РТ: После мораторијума: Шта је познато о могућем повлачењу признања независности Косова од стране више земаља

Објављено: 03.08.2021.год.
фото: © AFP / Armend Nimani / RT

Десет земаља у Африци и на Блиском истоку намеравају да повуку признање независности Косова, пренело је српско издање "Политика", позивајући се на своје изворе. Како се наводи, називи држава још нису обелодањени тако да САД неће покушати да врше притисак на њих. Међутим, напомиње се да су Београду већ дате гаранције за предузимање таквог корака ако Косово поново покрене питање свог признања на међународном нивоу након завршетка годишњег мораторијума на кампању Приштине за признавање независности и лобирање Београда за повлачење признања. Споразум истиче у септембру ове године.


Истовремено, Министарство спољних послова Србије је нагласило да се власти и даље придржавају својих обавеза према овом споразуму.


„Вашингтонским споразумом успостављен је споразум да Београд неће водити кампању за повлачење признања, а Приштина  заузврат, неће аплицирати за чланство у међународним организацијама и водити нову кампању за признање. Испуњавамо своје обавезе и придржаваћемо их се“, рекао је министар спољних послова Србије, Никола Селаковић.


Међутим, приметио је да, ако Приштина прекрши мораторијум, Београд "зна шта треба да уради".

Изјаву министра спољних послова подржао је и његов заменик Немања Старовић. У интервјуу за РТ, приметио је да је Београд спреман на све кораке Приштине, укључујући кршење Вашингтонског споразума.

„Могу да потврдим да у државном врху Србије нема наивности која би нас учинила неспремним за адекватан одговор на кршење Вашингтонског споразума од стране Приштине“, рекао је Старовић.

Рекао је и да постоје земље које желе да преиспитају своју одлуку о Косову без утицаја Београда.

Годишњи "одмор"

Подсетимо, мораторијум је био једна од тачака споразума које су српски лидер Александар Вучић и тадашњи премијер делимично признатог Косова Авдулаh Хоти потписали 4. септембра 2020. године у Вашингтону уз посредовање тадашњег председника САД-а Доналда Трампа. Истовремено, како је нагласио Вучић, српско руководство и косовски Албанци потписали су одвојене билатералне споразуме са Сједињеним Државама. Према томе, рекао је он, Косово није признато као субјекат међународног права.

„Потписали смо билатерални споразум са Сједињеним Државама, важно је да то није трилатерални споразум. Дакле, споразум не признаје Косово као субјекат међународног права”, цитира ТАСС председника Србије.

Према Старовићу, Србија је имала користи од овог мораторијума, будући да су стални сукоби са представницима самопроглашене републике и њеним покровитељима на међународној сцени "били терет за српску дипломатију и отежавали спровођење укупних спољнополитичких циљева Србије".

„С тим у вези ... нека врста годишњег одмора била нам је јако корисна. Намера мораторијума је била да донекле стиша атмосферу како би се створио амбијент за дијалог о меритуму Београда и Приштине, чему је наша страна апсолутно посвећена и не види другу алтернативу“, рекао је заменик министра за РТ.

Он је такође нагласио да би Београд био спреман да продужи овај период ако процес решавања односа са Приштином крене у позитивном смеру.

„Међутим, последњих месеци читава међународна заједница постала је убеђена да Приштина чак нема намеру да спроведе ниједну од својих обавеза наведених у Бриселском споразуму из 2013. године. Нити ће испунити споразуме закључене у Белој кући пре мање од годину дана“, додао је Старовић.

У међувремену, Михаил Лобанов, ванредни професор на Ломоносову, изразио је мишљење да би учинак ових десет земаља био веома користан за Србију, јер би се то могло протумачити као велика победа Београда.

"Сада је за Србију корисно што би десет земаља истовремено повукло признање Косова, што би био успех који се може упоредити са ефектом експлозије бомбе на Балкану, укључујући и то што неће проћи незапажено код ЕУ", објаснио је Лобанов у интервју за РТ.

Он је такође предложио да Србија схвати нереалност ступања у контакт са актуелним руководством Косова, које заузима прилично агресиван и категоричан став у преговорима. Стога овакве поруке о намерама низа земаља „могу бити нека врста одговора на клизање процеса“.
 
Подсетимо, Београд и Приштина преговарају о постизању мира од 2013. године. Међутим, 2018. године су прекинути преговори због погоршања ситуације у региону. Тада су косовске власти увеле трговинске даџбине против Србије по стопи од 100%. На то је Александар Вучић рекао да Београд нема намеру да преговара у таквим условима. Међутим, у јулу 2020. преговори између српских власти и косовских Албанаца настављени су посредством Европске уније. Како је известио шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, Брисел се залаже за потписивање свеобухватног коначног правног обавезујућег споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

Како напомиње "Политика", косовски председник Вјоса Османи посетила је Токио у оквиру Олимпијаде, где се састала са тамошњим премијером Јошихидеом Сугом. Она је назвала Јапан стратешким партнером и затражила да подржи Приштину у њеним захтевима за чланство у међународним организацијама и стицање новог признања.
 
Раније је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган издао саопштење да ће тражити признање Косова на међународном нивоу. Конкретно, према његовим речима, намерава да разговара о овом питању са америчким председником Џоом Бајденом на Генералној скупштини УН-а.
 
„Радимо напорно како бисмо осигурали да у свету има више земаља које признају Косово. У овој фази морамо поново размотрити ова питања на састанцима са Бајденом на маргинама Генералне скупштине УН-а ове године. Желели бисмо заједно тражити признање Косова и понудићемо му ову опцију”, рекао је Ердоган.

Као одговор на то, Александар Вучић је подсетио да је немогуће давати било какве изјаве о статусу Приштине до септембра, наглашавајући да ће покушати да утиче на свог турског колегу и његове погледе на самопроглашену републику.
 
„Покушаћу да разговарам с њим. До 1. септембра морамо се суздржати од покушаја убеђивања (земаља да повуку признање Косова), али ако почну пре тог времена ... Турска је велесила, Ердоган је велики лидер, ја сам мали и безначајан, али Србија није тако мала да не покуша да то спречи”, рекао је Вучић.
 
Немања Старовић је нагласио да је Србија у протеклих неколико година успела да убеди 18 држава да преиспитају своју одлуку да признају једнострано проглашену независност Косова.
 
„Тако је укупан број држава које признају илегално отцепљење наше јужне покрајине смањен на мање од половине укупног броја чланица УН. Истовремено смо успели да спречимо покушаје такозване републике Косово да се придружи бројним међународним организацијама, попут УНЕСКО-а и Интерпола ”, рекао је заменик министра спољних послова Србије у разговору за РТ.
 
Истовремено, Милован Дрецун, посланик из владајуће Српске напредне странке, председник скупштинског одбора за Косово и Метохију, признао је да на страни Приштине постоје прилично јаки међународни играчи, укључујући САД и Турску.

"Очекујемо јаку кампању из Приштине, која наравно, сама по себи не може ништа учинити, али ће имати врло снажну подршку бројних западних земаља које ће покушати осигурати њено напредовање на међународној сцени", рекао је Дрецун за РТ.
 
Међутим, нагласио је, Србија такође има снажну подршку за своје интересе из Русије и Кине.
 
Истог мишљења је и Георгиј Енгелхарт, истраживач Института за славистику Руске академије наука.
 
"Недавно је Србија, уз подршку Русије, водила одређену политичку кампању против Косова и постигла низ успеха, што изазива велику нервозу и у Приштини и у Вашингтону", објаснио је он у интервјуу за РТ.

Сами себи непријатељи

У међувремену, стручњаци се слажу да Косово сада није у тако повољној позицији да брани своје захтеве за независношћу као раније. Кажу да је то на много начина резултат необуздане политике новог косовског премијера, Аљбина Куртија.
 
„Приштина спроводи веома агресивну кампању нетрпељивости према српском народу који живи на Косову и Метохији. Одбацују и све иницијативе које Србија предлаже за приближавање у оквиру економске сарадње земаља региона“, објаснио је Дрецун у разговору за РТ.
 
"Посебно је Курти непријатељски расположен према иницијативи `Отворени Балкан`."
 
„Дакле, све намере Приштине су јасне: да води политику чији је циљ стварање још веће напетости, изазивање сукоба и дестабилизације не само у односу на Космет и Београд, већ и уопште, унутар целог региона“, рекао је Дрецун.
 
Заузврат, Немања Старовић је нагласио да Аљбин Курти, још жешће од својих претходника, одбацује сваку идеју компромиса.
 
„Одбијањем имплементације претходно потписаних споразума он потпуно обесмишљава читав процес дијалога. Иако се такви ставови Куртија суочавају с критикама из већине главних градова политичког Запада, у овом тренутку не постоје назнаке да ће конкретне мере уследити на ионако благу, реторичку осуду“, рекао је Старовић.
 
У таквим околностима, додао је он, у Београду расте забринутост због могућих једностраних мера Приштине које би угрозиле безбедност Срба на Косову и Метохији.
 
Страхове заменика министра Михаил Лобанов је назвао оправданим. Према његовим речима, понашање садашњих власти на Косову сведочи о немогућности вођења било каквих преговора са њима.
 
„За разлику од претходног косовског руководства, које је ишло на споразуме и преговоре са Београдом, садашње демонстративно не ступа у контакт, покушава да испровоцира руководство Србије, да га разбесни. У таквој ситуацији нема потребе говорити о конструктивном плану преговора”, резимирао је експерт.

Извор: РТ, Полина Духанова, Сергей Белоус, Анастасия Медведева

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

РТ: Вашингтон одбацио традиционалну дипломатију и у одсуству великог лидера довео свет до понора рата око Украјине и Тајвана - Кисинџер

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер рекао је за "Волстрит журнал" да је Вашингтон одбацио традиционалну...

Милитанти „Азова“ уживају у мучењу људи
Милитанти „Азова“ уживају у мучењу људи

Милитанти Азова уживају у мучењу људи Данас, у ери наглог развоја интернет технологија, информације о одређеним догађајима...

2022-08-08 11:58:33

РТ: Нова Поморска доктрина Русије - шта подразумева?
РТ: Нова Поморска доктрина Русије - шта подразумева?

Руски председник Владимир Путин потписао је ревидирану Поморску доктрину која одражава „промену геополитичке и војно-стратешке ситуације...

2022-08-06 13:09:53

РТ: Амнести интернешенел у потпуности стоји иза извештаја о Украјини - Агнес Каламар
РТ: Амнести интернешенел у потпуности стоји иза извештаја о Украјини - Агнес Каламар

Извештај о украјинском кршењу хуманитарног права заснован је на „опсежној истрази“, наводи невладина организација

2022-08-06 12:02:27

Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта
Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта

Уништена Република Српска Крајина, разорена Република Српска, разорена СР Југославија, отето Косово...

2022-08-04 12:41:31

РТ: Кијев користи болнице и школе као војне базе - Амнести интернешенел
РТ: Кијев користи болнице и школе као војне базе - Амнести интернешенел

Чини се да украјинске снаге имају образац рапоређивања трупа и војних возила у стамбене области, укључујући...

2022-08-04 11:46:26

Ненасумично цурење информација из Украјине
Ненасумично цурење информација из Украјине

Азербејџан послао Украјини 200 авионских пројектила

2022-07-28 13:49:24

Акције Запада могу довести до проширења зоне оружаног сукоба
Акције Запада могу довести до проширења зоне оружаног сукоба

Акције Запада могу довести до проширења зоне оружаног сукоба. Ову претпоставку изнели су стручњаци немачког часописа "Компакт"....

2022-07-27 14:56:35

Украјина постала територија неконтролисане дистрибуције и шверца оружја
Украјина постала територија неконтролисане дистрибуције и шверца оружја

Западне земље су принуђене да признају да немају тачне информације о томе где се шаље оружје...

2022-07-27 14:46:10

Зашто је прозападна пропаганда неефикасна у Србији?
Зашто је прозападна пропаганда неефикасна у Србији?

Након што је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини ради заштите руског говорног становништва и...

2022-07-25 13:38:43

Повећање испорука западног оружја Украјини могло би да натера Русију да пређе на оштрије одговоре
Повећање испорука западног оружја Украјини могло би да натера Русију да пређе на оштрије одговоре

Оружане снаге Руске Федерације настављају да се придржавају штедљиве тактике извођења Специјалне војне операције, првенствено ради...

2022-07-23 14:55:59

Украјинска војска одбацује оружје и војну опрему коју испоручује Запад
Украјинска војска одбацује оружје и војну опрему коју испоручује Запад

Украјинска војска се презирно односи према оружју и војној опреми коју испоручује Запад. Војници Оружаних снага Украјине...

2022-07-23 14:49:27

Украјинске снаге се суочавају са доста проблема приликом употребе западног наоружања
Украјинске снаге се суочавају са доста проблема приликом употребе западног наоружања

Према речима уредника "Економиста" Шашанка Џошија, украјинска војска има озбиљних проблема са одржавањем западних артиљеријских система,...

2022-07-22 12:08:21

Где је полетео украјински авион из Србије?
Где је полетео украјински авион из Србије?

  Европску информативну агенду је 16. јула узбуркала вест о паду теретног авиона АН-12 украјинске авио-компаније "Меридиан ер...

2022-07-20 12:37:14

Војна помоћ са Запада не може се благовремено доставити на линију фронта
Војна помоћ са Запада не може се благовремено доставити на линију фронта

Ово је у интервјуу за немачки лист Ди Велт изјавио војни експерт Министарства одбране Аустрије Маркус...

2022-07-20 12:32:02

Украјинска команда настоји да спречи да критике на рачун западне војне опреме буду пуштене у јавност
Украјинска команда настоји да спречи да критике на рачун западне војне опреме буду пуштене у јавност

Украјински војници су полагали велике наде у војну помоћ Сједињених Држава и Запада, а сада не...

2022-07-20 12:27:35

Зашто је нацизам оживео у Украјини?
Зашто је нацизам оживео у Украјини?

  Данас се, можда, многи питају зашто је у Украјини оживео нацизам у свом најциничнијем облику, чија...

2022-07-13 17:46:36

Из Кијева с љубављу - eвропско оружје за светски тероризам
Из Кијева с љубављу - eвропско оружје за светски тероризам

Ко добија оружје које је дошло под „Ленд-лизом“?

2022-07-12 19:52:42

РТ: Руска економија отпорнија него што се очекивало - Блумберг
РТ: Руска економија отпорнија него што се очекивало - Блумберг

Економисти побољшавају прогнозе за текућу годину, наводи се у извештају

2022-07-07 08:46:38

Избор Србије - документарни филм РТ-а
Избор Србије - документарни филм РТ-а

Запад притиска Србију да прекине везе са Русијом

2022-07-03 21:02:20

Нико не може натерати Русе да оду из Донбаса, каже бивши начелник британског генералштаба
Нико не може натерати Русе да оду из Донбаса, каже бивши начелник британског генералштаба

Бивши начелник британског генералштаба генерал Ричард Данат рекао је да ће руске снаге „готово неизбежно” заузети...

2022-07-03 20:55:29

Кисинџер: Украјинска криза би могла да се заврши на три различита начина
Кисинџер: Украјинска криза би могла да се заврши на три различита начина

Украјинска криза могла би да се заврши на три различита начина, рекао је бивши амерички државни...

2022-07-01 07:40:10

РТ: Према извештају Мајкрософта, гушење руских медија у САД-у није успело
РТ: Према извештају Мајкрософта, гушење руских медија у САД-у није успело

РТ и Спутњик и даље допиру до америчке публике упркос гушењу од стране твеликих технолошких компанија у име Украјине

2022-06-26 09:53:34

РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград
РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград

Транзит одређене робе кроз Литванију је блокиран, што изазива забринутост због евентуалне несташице у руској ексклави

2022-06-20 18:16:47

Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију
Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију

Крајем фебруара Русија је покренула специјалну операцију на територији Украјине. Руски председник Владимир Путин био је...

2022-06-20 11:54:07

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк