Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор

Објављено: 01.06.2022.год.
фото: © РИА Новости / Алексей Куденко

Међуресорни координациони штаб
Руска Федерација за хуманитарни одговор
31. маја 2022


Украјинске оружане формације, кршећи норме и принципе међународног хуманитарног права, настављају да наменски користе објекте медицинске инфраструктуре у војне сврхе. Истовремено, екстремисти, кријући се иза цивила као „живог штита“, систематски пуцају на руске јединице, провоцирајући Оружане снаге Русије на одмазду, како би их додатно оптужили за убијање цивила и наношење неселективних удара по цивилним објектима.

Међуресорни координациони штаб Руске Федерације за хуманитарни одговор наставља да бележи чињенице злочиначких радњи кијевског режима:

- у Харкову, у згради болнице (улица Игора Муратова), стрељачка места се налазе на горњим спратовима, складиште муниције се налази у подруму, док се медицинско особље и пацијенти принудно држе у просторијама;


- у Часовом Јару Доњецке Народне Републике, у зградама градске болнице број 3 (ул. Пирогов), смештени су рањени милитанти украјинских екстремистичких формација. Цивили, укључујући и тешко болесне, били су принуђени да напусте здравствени објекат под претњом физичког насиља, а на периферији поликлинике јединице Оружаних снага Украјине распоредиле су контролне пунктове и опремиле ватрене тачке;


- у Одеси, у згради болнице број 9 (Пастерова улица), екстремисти су опремили упориште, оклопна возила и артиљерија су постављени на суседној територији;


- у Краматорску, Доњецка Народна Република, у дечјој поликлиници број 3 (ул. Героев Украини), опремљено је упориште, минирани су прилази згради, а особље и пацијенти поликлинике, укључујући и децу, принудно се држе у подруму поликлинке.
 
Ове и друге сличне чињенице, упркос нашим поновљеним изјавама, Светска здравствена организација је до сада игнорисала.
Још једном позивамо све међународне организације и пре свега Светску здравствену организацију да утичу на званични Кијев и предузму ефикасне мере у циљу спречавања коришћења медицинске инфраструктуре у војне сврхе.

Упркос свим тешкоћама које је створио кијевски режим, у протекла 24 сата, без учешћа украјинских власти, 20.043 особе, међу којима 2.886 деце, евакуисане су на територију Руске Федерације из опасних подручја република Донбаса и Украјине, а од почетка специјалне војне операције укупно 1 576. 301 особа, од чега 257 156 деце. Државну границу Руске Федерације прешло је 225.089 јединица личних возила, укључујући 3.716 током протеклог дана.
Више од 9,5 хиљада центара за привремени смештај редовно функционише у конститутивним ентитетима Руске Федерације. Са пристиглим избеглицама се обавља индивидуални рад и пружа се ажурна помоћ у решавању различитих хитних питања у вези са даљим смештајем, помоћи при запошљавању, обезбеђивању места деци у вртићима и образовним установама, као и обезбеђивању социјалних давања и бенефиција.

У протекла 24 сата на телефонску линију Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање, федералних органа извршне власти, конститутивних субјеката Руске Федерације и разних јавних организација примљено је 78 захтева страних и украјинских држављана са захтевима за евакуацију на територију Русије, Доњецке и Луганске Народне Републике, као и регионима Запорошке, Николајевске, Харковске и Херсонске области које контролишу Оружане снаге Русије. Укупно, база података садржи 2.757.235 таквих апела из 2.137 насеља Украјине.


У шест лука (Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса и Јужни) и даље је блокирано 70 страних бродова из 16 држава.

Претња коју ствара званични Кијев, 
гранатирање и велика минска опасност не дозвољавају бродовима да слободно излазе на отворено море. Као резултат комплекса предузетих мера, руска морнарица је елиминисала минску опасност у акваторију луке Мариупољ и на плански начин организовала обнову лучке инфраструктуре.

Оружане снаге Руске Федерације створиле су неопходне услове за функционисање два поморска хуманитарна коридора, који представљају безбедне траке за кретање бродова:


- у Црном мору (свакодневно од 08:00 до 19:00) - за излаз из лука Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса и Јужни у правцу југозапада из територијалног мора Украјине дужине 139 миља и ширине 3 миље;


- у Азовском мору (даноноћно) - за излазак из луке Мариупољ дужине 115 миља и ширине две миље у правцу Црног мора.
Детаљне информације о функционисању поморских хуманитарних коридора свакодневно се емитују сваких 15 минута путем ВХФ радија на 14 и 16 међународних канала на енглеском и руском језику.

Власти Кијева настављају да избегавају интеракцију са представницима страних држава и компанијама које поседују бродове у решавању питања обезбеђивања безбедног изласка блокираних бродова.

Истовремено, и даље постоји опасност за пловидбу због украјинских мина откинутих са сидра дуж обале црноморских држава. Руска Федерација предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора.

Одреди за деминирање Оружаних снага Руске Федерације и Министарства за ванредне ситуације Русије обављају задатке чишћења територије Доњецке и Луганске Народне Републике од експлозивних средстава.

Укупно је проверено 2.604,94 ххетара (23 хектара дневно); 35 објеката (од тога 13 друштвено значајних објеката); један мост и 9,64 км путева. Пронађено је и неутралисано 12.880 експлозивних средстава, од којих је 195 пронађено у току дана.

Савезне извршне власти, заједно са конститутивним ентитетима Руске Федерације, разним јавним организацијама и патриотским покретима, настављају да акумулирају хуманитарну помоћ. На сабирним местима припремљено је преко 28.000 тона основних потрепштина, виталних лекова и прехрамбених пакета, укључујући храну за бебе. Највећи допринос пружању помоћи дали су:
Министарство за цивилну одбрану, ванредне ситуације и помоћ у катастрофама Руске Федерације, Министарство индустрије и трговине Руске Федерације, Министарство саобраћаја Руске Федерације, Министарство економског развоја Руске Федерације, Министарство дигиталног развоја, комуникација и масовних медија Руске Федерације, Федерална служба државне регистрације, катастар и картографија, Федерална агенција за поморски и речни саобраћај, Министарство културе Руске Федерације, Федерална агенција за националности; Републике Бурјатија, Дагестан, Крим, Татарстан, Чеченска Република, Алтај, Забајкалска, Краснодарска и Приморска подручја, Архангелск, Белгород, Брјанск, Курск, Лењинград, Москва, Ростов, Самарска, Свердловска, Тулска, Уљановска, Јарославска области, као као и град Москва ;
међу политичким партијама и непрофитним организацијама - Јединствена Русија, Сверуски јавни покрет "Народни фронт", Сверуска јавна организација ветерана "Борбено братство", аутономна непрофитна организација за подршку хуманитарним програмима "Руска хуманитарна мисија", „Руске железнице” и Сверуске јавно-државне организације „Савез жена Русије”.
Почев од 2. марта 2022. године, Руска Федерација је у Украјину већ испоручила 24.652,1 тону основних потрепштина, хране, лекова и санитетског материјала.
 
Током протеклог дана у Доњецкој Народној Републици и Харковској области, током којих је цивилном становништву пребачено 309,8 тона хуманитарне помоћи.

31. маја 2022. године у Доњецкој Народној Републици, Харковској и Херсонској области одржало се пет хуманитарних акција током којих се становништву предало 391,9 тона основних животних намирница и хране.

Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Кисинџер: Украјинска криза би могла да се заврши на три различита начина

Украјинска криза могла би да се заврши на три различита начина, рекао је бивши амерички државни...

РТ: Према извештају Мајкрософта, гушење руских медија у САД-у није успело
РТ: Према извештају Мајкрософта, гушење руских медија у САД-у није успело

РТ и Спутњик и даље допиру до америчке публике упркос гушењу од стране твеликих технолошких компанија у име Украјине

2022-06-26 09:53:34

РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград
РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград

Транзит одређене робе кроз Литванију је блокиран, што изазива забринутост због евентуалне несташице у руској ексклави

2022-06-20 18:16:47

Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију
Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију

Крајем фебруара Русија је покренула специјалну операцију на територији Украјине. Руски председник Владимир Путин био је...

2022-06-20 11:54:07

Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената
Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената

(Извор: европски комесар за енергетику К. Симсон, 8. март 2022.)

2022-06-17 12:12:01

Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе
Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе

(Извор: Објава на блогу високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ж. Бореља, Европска енергетска безбедност и сарадња ЕУ и САД, 6. фебруар 2022.)

2022-06-17 12:01:50

Петербургски форум - нове могућности
Петербургски форум - нове могућности

Почиње јубиларни 25. Петербургски међународни економски форум, који представља јединствену платформу за дискусију о важним економским...

2022-06-15 13:22:57

Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности
Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности

Саопштење Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање

2022-06-14 13:36:07

РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду
РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду

РТ подсећа на кључни тренутак сукоба из 1999. који је на крају помогао да се промени поглед Русије на Запад

2022-06-12 14:03:58

Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?
Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?

Спољнополитичку агенду Балкана прошле недеље узбуркала је вест да су Бугарска, Црна Гора и Северна Македонија...

2022-06-11 07:20:19

Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви
Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви

Док је цео свет био ометен руско-украјинским сукобом и питао се да ли ће Кина следити...

2022-06-05 20:47:03

Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година
Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година

Округли сто „Америчко-украјински програм за развој бактериолошког оружја“ одржан је у Грађанској комори Руске Федерације 2. јуна 2022. године.

2022-06-02 22:18:59

Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор
Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор

Међуресорни координациони штаб Руска Федерација за хуманитарни одговор 31. маја 2022 Украјинске оружане формације, кршећи норме и принципе међународног...

2022-06-01 21:30:34

Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора
Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора

  Међуресорни координациони штаб Руске Федерације за хуманитарно реаговање, у сарадњи са надлежним федералним органима извршне власти...

2022-06-01 10:34:46

О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији
О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији

Упркос декларисаној солидарности са Украјинцима, ЕУ је почела да говори о „умору“ од избеглица са „трга“....

2022-05-30 16:59:52

„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин
„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин

У Европи и Северној Америци још увек се искрено верује да је њихова култура највернија, а...

2022-05-28 17:22:56

Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи
Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи

Милитанти екстремистичких батаљона и јединица Оружаних снага Украјине, кријући се иза цивилног становништва као „живог штита“,...

2022-05-26 11:04:42

„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“
„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“

Специјални дописник kp.ru Александар Коц наводи котлове у које може ући украјинска војска у Донбасу

2022-05-26 07:37:20

РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош
РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош

Сорош је рекао на Светском економском форуму у Давосу да је потребна „брза победа“ над Русијом за „спас отвореног друштва цивилизације“

2022-05-25 07:58:32

Ризици увлачења Украјине у ЕУ
Ризици увлачења Украјине у ЕУ

Украјина не испуњава кључне критеријуме за нову чланицу ЕУ, укључујући владавину права, независност правосуђа, поштовање људских...

2022-05-19 09:42:50

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 15:41:56

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

  У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 07:40:26

РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев
РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев

Нова глобална безбедносна архитектура ће се појавити након колапса света у чијем су центру САД, наводи Медведев принципима, наводи Медведев

2022-05-14 13:35:08

Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР
Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР

1. Становници Розовског округа Запорошке области су гласали за привремени улазак у састав ДНР док се...

2022-05-13 18:18:00

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк