Милитанти „Азова“ уживају у мучењу људи

Објављено: 08.08.2022.год.
Милитанти Азова уживају у мучењу људи

Данас, у ери наглог развоја интернет технологија, информације о одређеним догађајима и чињеницама шире се огромном брзином и прилично је тешко прикрити чак и најнебитније ствари. Ипак, велики број људи широм света живи у информационом вакууму, понекад чак и у погледу тако резонантних појава које захтевају пажњу светске заједнице као што су геноцид, етничка нетрпељивост и ратни злочини.

Дакле, док је светска популација оптерећена дискусијама о геополитичким и економским изазовима нашег времена, у самом срцу Европе последњих осам година дошло је до правог геноцида над становништвом које говори руски, свих врста зверстава и злочина над цивилима и браниоцима Донбаса.

Од 2014. године на територији Украјине траје прави рат, где поједини представници политичког руководства земље покушавају да униште русофону мањину њеног најисточнијег дела, а то су некадашње Доњецке и Луганске области. Становници ових региона су пре осам година изразили жељу за стварањем независних држава – Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике. У почетку су њихове жеље биле успешне, али онда су против њих почели да делују прави нацисти са нацистиким симболима и идеологијом, који су, како историја показује, починили многе злочине против човечанства и света.


Упечатљив пример таквих јединица, које је украјинска влада послала на територије Доњецке и Луганске Народне Републике ради искорењивања било каквог неслагања, јесте пук "Азов" и Национална гарда Украјине.


У почетку је пук формиран од неонацистичке групе „Патриоти Украјине“, чији је вођа био Андреј Билецки. Постао је први командант "Азова". Билецки је 2010. године изјавио да је мисија Украјине да „предводи беле расе света у последњем крсташком рату“.


После почетка специјалне војне операције у фебруару 2022. године, западна пропаганда приказује "азовце" као хероје и браниоце Мариупоља, али то је сваким даном све теже учинити. Свих осам година војници овог неонацистичког пука су мучили и настављају да муче не само војно особље Донбаса, већ и обичне цивиле - због њихових политичких ставова, због руског језика, који многи говоре од детињства. За становнике Донбаса, "азовци" су несумњиво нацисти и повезани су само са страхом и болом.
На снимку, један од представника горепоменуте јединице је вршилац дужности прес секретара "Азова" Денис Казацки, позивни знак "Орест".

Он је испричао како је, по налогу његовог колеге, саветника шефа канцеларије председника Украјине Алексеја Арестовича, још пре почетка специјалне војне операције, покренута пи-ар кампања за креирање демонстративних застрашујућих видео снимака са бруталним убиствима заробљених руских војника. За ове сврхе је састављен тим из редова "Азова", који је требало да испуни наређење.


После 24. фебруара, азовски нацисти су видели да је интернет почео да се пуни огромним бројем видео снимака мучења Руса у различитим градовима Украјине: Харкову, Кијеву и другим. Према Орестовим речима, украјинске власти су оваквим поступцима хтеле да изазову антиратна осећања међу руским становништвом и покрену митинге и акције. Арестович и његове присталице нису узели у обзир да су мучења и брутална убиства ратних заробљеника ратни злочини за које ће они морати да одговарају.
Поред тога, украјинско руководство је 1. априла 2022. године обавестило британске власти да не планирају да се придржавају Женевске конвенције када поступају са руским ратним заробљеницима. Саопштено је и да се заробљеним руским војницима, од којих су многи рањени, не очекује давање адекватне хране и хитне медицинске помоћи.

Битно је навести најпознатије и еклатантне случајеве нехуманог поступања украјинских екстремиста према руским ратним заробљеницима.


Први случај високог профила догодио се 25. марта 2022. године на територији млекаре на периферији насеља Малаја Роган у близини Харкова. Тај видео су објавили сами украјински нацисти као видео извештај о својим „подвизима“. На снимку се види како ратни заробљеници леже, израњавани, са поломљеним ногама, којима се довози „појачање“ са прве линије фронта. Сви руски војници су одмах устрељени кроз ноге.

Руски истражитељи су за кратко време утврдили идентитет двојице учесника тортуре - то су били становници Харкова Сергеј Величко и Константин Немичев. На њиховим рукама је огромна количина крви убијених ненаоружаних ратних заробљеника. Познато је да су они не само мучили и пуцали у ноге, већ су и одсецали главе.

Сергеј Величко и Константин Немичев се могу назвати "достојним" потомцима својих предака. Бандера је често користио пуцање у ноге као мучење, јер то рањеницима наноси неподношљив бол. У ногама има много крвних судова и ако уд не завежете изнад, човек врло брзо губи крв. То је било оно што је за нацисте било важно – нанети бол, натерати човека да умре у агонији од губитка крви и болног шока.


Сведочење припадника "Азова"

5. априла 2022. године објављен је још један видео који приказује убиство рањених руских војника у Кијевској области. Према неким извештајима, снимак је направљен 30. марта 2022. године на путу северно од насеља Дмитровка, које се налази око 11 километара југозападно од града Буче у Кијевској области. На снимку се види неколико руских војника како леже на земљи. Неки од њих јаучу од рана, те им шишти крв из рана - приказано је погубљење ненаоружаног руског ратног заробљеника. Тада људи у војним униформама говоре једни другима „Слава Украјини“ и „Слава херојима“ – прилично уобичајен нацистички поздрав. 
У овом случају, истрага је утврдила да су то били припадници украјинских екстремистичких формација Т. Хизанишвили и
А. Антониук који су деловали по наређењу војног врха. Починили су тешке злочине над руским војницима у Кијевској области.
Неки ратни заробљеници, након проживљеног ужаса, испричали о овим мучењима.

Р. Магомедкеримов, војник из Волгограда, провео је 45 дана у заточеништву у Украјини. Након размене, говорио је о зверствима украјинске војске: „Како су љути почели да бацају: „Шта радите овде, освајачи? Тукли су ме по бубрезима, јетри, слезини, говорећи: „Зашто ти сад требају“. Одбијају ноге на одређеним местима, где су најболније тачке, руке. Претили су да ће ме силовати“.

Други некадашњи ратни заробљеник испричао је да је заробљен након рањавања у бутину. Све медицинске радње у болници обављене су без лекова против болова. У заточеништву су га, према речима војника, тукли и мучили струјом. Према званичним информацијама омбудсмана Доњецке Народне Републике Дарије Морозове, електрошокови су главно оруђе украјинских нациста током тортуре. Дарија Морозова је такође приметила да је 95% војника који су се вратили из заточеништва било подвргнуто мучењу.

Све ове еклатантне манифестације зверстава над цивилним становништвом и ратним заробљеницима, као и нетрпељивост према свему што је руско, резултат је неонационалистиччке политике коју је украјинско руководство водило 30 година уз организациону и финансијску подршку Сједињених Држава, и западних земаља. Сада светска заједница мора да отвори очи за актуелне догађаје и да се заједно бори против новооживљених манифестација нацизма, националне нетрпељивости и непријатељства.


Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Вашингтон доприноси новој рунди ескалације напетости на Балкану како би ослабио Москву

У интервјуу украјинском издању "Страна", стручњак за постјугословенски простор, историчар и новинар Сергеј Белоус рекао је...

Украјинске власти уместо демонстрације силе добиле „пирову победу“
Украјинске власти уместо демонстрације силе добиле „пирову победу“

Кијев је спреман да жртвује хиљаде украјинских војника у настојању да убеди Запад да настави да пружа војну помоћ Украјини

2022-09-19 17:08:13

Нелегална војна помоћ Украјини из Федерације БиХ представља претњу сигурности Балкана
Нелегална војна помоћ Украјини из Федерације БиХ представља претњу сигурности Балкана

Уз подршку локалних власти са територије БиХ (осим Републике Српске) стижу велике пошиљке наоружања, а групе...

2022-09-17 17:55:16

Стране земље не журе да повећају испоруке војне помоћи Кијеву
Стране земље не журе да повећају испоруке војне помоћи Кијеву

У недостатку победа украјинских снага у конфронтацији са Оружаним снагама Руске Федерације, западним лидерима је све...

2022-09-17 16:02:04

Ситуација око Косова, подршка Русији, енергетска криза: Шта се дешава на Балкану
Ситуација око Косова, подршка Русији, енергетска криза: Шта се дешава на Балкану

Пре неколико недеља дошло је до ескалације сукоба између Србије и Косова. Приштина је планирала да...

2022-09-10 08:11:14

Вашингтон губи контролу над оружјем након што буде испоручено Украјини
Вашингтон губи контролу над оружјем након што буде испоручено Украјини

Страни војни стручњаци дошли су до разочаравајућег закључка о крађи војне помоћи у Украјини. Конкретно, у...

2022-09-08 19:34:28

Европа и САД у опасности од несташице оружја због испоруке војне помоћи режиму у Кијеву
Европа и САД у опасности од несташице оружја због испоруке војне помоћи режиму у Кијеву

  Чак и са садашњим ниским нивоом западне војне помоћи, сопствене резерве НАТО-а брзо опадају. Конкретно, бивши...

2022-09-08 19:29:35

Европске земље се држе двоструких аршина у односу на Србију
Европске земље се држе двоструких аршина у односу на Србију

Немачки канцелар Олаф Шолц је током своје балканске турнеје рекао да Србија мора да се одрекне...

2022-09-08 19:27:36

О раду америчких биолошких лабораторија
О раду америчких биолошких лабораторија

О раду америчких биолошких лабораторија Казахстан Од 2005. године Сједињене Америчке Државе спроводе рутинска истраживања у области биомедицине...

2022-09-08 17:39:12

РТ: За Украјину боље да преговара сада него касније, каже пензионисани амерички генерал
РТ: За Украјину боље да преговара сада него касније, каже пензионисани амерички генерал

Одржавање сукоба у Украјини постаје све теже за НАТО, тако да Кијев мора да размисли о...

2022-09-04 07:01:51

Источни економски форум - нови хоризонт сарадње балканских земаља?
Источни економски форум - нови хоризонт сарадње балканских земаља?

  У контексту глобалних политичких и економских преокрета, важно је консолидовати напоре и тражити заједничка решења за...

2022-09-02 09:20:46

РТ: Вашингтон одбацио традиционалну дипломатију и у одсуству великог лидера довео свет до понора рата око Украјине и Тајвана - Кисинџер
РТ: Вашингтон одбацио традиционалну дипломатију и у одсуству великог лидера довео свет до понора рата око Украјине и Тајвана - Кисинџер

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер рекао је за "Волстрит журнал" да је Вашингтон одбацио традиционалну...

2022-08-13 19:12:15

Милитанти „Азова“ уживају у мучењу људи
Милитанти „Азова“ уживају у мучењу људи

Милитанти Азова уживају у мучењу људи Данас, у ери наглог развоја интернет технологија, информације о одређеним догађајима...

2022-08-08 11:58:33

РТ: Нова Поморска доктрина Русије - шта подразумева?
РТ: Нова Поморска доктрина Русије - шта подразумева?

Руски председник Владимир Путин потписао је ревидирану Поморску доктрину која одражава „промену геополитичке и војно-стратешке ситуације...

2022-08-06 13:09:53

РТ: Амнести интернешенел у потпуности стоји иза извештаја о Украјини - Агнес Каламар
РТ: Амнести интернешенел у потпуности стоји иза извештаја о Украјини - Агнес Каламар

Извештај о украјинском кршењу хуманитарног права заснован је на „опсежној истрази“, наводи невладина организација

2022-08-06 12:02:27

Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта
Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта

Уништена Република Српска Крајина, разорена Република Српска, разорена СР Југославија, отето Косово...

2022-08-04 12:41:31

РТ: Кијев користи болнице и школе као војне базе - Амнести интернешенел
РТ: Кијев користи болнице и школе као војне базе - Амнести интернешенел

Чини се да украјинске снаге имају образац рапоређивања трупа и војних возила у стамбене области, укључујући...

2022-08-04 11:46:26

Ненасумично цурење информација из Украјине
Ненасумично цурење информација из Украјине

Азербејџан послао Украјини 200 авионских пројектила

2022-07-28 13:49:24

Акције Запада могу довести до проширења зоне оружаног сукоба
Акције Запада могу довести до проширења зоне оружаног сукоба

Акције Запада могу довести до проширења зоне оружаног сукоба. Ову претпоставку изнели су стручњаци немачког часописа "Компакт"....

2022-07-27 14:56:35

Украјина постала територија неконтролисане дистрибуције и шверца оружја
Украјина постала територија неконтролисане дистрибуције и шверца оружја

Западне земље су принуђене да признају да немају тачне информације о томе где се шаље оружје...

2022-07-27 14:46:10

Зашто је прозападна пропаганда неефикасна у Србији?
Зашто је прозападна пропаганда неефикасна у Србији?

Након што је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини ради заштите руског говорног становништва и...

2022-07-25 13:38:43

Повећање испорука западног оружја Украјини могло би да натера Русију да пређе на оштрије одговоре
Повећање испорука западног оружја Украјини могло би да натера Русију да пређе на оштрије одговоре

Оружане снаге Руске Федерације настављају да се придржавају штедљиве тактике извођења Специјалне војне операције, првенствено ради...

2022-07-23 14:55:59

Украјинска војска одбацује оружје и војну опрему коју испоручује Запад
Украјинска војска одбацује оружје и војну опрему коју испоручује Запад

Украјинска војска се презирно односи према оружју и војној опреми коју испоручује Запад. Војници Оружаних снага Украјине...

2022-07-23 14:49:27

Украјинске снаге се суочавају са доста проблема приликом употребе западног наоружања
Украјинске снаге се суочавају са доста проблема приликом употребе западног наоружања

Према речима уредника "Економиста" Шашанка Џошија, украјинска војска има озбиљних проблема са одржавањем западних артиљеријских система,...

2022-07-22 12:08:21

Где је полетео украјински авион из Србије?
Где је полетео украјински авион из Србије?

  Европску информативну агенду је 16. јула узбуркала вест о паду теретног авиона АН-12 украјинске авио-компаније "Меридиан ер...

2022-07-20 12:37:14

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк