НАТО осиромашени уранијум: Србија по смртности од тумора прва у Европи

Објављено: 03.04.2015.год.


Међу последицама НАТО бомбардовања Србије јесте и стално повећање броја оболелих и умрлих од рака.

Бацање бомби с осиромашеним уранијумом на подручје Косова и Метохије и рубних делова Пчињског округа 1999. изазвало је пре десетак година праву „експлозију“ лимфома и леукемије у централној Србији, а очекује се да ће званични здравствени извештаји за 2014. годину показати да се драстично повећао и број оболелих од солидних малигних тумора, каже у разговору за Спутњик председник Друштва за борбу против рака, професор Слободан Чикарић.

Експлозија малигних обољења

Последњи званични извештај Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ обухвата период до 2012. године. Према подацима који су тада објављени, на подручју централне Србије и Војводине забележен је пораст бројa оболелих од лимфома и леукемије за чак 80 одсто.

Највећи раст броја оболелих забележен је 2006. године, управо у периоду када се завршио латентни период између дејства канцерогеног радиоактивног материјала и појаве обољења. Истовремено, повећао се и укупан број оболелих од свих врста малигних обољења, па је протеклих година број умрлих од рака у централној Србији скочио за 11 одсто.

Професор Чикарић каже да би могло да се очекује и упадљиво повећање броја оболелих и умрлих од солидних малигних тумора у извештају за 2014. годину.

То је претпоставка која може да се деси, али не мора. Ткива за леукемију и лимфоме су високоосетљива на јонизујуће зрачење. Просечни латентни период између дејства канцерогеног материјала и појаве леукемија и лимфома јесте 7,5 година. За солидне малигне туморе, који чине 95 одсто свих малигних обољења, тај период је 15 година, и то је управо 2014. година. Здраве ћелије солидних ткива су радиорезистентније, отпорније, не мора се десити ’експлозија’, али неко повећање би могло да се деси“, сматра Чикарић.

Почетком фебруара ове године, како наводи професор Чикарић, Институт за јавно здравље у Приштини поднео је извештај о малигним обољењима у 2013. и 2014. години на подручју Косова и Метохије, према којем је на том подручју забележен пораст броја оболелих од малигних тумора за 57 одсто.

Код нас, по мом прорачуну, ако тренд раста буде исти као до сада, треба да буде 40.000 новорегистрованих у централној Србији и Војводини, односно 5.500 нових случајева болести на милион становника“, каже Чикарић и напомиње да је у поређењу са светским просеком од 2.000 новооболелих на милион становника годишње веома забрињавајућа цифра.

Поређења ради, професор наводи да у развијеним земљама стопа нових случајева малигних обољења опада у просеку за 0,6 одсто годишње, док се стопа смртности смањује за 1,6 одсто.

„У Србији је стопа инциденције расла за два одсто, а стопа морталитета за 2,5 одсто. Ми смо по умирању од малигних тумора први у Европи. То је исто један од показатеља да се у животном миљеу становника Србије нешто посебно дешавало“, упозорава професор Чикарић.

Последице бомбардовања осиромашеним уранијумом

Председник Друштва Србије за борбу против рака подсећа да је НАТО авијација током бомбардовања 1999. године на подручје тадашње Савезне Републике Југославије, превасходно на територију Косова и Метохије и на рубне делове Пчињског округа, бацила око 15 тона осиромашеног уранијума, чији је период полураспада четири и по милијарде година. Професор Чикарић, такође, упозорава да је испитивањем терена утврђено да је на том подручју пронађен и плутонијум, који има период полураспада 24.000 година.

Према његовим речима, приликом експлозије бојеве муниције са осиромашеним уранијумом образовала се прашина микронских димензија која се распоредила по целој Србији и Балкану.

Грци су након два и по месеца бомбардовања Србије испитивањима утврдили да је зрачење на територији њихове земље повећано за 20 до 30 одсто, напомиње професор Чикарић.

Он наглашава да, упркос томе што је реч о релативно малој количини радиоактивног отпада, постоји опасност по здравље људи јер је најмања доза зрачења довољна да у здравим ћелијама људског организма покрене механизме који ће их претворити у малигне. Други ризик јесте мутација генома, што доводи до рађања деце са психофизичким поремећајима.

Десет милиона становника Србије нашло се у марту, априлу и мају 1999. у зони ризика од зрачења, и даље се налази у зони ризика. Зашто и ми не бисмо тражили од оних који су урадили то што су урадили одштету. Разговарао сам о томе с многим веома одговорним људима у овој земљи, али они који су одговорни нису стручњаци, а стручњаци у држави не реагују на ту тему, јер ту тему официјална политика гура под тепих, и бивша и садашња, а можда и будућа“, каже председник Друштва за борбу против рака.

Криза у здравству и умирање од рака

Наводећи ове забрињавајуће податке, професор Чикарић упозорава на још један проблем, а то је смањење броја излечених од рака.

Проблем је у томе што је 2001. стопа преживљавања била 46 — грубо речено, од 100 оболелих успете да излечите 46. У Европи је то око 50, у Шведској око 62. Та стопа у Србији опада, па је 2012. била 41. Значи да је излечење све слабије“, каже Чикарић.

Србија је 2012. године укључена у пројекат Европског здравственог потрошачког индекса и тада је заузела последње место на листи од 35 земаља по квалитету здравствених услуга. Прошле године нашла се на 34. месту, испред Босне и Херцеговине, Црне Горе и Румуније.

Онкологија Србије је знатно допринела да се здравство Србије нађе на овом неславном месту. Учешће радиотерапије у лечењу малигних обољења је свега 20 до 30 одсто. У Француској примера радиотерапија чини више од 60 одсто процеса лечења. На 37.000 малигних тумора који се годишње открију и на 7,2 милиона становника, Србија би требало да има 30 генератора јонизујућег зрачења, а има 10 до 12 и сваког дана се један од њих квари“, упозорава Чикарић.

Он, такође, наводи да се на почетак радиотерапије чека и по неколико месеци, а оптимално чекање је до три недеље. И протоколи о третману малигних тумора понекад, како каже, нису у складу с најновијим сазнањима у онколошкој науци.

Комбинујете хирургију, хемотерапију и радиотерапију. У последњих десет година наметнути су протоколи о трошењу огромне количине цитостатика, а истраживачки подухвати су показали да цитостатици не могу ништа да ураде против солидних тумора, којих има 95 одсто“, каже Чикарић.

Проблема има и у контроли лечења онколошких пацијената, као и у палијативном збрињавању неизлечивих пацијената који су углавном препуштени бризи укућана, уместо да о њима воде рачуна у болничким условима.

Професор Чикарић, најзад, указује да је скрининг, односно благовремено откривање малигних тумора које вероватноћу њиховог излечења повећава и до сто одсто, тек у повоју.

Валентина Булатовић,
sputnik


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Геополитика долине Нила — О израњајућој кризи у североисточној Африци

Готово је извесно да се свакако, било кроз фикцију, било кроз разговоре бар некада сусрео са идејом ратова за пијаћу воду — ова идеја обично је повезана са (пост)апокалиптичним сценаријима у којима нека врста force majeure у виду климатских промена или мултинационалних корпорација ограничава приступ изворима питке воде.

\
"Ниједна тема није забрањена": Објашњење Модијеве посете Москви

Док се индијски и руски лидери састају на билатералном самиту, они ће разговарати о диверсификацији односа у складу са националним интересима.

2024-07-08 22:53:46

Московски пакт: Хоће ли Русија ујединити разједињени свет?
Московски пакт: Хоће ли Русија ујединити разједињени свет?

Глобална већина све више показује своје незадовољство поретком заснованим на западним правилима, али да ли ће Кремљ то искористити?

2024-07-06 20:34:27

Сукоб Русије и САД ће надживети украјинску кризу
Сукоб Русије и САД ће надживети украјинску кризу

Москва на Вашингтон мора да гледа као на дугорочну претњу

2024-06-29 12:32:50

Владимир Кршљанин: Српско-руско братство је наш императив
Владимир Кршљанин: Српско-руско братство је наш императив

Срби и Руси су у духовном, културном, генетском и историјском смислу изузетно блиски народи. Њихова блискост...

2024-06-09 20:16:44

Европа бледи и постаје „изгубљени континент“
Европа бледи и постаје „изгубљени континент“

Аутор: Андреј Сушенцов, програмски директор Валдајског клуба.

2024-05-25 22:40:40

Владимир Зеленски: Нема мандата, нема избора. И шта сад?
Владимир Зеленски: Нема мандата, нема избора. И шта сад?

С обзиром да му је мандат истекао и да сукоб иде лоше по Кијев, украјински лидер је у веома тешкој ситуацији

2024-05-21 20:36:34

Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја
Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја

4. априла се навршава 75 година од оснивања Северноатлантског савеза – НАТО. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев говорио је за аиф.ру о улози овог савеза у светској политици и о томе како је његов главни циљ постало „обуздавање“ Русије.

2024-04-02 18:31:24

Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује
Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује

Ако погледамо прве чланове Повеље УН и Универзалне декларације о људским правима, видећемо да су западне владе од њих потпуно одступиле.

2024-04-01 12:08:53

„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви
„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви

Чак и пре објављивања било каквих резултата истраге, западни медији су почели да извештавају да је терористичка организација Исламска Држава (ИСИЛ) одговорна за масовно убиство. Званични представници Беле куће су један по један изјавили да „нема сведочења о учешћи Украјине“, иако у том тренутку још није било целе слике о томе шта се догодило.

2024-03-24 14:30:53

Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу
Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу

Вашингтон води прокси рат у покушају да нанесе „стратешки пораз“ Москви и потребан је оштрији одговор на то

2024-03-24 13:16:24

Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство
Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство

Братство: У сусрет црном датуму – 24. марту, када ће се цивилизовани свет осврнути на злочин колективног Запада над српским живљем на Балкану – БРАТСТВО корача гледајући и у прошлост и у будућност. Поводом 25. годишњице од НАТО агресије, желимо да наши читаоци правилно виде да ли је рат НАТО против Срба и Православља део историје – било, па прошло! Или је жив и води се свим средствима која су му на располагању у свету који се мења?

2024-03-15 21:12:31

Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство
Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство

Навршило се месец дана од последњег састанка руског амбасадора у Београду Александра Боцан Харченка и српског министра одбране Милоша Вучевића. „Братство“ у серији интервјуа са еминентним саговорницима, већ неколико месеци уназад, поставља питање како унапредити сарадњу Србије и Русије док траје окршај Запада и Русије и док је Београд под сталним притиском да се у спољној политици усагласи са циљевима Запада. Поводом питања конкретно војне сарадње, своје процене дају три експерта – генерали Митар Ковач, Божидар Форца и Лука Кастратовић. Они објашњавају шта нам је од Русије неопходно да добијемо у оквиру војне сарадње и говоре о политици као одлучујућем фактору.

2024-03-01 16:21:09

Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?
Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?

Ситуација за фебруар 2024.

2024-03-01 16:16:28

Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство
Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство

Косово и Метохија је српско питање, али се оно не тиче само Србије, него целог Православља и уверен сам да ће суверенитет Србије на том делу територије опет бити потпун – истакао је у разговору за Братство Иван Андрејевич Ивањиков, доктор правних и политичких наука, професор Сверуског државног универзитета правде.

2024-02-29 12:17:03

Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство
Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство

Руси су нам једини историјски пријатељи. Долазили су да нас ослободе и врате нам мир. Запад је за нас извор зла, највише Енглеска. За Запад су нас везали неморални људи. Русија је већа од целе Европе, а уз њу су и Кина и Индија. Природно је да се окренемо Русији, Србија би имала више него сада. Западни коров је пустио много корења, треба нам воље, знања и времена да се њих ослободимо. Чека нас место у ШОС и БРИКС, а наш опоравак би био веома брз. Требају нам Уговор и пријатељству и сарадњи са Русијом и стручни људи у влади. Сарадња са Русијом нас штити од западних претњи, јер Русија нам је прави пријатељ!

2024-01-14 21:56:25

Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство
Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство

НАТО још ратује против нас, против Словена и православља. Од појаве Путина планови Запада пропадају. Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој. И НАТО и ЕУ су под командом САД, између њих нема велике разлике. Политички независна Србија се мора економски ослонити на Исток и БРИКС. Русија нам је помогла и у 19. веку и у светским ратовима, иако нисмо имали заједничку границу. Ни сада без Русије не можемо да вратимо своје. Нема равнотеже између пријатеља и непријатеља. САД диригују Куртију, али и нашим западњацима. Рат Запада против Истока траје 1000 година. Треба учити о заједничкој борби и поштовати ветеране…

2024-01-13 12:52:55

Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство
Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство

Саговорник портала Братство је Борис Над, српски писац и мислилац. Стални је сарадник многих домаћих и иностраних часописа и сајтова. Објавио је двадесетак књига прозе, есеја и поезије.

2024-01-07 20:47:01

Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ
Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ

Србија мора наставити да гради братско савезништво и јединство са Русијом, челично пријатељство са Кином и сарадњу са свим земљама, које поштују њен суверенитет и територијални интегритет.

2023-12-31 21:36:32

Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре
Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

2023-12-21 16:03:08

Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО
Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО

У припремама последњег самита НАТО о Западном Балкану, генерални секретар организације, Јенс Столтенберг, оптужио је Русију за „ширење дезинформација, дестабилизацију и подривање Балкана“ и посебно истакао „сецесионистичку реторику која раздире БиХ“. Портпарол руског МИП Марија Захарова, реаговала је без афекта – просто подсетивши да је НАТО тај чија је појава на Балкану „увек праћена погибијом људи и ратним злочинима“.

2023-12-13 13:59:25

Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?
Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?

Све је готово осим повика за Зеленског и његове следбенике, па каква ће бити реакција у Кијеву и шире?

2023-12-05 17:19:44

Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?
Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?

Очајнички покушај Кијева да постигне барем неки облик моралне победе уступио је место потпуном неуспеху – па шта се даље дешава?

2023-11-29 15:37:36

Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра
Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра

Главни носилац потенцијала балканске сарадње и интеграције је, наравно, Србија. Не само због свог централног положаја на Балкану, већ пре свега зато што је најсамосталнија, односно зато што је једина сачувала тесне везе са Русијом

2023-07-10 11:58:36

Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе
Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе

Недостатак приступа јефтиној енергији учинио је континент мање конкурентним

2023-06-02 23:41:07

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: