Павић: „Инцков закон“ је као ултиматум Беча Србији 1914. – Срби да одговоре тврдо али са стишаним емоцијама

Објављено: 27.07.2021.год.
Аустроугарски ултиматум Србији

Није Аустријанаџ сам донео ту стратешку одлуку – он је намештеник, чиновник


- ”Инцков закон” је паклено добро смишљен инструмент изазивања напетости и хаоса, јер је, попут аустроугарског ултиматума Србији 1914-те, конципиран тако да га српска страна – ни са једне стране Дрине – никако не може прихватити.  Срби добровољно не прихватају ни лаж, ни окупацију, за разлику од осталих народа бивше СФРЈ којима су подарили седам деценија суверености. И то Инцкове газде врло добро знају


- После Инцкове одлуке о (покушају) наметања забране порицања ”геноцида”, не може бити никакве сумње да је свесно потпаљен нови фитиљ под Балканом, који западне силе упорно и доследно покушавају, уназад скоро два века, да претворе у ”буре барута”


- У реакцијама и конкретним одлукама и потезима ваља што више стишати емоције и схватити да нас западни ”пријатељи” свесно увлаче у клопку. То не значи да треба прихватити њихов нови ”ултиматум” – напротив јер у Сребреници није било геноцида. Само значи да редослед потеза треба да буде прављен уз ту свест. Наравно, уз дипломатску подршку Москве. И, још важније – чврсту подршку Београда, којем, као ни 1914. неће бити дозвољено да остане по страни


- Српско јединство је сада не само пожељно, него и неопходно. Треба га само одговорно и промишљено, уз подршку савезника, учврстити и операционализовати. И припремити јавно мњење – са обе стране Дрине – за све оно што потенцијално предстојиПише: Александар ПАВИЋ, sveosrpskoj.com


НЕ МОЖЕ бити ни најмање недоумице да одлазећи високи представник за Босну и Херцеговину, Валентин Инцко, није сам донео одлуку о (покушају) наметања закона о забрани порицања геноцида у предвечерје свог одласка са функције. Као што не може бити никакве недоумице о томе да ли је Инцко сам донео одлуку о својој оставци пар месеци раније.

Наравно да није. Инцко је само чиновник, намештеник. Он сам не може да доноси никакве стратешке одлуке мимо оних који су га поставили на ту изузетно лукративну и (гео)стратешки значајну функцију.

А ова последња одлука јесте стратешка, и од далекосежног значаја.

У последње две колумне је аутор ових редова упозоравао да политички Запад спрема нову кризу на нашим просторима, преко пробних балона и јавних корака предузетих током последњих месеци.

Кренуло је од пуштања у оптицај тзв. нон-пејпера, и то прво преко Словенаца, већ доказаних рушитеља СФРЈ и поузданих вазала, као први корак у дестабилизовању западних мировних решења наметнутих у протеклих четврт века. Убрзо је дошло и до објаве Инцкове оставке, уз муњевито именовање његовог наследника, немачког политичара Кристијана Шмита.

То све упркос јавним упозорењима, не само из Бањалуке, него и из Москве, да нови високи представник, ако га уопште и буде – а одавно су истекли разумни рокови за трајање те функције – неће бити прихваћен мимо одлуке Савета безбедности УН.

Паралелно са тим, Аљбин Курти врло агресивно и хладнокрвно минира наставак бриселских преговора о Косову и Метохији, без икаквих санкција или последица, изузев спорадичних млаких вербалних пацки које добија, реда ради, од појединих западних дипломатских представника.

Ако неко ово сматра нормалним, нека само замисли какве би последице сносио неки српски лидер да је покушао нешто слично у било којим преговорима под западним покровитељством. До сада би већ, под минимум, био под ударом санкција, а вероватније би против њега већ био покренут сценарио попут оног који је у току против Лукашенка.

Затим је уследило и изгласавање декларације о геноциду у Сребреници у вазалној скупштини Црне Горе, која је, осим додатног појачавања притиска на Србију и Републику Српску, вероватно трајно дестабилизовала тешком муком састављену владајућу коалицију која је после три деценије послала ДПС у опозицију 30.8.2020. године.

Уследило је и изгласавање сличне резолуције у назови-скупштини тзв. Косова – да би се додатно појачао медијски ефекат приштинских лажи о српским ”геноцидима” које сада редовно износи Курти. Што је опет у функцији појачања дипломатског притиска на Србију да ”легне на руду” по питању признавања терористичке творевине на делу своје територије, а и, уопште, ”омекшавања” Србије на међународној сцени уопште.

Постоји, наравно, и алтернативно виђење, по ком је све ово само одраз слабљења западног утицаја и последичне ”ентропије” у регионима под његовом контролом или одлучујућим утицајем, услед рађања новог мултиполарног света и успона Кине и Русије, на првом месту.

Међутим, после Инцкове одлуке о (покушају) наметања забране порицања ”геноцида”, не може бити никакве сумње да је свесно потпаљен нови фитиљ под Балканом, који западне силе упорно и доследно покушавају, уназад скоро два века, да претворе у ”буре барута”. Поготово у светлу чињенице да је политички Запад имао последњу шансу да омогући ”елегантно” решење за проблем високог представника за БиХ, који су му пружиле Русија и Кина.

Ове две глобалне силе и сталне чланице Савета безбедности УН су, да подсетимо, заједнички предложиле резолуцију којом би се орочило трајање функције високог представника на још годину дана, односно до 31. јула 2022, после чега би она отишла у прошлост, што би било сасвим логично за све оне који тврде да је БиХ суверена држава, и то са ”европским аспирацијама”.

Као што је познато, западне силе нису прихватиле ову резолуцију. Руси сада сматрају да је функција високог представника ”упражњена”, односно не признају Кристијана Шмита.
 
Кинески став је практично истоветан, уз формулацију да је нови високи представник ”нелегитиман”.

Дакле, преко БиХ су свесно и брутално од стране западних сила наметнуте, односно додате, нове противречности између водећих светских нуклеарних сила.

Чињеница да је ”закон” против порицања ”геноцида” који је наметнут преко ”Аустријанца” Инцка објављен истог датума кад и уручивање аустроугарског ултиматума Србији 1914. никако не може да буде пуки случај, и у том светлу то треба гледати.

Као још један у низу корака који треба да доведу до дестабилизације, односно сукоба.

Односно, као што је маштала Аустро-Угарска, чији је ЕУ духовни наследник, до коначног ”дисциплиновања” Србије, односно Срба и српског фактора уопште. И, у процесу, избацивања ”малигног” (по западне неоколонијалне интересе) руског и кинеског утицаја у региону, чија су главна одскочна даска управо Срби – и у Србији и у Републици Српској.

”Инцков закон” је паклено добро смишљен инструмент изазивања напетости и хаоса, јер је, попут аустроугарског ултиматума, конципиран тако да га српска страна – ни са једне стране Дрине – никако не може прихватити.

Срби добровољно не прихватају ни лаж, ни окупацију, за разлику од осталих народа бивше СФРЈ којима су подарили седам деценија суверености. И то Инцкове газде врло добро знају.

Дакле, траже се поводи. Тако то ради мафија. И тако то ради глобалистичка дубока држава, која, као што се може видети и голим оком, свесно изазива напетости широм света.

И у Јужном кинеском мору, и у Украјини, и дуж руских граница уопште, и око Кубе, и у Венецуели, и у Авганистану, и у Ираку, и у Сирији, и око Ирана, итд. итд.

Пошто западни систем више не може још дуго да опстане по рецепту перманентног стварања виртуелног новца, и вештачког дизања берзи, некретнина, уметнина, криптовалута, дигиталних токена и свега с чим се може трговати, док се његови геополитички ривали уздижу на много чвршћем тлу и реалнијим вредностима, посеже се за старим западним рецептом: ако не можеш да нешто контролишеш, дигни га у ваздух.

Односно, створи кризу, па онда ”управљај” њоме.

Или стекни што повољнију позицију за нови распоред снага и интереса.

Траже се неуралгичне тачке. А наш простор је, захваљујући на првом месту политичком Западу, управо једна таква тачка.

Зато у реакцијама и конкретним одлукама и потезима који ће сигурно уследити са српске стране, ваља што више стишати емоције и схватити да нас западни ”пријатељи” свесно увлаче у клопку.

То не значи да треба прихватити њихов нови ”ултиматум” – напротив. (У Сребреници није било геноцида, а ако је нечег сличног било, почињен је над Србима, не само од 1992-95, него и у турско доба и током Првог и Другог светског рата.) Само значи да редослед потеза треба да буде прављен уз ту свест. Наравно, уз дипломатску подршку Москве.

И, још важније – чврсту подршку Београда, којем, као ни 1914. неће бити дозвољено да остане по страни, колико год неки политички кругови у српској престоници то можда прижељкују, не схватајући да би тек тад били почишћени са политичке сцене, право на ђубриште историје.

Српско јединство је сада не само пожељно, него и неопходно. Треба га само одговорно и промишљено, уз подршку савезника, учврстити и операционализовати.

И припремити јавно мњење – са обе стране Дрине – за све оно што потенцијално предстоји.

Александар ПАВИЋ, sveosrpskoj.com

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и приписивања кривице за међунационалне сукобе на један народ - Србе

Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба
Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба

Када се помене грађански рат у Босни и Херцеговини (БиХ) 1992-1995, када су се у бившој...

2021-09-15 07:32:05

РТ: Рат са Русијом и Кином „уништио би свет”, а Америка мора пронаћи начине да склопи мир са својим источним ривалима, упозорава амерички генерал
РТ: Рат са Русијом и Кином „уништио би свет”, а Америка мора пронаћи начине да склопи мир са својим источним ривалима, упозорава амерички генерал

С обзиром да се глобални арсенал нуклеарног оружја повећава, а земље надограђују своје бојеве главе и...

2021-09-14 16:43:57

Прва НАТО агресија била је на Републику Српску под називом „Намерна сила”
Прва НАТО агресија била је на Републику Српску под називом „Намерна сила”

Годишњица окончања НАТО агресије на Републику Српску

2021-09-14 10:16:30

РТ: Водич кроз руске политичке партије уочи парламентарних избора: Либерално демократска партија
РТ: Водич кроз руске политичке партије уочи парламентарних избора: Либерално демократска партија

Од 17. до 19. септембра, Руси ће на биралиштима изабрати 450 посланика који ће их представљати...

2021-09-14 08:59:28

Професор Елена Пономарева: Имамо податке који доказују да у Сребреници Срби нису починили геноцид
Професор Елена Пономарева: Имамо податке који доказују да у Сребреници Срби нису починили геноцид

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и кривице за међунационалне сукобе једног народа - Срба. Више од четврт века, залагањем преданих политичара, корумпираних „научника“ и „новинара“, у јавности се формирао мит о зверствима која су починили искључиво Срби, каже Елена Пономарева, доктор политичких наука, професор МГИМО-а (Московски државни институт међународних односа Министарства спољних послова Русије).

2021-09-12 12:53:59

РТ: Замрзавање средстава Авганистана и фондова помоћи могли би „бацити милионе у сиромаштво“ и изазвати „огромну“ избегличку кризу, упозорава изасланик УН-а
РТ: Замрзавање средстава Авганистана и фондова помоћи могли би „бацити милионе у сиромаштво“ и изазвати „огромну“ избегличку кризу, упозорава изасланик УН-а

Изасланик УН-а за Авганистан је упозорила на надолазећу хуманитарну кризу у ратом разореној земљи, рекавши да...

2021-09-10 08:34:42

Иза Панџшира, испред мрака и геноцида?
Иза Панџшира, испред мрака и геноцида?

Двадесет година владавине САД коштало је Авганистанце скоро милион живота

2021-09-09 16:12:54

РТ: „Као да даљински управља вашом руком против вас“: Сноуден наводи да „Епл“ неће одлучивати који ће садржај тражити на вашем телефону, него владе
РТ: „Као да даљински управља вашом руком против вас“: Сноуден наводи да „Епл“ неће одлучивати који ће садржај тражити на вашем телефону, него владе

Узбуњивач НСА Едвард Сноуден осудио је "Еплов" план скенирања телефона, рекавши да не само да брише...

2021-09-03 08:09:04

Руски стручњаци ће помоћи у разбијању западних митова о рату у Босни
Руски стручњаци ће помоћи у разбијању западних митова о рату у Босни

Међународна конференција у Москви: „Резултати рада независних међународних комисија: Српске жртве у грађанском рату у Сарајеву 1991-1995 и жртве свих народа на подручју Сребренице 1991-1995“

2021-08-30 10:39:13

РТ: С обзиром да Русија и Кина војно сарађују, Америка се по први пут мора суочити са „два равноправна противника“ - командант Стратешке команде САД
РТ: С обзиром да Русија и Кина војно сарађују, Америка се по први пут мора суочити са „два равноправна противника“ - командант Стратешке команде САД

Блиска војна сарадња између Русије и Кине изазива велику забринутост, а власти у Вашингтону морају озбиљно...

2021-08-27 18:13:02

„Тенкови више нису потребни“: Кијев смислио начин како да освоји Донбас
„Тенкови више нису потребни“: Кијев смислио начин како да освоји Донбас

Дронови, артиљеријски системи и опрема за специјалне снаге - Министарство одбране Украјине објавило је списак наоружања...

2021-08-25 07:31:33

Кинези окарактерисали развој руске ратне морнарице као „претећи сигнал“ Западу
Кинези окарактерисали развој руске ратне морнарице као „претећи сигнал“ Западу

У последње време се примећује посебна активност у сфери развоја руске ратне морнарице. Руси на тај...

2021-08-22 09:40:10

„Армија 2021“ - војна сарадња за добро света
„Армија 2021“ - војна сарадња за добро света

За представљање најновијег наоружања и војне опреме, генијалности инжењерских и дизајнерских идеја, у августу 2021. године...

2021-08-20 15:11:40

РТ: САД би могле узети авганистанске националне резерве, али њихова претња изолацијом талибана „нема везе са реалношћу“
РТ: САД би могле узети авганистанске националне резерве, али њихова претња изолацијом талибана „нема везе са реалношћу“

Запад је покушао да заустави марш талибана на Кабул уз претњу међународном изолацијом, али спровођење такве...

2021-08-17 13:01:00

Јанукович: Највећа грешка Украјине у последњих 30 година је одбијање добросуседства са Русијом
Јанукович: Највећа грешка Украјине у последњих 30 година је одбијање добросуседства са Русијом

Највећа грешка Украјине у последњих 30 година било је одбијање добросуседства са Русијом, рекао је бивши...

2021-08-17 11:47:31

РТ: Кинески државни медиј упозорио тајванске лидере да се не понашају као „стратешки пијуни“ САД, те назвaо „лекцијом“ за њих авганистанску кризу
РТ: Кинески државни медиј упозорио тајванске лидере да се не понашају као „стратешки пијуни“ САД, те назвaо „лекцијом“ за њих авганистанску кризу

Кинеске државне новине "Глобал тајмс" упозориле су Тајван да би „напуштање“ авганистанских савезника од стране САД...

2021-08-17 08:25:56

Лукић: Крајњи циљ Русија, међуциљ Србија, док тренутни главни напад иде на Републику Српску
Лукић: Крајњи циљ Русија, међуциљ Србија, док тренутни главни напад иде на Републику Српску

Адвокат Бранко Лукић рекао је да ће наметнути закон бившег високог представника Валентина Инцка о кажњавању \"негирања геноцида\" бити оспораван, јер он нема овлашћења да доноси законе.

2021-08-14 10:50:44

Небеска Српска: На Илиндан 1993. оборен хеликоптер са ознаком Црвеног крста
Небеска Српска: На Илиндан 1993. оборен хеликоптер са ознаком Црвеног крста

Тог илинданског јутра 1993. године хеликоптер ХТ-40, након што је одобрен лет за превоз рањеника од Бање Луке према Београду, на ВМА, извршено је укрцавање рањеника у хеликопер, контрола од стране официра за везу међународних снага за контролу и надзор провођења Резолуције УН о забрани летења у ваздушном простору БиХ.

2021-08-05 10:11:41

Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта
Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта

Уништена Република Српска Крајина, разорена Република Српска, разорена СР Југославија, отето Косово...

2021-08-04 06:43:03

РТ: После мораторијума: Шта је познато о могућем повлачењу признања независности Косова од стране више земаља
РТ: После мораторијума: Шта је познато о могућем повлачењу признања независности Косова од стране више земаља

Десет земаља у Африци и на Блиском истоку намеравају да повуку признање независности Косова, пренело је...

2021-08-03 12:45:47

Павић: „Инцков закон“ је као ултиматум Беча Србији 1914. – Срби да одговоре тврдо али са стишаним емоцијама
Павић: „Инцков закон“ је као ултиматум Беча Србији 1914. – Срби да одговоре тврдо али са стишаним емоцијама

Није Аустријанаџ сам донео ту стратешку одлуку – он је намештеник, чиновник

2021-07-27 07:25:04

Живадин Јовановић: Разочаравајући потези Атине према Приштини
Живадин Јовановић: Разочаравајући потези Атине према Приштини

Разочаран сам најновијим корацима Атине у односима са Приштином јер представљају одступање од раније недвосмислене подршке...

2021-07-19 19:15:47

Вечити рат за „демократе“:  Амерички Сиријци против Бајдена
Вечити рат за „демократе“: Амерички Сиријци против Бајдена

Ребрендирање са „демократским стилом“

2021-07-16 11:16:54

Да ли ће политички империјализам спасити САД? Поглед из Турске.
Да ли ће политички империјализам спасити САД? Поглед из Турске.

Да ли ће Турска моћи да подигне устанак у оквиру НАТО-а? Поглед из Анкаре.

2021-07-14 12:52:02

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: