Како је Роберт Фиск оптужио CNN за саучесништво у покушају убиства Александра Вучића

Објављено: 21.04.2021.год.

Британски новинар Роберт Фиск извештавао је из Београда 1999. године. О бомбардовању зграде РТС-а је, поред осталог, написао: „Два дана пре него што је НАТО бомбардовао седиште српске телевизије у Београду, CNN је из седишта у Атланти добио дојаву да ће зграда бити уништена… Дан касније, српски министар информисања Александар Вучић примио је из САД-а факсом позив из емисије „Larry King Live“ да се појави на CNN-у. Желели су га у програму 23. априла у 2:30 ујутру и тражили су од њега да пола сата раније дође на српску телевизију ради шминкања. Вучић је закаснио… НАТО пројектили дигли су зграду у ваздух у 2:06. Први је експлодирао у шминкерници у којој је млади српски асистент изгорео на смрт. CNN све ово назива случајношћу.“

Ирски и британски новинар Роберт Фиск (1946-2020) био је један од највећих новинарски репортера у последњих пет деценија. Извештавао је о грађанским и другим тешким ратовима на Блиском Истоку и шире - у Ираку, Сирији, Авганистану, Босни, Косову, Израелу и окупираним територијама, Северној Ирској, Алжиру и Либану, где је од Бејрута направио своју базу. Фиск је умро 2. новембра прошле године у Даблину у 74. години. И иза себе је оставио огромно новинарско дело и велику празнину међу познаваоцима Блиског истока и „Великог Блиског истока" који укључује и Балкан.

У већини ратова Фиск је заузимао неконвенционално становиште које је, иако је био дописник The Independenta, било против „главног тока" светских медија и које је у некролозима посвећеним њему називано „контроверзним". „Мислим да је дужност страног дописника да буде неутралан и непристрасан и на страни оних који трпе, ма ко они били", говорио је Фиск, полазећи при томе од односа снага, али и личне одбојности према клишеима новинара који су издалека писали о догађајима. Он је сматрао да је заблуда да новинари могу да буду објективни и наводио је да је праћење центара моћи првенствени задатак новинарства.

„Не можете се приближити истини, а да нисте тамо где су догађаји", рекао је у документарном филму о његовом раду Ово није филм (This Is Not A Movie) из 2019. године. Током скоро пет деценија - последње три радећи за The Independent - Фиск је несумњиво био „тамо".

Радо је на својим предавањима цитирао речи из интервјуа с покојним муфтијом београдским Хамдијом Јусуфспахићем, о ограниченој вредности употребе силе: „Морате веровати и у нешто друго. Нико није на врху веома дуго. Што сте већи, брже падате - нарочито када су почињена неморална дела. Када је Нерон дошао на власт у Риму, Рим је пао. Нација не остаје на врху много дуго."

Из другог угла

Роберта Фиска срео сам три пута у Каиру. Он је био трећи од укупно пет новинара који су интервјуисали Осаму бин Ладена, а с којима сам разговарао. Друга двојица су новинар пакистанске телевизије GEO Хамид Мир, и новинар CNN-а Питер Арнет.

Роберт Фиск на промоцији своје књиге у Бејруту 21. априла 2007.
Роберт Фиск на промоцији своје књиге у Бејруту 21. априла 2007.

Фиск је интервјуисао Осаму бин Ладена три пута, исто као и Хамид Мир. Фискови интервјуи објављени су у Индепенденту 6. децембра 1993, 10. јула 1996. и 22. марта 1997. Први интервју с Бин Ладеном био је и први интервју икада дат једном западном новинару, а удесио му га је брутално убијени саудијски новинар Гамал Кашоги, кога сам срео с Фиском у Каиру. У другом интервјуу учествовао је Абу Мусаб Ал Сури, идеолог који је џихад учинио глобалним.

Већину времена на Балкану провео је са својом бившом супругом Ларом Марлоу, која је сада дописница Irish timesа из Париза. Она је о Фиску рекла: „Када је Роберт 1999. године из Београда покривао НАТО бомбардовање Србије, оптужен је за подршку Слободану Милошевићу. Када се четири године касније успротивио англоамеричкој инвазији на Ирак, његови непријатељи су рекли да је он 'лудак Садама Хусеина'. Његово извештавање о сиријском грађанском рату од 2011. године наљутило је оне који су тврдили да је он апологета Башара ал Асада. Многи у Европи и САД су на почетку рата идеализовали сиријске побуњенике, Роберт је имао нијансиранију визију. Показало се да је у праву када су се многи побуњеници придружили џихадистичким покретима."

Зграда РТС-а

Дан после бомбардовања РТС-а, 23. априла, Роберт Фиск је објавио текст „War In The Balkans: 'Once you kill people because you don't like what they say, you change the rules of war'" („Рат на Балкану: Jедном када убијете људе зато што вам се не свиђа шта они говоре, променили сте правила ратовања"), у којем је први међу новинарима најоштрије осудио бомбардовање РТС-а.

Зграда РС-а, 23. април 1999.
Зграда РС-а, 23. април 1999.

„Сви смо се питали колико ће времена проћи док НАТО не одлучи да се Радио Телевизија Србије придружи листи 'војних' циљева", навео је Фиск. Све то, међутим, није оправдало одлуку да се убију они који су дежурали ноћу у студијима. „Тада су објашњења потекла са прославе НАТО рођендана у Вашингтону (24. априла 1999, 50 година од оснивања НАТО, прим.), да је српска 'пропагандна машина' продужавала рат. Чудим се. Чини ми се да се сећам да је хрватска телевизија обилно ширила мржњу када је етнички чистила 170.000 Срба из Хрватске 1995. године. Али нисмо бомбардовали Загреб. А када су момци председника Фрање Туђмана масакрирали Србе и Муслимане у Босни, нисмо бомбардовали његову резиденцију. Да ли је стварни грех српске телевизије била емитовање филма о НАТО-вом масакру избеглица косовских Албанаца прошле недеље, убиства за која је НАТО био приморан да призна да су била грешка", запитао је Фиск.

Он је окривио CNN за саучесништво у бомбардовању РТС-а, јер су два дана раније дописници и особље CNN-а добили инструкцију да напусте зграду РТС-а, што су они и учинили, позивајући колеге на опроштај уз кафу и сок од поморанџе, на којем је био и Фиск.

Колатерална штета

Анализирајући почетком јула 1999. понашање медија, Фиск показује како су, уз ретке изузетке, извештачи напустили свако стајалиште објективности и некритички усвојили службено образложење рата. „Углавном су се заразили антисрпском хистеријом званичника САД-а, Британије и НАТО-а, и покушали су да оправдају бомбардовање извештавањем узимајући НАТО пропаганду као чињеницу и прихватањем као несумњивих изјава портпарола НАТО-а Џејмија Шеја, председника Клинтона и премијера Блера", написао је Фиск.

Ту је навео пример новинара CNN-а у Београду који је „запањио једног од својих енглеских колега након што је НАТО бомбардовао уски друмски мост у југословенском градићу Варварину, убивши на десетине цивила, од којих су многи пали у реку Мораву. 'То ће их научити да не стоје на мостовима', урлао је".

Фиск примећује: „Ово наравно није био језик којим се он служио у програму, где је извештај CNN-а о убиствима на мосту праћен примедбом да је било 'цивилних жртава' - а све то када је тим CNN-а био тамо и снимао обезглављени леш локалног свештеника".

Покушај убиства Александра Вучића

По његовој оцени „сарадња главних медија са НАТО бомбардовањем превазишла је непоштену и неетичку новинарску праксу". На крају чланка он је сугерисао да су CNN и емисија „Larri King Live" ове мреже, можда били саучесници у покушају атентата на тадашњег српског министра информисања Александра Вучића.

Фиск је написао: „Два дана пре него што је НАТО бомбардовао седиште српске телевизије у Београду, CNN је из седишта у Атланти добио дојаву да ће зграда бити уништена. Речено им је да одмах уклоне своје објекте из просторија, што су и учинили. Дан касније, српски министар информисања Александар Вучић примио је из САД-а факсом позив из емисије „Larri King Live" да се појави на CNN-у. Желели су га у етеру у 2:30 ујутру 23. априла и тражили су од њега да пола сата раније дође на српску телевизију ради шминкања. Вучић је закаснио - што је за њега било добро пошто су НАТО пројектили дигли зграду у ваздух шест минута после два. Први је експлодирао у шминкерници у којој је млади српски асистент изгорео на смрт. CNN све ово назива случајношћу, рекавши да емисија Ларија Кинга, коју је организовало одељење за забаву, није знала за упутства одељења за вести својим људима да напусте зграду РТС-а."

Нивои истинитости

Само два дана након овог текста Фиск се нашао на удару групе британских медија. Хенри Портер из Обсервера, једног од листова који су најватреније подржавали рат, одговорио је на Фисков чланак, оптужујући га за све и свашта. Портер тврди да је Фиску „несумњиво помагала српска власт" и да је писао извештаје о рату „преломљене кроз сочиво српског интереса".

Бомбардована зграда РТС-а
Бомбардована зграда РТС-а

Портер је признао да је „међу уредницима и извештачима постојала готово универзална забринутост због нивоа истинитости НАТО брифинга", и да постоји добар разлог за закључак да је „алијанса била спремна на готово расистички крсташки рат против Срба". То га, међутим, не спречава да се упусти у мало сопственог антисрпског расизма, напомињући да су Фиска неке од његових колега прозвали 'Фисковић' због његовог извештавања.

Портер је био огорчен због чињенице да Фиск „изгледа да верује" да је „НАТО мотивисан урођеним империјалистичким тенденцијама", али још неиздрживија је била Фискова одлука да скрене пажњу јавности на спор у медијима.

Медији који су пратили ову расправу закључили су тада да „напад на Фиска указује на то да је његово излагање жалосним перформансама новинарске професије погодило право у живац, а посебно су његова открића у вези са улогом CNN-а у бомбардовању српског ТВ центра изазвала значајну забринутост на високим местима".

Пропагандни рат

У тексту „Пропагандни рат" објављеном 23. новембра 1999. у Индепенденту, Фиск наводи: „Ја знам која би игра требало да се игра: Срби су починили сва зла и тако да се оправда бомбардовање или 'рат вредности', како га је описао Тони Блер".

За новинаре на дневним брифинзима у НАТО штабу, Фиск је говорио да они играју улогу „оваца" који нису питали Џејмија Шеја о тврдњама да је уништена Трећа армија, или да добију било који коментар о именовању „главног чистача Срба из Крајине Агима Чекуа" за албанског команданта. „НАТО тврдње о војној победи биле су голе лажи јер је уништено само 13 тенкова. Сви медији требало је само да буду гласноговорници НАТО генерала", упозоравао је Фиск.

„Много озбиљније", рекао је, „било је то што је мало ко доводио у питање моралност НАТО бомбардовања српске телевизије у Београду", поново наводећи понашање CNN-а и позив тадашњем српском министру информисања Александру Вучићу да гостује у емисији „Larri King Live" у раним јутарњим сатима. CNN каже да је све ово била случајност", написао је Фиск.

Осиромашени уранијум

Фиск је ту покренуо и сада контроверзну тему последица бомбардовања осиромашеним уранијумом. „Када сам отишао у Брисел да питам НАТО генерале на дневном прес брифингу о коришћењу осиромашеног уранијума (за који се показало да је у Ираку довео до масовног обољевања од рака), генерал је то потврдио и његов одговор је емитован у дирекнтом преносу. Али, када је CNN извештавао са ове прес конференције за касније емитовање, моје питање и генералов одговор мистериозно су нестали са траке", написао је Фиск.

Дневни брифинг у седишту НАТО-а у Бриселу 4. маја 1999: портпарол НАТО-а Џејми Шеј и портпарол немачке војске генерал Валтер Јерц
Дневни брифинг у седишту НАТО-а у Бриселу 4. маја 1999: портпарол НАТО-а Џејми Шеј и портпарол немачке војске генерал Валтер Јерц

„Постојала је и 'шема' коју смо чули током рата: ако је НАТО убио невине, учинио је то случајно; ако је Србија убила невине, то је намерно учинила. Постоје два проблема са овим инфантилним аргументом", забележио је Фиск: „Први је та што су НАТО напади на Југославију постали толико неселективни да је пред крај било готово немогуће веровати да су ваздухопловне снаге које су непрестано погађале болнице, мостове, железнички воз, два аутобуса, сеоски мост пијачног дана и бројна стамбена насеља, као и празне касарне и рафинерије нафте, нису намерно гађали цивиле у свом очајању да окончају рат. Ако су српски цивили случајно убијени, чини ли то њихову смрт мање болном или прихватљивијом? Ако рат није требало да се води, смрт која је положена на врата НАТО-а заиста је тешка. А они новинари који су извештавали из унутрашњости Југославије далеко од тога да су били алат било чије 'машине лажи', пружали су болан, али неопходан приказ онога што ми - ми, НАТО, наша западна цивилизација - радимо Србима".

Путнички воз погођен на мосту у Грделичкој клисури, 12. април 1999.
Путнички воз погођен на мосту у Грделичкој клисури, 12. април 1999.

Паритет жртве

Фиск је једностраности и затварање очију према злоделима само једне стране у сукобу осудио још у време напада хрватске војске на српско становништво у Хрватској. Он је у Индепенденту навео поверљиву процену Европске уније из Крајине 1995. године: „Докази о зверствима: у просеку шест лешева дневно... углавном су старци. Многима је пуцано у потиљак или им је пререзано грло, другима је унакажено лице.... Бескрајни хрватски позиви за повратак Срба, гаранције грађанских права и имовинских права итд.... ширили су се са свих нивоа ... Међутим, српски домови и земље ... и даље се пале и пљачкају. Супротно службеним изјавама које за бег Срба криве неконтролисане елементе, злочине су починили хрватска војска, хрватска полиција и хрватски цивили. Није било примећених покушаја да се то заустави, а индиције упућују на политику 'спаљене земље'".

Био је огорчен нападом који је дошао од новинара Irish Timesа који га је оптужио да ствара „паритет жртве". „То је детињаст, али и опасан израз - јер сам почетком јуна тачно предвидео да су „прво косовске Албанце Срби етнички очистили. А за неколико дана - највише две недеље - НАТО и његови албански савезници етнички ће да очисте Србе. Осим што је цитат извађен из контекста, мој стварни грех је био што сам био у праву."

„Готово целокупно српско становништво од тада је побегло са Косова, заједно са више од половине ромског становништва. А српски цивили које сам видео згужване у својим породичним аутомобилима или како чуче у сузама на пољопривредним колима, били су подједнако невини као и Албанци, тако сурово избачени из своје земље два месеца раније. Али то што су ове нове избеглице били Срби било је довољно да 'врате' за њихову 'жртву'. Размишљао сам о Немцима из Судета и о источним територијама Немачке на крају Другог светског рата. Нисмо бринули о њима. Добро им иде, рекли смо. А сада смо заузети бестијализацијом читавог народа - Срба...", закључио је Фиск.

Извор:Драган Бисенић,  РТС ОКО

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

РТ: Пушков осудио „невероватну глупост“ америчких „псеудо-стручњака“

Амерички аналитичари који прате Русију и бивши Совјетски Савез никако не успевају да разумеју менталитет људи...

Крим се никада неће вратити Украјини, каже командант немачке морнарице
Крим се никада неће вратити Украјини, каже командант немачке морнарице

Командант немачке ратне морнарице вицеадмирал Каи Ахим Шонбах је саопштио да се Крим никада неће вратити...

2022-01-22 11:57:52

РТ: Немци морају да знају да Украјина постоји – украјински амбасадор
РТ: Немци морају да знају да Украјина постоји – украјински амбасадор

Амбасадор Украјине у Немачкој окривио је Берлин због непоштовања културе његове земље

2022-01-19 08:47:51

РТ: Кандидат за председника Францускe наводи да земља треба да напусти НАТО и постане партнер са Русијом
РТ: Кандидат за председника Францускe наводи да земља треба да напусти НАТО и постане партнер са Русијом

Лидер француске левичарске странке и кандидат за председника позвао је земљу да се повуче из НАТО...

2022-01-04 09:31:29

РТ: Бивши шеф обавештајне службе израелске војске признао улогу његове земље у убиству иранског генерала Касема Сулејманија
РТ: Бивши шеф обавештајне службе израелске војске признао улогу његове земље у убиству иранског генерала Касема Сулејманија

Бивши шеф обавештајне службе Израелских одбрамбених снага (ИОС) генерал Тамир Хајман признао је улогу његове земље у убиству иранског команданта Касема Сулејманија, описујући убиство као „значајно и важно“.

2022-01-03 06:01:23

„Санкције нису за најближе пријатеље и савезнике“
„Санкције нису за најближе пријатеље и савезнике“

Србија се придружила петом пакету санкција ЕУ против Белорусије 22. децембра

2021-12-27 16:15:33

РТ: Како Немачка игнорише Србију и међународно право блокирајући РТ ДЕ
РТ: Како Немачка игнорише Србију и међународно право блокирајући РТ ДЕ

Чини се да је Берлин спреман да предузме велике мере у сузбијању новог 24-часовног канала РТ-а на немачком језику, укључујући игнорисање великог међународног споразума.

2021-12-25 11:55:14

РТ цензурисан због преиспитивања наратива западних елита - Емир Кустурица
РТ цензурисан због преиспитивања наратива западних елита - Емир Кустурица

Најновија забрана сателитског емитовања коју су немачке власти наметнуле на РТ-овом каналу на немачком језику показује да је прогон РТ-а достигао ниво апсурда, сматра српски редитељ Емир Кустурица.

2021-12-25 08:46:42

РТ: Како бисмо могли рећи не Севастопољу и Криму, људима који тамо живе? Дошли смо у ситуацију да другачије не можемо - Путин
РТ: Како бисмо могли рећи не Севастопољу и Криму, људима који тамо живе? Дошли смо у ситуацију да другачије не можемо - Путин

Руски председник Владимир Путин рекао је да је пуч у Кијеву приморао Москву да делује на Криму.

2021-12-24 06:27:57

Живадин Јовановић: Трајни карактер Резолуције 1244 и Дејтонског споразума
Живадин Јовановић: Трајни карактер Резолуције 1244 и Дејтонског споразума

Ових дана западни «специјални» изасланици и «високи» представници, дипломате као и њихови гласоговорници на терену, поново приписују исту оцену Дејтонском споразуму и резолуцији СБ УН 1244: да је њихова једина сврха била да окончају грађанске сукобе и да је тиме њихова улога завршена.

2021-12-22 10:28:06

РТ: Путин изнео војне претње са којима се суочава Русија
РТ: Путин изнео војне претње са којима се суочава Русија

Усред погоршања односа са Западом, руски председник Владимир Путин изнео је оно што види као главне...

2021-12-22 07:09:59

РТ: Русија се на Арктику припрема за будућност након фосилних горива
РТ: Русија се на Арктику припрема за будућност након фосилних горива

Када се пре неколико година први пут појавила вест да руска државна компанија за нуклеарну енергију...

2021-12-06 10:22:56

Међудржавни односи Русије и Србије
Међудржавни односи Русије и Србије

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Сочију са председником Владимиром Путином. Преглед међудржавних односа Руске Федерације и Републике Србије

2021-11-25 09:19:23

Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом
Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом

Бивши командант Северне флоте адмирал Вјачеслав Попов описао је за РИА Новости ситуацију у којој је страдала нуклеарна подморница...

2021-11-22 09:26:19

РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше
РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше

Предлог Москве да Украјина прекине крваве борбе на истоку земље тако што ће сести за сто...

2021-11-18 10:39:50

РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“
РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“

Америчка војска покушала је да прикрије смртоносни напад на сиријске цивиле у којем је убијено чак...

2021-11-14 07:55:25

РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји
РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји

Амерички званичници упозорили су своје европске колеге да Москва можда планира инвазију на Украјину, а Вашингтон...

2021-11-12 10:57:56

Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене
Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене

\"Забринут сам што представници Србије не траже да се спроведе одредба о праву за повратак 250 000 Срба. Што не траже повратак 1999 војника српске војске на Косово и Метохију. А то није мало, јер на целом КиМ сада има око 3-4 хиљаде припадника Кфора\"

2021-11-11 09:01:35

Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза
Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза

Бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић изјавио је да је последња седница Савета безедбности УН о БиХ врло значајна јер су западне силе биле принуђене да одступе од једностраних потеза, а првенствено од наметнутих одлука високог представника.

2021-11-04 10:15:56

РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај
РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај

Талибани су дуго оптуживали Вашингтон да финансира ИСИС, а сада су индиректно у праву, јер се...

2021-11-01 09:25:56

Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком
Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком

Руски лидер се појављује као паметан тактичар у позадини покушаја НАТО-а да се фокусира на Кину,...

2021-10-31 11:18:30

РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?
РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?

Пише Џулијан Фишер за РТ Уз упозорења да би нове тензије између Београда и Приштине могле да...

2021-10-29 10:00:33

Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД
Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД

Вашингтон тражи да Кијев барем казни америчког ултрадесничара. Кју клукс клан се преселио у Кијев, хоће ли амерички нациста бити враћен у домовину?

2021-10-28 16:38:47

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: