Др Неле Карајлић: Последњи Европљанин емигрираће у Србију

Објављено: 02.01.2018.год.
Др Неле Карајлић / Фото П. Милошевић / Новости

Музичар Др Неле Карајлић о томе како су ријалити програми превазишли ''Надреалисте'', хоћемо ли бити спремни да дочекамо последњег преживелог из ЕУ...


Хоћемо ли бити спремни да дочекамо последњег преживелог из ЕУ? Које је најважније питање које се мора поставити на референдуму? Како су ријалити програми превазишли "Надреалисте" и зашто је данас немогуће предвидети будућност?

"Пророчке" одговоре на ова питања тражили смо од др Нелета Карајлића, који ће упркос интернационалној музичкој каријери и успешним телевизијским и позоришним пројектима последњих година, остати упамћен пре свега по својеврсној "хроници будућности", коју је крајем осамдесетих водио у "Топ листи надреалиста" и кроз текстове "Забрањеног пушења".

* Да ли вам је досадило да вам приписују пророчке способности? Јесу ли то о чему сте причали могли да виде и други да су мало боље гледали?


- Ни ми нисмо били превише политички писмени када смо правили те скечеве. Кроз нас је више говорио страх него памет. Испало је да је та бојазан била са основом. Али, није ми јасно како ниједна мудра српска глава није предвидела да ће Запад стати на страну наших непријатеља. Не само да смо имали такве главе, већ нам је то и историја јасно говорила.

* Могу ли неки нови "надреалисти" видети каква нас будућност чека?


- Данас је много теже предвидети ствари, јер у једном дану имамо информација као некада у пола године. Од галаме која нас убија са свих страна, немогуће је одредити циљ, карактер и смисао информација, а без тога нема пројекције будућности. У ствари, не верујем да ико на овој планети зна са сигурношћу где ће да доручкује за два месеца.

* Имате ли утисак да је ваш надреализам чедан у односу на "реализам" "Парова", "Фарме"...?


- Ријалити програми су први знаци умирања телевизије. Та страшна сила, која нам је мутила памет деценијама, приближава се свом крају. Али, немојте мислити да ћемо са смрћу телевизије постати слободни. Напротив! Интернет нам већ одавно пере мозак а да ми тога нисмо свесни.
 

 

 * "Заказана" је година уласка у ЕУ. Хоћемо ли стићи на европску журку кад више не буде ни клопе ни пића?

 

- Пре неки дан сам се сетио нашег скеча о последњем Европљанину који од ужасног рата бежи у Југославију. То је један од ретких скечева који се још није испунио, али не значи да неће. Тешко је, међутим, пронаћи разлог због чега Европа тешко функционише. Ипак су то земље и народи који имају дубоку самосвест и велики демократски потенцијал, са снажним талентом за организацију, а ипак тешко функционишу заједно. Кад се они расипају као рижа, шта онда да се очекује од Јужних Словена? Појела их је бирократија коју су сами направили. Са друге стране, не треба заборавити да је управо Европа та која је креатор највећих зала у историји људског рода, колонијализма, фашизма, Холокауста. Можда јој управо због тога на Јалти, Стаљин и Рузвелт, нису дали да се превише размаше.

* Ако будемо пред избором Исток или Запад, коју страну бисте ви изабрали?


- Не брините. Ако заиста дође до сукоба између Истока и Запада, нас нико неће ништа ни да пита. Нас је Запад већ сместио на Исток шта год ми мислили о себи. Они нас гледају као "мале Русе" и тешко је да ћемо бити у стању да ту слику променимо, макар постали командни део НАТО. Пре свакога напада на Русију, прво су били пацификовани Срби. И у Првом и у Другом светском рату, а богами и деведесетих. Само што су деведесетих мало закаснили, па се у међувремену Русија подигла.

* Ако би дошло до референдума у РС, шта бисте заокружили?


- Пре бих расписао референдум у Федерацији са питањем да ли они желе да живе са Србима или не. Јер они нису начисто шта хоће. Говоре о мултиетничности, а нема Србина који се вратио у Сарајево. Отуда и оне комичне ситуације да Председништво БиХ једно договори на састанку, па се онда један члан исправља пред новинарима и говори нешто сасвим супротно. Да није био исти такав случај око Кутиљеровог плана, када је Изетбеговић по повратку у Сарајево, рекао да не важи његов потпис, и тако задавио последњу наду да ће Босна проћи без рата, помислио бих да је то случајност. Овако, изгледа да је у питању систем. Стога, неопходан је референдум у Федерацији са питањем - хоћемо ли постати озбиљни, или ћемо се још мало зајебавати.


* Може ли се цела земља оставити у аманет? Верујете ли да ће Ердоган испунити аманет Алије Изетбеговића?

- Откако је Босне од тада је и аманета. Свако је свакоме ту остављао у аманет свашта. Тешко да је икоме ишта успело.

* Да ли би онај возач који вози ка Газиместану 1989, а буди се 5. октобра, данас учествовао у дијалогу о КиМ?


- Покушати решити косовско питање је прилично амбициозна замисао. На нешто, што вековима стоји као зарез, ставити тачку, може само неки добар мађионичар. Али, сваки покушај јесте корак напред ка некоме решењу. Нажалост, историја не трпи "коначна решења". Знамо како је прошао онај који је такво једно решење желео спровести у дело. Оно на шта ми сада морамо да обратимо пажњу су наши људи доле и света места. То је домен у коме се може деловати. Наравно, сваки облик кооперације са Албанцима је неопходан и пожељан, само што и они, као и Бошњаци, чекају да њихов однос са Србима уреди неко други.

 

УНЕСКО ЋЕ ЗАШТИТИТИ МОРАЛ
*ПОСЛЕ Пишоње и Жуге осамдесетих и Гилета Шампиона деведесетих, ко је (анти)јунак нашег доба? 
- И Пишоњу и Гилета носио је некакав мали, али видљив морални код. Данас је тешко пронаћи такве јунаке. У данашње време, морал практично не постоји. Кажу да ће га почетком идуће године заштитити УНЕСКО.

* Да ли је самоубиство у судници пригодна тачка на рад Хашког суда?

- Мислим да је Хашки трибунал испунио свој основни циљ, а то је да у Босни и бившој Југославији остави довољно жара, да кад год Западу устреба, потпали неки нови рат. Хаг је и једнима и другима и трећима дао за право да се осете изиграним и превареним. Последњом пресудом генералима, они су то учинили и Хрватима. Најстрашније у случају Праљковог самоубиства била је хладна реакција судије, који га је мирно, игноришући необичност ситуације, позвао да заузме своје место. У мислима му је била врела крофна коју добија за ужину. Човек пред њим, који је себи одузео живот, не представља ништа више него један смртни случај више. То је најлепши пример како се велике силе кроз историју понашају према народима бивше Југославије. Као према бићима на нижем степену развоја. Срби су то схватили почетком рата деведсесетих, а случај судије и Праљка идеална је прилика да то схвате и Хрвати. Бошњацима тек следи отрежњење.

* Да режирате филм о Радовану Караџићу односно др Дабићу, који би то жанр био?

- Не бих да снимам филм са јунацима из деведесетих. Превише сам их се нагледао на телевизији, да би их још гледао на филмском платну.

* Многи тврде да је Југославија вештачки створена, ви тврдите да је вештачки, споља, срушена?


- Ево питања. Ако се аутомобил два пута слупа, а процена штете изађе на 100 одсто, да ли је крив аутомобил или човек који га је возио? Не постоји држава на свету која није вештачка. Држава и јесте нешто што пркоси природи човековој. Ту је да га организује, смири, и ограничи његова дивљања. Југославија је и настајала и нестајала у одређеним околностима. Ако са једне стране ставимо оне који су били за њу, а са друге стране оне који су били против ње, видећете колики је то несразмер у квалитету и озбиљности у корист оних који су стајали иза идеје о заједничкој држави Јужних Словена. Сила која долази споља неупоредиво је јача од силе која делује изнутра.

* Можемо ли, упркос свему, једни без других?


- Нисам ја глуп фрајер који не зна колико су јаки и отровни анимозитети што владају међу балканским народима, неподношење, чак и мржња, коју са Запада потпирују када год им се дигне. Али нема напретка на овим просторима, ни у економском, ни у политичком, ни у културном смислу, без неког облика сарадње међу Србима, Бошњацима и Хрватима. Што пре то схватимо, пре ћемо бити у стању да прихватимо последњег преживелог из Европске уније. Као у нашем скечу из 1989. године.

АКО ПОБЕДИМО СЕБЕ, ПАШЋЕ И БРАЗИЛ


* КОЈЕ од две фудбалске химне спремате за Русију? Можемо ли проћи групу?


- Ми можемо победити све. Проблем је што смо ми сами себи најтежи противник. У припремном периоду неопходно би било да селектор организује што више утакмица самих против себе. Ако победимо себе, победићемо и Бразил.

* Пратите ли макар мало Партизан и домаћи фудбал? Разумете ли ово што се дешава на трибинама ових дана?


- Нереди на трибинама су слика немоћи државе и система. Не могу да верујем да нису у стању да стану у крај томе злу.

Вук Мијатовић,
Новости


(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

Митрополит Јоаникије за РТС: Не знам да се бавим политиком, цијелога живота бавио сам се само Црквом

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је за РТС да је очигледно да је председник Црне Горе Мило Ђукановић стајао иза немира који су се догодили на Цетињу на дан устоличења. Истакао је да ће поштовати начело одвојености цркве од политике, нарочито страначке. Митрополит каже да је потписивање Темељног уговора близу решења.

Интервју патријарха Порфирија за „Светигору“
Интервју патријарха Порфирија за „Светигору“

Интервју Његове светости Патријарха српског г. Порфирија за “Светигору”; разговор је водио главни и одговорни уредник о. Никола Пејовић, 4. септембар, 2021. љета Господњег

2021-09-06 09:35:39

Митрополит Јоаникије: Није нам до свађе са браћом, то су наша браћа, то су моја браћа, то је мој народ
Митрополит Јоаникије: Није нам до свађе са браћом, то су наша браћа, то су моја браћа, то је мој народ

Интервју митрополита Јоаникија за Радио „Светигора“ који преносимо у целости

2021-09-03 11:04:43

Гинцбург: Ако се ситуација и даље буде овако развијала, чека нас тешка јесен
Гинцбург: Ако се ситуација и даље буде овако развијала, чека нас тешка јесен

Ако се ситуација и даље буде овако развијала, чека нас тешка јесен. Не само да се...

2021-08-31 06:23:25

РТ: Западни либерали су угрожени успехом Мађарске и не могу прихватити „конзервативну националну алтернативу“, каже Орбан
РТ: Западни либерали су угрожени успехом Мађарске и не могу прихватити „конзервативну националну алтернативу“, каже Орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да је његова земља мета критика САД-а и њихових западноевропских...

2021-08-07 11:32:40

Калабухов: Не планирамо сарадњу са Шмитом, јер га не сматрамо високим представником
Калабухов: Не планирамо сарадњу са Шмитом, јер га не сматрамо високим представником

Амбасадор Руске Федерације у БиХ, Игор Калабухов, рекао је да не планира сарађивати с високом представником Кристијаном Шмитом.

2021-08-04 23:18:38

Председник ДНР-а: Ако буде потребно спремни смо и да покренемо контраофанзиву
Председник ДНР-а: Ако буде потребно спремни смо и да покренемо контраофанзиву

  Председник Доњецке Народне Републике, Денис Пушилин сматра да Украјина неће моћи постојати као држава, укључујући и...

2021-08-03 10:54:41

РТ: Немилосрдни амерички „рат против терора“ изгубљен пре много година - бивши председник Авганистана Хамид Карзаи
РТ: Немилосрдни амерички „рат против терора“ изгубљен пре много година - бивши председник Авганистана Хамид Карзаи

САД су изгубиле рат у Авганистану не када су одлучиле да се повуку након што су...

2021-08-02 08:10:50

Русија неће стајати по страни ако ситуација у Донбасу почне да поприма знаке геноцида
Русија неће стајати по страни ако ситуација у Донбасу почне да поприма знаке геноцида

Око 470 хиљада становника Донбаса добило руски пасош

2021-07-21 12:28:47

Смирнов: Настављамо да свој успех делимо са заједницом у којој послујемо
Смирнов: Настављамо да свој успех делимо са заједницом у којој послујемо

„Прошле године смо у пословању имали два ударца – пад цена нафте и пандемију. У таквим...

2021-07-21 12:03:02

РТ: Кенеди замало окончао Хладни рат и блокаду Кубе 1963. године, каже Оливер Стоун за РТ
РТ: Кенеди замало окончао Хладни рат и блокаду Кубе 1963. године, каже Оливер Стоун за РТ

Америчка блокада Кубе и Хладни рат са СССР-ом могли су да се окончају 1963. године да...

2021-07-14 12:03:10

Оливер Стоун: У америчком уском погледу на свет Русија и Србија често представљене као пропагандисти
Оливер Стоун: У америчком уском погледу на свет Русија и Србија често представљене као пропагандисти

Славни амерички редитељ, сценариста и продуцент, добитник три Оскара, Оливер Стоун у интервјуу за Новости поводом објављене аутобиографије и Фестивала...

2021-07-11 11:32:04

Стевандић: Нећу Додику „пуцати“ у леђа
Стевандић: Нећу Додику „пуцати“ у леђа

Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, рекао је у интервјуу за Независне новине да оно због чега никада неће...

2021-06-13 08:45:05

Боцан-Харченко: Увек смо уз Србију и Србија увек може да се ослони на Русију
Боцан-Харченко: Увек смо уз Србију и Србија увек може да се ослони на Русију

„Трибунал створен пре свега са циљем притисака на Београд и Србију“

2021-06-12 11:11:01

РТ: Путин каже да Бајден није тако импулсиван као Трамп, те да је његов коментар „убице холивудско мачо понашање“
РТ: Путин каже да Бајден није тако импулсиван као Трамп, те да је његов коментар „убице холивудско мачо понашање“

У свом првом интервјуу за америчке медије од 2018. године, руски председник Владимир Путин је карактерисање...

2021-06-12 09:32:37

Путин: Подела народа коју прави Украјина на аутохтоне и неаутохтоне подсећа на нацистичку Немачку
Путин: Подела народа коју прави Украјина на аутохтоне и неаутохтоне подсећа на нацистичку Немачку

Председник Владимир Путин изјавио је да негативно гледа на идеју председника Украјине Владимира Зеленског о томе...

2021-06-10 16:45:01

РТ: Нови светски поредак се формира пред нашим очима - заменик министра одбране Русије
РТ: Нови светски поредак се формира пред нашим очима - заменик министра одбране Русије

Тренутно смо сведоци формирања ни мање ни више него „новог светског поретка“, са постојећим међународним правним...

2021-06-06 18:16:55

Бранко Лукић: Ако се Жалбено веће буде водило доказима, првостепена пресуда генералу Младићу биће поништена или ће бити ослобођен
Бранко Лукић: Ако се Жалбено веће буде водило доказима, првостепена пресуда генералу Младићу биће поништена или ће бити ослобођен

Ако се Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове буде водило доказима, првостепена пресуда генералу Ратку Младићу биће поништена или ће бити ослобођен. Првостепена пресуда се уопште не ослања на доказе, већ на пресуђене чињенице из ранијих поступака, када нису изведени докази о дешавањима на Маркалама и Сребеници, а које је одбрана генерала Младића изнијела у поступку.

2021-06-05 09:24:25

„Моје извињење Србији је извињење председника Републике за бомбардовање које се одиграло без сагласности Савета безбедности УН“
„Моје извињење Србији је извињење председника Републике за бомбардовање које се одиграло без сагласности Савета безбедности УН“

Председник Чешке Милош Земан каже да је његов савет председнику Вучићу у вези са проблемом Косова и Метохије био да не подлеже било каквим притисцима, са било које стране, као и да настоји да одржи добре односе са свим значајним партнерима. Препоручио му је, како је додао, да Србија и у преговорима са ЕУ око придруживања наступа самопоуздано, а не са сервилношћу.

2021-05-20 12:40:22

Мандић: Суочићемо се са свима који су учествовали у фарси званој „Државни удар“
Мандић: Суочићемо се са свима који су учествовали у фарси званој „Државни удар“

Тачно је двије године од када је у подгоричком Вишем суду јавно саопштена пресуда у суђењу,...

2021-05-09 08:29:08

РТ: „Колективни Запад живи у земљи фантазије“, каже Захарова усред новог таласа антируске хистерије
РТ: „Колективни Запад живи у земљи фантазије“, каже Захарова усред новог таласа антируске хистерије

Западне земље живе у мрачној „земљи фантазије“ коју су створиле током година антируске пропаганде, рекла је...

2021-04-25 10:25:03

Генерал Мојсиловић: Обавезни војни рок дугорочно решење за неутралност Србије
Генерал Мојсиловић: Обавезни војни рок дугорочно решење за неутралност Србије

Војска Србије је данас, имајући у виду шта смо од наоружања увели у употребу и за...

2021-04-25 08:12:18

РТ: Недостатак правог лидерства: Пандемија открила „огромне проблеме“ у ЕУ и на Западу, каже Захарова за РТ
РТ: Недостатак правог лидерства: Пандемија открила „огромне проблеме“ у ЕУ и на Западу, каже Захарова за РТ

„С тим у вези, питање које треба поставити је, шта ако сутра амерички председник, био то господин Бајден, господин Трамп, господин Обама или било ко други, каже Немачкој да престане да дише, да ли ће га послушати? Да ли ће престати да дише?“

2021-04-24 11:06:10

С. Стојичевић: Невладин сектор је постао „пета власт“ у Србији
С. Стојичевић: Невладин сектор је постао „пета власт“ у Србији

Буџетска линија 481 је постала легалан начин финансирања америчких мрежних утицаја у Србији

2021-04-17 09:23:28

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: