Пољску. Стаљин је прецизно дефинисао пољске границе, шта је украјинско, шта белоруско, а шта пољско. Пољска ће имати проблема са Немцима, који никада неће прихватити губитак Шлезије, Данцига и других делова. А ако некоме треба савез са Русијом, то су Пољаци. Али њихова католичка вера развила је такву мржњу према Русији коју је тешко искоренити.

Замислите какав би напредак сада постигле Литванија, Летонија и Естонија да су се придружиле Руској Федерацији. Једноставно би процветале. Имају добар географски положај, Русија би тамо улагала и све би напредовало. И тако се боре за малу помоћ са Запада, која ће понекад бити, а понекад не. Чешће неће бити.
 
- Шта би требало да буде праведни мир на Балкану?
 
- Поштен свет је тешко постићи. Дуго га нећемо достићи. Слободна Република Српска Крајина, Босна и Херцеговина, да се врати Црна Гора. Срби живе у Црној Гори. Поновна интеграција Косова. Тек тада би постојао праведни свет.

 Извор: Игор Молотов, РТ

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

Калбухов: Активности „новог високог представника“ у БиХ нелегитимне

Интервју Амбасадора Русије у Босни и Херцеговини Игора Калабухова за лист „Известија” Питање: Русија се више пута...

РТ: Мали има доказе да француске снаге обучавају милитантне групе на његовој територији, наводи премијер
РТ: Мали има доказе да француске снаге обучавају милитантне групе на његовој територији, наводи премијер

Милитантне групе у региону Кидал на северу Малија обучавали су француски официри, рекао је премијер Чогуел...

2021-10-09 08:33:16

РТ: Сви су уморни од великих америчких технолошких компанија и очигледног америчког мешања у руске изборе, наводи Медведев
РТ: Сви су уморни од великих америчких технолошких компанија и очигледног америчког мешања у руске изборе, наводи Медведев

На недавним руским изборима било је широког и очигледног мешања, у распону од циљаних препорука и...

2021-09-28 09:45:15

РТ: „САД нису хтеле да се суоче са истином да више нису глобални хегемон“, наводи шеф Спољне обавештајне службе Русије након дебакла у Авганистану
РТ: „САД нису хтеле да се суоче са истином да више нису глобални хегемон“, наводи шеф Спољне обавештајне службе Русије након дебакла у Авганистану

САД су нису успеле у Авганистану јер су погрешно израчунале сопствене способности и желеле да свој...

2021-09-26 19:26:27

Пуковник Љубинко Ђурковић, команднат одбране Кошара: Епопеју хероизма и витештва изнели су ти славни српски војници и јунаци који су обучавани и припремани да чувају слободу
Пуковник Љубинко Ђурковић, команднат одбране Кошара: Епопеју хероизма и витештва изнели су ти славни српски војници и јунаци који су обучавани и припремани да чувају слободу

Враћање снага безбедности Републике Србије на граничне прелазе, односно на границе Србије, затим чување српских енклава и светиња под окриљем наших снага безбедности и војника

2021-09-24 11:55:08

Митрополит Јоаникије за РТС: Не знам да се бавим политиком, цијелога живота бавио сам се само Црквом
Митрополит Јоаникије за РТС: Не знам да се бавим политиком, цијелога живота бавио сам се само Црквом

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је за РТС да је очигледно да је председник Црне Горе Мило Ђукановић стајао иза немира који су се догодили на Цетињу на дан устоличења. Истакао је да ће поштовати начело одвојености цркве од политике, нарочито страначке. Митрополит каже да је потписивање Темељног уговора близу решења.

2021-09-08 09:12:33

Интервју патријарха Порфирија за „Светигору“
Интервју патријарха Порфирија за „Светигору“

Интервју Његове светости Патријарха српског г. Порфирија за “Светигору”; разговор је водио главни и одговорни уредник о. Никола Пејовић, 4. септембар, 2021. љета Господњег

2021-09-06 09:35:39

Митрополит Јоаникије: Није нам до свађе са браћом, то су наша браћа, то су моја браћа, то је мој народ
Митрополит Јоаникије: Није нам до свађе са браћом, то су наша браћа, то су моја браћа, то је мој народ

Интервју митрополита Јоаникија за Радио „Светигора“ који преносимо у целости

2021-09-03 11:04:43

Гинцбург: Ако се ситуација и даље буде овако развијала, чека нас тешка јесен
Гинцбург: Ако се ситуација и даље буде овако развијала, чека нас тешка јесен

Ако се ситуација и даље буде овако развијала, чека нас тешка јесен. Не само да се...

2021-08-31 06:23:25

РТ: Западни либерали су угрожени успехом Мађарске и не могу прихватити „конзервативну националну алтернативу“, каже Орбан
РТ: Западни либерали су угрожени успехом Мађарске и не могу прихватити „конзервативну националну алтернативу“, каже Орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да је његова земља мета критика САД-а и њихових западноевропских...

2021-08-07 11:32:40

Калабухов: Не планирамо сарадњу са Шмитом, јер га не сматрамо високим представником
Калабухов: Не планирамо сарадњу са Шмитом, јер га не сматрамо високим представником

Амбасадор Руске Федерације у БиХ, Игор Калабухов, рекао је да не планира сарађивати с високом представником Кристијаном Шмитом.

2021-08-04 23:18:38

Председник ДНР-а: Ако буде потребно спремни смо и да покренемо контраофанзиву
Председник ДНР-а: Ако буде потребно спремни смо и да покренемо контраофанзиву

  Председник Доњецке Народне Републике, Денис Пушилин сматра да Украјина неће моћи постојати као држава, укључујући и...

2021-08-03 10:54:41

РТ: Немилосрдни амерички „рат против терора“ изгубљен пре много година - бивши председник Авганистана Хамид Карзаи
РТ: Немилосрдни амерички „рат против терора“ изгубљен пре много година - бивши председник Авганистана Хамид Карзаи

САД су изгубиле рат у Авганистану не када су одлучиле да се повуку након што су...

2021-08-02 08:10:50

Русија неће стајати по страни ако ситуација у Донбасу почне да поприма знаке геноцида
Русија неће стајати по страни ако ситуација у Донбасу почне да поприма знаке геноцида

Око 470 хиљада становника Донбаса добило руски пасош

2021-07-21 12:28:47

Смирнов: Настављамо да свој успех делимо са заједницом у којој послујемо
Смирнов: Настављамо да свој успех делимо са заједницом у којој послујемо

„Прошле године смо у пословању имали два ударца – пад цена нафте и пандемију. У таквим...

2021-07-21 12:03:02

РТ: Кенеди замало окончао Хладни рат и блокаду Кубе 1963. године, каже Оливер Стоун за РТ
РТ: Кенеди замало окончао Хладни рат и блокаду Кубе 1963. године, каже Оливер Стоун за РТ

Америчка блокада Кубе и Хладни рат са СССР-ом могли су да се окончају 1963. године да...

2021-07-14 12:03:10

Оливер Стоун: У америчком уском погледу на свет Русија и Србија често представљене као пропагандисти
Оливер Стоун: У америчком уском погледу на свет Русија и Србија често представљене као пропагандисти

Славни амерички редитељ, сценариста и продуцент, добитник три Оскара, Оливер Стоун у интервјуу за Новости поводом објављене аутобиографије и Фестивала...

2021-07-11 11:32:04

Стевандић: Нећу Додику „пуцати“ у леђа
Стевандић: Нећу Додику „пуцати“ у леђа

Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, рекао је у интервјуу за Независне новине да оно због чега никада неће...

2021-06-13 08:45:05

Боцан-Харченко: Увек смо уз Србију и Србија увек може да се ослони на Русију
Боцан-Харченко: Увек смо уз Србију и Србија увек може да се ослони на Русију

„Трибунал створен пре свега са циљем притисака на Београд и Србију“

2021-06-12 11:11:01

РТ: Путин каже да Бајден није тако импулсиван као Трамп, те да је његов коментар „убице холивудско мачо понашање“
РТ: Путин каже да Бајден није тако импулсиван као Трамп, те да је његов коментар „убице холивудско мачо понашање“

У свом првом интервјуу за америчке медије од 2018. године, руски председник Владимир Путин је карактерисање...

2021-06-12 09:32:37

Путин: Подела народа коју прави Украјина на аутохтоне и неаутохтоне подсећа на нацистичку Немачку
Путин: Подела народа коју прави Украјина на аутохтоне и неаутохтоне подсећа на нацистичку Немачку

Председник Владимир Путин изјавио је да негативно гледа на идеју председника Украјине Владимира Зеленског о томе...

2021-06-10 16:45:01

РТ: Нови светски поредак се формира пред нашим очима - заменик министра одбране Русије
РТ: Нови светски поредак се формира пред нашим очима - заменик министра одбране Русије

Тренутно смо сведоци формирања ни мање ни више него „новог светског поретка“, са постојећим међународним правним...

2021-06-06 18:16:55

Бранко Лукић: Ако се Жалбено веће буде водило доказима, првостепена пресуда генералу Младићу биће поништена или ће бити ослобођен
Бранко Лукић: Ако се Жалбено веће буде водило доказима, првостепена пресуда генералу Младићу биће поништена или ће бити ослобођен

Ако се Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове буде водило доказима, првостепена пресуда генералу Ратку Младићу биће поништена или ће бити ослобођен. Првостепена пресуда се уопште не ослања на доказе, већ на пресуђене чињенице из ранијих поступака, када нису изведени докази о дешавањима на Маркалама и Сребеници, а које је одбрана генерала Младића изнијела у поступку.

2021-06-05 09:24:25

„Моје извињење Србији је извињење председника Републике за бомбардовање које се одиграло без сагласности Савета безбедности УН“
„Моје извињење Србији је извињење председника Републике за бомбардовање које се одиграло без сагласности Савета безбедности УН“

Председник Чешке Милош Земан каже да је његов савет председнику Вучићу у вези са проблемом Косова и Метохије био да не подлеже било каквим притисцима, са било које стране, као и да настоји да одржи добре односе са свим значајним партнерима. Препоручио му је, како је додао, да Србија и у преговорима са ЕУ око придруживања наступа самопоуздано, а не са сервилношћу.

2021-05-20 12:40:22

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: