РТ: После мораторијума: Шта је познато о могућем повлачењу признања независности Косова од стране више земаља

Објављено: 03.08.2021.год.
фото: © AFP / Armend Nimani / RT

Десет земаља у Африци и на Блиском истоку намеравају да повуку признање независности Косова, пренело је српско издање "Политика", позивајући се на своје изворе. Како се наводи, називи држава још нису обелодањени тако да САД неће покушати да врше притисак на њих. Међутим, напомиње се да су Београду већ дате гаранције за предузимање таквог корака ако Косово поново покрене питање свог признања на међународном нивоу након завршетка годишњег мораторијума на кампању Приштине за признавање независности и лобирање Београда за повлачење признања. Споразум истиче у септембру ове године.


Истовремено, Министарство спољних послова Србије је нагласило да се власти и даље придржавају својих обавеза према овом споразуму.


„Вашингтонским споразумом успостављен је споразум да Београд неће водити кампању за повлачење признања, а Приштина  заузврат, неће аплицирати за чланство у међународним организацијама и водити нову кампању за признање. Испуњавамо своје обавезе и придржаваћемо их се“, рекао је министар спољних послова Србије, Никола Селаковић.


Међутим, приметио је да, ако Приштина прекрши мораторијум, Београд "зна шта треба да уради".

Изјаву министра спољних послова подржао је и његов заменик Немања Старовић. У интервјуу за РТ, приметио је да је Београд спреман на све кораке Приштине, укључујући кршење Вашингтонског споразума.

„Могу да потврдим да у државном врху Србије нема наивности која би нас учинила неспремним за адекватан одговор на кршење Вашингтонског споразума од стране Приштине“, рекао је Старовић.

Рекао је и да постоје земље које желе да преиспитају своју одлуку о Косову без утицаја Београда.

Годишњи "одмор"

Подсетимо, мораторијум је био једна од тачака споразума које су српски лидер Александар Вучић и тадашњи премијер делимично признатог Косова Авдулаh Хоти потписали 4. септембра 2020. године у Вашингтону уз посредовање тадашњег председника САД-а Доналда Трампа. Истовремено, како је нагласио Вучић, српско руководство и косовски Албанци потписали су одвојене билатералне споразуме са Сједињеним Државама. Према томе, рекао је он, Косово није признато као субјекат међународног права.

„Потписали смо билатерални споразум са Сједињеним Државама, важно је да то није трилатерални споразум. Дакле, споразум не признаје Косово као субјекат међународног права”, цитира ТАСС председника Србије.

Према Старовићу, Србија је имала користи од овог мораторијума, будући да су стални сукоби са представницима самопроглашене републике и њеним покровитељима на међународној сцени "били терет за српску дипломатију и отежавали спровођење укупних спољнополитичких циљева Србије".

„С тим у вези ... нека врста годишњег одмора била нам је јако корисна. Намера мораторијума је била да донекле стиша атмосферу како би се створио амбијент за дијалог о меритуму Београда и Приштине, чему је наша страна апсолутно посвећена и не види другу алтернативу“, рекао је заменик министра за РТ.

Он је такође нагласио да би Београд био спреман да продужи овај период ако процес решавања односа са Приштином крене у позитивном смеру.

„Међутим, последњих месеци читава међународна заједница постала је убеђена да Приштина чак нема намеру да спроведе ниједну од својих обавеза наведених у Бриселском споразуму из 2013. године. Нити ће испунити споразуме закључене у Белој кући пре мање од годину дана“, додао је Старовић.

У међувремену, Михаил Лобанов, ванредни професор на Ломоносову, изразио је мишљење да би учинак ових десет земаља био веома користан за Србију, јер би се то могло протумачити као велика победа Београда.

"Сада је за Србију корисно што би десет земаља истовремено повукло признање Косова, што би био успех који се може упоредити са ефектом експлозије бомбе на Балкану, укључујући и то што неће проћи незапажено код ЕУ", објаснио је Лобанов у интервју за РТ.

Он је такође предложио да Србија схвати нереалност ступања у контакт са актуелним руководством Косова, које заузима прилично агресиван и категоричан став у преговорима. Стога овакве поруке о намерама низа земаља „могу бити нека врста одговора на клизање процеса“.
 
Подсетимо, Београд и Приштина преговарају о постизању мира од 2013. године. Међутим, 2018. године су прекинути преговори због погоршања ситуације у региону. Тада су косовске власти увеле трговинске даџбине против Србије по стопи од 100%. На то је Александар Вучић рекао да Београд нема намеру да преговара у таквим условима. Међутим, у јулу 2020. преговори између српских власти и косовских Албанаца настављени су посредством Европске уније. Како је известио шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, Брисел се залаже за потписивање свеобухватног коначног правног обавезујућег споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

Како напомиње "Политика", косовски председник Вјоса Османи посетила је Токио у оквиру Олимпијаде, где се састала са тамошњим премијером Јошихидеом Сугом. Она је назвала Јапан стратешким партнером и затражила да подржи Приштину у њеним захтевима за чланство у међународним организацијама и стицање новог признања.
 
Раније је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган издао саопштење да ће тражити признање Косова на међународном нивоу. Конкретно, према његовим речима, намерава да разговара о овом питању са америчким председником Џоом Бајденом на Генералној скупштини УН-а.
 
„Радимо напорно како бисмо осигурали да у свету има више земаља које признају Косово. У овој фази морамо поново размотрити ова питања на састанцима са Бајденом на маргинама Генералне скупштине УН-а ове године. Желели бисмо заједно тражити признање Косова и понудићемо му ову опцију”, рекао је Ердоган.

Као одговор на то, Александар Вучић је подсетио да је немогуће давати било какве изјаве о статусу Приштине до септембра, наглашавајући да ће покушати да утиче на свог турског колегу и његове погледе на самопроглашену републику.
 
„Покушаћу да разговарам с њим. До 1. септембра морамо се суздржати од покушаја убеђивања (земаља да повуку признање Косова), али ако почну пре тог времена ... Турска је велесила, Ердоган је велики лидер, ја сам мали и безначајан, али Србија није тако мала да не покуша да то спречи”, рекао је Вучић.
 
Немања Старовић је нагласио да је Србија у протеклих неколико година успела да убеди 18 држава да преиспитају своју одлуку да признају једнострано проглашену независност Косова.
 
„Тако је укупан број држава које признају илегално отцепљење наше јужне покрајине смањен на мање од половине укупног броја чланица УН. Истовремено смо успели да спречимо покушаје такозване републике Косово да се придружи бројним међународним организацијама, попут УНЕСКО-а и Интерпола ”, рекао је заменик министра спољних послова Србије у разговору за РТ.
 
Истовремено, Милован Дрецун, посланик из владајуће Српске напредне странке, председник скупштинског одбора за Косово и Метохију, признао је да на страни Приштине постоје прилично јаки међународни играчи, укључујући САД и Турску.

"Очекујемо јаку кампању из Приштине, која наравно, сама по себи не може ништа учинити, али ће имати врло снажну подршку бројних западних земаља које ће покушати осигурати њено напредовање на међународној сцени", рекао је Дрецун за РТ.
 
Међутим, нагласио је, Србија такође има снажну подршку за своје интересе из Русије и Кине.
 
Истог мишљења је и Георгиј Енгелхарт, истраживач Института за славистику Руске академије наука.
 
"Недавно је Србија, уз подршку Русије, водила одређену политичку кампању против Косова и постигла низ успеха, што изазива велику нервозу и у Приштини и у Вашингтону", објаснио је он у интервјуу за РТ.

Сами себи непријатељи

У међувремену, стручњаци се слажу да Косово сада није у тако повољној позицији да брани своје захтеве за независношћу као раније. Кажу да је то на много начина резултат необуздане политике новог косовског премијера, Аљбина Куртија.
 
„Приштина спроводи веома агресивну кампању нетрпељивости према српском народу који живи на Косову и Метохији. Одбацују и све иницијативе које Србија предлаже за приближавање у оквиру економске сарадње земаља региона“, објаснио је Дрецун у разговору за РТ.
 
"Посебно је Курти непријатељски расположен према иницијативи `Отворени Балкан`."
 
„Дакле, све намере Приштине су јасне: да води политику чији је циљ стварање још веће напетости, изазивање сукоба и дестабилизације не само у односу на Космет и Београд, већ и уопште, унутар целог региона“, рекао је Дрецун.
 
Заузврат, Немања Старовић је нагласио да Аљбин Курти, још жешће од својих претходника, одбацује сваку идеју компромиса.
 
„Одбијањем имплементације претходно потписаних споразума он потпуно обесмишљава читав процес дијалога. Иако се такви ставови Куртија суочавају с критикама из већине главних градова политичког Запада, у овом тренутку не постоје назнаке да ће конкретне мере уследити на ионако благу, реторичку осуду“, рекао је Старовић.
 
У таквим околностима, додао је он, у Београду расте забринутост због могућих једностраних мера Приштине које би угрозиле безбедност Срба на Косову и Метохији.
 
Страхове заменика министра Михаил Лобанов је назвао оправданим. Према његовим речима, понашање садашњих власти на Косову сведочи о немогућности вођења било каквих преговора са њима.
 
„За разлику од претходног косовског руководства, које је ишло на споразуме и преговоре са Београдом, садашње демонстративно не ступа у контакт, покушава да испровоцира руководство Србије, да га разбесни. У таквој ситуацији нема потребе говорити о конструктивном плану преговора”, резимирао је експерт.

Извор: РТ, Полина Духанова, Сергей Белоус, Анастасия Медведева

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и приписивања кривице за међунационалне сукобе на један народ - Србе

Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба
Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба

Када се помене грађански рат у Босни и Херцеговини (БиХ) 1992-1995, када су се у бившој...

2021-09-15 07:32:05

РТ: Рат са Русијом и Кином „уништио би свет”, а Америка мора пронаћи начине да склопи мир са својим источним ривалима, упозорава амерички генерал
РТ: Рат са Русијом и Кином „уништио би свет”, а Америка мора пронаћи начине да склопи мир са својим источним ривалима, упозорава амерички генерал

С обзиром да се глобални арсенал нуклеарног оружја повећава, а земље надограђују своје бојеве главе и...

2021-09-14 16:43:57

Прва НАТО агресија била је на Републику Српску под називом „Намерна сила”
Прва НАТО агресија била је на Републику Српску под називом „Намерна сила”

Годишњица окончања НАТО агресије на Републику Српску

2021-09-14 10:16:30

РТ: Водич кроз руске политичке партије уочи парламентарних избора: Либерално демократска партија
РТ: Водич кроз руске политичке партије уочи парламентарних избора: Либерално демократска партија

Од 17. до 19. септембра, Руси ће на биралиштима изабрати 450 посланика који ће их представљати...

2021-09-14 08:59:28

Професор Елена Пономарева: Имамо податке који доказују да у Сребреници Срби нису починили геноцид
Професор Елена Пономарева: Имамо податке који доказују да у Сребреници Срби нису починили геноцид

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и кривице за међунационалне сукобе једног народа - Срба. Више од четврт века, залагањем преданих политичара, корумпираних „научника“ и „новинара“, у јавности се формирао мит о зверствима која су починили искључиво Срби, каже Елена Пономарева, доктор политичких наука, професор МГИМО-а (Московски државни институт међународних односа Министарства спољних послова Русије).

2021-09-12 12:53:59

РТ: Замрзавање средстава Авганистана и фондова помоћи могли би „бацити милионе у сиромаштво“ и изазвати „огромну“ избегличку кризу, упозорава изасланик УН-а
РТ: Замрзавање средстава Авганистана и фондова помоћи могли би „бацити милионе у сиромаштво“ и изазвати „огромну“ избегличку кризу, упозорава изасланик УН-а

Изасланик УН-а за Авганистан је упозорила на надолазећу хуманитарну кризу у ратом разореној земљи, рекавши да...

2021-09-10 08:34:42

Иза Панџшира, испред мрака и геноцида?
Иза Панџшира, испред мрака и геноцида?

Двадесет година владавине САД коштало је Авганистанце скоро милион живота

2021-09-09 16:12:54

РТ: „Као да даљински управља вашом руком против вас“: Сноуден наводи да „Епл“ неће одлучивати који ће садржај тражити на вашем телефону, него владе
РТ: „Као да даљински управља вашом руком против вас“: Сноуден наводи да „Епл“ неће одлучивати који ће садржај тражити на вашем телефону, него владе

Узбуњивач НСА Едвард Сноуден осудио је "Еплов" план скенирања телефона, рекавши да не само да брише...

2021-09-03 08:09:04

Руски стручњаци ће помоћи у разбијању западних митова о рату у Босни
Руски стручњаци ће помоћи у разбијању западних митова о рату у Босни

Међународна конференција у Москви: „Резултати рада независних међународних комисија: Српске жртве у грађанском рату у Сарајеву 1991-1995 и жртве свих народа на подручју Сребренице 1991-1995“

2021-08-30 10:39:13

РТ: С обзиром да Русија и Кина војно сарађују, Америка се по први пут мора суочити са „два равноправна противника“ - командант Стратешке команде САД
РТ: С обзиром да Русија и Кина војно сарађују, Америка се по први пут мора суочити са „два равноправна противника“ - командант Стратешке команде САД

Блиска војна сарадња између Русије и Кине изазива велику забринутост, а власти у Вашингтону морају озбиљно...

2021-08-27 18:13:02

„Тенкови више нису потребни“: Кијев смислио начин како да освоји Донбас
„Тенкови више нису потребни“: Кијев смислио начин како да освоји Донбас

Дронови, артиљеријски системи и опрема за специјалне снаге - Министарство одбране Украјине објавило је списак наоружања...

2021-08-25 07:31:33

Кинези окарактерисали развој руске ратне морнарице као „претећи сигнал“ Западу
Кинези окарактерисали развој руске ратне морнарице као „претећи сигнал“ Западу

У последње време се примећује посебна активност у сфери развоја руске ратне морнарице. Руси на тај...

2021-08-22 09:40:10

„Армија 2021“ - војна сарадња за добро света
„Армија 2021“ - војна сарадња за добро света

За представљање најновијег наоружања и војне опреме, генијалности инжењерских и дизајнерских идеја, у августу 2021. године...

2021-08-20 15:11:40

РТ: САД би могле узети авганистанске националне резерве, али њихова претња изолацијом талибана „нема везе са реалношћу“
РТ: САД би могле узети авганистанске националне резерве, али њихова претња изолацијом талибана „нема везе са реалношћу“

Запад је покушао да заустави марш талибана на Кабул уз претњу међународном изолацијом, али спровођење такве...

2021-08-17 13:01:00

Јанукович: Највећа грешка Украјине у последњих 30 година је одбијање добросуседства са Русијом
Јанукович: Највећа грешка Украјине у последњих 30 година је одбијање добросуседства са Русијом

Највећа грешка Украјине у последњих 30 година било је одбијање добросуседства са Русијом, рекао је бивши...

2021-08-17 11:47:31

РТ: Кинески државни медиј упозорио тајванске лидере да се не понашају као „стратешки пијуни“ САД, те назвaо „лекцијом“ за њих авганистанску кризу
РТ: Кинески државни медиј упозорио тајванске лидере да се не понашају као „стратешки пијуни“ САД, те назвaо „лекцијом“ за њих авганистанску кризу

Кинеске државне новине "Глобал тајмс" упозориле су Тајван да би „напуштање“ авганистанских савезника од стране САД...

2021-08-17 08:25:56

Лукић: Крајњи циљ Русија, међуциљ Србија, док тренутни главни напад иде на Републику Српску
Лукић: Крајњи циљ Русија, међуциљ Србија, док тренутни главни напад иде на Републику Српску

Адвокат Бранко Лукић рекао је да ће наметнути закон бившег високог представника Валентина Инцка о кажњавању \"негирања геноцида\" бити оспораван, јер он нема овлашћења да доноси законе.

2021-08-14 10:50:44

Небеска Српска: На Илиндан 1993. оборен хеликоптер са ознаком Црвеног крста
Небеска Српска: На Илиндан 1993. оборен хеликоптер са ознаком Црвеног крста

Тог илинданског јутра 1993. године хеликоптер ХТ-40, након што је одобрен лет за превоз рањеника од Бање Луке према Београду, на ВМА, извршено је укрцавање рањеника у хеликопер, контрола од стране официра за везу међународних снага за контролу и надзор провођења Резолуције УН о забрани летења у ваздушном простору БиХ.

2021-08-05 10:11:41

Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта
Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта

Уништена Република Српска Крајина, разорена Република Српска, разорена СР Југославија, отето Косово...

2021-08-04 06:43:03

РТ: После мораторијума: Шта је познато о могућем повлачењу признања независности Косова од стране више земаља
РТ: После мораторијума: Шта је познато о могућем повлачењу признања независности Косова од стране више земаља

Десет земаља у Африци и на Блиском истоку намеравају да повуку признање независности Косова, пренело је...

2021-08-03 12:45:47

Павић: „Инцков закон“ је као ултиматум Беча Србији 1914. – Срби да одговоре тврдо али са стишаним емоцијама
Павић: „Инцков закон“ је као ултиматум Беча Србији 1914. – Срби да одговоре тврдо али са стишаним емоцијама

Није Аустријанаџ сам донео ту стратешку одлуку – он је намештеник, чиновник

2021-07-27 07:25:04

Живадин Јовановић: Разочаравајући потези Атине према Приштини
Живадин Јовановић: Разочаравајући потези Атине према Приштини

Разочаран сам најновијим корацима Атине у односима са Приштином јер представљају одступање од раније недвосмислене подршке...

2021-07-19 19:15:47

Вечити рат за „демократе“:  Амерички Сиријци против Бајдена
Вечити рат за „демократе“: Амерички Сиријци против Бајдена

Ребрендирање са „демократским стилом“

2021-07-16 11:16:54

Да ли ће политички империјализам спасити САД? Поглед из Турске.
Да ли ће политички империјализам спасити САД? Поглед из Турске.

Да ли ће Турска моћи да подигне устанак у оквиру НАТО-а? Поглед из Анкаре.

2021-07-14 12:52:02

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: