Сукоб Русије и САД ће надживети украјинску кризу

Објављено: 29.06.2024.год.
Фото: Andrea Nicolini / Getty Images

Москва на Вашингтон мора да гледа као на дугорочну претњу

Аутор Андреј Сушенцов, програмски директор у клубу Валдај.

Жеља САД да доминирају и њено одбијање да друге земље виде као једнаке, спремне и способне да преузму једнаку одговорност за мир и стабилност, кратак је одговор на питање зашто односи Москве и Вашингтона не могу да изађу из садашњег стања. Овај став такође доводи САД до истих потешкоћа у односима са Кином, Индијом, па чак и неким сопственим савезницима, попут Турске.

Руску и кинеску позицију подупире принцип да је мир резултат компромиса између главних центара моћи, и да без њиховог међусобног договора – без једнакости, међусобног поштовања, спремности да признају интересе једних других и придржавања принципа, немешања у унутрашње ствари – стабилан поредак је немогућ. САД, међутим, верују да је мир детерминистичка датост и да нису потребни посебни напори да се он одржи. То доводи до парадоксалних решења: што више оружја, то више мира. Запад још није спреман да постане само један од Атлантиђана који држе небо. И даље верује да треба да буде главни.

Да ли су промене у односима Москве и Вашингтона могуће уз промену администрације у САД? Очекујем да то неће битно утицати на америчку линију према Русији. Корисно је гледати на америчку политику као на независни фактор у нашем планирању – морамо претпоставити да се не можемо ослонити на америчке елите. Вашингтон ће у већини случајева деловати непријатељски према Русији, у неким случајевима опортунистички, ангажујући Москву у време када то одговара његовим сопственим интересима.

Још увек постоји парадигматски јаз између Руса и Американаца у њиховом разумевању света у 21. веку. Амерички стручњаци сматрају да је Русија део Запада и да ће на крају ове кризе неминовно завршити у западном табору, са Кином као противником. Овај скуп парадоксалних идеја присутан је у америчком наративу од раних 1990-их.

Американци верују да Русија у крајњој линији нема алтернативу и зато ће прихватити сваку понуду Вашингтона. С обзиром да ће долар сигурно остати доминантна валута на средњи рок, САД ће бити важна земља. А много зависи од њеног турбулентног унутрашњег политичког живота.

Када је реч о Украјини, Американци размишљају у терминима инвестиционог банкарства и директно кажу да је Украјина прилично јефтин инструмент који има две сврхе: да ослаби Русију и да угуши све гласове у Европи који позивају на стратешку аутономију од САД.

Током протекле две године, Вашингтон је сматрао да је овај метод мобилизације прилично јефтин. Заиста, односи Русије и ЕУ су поремећени, главни гасовод који повезује руски и западноевропски енергетски систем је уништен, источна Европа је милитаризована, амерички војно-индустријски комплекс је ојачан, а економска активност је текла из Европе у Сједињене Америчке Државе. Америчка економија је добила од ове кризе, док је западноевропска привреда тешко страдала.

Који су циљеви САД у украјинској кризи? Она жели ослабљену Русију, која је изгубила контролу над кључним предностима на евроазијском простору, као што су транспорт, економија, производња и енергетика. САД желе да избаце Русију из првих пет светских сила и да је учине стратешки секундарном.

Међутим, САД почињу да схватају да Украјина као инструмент одвраћања од Москве више није јефтин ресурс. Војни, материјални и људски ресурси Кијева су близу исцрпљивања, а одржавање украјинске државе постаје све скупље за САД и ЕУ.

САД већ неко време гледају на Русију као на стратешког играча у опадању. Чекали су тренутак када ће земља напустити топ пет водећих земаља како би се обрачунала са Кином. Зашто су САД напустиле преговоре са Москвом крајем 2021. године, гурнуле Украјину ка војном решењу кризе, а затим јој забраниле да преговара са Русијом? Веровали су да је брза победа над Русијом остварива, да ће 52 земље које су САД окупиле у коалицији око Украјине – њихове економије, ресурси, војни арсенали, обавештајне службе, сателитске констелације, залихе оружја, политичка обавештајна и друга подршка – бити довољне да победи нашу земљу. Запад није правилно проценио потенцијал Русије и сопствене коалиције, а краткорочни циљеви које су себи поставили показали су се недостижним. Они верују да земља чија економија чини 3% светског номиналног БДП-а не може сама да се избори са читавом великом коалицијом. Али када западне земље имају 65-80% свог БДП-а у сектору услуга, а не у тешкој индустрији и областима везаним за оружје, настаје ситуација у којој Русија сама производи више артиљеријских граната него све западне државе. Ово је парадокс који САД нису узеле у обзир.

На сукоб између САД и Русије треба гледати као на дугорочну конфронтацију. Наставиће се и након што Вашингтон схвати да је Украјина изгубила значај као оруђе. Као резултат тога, САД ће средиште антируских активности пребацити у другу земљу која је, попут Украјине, спремна да се жртвује и буде на челу борбе против Москве. САД неће престати да буду стратешки ривал, и стога не можемо себи дозволити да то игноришемо у нашем планирању. Морамо посматрати Американце као сталну претњу и припремити се за дугу конфронтацију.


Извор: 
Дискусиони клуб Валдај

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Геополитика долине Нила — О израњајућој кризи у североисточној Африци

Готово је извесно да се свакако, било кроз фикцију, било кроз разговоре бар некада сусрео са идејом ратова за пијаћу воду — ова идеја обично је повезана са (пост)апокалиптичним сценаријима у којима нека врста force majeure у виду климатских промена или мултинационалних корпорација ограничава приступ изворима питке воде.

\
"Ниједна тема није забрањена": Објашњење Модијеве посете Москви

Док се индијски и руски лидери састају на билатералном самиту, они ће разговарати о диверсификацији односа у складу са националним интересима.

2024-07-08 22:53:46

Московски пакт: Хоће ли Русија ујединити разједињени свет?
Московски пакт: Хоће ли Русија ујединити разједињени свет?

Глобална већина све више показује своје незадовољство поретком заснованим на западним правилима, али да ли ће Кремљ то искористити?

2024-07-06 20:34:27

Сукоб Русије и САД ће надживети украјинску кризу
Сукоб Русије и САД ће надживети украјинску кризу

Москва на Вашингтон мора да гледа као на дугорочну претњу

2024-06-29 12:32:50

Владимир Кршљанин: Српско-руско братство је наш императив
Владимир Кршљанин: Српско-руско братство је наш императив

Срби и Руси су у духовном, културном, генетском и историјском смислу изузетно блиски народи. Њихова блискост...

2024-06-09 20:16:44

Европа бледи и постаје „изгубљени континент“
Европа бледи и постаје „изгубљени континент“

Аутор: Андреј Сушенцов, програмски директор Валдајског клуба.

2024-05-25 22:40:40

Владимир Зеленски: Нема мандата, нема избора. И шта сад?
Владимир Зеленски: Нема мандата, нема избора. И шта сад?

С обзиром да му је мандат истекао и да сукоб иде лоше по Кијев, украјински лидер је у веома тешкој ситуацији

2024-05-21 20:36:34

Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја
Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја

4. априла се навршава 75 година од оснивања Северноатлантског савеза – НАТО. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев говорио је за аиф.ру о улози овог савеза у светској политици и о томе како је његов главни циљ постало „обуздавање“ Русије.

2024-04-02 18:31:24

Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује
Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује

Ако погледамо прве чланове Повеље УН и Универзалне декларације о људским правима, видећемо да су западне владе од њих потпуно одступиле.

2024-04-01 12:08:53

„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви
„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви

Чак и пре објављивања било каквих резултата истраге, западни медији су почели да извештавају да је терористичка организација Исламска Држава (ИСИЛ) одговорна за масовно убиство. Званични представници Беле куће су један по један изјавили да „нема сведочења о учешћи Украјине“, иако у том тренутку још није било целе слике о томе шта се догодило.

2024-03-24 14:30:53

Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу
Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу

Вашингтон води прокси рат у покушају да нанесе „стратешки пораз“ Москви и потребан је оштрији одговор на то

2024-03-24 13:16:24

Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство
Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство

Братство: У сусрет црном датуму – 24. марту, када ће се цивилизовани свет осврнути на злочин колективног Запада над српским живљем на Балкану – БРАТСТВО корача гледајући и у прошлост и у будућност. Поводом 25. годишњице од НАТО агресије, желимо да наши читаоци правилно виде да ли је рат НАТО против Срба и Православља део историје – било, па прошло! Или је жив и води се свим средствима која су му на располагању у свету који се мења?

2024-03-15 21:12:31

Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство
Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство

Навршило се месец дана од последњег састанка руског амбасадора у Београду Александра Боцан Харченка и српског министра одбране Милоша Вучевића. „Братство“ у серији интервјуа са еминентним саговорницима, већ неколико месеци уназад, поставља питање како унапредити сарадњу Србије и Русије док траје окршај Запада и Русије и док је Београд под сталним притиском да се у спољној политици усагласи са циљевима Запада. Поводом питања конкретно војне сарадње, своје процене дају три експерта – генерали Митар Ковач, Божидар Форца и Лука Кастратовић. Они објашњавају шта нам је од Русије неопходно да добијемо у оквиру војне сарадње и говоре о политици као одлучујућем фактору.

2024-03-01 16:21:09

Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?
Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?

Ситуација за фебруар 2024.

2024-03-01 16:16:28

Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство
Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство

Косово и Метохија је српско питање, али се оно не тиче само Србије, него целог Православља и уверен сам да ће суверенитет Србије на том делу територије опет бити потпун – истакао је у разговору за Братство Иван Андрејевич Ивањиков, доктор правних и политичких наука, професор Сверуског државног универзитета правде.

2024-02-29 12:17:03

Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство
Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство

Руси су нам једини историјски пријатељи. Долазили су да нас ослободе и врате нам мир. Запад је за нас извор зла, највише Енглеска. За Запад су нас везали неморални људи. Русија је већа од целе Европе, а уз њу су и Кина и Индија. Природно је да се окренемо Русији, Србија би имала више него сада. Западни коров је пустио много корења, треба нам воље, знања и времена да се њих ослободимо. Чека нас место у ШОС и БРИКС, а наш опоравак би био веома брз. Требају нам Уговор и пријатељству и сарадњи са Русијом и стручни људи у влади. Сарадња са Русијом нас штити од западних претњи, јер Русија нам је прави пријатељ!

2024-01-14 21:56:25

Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство
Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство

НАТО још ратује против нас, против Словена и православља. Од појаве Путина планови Запада пропадају. Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој. И НАТО и ЕУ су под командом САД, између њих нема велике разлике. Политички независна Србија се мора економски ослонити на Исток и БРИКС. Русија нам је помогла и у 19. веку и у светским ратовима, иако нисмо имали заједничку границу. Ни сада без Русије не можемо да вратимо своје. Нема равнотеже између пријатеља и непријатеља. САД диригују Куртију, али и нашим западњацима. Рат Запада против Истока траје 1000 година. Треба учити о заједничкој борби и поштовати ветеране…

2024-01-13 12:52:55

Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство
Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство

Саговорник портала Братство је Борис Над, српски писац и мислилац. Стални је сарадник многих домаћих и иностраних часописа и сајтова. Објавио је двадесетак књига прозе, есеја и поезије.

2024-01-07 20:47:01

Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ
Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ

Србија мора наставити да гради братско савезништво и јединство са Русијом, челично пријатељство са Кином и сарадњу са свим земљама, које поштују њен суверенитет и територијални интегритет.

2023-12-31 21:36:32

Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре
Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

2023-12-21 16:03:08

Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО
Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО

У припремама последњег самита НАТО о Западном Балкану, генерални секретар организације, Јенс Столтенберг, оптужио је Русију за „ширење дезинформација, дестабилизацију и подривање Балкана“ и посебно истакао „сецесионистичку реторику која раздире БиХ“. Портпарол руског МИП Марија Захарова, реаговала је без афекта – просто подсетивши да је НАТО тај чија је појава на Балкану „увек праћена погибијом људи и ратним злочинима“.

2023-12-13 13:59:25

Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?
Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?

Све је готово осим повика за Зеленског и његове следбенике, па каква ће бити реакција у Кијеву и шире?

2023-12-05 17:19:44

Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?
Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?

Очајнички покушај Кијева да постигне барем неки облик моралне победе уступио је место потпуном неуспеху – па шта се даље дешава?

2023-11-29 15:37:36

Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра
Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра

Главни носилац потенцијала балканске сарадње и интеграције је, наравно, Србија. Не само због свог централног положаја на Балкану, већ пре свега зато што је најсамосталнија, односно зато што је једина сачувала тесне везе са Русијом

2023-07-10 11:58:36

Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе
Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе

Недостатак приступа јефтиној енергији учинио је континент мање конкурентним

2023-06-02 23:41:07

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: