"Ниједна тема није забрањена": Објашњење Модијеве посете Москви

Објављено: 08.07.2024.год.
Фото: Sputnik

Док се индијски и руски лидери састају на билатералном самиту, они ће разговарати о диверсификацији односа у складу са националним интересима.


Премијер Индије Нарендра Моди ће у понедељак посетити Русију, што је прва билатерална посета у његовом новом мандату. Ово је однос са изузетно добро организованом институционалном историјом. Можда је коефицијент поверења највиши од свих билатералних односа које Русија управља, упркос глобалним турбуленцијама изазваним геополитичким сукобима, текућим ратовима и другим изазовима који директно утичу на две државе.

Москва и Њу Делхи такође често и искрено консултују о питањима везаним за Кину, која постају све важнија у настајућем глобалном пејзажу, са амбицијама Пекинга које постају све очигледније.

Штавише, Русија је председавајућа и домаћин самита БРИКС+ у великом стилу, са преко 200 састанака који му претходе. Дакле, оба лидера имају пуне тањире и велики мени који је отворен за њих ове недеље.

Моди је управо био на самиту Г7 у Италији где се састао са многим лидерима, укључујући украјинског Владимира Зеленског, који сматра да би Њу Делхи могао одиграти много већу улогу у решавању конфликта између Русије и Украјине, с обзиром на специјалан однос који две земље и лидери имају.

Моди је заступао поштовање Повеље УН, прибегавање дијалогу и дипломатији, и инсистирао је да ово "није доба рата" и да мир мора бити искрено тражен. Идеали и морали, чак и у спољној политици, пружају основу и сидро за затварање празнина и решавање криза. Међутим, на "самиту мира" у Швајцарској Индију је представљао високи дипломата који је одбио да подржи тезе са тог скупа, јер то не би довело до мира већ до више подела. Одсуство Русије на конференцији у Швајцарској учинило је да она буде неуспешна, али индијска подршка прекиду рата и ослањање на дипломатију остали су чврсти.

С обзиром да Њу Делхи има за циљ да делује као мост између Запада и Истока, као и између Севера и Југа, вероватно је да би Моди могао деловати као поуздан посредник, нарочито након што је проценио расположење лидера Г7. Али за танго је потребно двоје.

Нема сумње да су конфликт између Москве и Кијева и борбе на Блиском истоку, као и дуготрајни утицаји пандемије, изазвали велике проблеме и кризе за 'Глобални југ', чији су интереси и благостање интегрални део индијског спектра спољне политике. Са својом филозофијом "Васудхаива Кутумбакам" (Цео свет је једна породица) и жељеном улогом као Вишва Бандху (Пријатељ целог света), Њу Делхи мора пронаћи начине да смањи вишеструке кризе које негативно утичу на њене националне интересе као и на три четвртине глобалне заједнице најмање развијених и развојних земаља.

Модиева дводневна посета је прикладно описана од стране портпарола Кремља Дмитрија Пескова као "врло важна" и, с обзиром на веома поверењски карактер односа, ниједна тема неће бити забрањена за дискусију између два лидера.

Председник Путин је често хвалио премијера Модија и индијску причу о расту, као и стратешку аутономију Њу Делхија.

Индија и Русија се већ деценијама боре да повећају билатералну трговину изнад 10 милијарди долара, али одлука Њу Делхија да купује више руске нафте довела је до невиђених 65 милијарди долара прошле године. Москва је постала велики добављач. Наравно, индијске јавне и приватне компаније су циљале руски сектор угљоводоника и успешно су ушле у неке области, укључујући 20% удела у Росњефту 2002. године, што се показало као узајамно корисно. Руске цевоводе према Индији треба озбиљно размотрити и наставити са искреношћу са обе стране, како Москва усавршава своје политике 'Делуј према Азији' и Евроазији, а Индија наставља са својом мулти-алигнмент политиком, при чему обе нације теже стратешкој аутономији.

Арктик је критична зона геоекономског такмичења где је Москва главни играч, а Њу Делхи је осмислио Арктичку политику. Русија такође подржава и претплатник је иницијативе 'Производи у Индији' за самодовољност, и за трансфер осетљивих технологија у одбрани, безбедности, свемиру, сајбер и цивилном нуклеарном домену, политика која би требало да ојача интензивно ангажовање између земаља.

Диверсификација односа и интереса је вођена стратешком визијом сваке земље, док је реалистично разумевање ограничења чак и између најближих пријатеља суштинско за узајамно колаборативну матрицу.

Споразуми о одбрани између Русије и Индије, као и скоро договорени РЕлос споразум о размени логистике у поморској области, ће видети слична ангажовања са другим стратешким партнерима који остају самостални, иако понекад то може бити компликовано. То се може превазићи само кроз поверење и реалистичну процену од стране стратешких партнера широм геополитичке поделе.

Модиева последња посета Русији била је као Главни гост на Далекоисточном економском самиту 2019. године. Далеки исток је стекао кључни значај за однос, са новим могућностима. Споро кретање овде може бити скупо и убрзање би донело дивиденде, док би кредитна линија од 1 милијарде долара од индијских предузећа могла бити окидач. Москва, из сопствених стратешких разлога, се нада да ће Индијци ући у тај спектар могућности, укључујући инвестиције и радну снагу. Међутим, добробит радника остаје брига, с обзиром на недавне извештаје о некима који су распоређени у ратне зоне, о чему ће Моди и Путин разговарати.

Повезаност, посебно кроз темељно ревидирање Коридора за међународни север-југ транспорт (ИНСТЦ) као и коридора Ченај-Владивосток у контексту Арктика, мора бити појачана практичним и веродостојним мерама са обе стране. Недавни дугорочни уговор Индије за управљање иранском луком Чабахар је значајан, како за стратешку повезаност Авганистана и Централне Азије, тако и за ИНСТЦ, упркос претњама америчким секундарним санкцијама.

Поред тога, Индија би могла отворити нове конзулате како би даље унапредила свој досег у Русији – највећој земљи на свету. Сви односи рађају бриге и питања која се морају решавати на отворен и директан начин, узимајући у обзир реална очекивања обе стране. Очигледно јако поверење између два лидера и њихових земаља се очекује да ће обезбедити то.


Извор: РТ (Ф)


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Геополитика долине Нила — О израњајућој кризи у североисточној Африци

Готово је извесно да се свакако, било кроз фикцију, било кроз разговоре бар некада сусрео са идејом ратова за пијаћу воду — ова идеја обично је повезана са (пост)апокалиптичним сценаријима у којима нека врста force majeure у виду климатских промена или мултинационалних корпорација ограничава приступ изворима питке воде.

\
"Ниједна тема није забрањена": Објашњење Модијеве посете Москви

Док се индијски и руски лидери састају на билатералном самиту, они ће разговарати о диверсификацији односа у складу са националним интересима.

2024-07-08 22:53:46

Московски пакт: Хоће ли Русија ујединити разједињени свет?
Московски пакт: Хоће ли Русија ујединити разједињени свет?

Глобална већина све више показује своје незадовољство поретком заснованим на западним правилима, али да ли ће Кремљ то искористити?

2024-07-06 20:34:27

Сукоб Русије и САД ће надживети украјинску кризу
Сукоб Русије и САД ће надживети украјинску кризу

Москва на Вашингтон мора да гледа као на дугорочну претњу

2024-06-29 12:32:50

Владимир Кршљанин: Српско-руско братство је наш императив
Владимир Кршљанин: Српско-руско братство је наш императив

Срби и Руси су у духовном, културном, генетском и историјском смислу изузетно блиски народи. Њихова блискост...

2024-06-09 20:16:44

Европа бледи и постаје „изгубљени континент“
Европа бледи и постаје „изгубљени континент“

Аутор: Андреј Сушенцов, програмски директор Валдајског клуба.

2024-05-25 22:40:40

Владимир Зеленски: Нема мандата, нема избора. И шта сад?
Владимир Зеленски: Нема мандата, нема избора. И шта сад?

С обзиром да му је мандат истекао и да сукоб иде лоше по Кијев, украјински лидер је у веома тешкој ситуацији

2024-05-21 20:36:34

Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја
Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја

4. априла се навршава 75 година од оснивања Северноатлантског савеза – НАТО. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев говорио је за аиф.ру о улози овог савеза у светској политици и о томе како је његов главни циљ постало „обуздавање“ Русије.

2024-04-02 18:31:24

Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује
Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује

Ако погледамо прве чланове Повеље УН и Универзалне декларације о људским правима, видећемо да су западне владе од њих потпуно одступиле.

2024-04-01 12:08:53

„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви
„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви

Чак и пре објављивања било каквих резултата истраге, западни медији су почели да извештавају да је терористичка организација Исламска Држава (ИСИЛ) одговорна за масовно убиство. Званични представници Беле куће су један по један изјавили да „нема сведочења о учешћи Украјине“, иако у том тренутку још није било целе слике о томе шта се догодило.

2024-03-24 14:30:53

Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу
Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу

Вашингтон води прокси рат у покушају да нанесе „стратешки пораз“ Москви и потребан је оштрији одговор на то

2024-03-24 13:16:24

Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство
Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство

Братство: У сусрет црном датуму – 24. марту, када ће се цивилизовани свет осврнути на злочин колективног Запада над српским живљем на Балкану – БРАТСТВО корача гледајући и у прошлост и у будућност. Поводом 25. годишњице од НАТО агресије, желимо да наши читаоци правилно виде да ли је рат НАТО против Срба и Православља део историје – било, па прошло! Или је жив и води се свим средствима која су му на располагању у свету који се мења?

2024-03-15 21:12:31

Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство
Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство

Навршило се месец дана од последњег састанка руског амбасадора у Београду Александра Боцан Харченка и српског министра одбране Милоша Вучевића. „Братство“ у серији интервјуа са еминентним саговорницима, већ неколико месеци уназад, поставља питање како унапредити сарадњу Србије и Русије док траје окршај Запада и Русије и док је Београд под сталним притиском да се у спољној политици усагласи са циљевима Запада. Поводом питања конкретно војне сарадње, своје процене дају три експерта – генерали Митар Ковач, Божидар Форца и Лука Кастратовић. Они објашњавају шта нам је од Русије неопходно да добијемо у оквиру војне сарадње и говоре о политици као одлучујућем фактору.

2024-03-01 16:21:09

Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?
Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?

Ситуација за фебруар 2024.

2024-03-01 16:16:28

Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство
Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство

Косово и Метохија је српско питање, али се оно не тиче само Србије, него целог Православља и уверен сам да ће суверенитет Србије на том делу територије опет бити потпун – истакао је у разговору за Братство Иван Андрејевич Ивањиков, доктор правних и политичких наука, професор Сверуског државног универзитета правде.

2024-02-29 12:17:03

Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство
Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство

Руси су нам једини историјски пријатељи. Долазили су да нас ослободе и врате нам мир. Запад је за нас извор зла, највише Енглеска. За Запад су нас везали неморални људи. Русија је већа од целе Европе, а уз њу су и Кина и Индија. Природно је да се окренемо Русији, Србија би имала више него сада. Западни коров је пустио много корења, треба нам воље, знања и времена да се њих ослободимо. Чека нас место у ШОС и БРИКС, а наш опоравак би био веома брз. Требају нам Уговор и пријатељству и сарадњи са Русијом и стручни људи у влади. Сарадња са Русијом нас штити од западних претњи, јер Русија нам је прави пријатељ!

2024-01-14 21:56:25

Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство
Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство

НАТО још ратује против нас, против Словена и православља. Од појаве Путина планови Запада пропадају. Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој. И НАТО и ЕУ су под командом САД, између њих нема велике разлике. Политички независна Србија се мора економски ослонити на Исток и БРИКС. Русија нам је помогла и у 19. веку и у светским ратовима, иако нисмо имали заједничку границу. Ни сада без Русије не можемо да вратимо своје. Нема равнотеже између пријатеља и непријатеља. САД диригују Куртију, али и нашим западњацима. Рат Запада против Истока траје 1000 година. Треба учити о заједничкој борби и поштовати ветеране…

2024-01-13 12:52:55

Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство
Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство

Саговорник портала Братство је Борис Над, српски писац и мислилац. Стални је сарадник многих домаћих и иностраних часописа и сајтова. Објавио је двадесетак књига прозе, есеја и поезије.

2024-01-07 20:47:01

Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ
Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ

Србија мора наставити да гради братско савезништво и јединство са Русијом, челично пријатељство са Кином и сарадњу са свим земљама, које поштују њен суверенитет и територијални интегритет.

2023-12-31 21:36:32

Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре
Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

2023-12-21 16:03:08

Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО
Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО

У припремама последњег самита НАТО о Западном Балкану, генерални секретар организације, Јенс Столтенберг, оптужио је Русију за „ширење дезинформација, дестабилизацију и подривање Балкана“ и посебно истакао „сецесионистичку реторику која раздире БиХ“. Портпарол руског МИП Марија Захарова, реаговала је без афекта – просто подсетивши да је НАТО тај чија је појава на Балкану „увек праћена погибијом људи и ратним злочинима“.

2023-12-13 13:59:25

Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?
Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?

Све је готово осим повика за Зеленског и његове следбенике, па каква ће бити реакција у Кијеву и шире?

2023-12-05 17:19:44

Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?
Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?

Очајнички покушај Кијева да постигне барем неки облик моралне победе уступио је место потпуном неуспеху – па шта се даље дешава?

2023-11-29 15:37:36

Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра
Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра

Главни носилац потенцијала балканске сарадње и интеграције је, наравно, Србија. Не само због свог централног положаја на Балкану, већ пре свега зато што је најсамосталнија, односно зато што је једина сачувала тесне везе са Русијом

2023-07-10 11:58:36

Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе
Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе

Недостатак приступа јефтиној енергији учинио је континент мање конкурентним

2023-06-02 23:41:07

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: