„Априлски лет“: Представљен документарни филм о бомбардовању Трећег рајха од стране Краљевског ваздухопловства

Објављено: 09.04.2021.год.
Аеродром Ровине код Нове Тополе, особље 69. Ваздухопловне групе 8. Бомбардерског пука, 27.03.1941., фото: Роберт Чепец


Поводом осам деценија од Априлског рата и мало познате чињенице да је истог тог 6. априла Краљевска авијација бомбардовала Трећи рајх, односно циљеве у Аустрији, а потом у Мађарској, у Дому културе "Србија" у Новој Тополи, недалеко од некадашњег аеродрома Ровине у Републици Српској, свечано је представљен документарни филм "Априлски лет" аутора Милана Пилиповића који сведочи о херојском подвигу пилота Краљевског ваздухопловства, a који су полетели и бомбардовали Трећи рајх.

Цела прича је кренула и највеће заслуге да се о овој историјског чињеници сазна у широј јавности има историчар Александар Огњевић који је до ових података дошао истраживајући архиве у многим земљама и објавио их у својој књизи.

историчар Александар Огњевић

- Налазимо се на месту где се пре 80 година одиграо један читав сплет, и низ догађаја, за којe се, истe тe догађајe мало или нимало није знало. Стицајем околности, дугогодишњем истраживањем, посећивањем и обиласцима светских и домаћих архива, као и многим разговорима и савременицима тих дешавања, њиховим породицама, наследницима, дошло се до једног материјала који је сукцесивно објављен прво у "Ратном дневнику", а потом у две књиге о употреби авиона "Бристол Бленхајм" и "Харикен" којима су били наоружани 8. Бомбардерски пут и 4. Ловачки пук 2. Мешовите ваздухопловне бригаде Ваздухопловства Краљевине Југославије. 4. Ловачки пут је био базиран на летилишту Босански Александровац, а 8. Бомбардерски пук на летилишту Ровине, односно Нова Топола. Први пут сам у овом крају и морам да будем искрен, да сам готово сигуран, ако не стојимо баш на самом аеродрому о коме причамо, онда смо бар на његовом периметру. Подвизи без икакве патетике, ако тако могу да кажем, против вишеструко надмоћног непријатеља, можда би данас чак рекли беспредметне борбе једног одабраног, да не кажем елитног кадра, какво представља ваздухопловство сваке војске, није спречило пилоте 8. и 4. Пука да ступе у борбу са далеко, далеко надмоћнијим непријатељем. Били су то школовани и утренирани људи и потпуно свесни шта је у том тренутку представљала немачка војна машинерија. То их ни једног тренутка није спречило да полете и изврше свој задатак према Отаџбини, према самима себи, према својим породицама, приложивши притом ултимативну жртву, своје животе. Нису заслужили победници после рата да њихову жртву гурну у неку потпуну маргину, да не кажем у заборав.

"Ратни Дневник" Александра Огњевића

Данас смо овде да покушамо, и сигуран сам у то, да ћемо исправити ту неправду. Завршићу ово излагање изјавом командира 18. Ескадриле 8. Бомбардерског пука, капетана прве класе Владимира јовичића, који је пред полазак на несрећни лет према Мађарској где је оборено седам авиона и погинуло 22 припадника Ваздухопловства Краљевине Југославије, окупио своје људе пред полетање и рекао:" Господо, боље је један дан живети као лав, него сто година као овца.", рекао је Огњевић. 

Промоцију филма је својим присуством увеличао и брат од тетке пилота Ивана Салевића, потпуковник у пензији Војске Републике Српске, добровољац из Србије, Свето Савићевић.

Брат пилота Ивана Салевића, Свето Савићевић

- Иван Салевић је мој брат од тетке. Када сам био мали, више пута сам био код његове куће у Чачку, а онда у Београду. Били смо поносни да видимо човека који лети, јер је то за нас као децу било недокучиво да човек лети горе у авиону и како он изгледа. Били смо сретни да са њим причамо, да се поздравимо. Он би нас потом помазио по глави... Касније, негде око 1960. године он је довео синове код нас у Рашчиће код Ивањице па би били скупа ту и заједно се играли током распуста. Није нам причао о подвигу и слично. Рекао нам је да је завршио за пилота и да лети авионима, али ништа детаљније није причао. То што су они урадили 6. априла моје је велико осећање поноса, да је неко из наше фамилије нешто тако урадио, а поготово што се то након толико година открило, шта се све дешавало на овим просторима и ко је све учествовао у томе. Све честитке организаторима и покретачима ове иницијативе да се сними филм, рекао је Свето Савићевић.

Промоцији филма је био присутан и синовац једног од пилота Краљевске авијације, Ивана Салевића, ветеран 63. Падобранске бригаде Саша Савићевић, који је такође заслужан да о овом подвигу сазна шира јавност, јер је историјску чињеницу коју је открио историчар Александар Огњевић и написао у својој књизи, проширио у медије. За успехе стрица пре неколико година сазнао је из књиге Александра Огњевића "Бристол Бленхајм - неиспричана прича".


Свето и Саша Савићевић, рођаци пилота Ивана Салевића

Такође, други синовац Ивана Салевића, Вања Савићевић, припадник РВ и ПВО Републике Српске присуствао је промоцији филма, не кријући задовољство овог првог, по његовим речима, не и јединог пројекта којим ће будући нараштаји бити упознати са делима њихових предака.

Аутор филма Милан Пилиповић је рекао да су премијером филма "Априлски лет" хтели на симболичан начин да пренесу подухват Краљевског ваздухопловства.

- Филм је сниман у изузетно тешким условима због пандемије коронавируса, али смо већину онога што смо планирали, завршили до краја. То је прича о више од 40 пилота Краљевине Југославије који су из Лијевча поља бомбардовали Трећи рајх, имали више од 200 налета, и веома инфериорни у војничком смислу, били супериорни у моралном. Послали су поруку која одјекује већ 80. година. Страдало је седам посада са 21 пилотом, али то није поколебало дух Краљвског ваздухопловства, каже Пилиповић.

Иван Салевић


пилот Иван Салевић

Иван Салевић је рођен у селу Добри До на планини Голији, општина Ивањица од оца Чедомира и мајке Савете Савићевић. У детињству сели у Трнаву код Чачка. Као припадник 8. бомбардерског пука учествовао је у неколико акција у Априлском рату 1941. При једном од летова, када је вршен прелет са матичног аеродрома Боронгај код Загреба, пилот бомбардера врши принудно слетање поред Карловца због наводног нестанка горива. Ивана заробљава тада већ НДХ жандармерија, која чека немачку војну патролу да га зароби. Командант жандармеријске станице уписује у забиљежбу да је Иван хрватски пилот и пушта га. Иван одлази у Ријеку на тадашњу територију Италије, где живи илегално. На позив партизанског покрета прикључује се истом и постаје један од оснивача чувене Партизанске ескадриле, у којој је био наставник и организатор летења. Иванова јединица после напада немачке војске на исту у Ливну, одлази преко Хвара за Италију, па за Египат, на преобуку у РАФ (Краљевско ратно ваздухопловство Велике Британије). На свом путу према Египту, био је сведок погибије Иве Лоле Рибара на партизанском аеродрому у Гламочу.

У међувремену послије договора између Тита и Стаљина, сви пилоти копненим путем одлазе из Египта у Русију, где су имали обуку на авионима Штурмовик.


Фото: Александар Огњевић

1944. године Иван се враћа као комадант 2. Југословенског ваздухопловног јуришног пука, сачињеног од Штурмовика (IL2) у Југославију и учествује у борбама за њено коначно ослобођење.Аеродром Ровине код Нове Тополе, особље 218. Ескадриле 69. Ваздухопловне групе 8. Бомбардерског пука, 27.03.1941., фото: Ненад Јовановић

Током службе у РВ обављао је веома деликатне и одговорне послове као руководилац оперативног сектора. Службу је завршио као начелник кабинета команданта РВ и ПВО Југославије. Умро је 1974. године.

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

РТ: Кандидат за председника Францускe наводи да земља треба да напусти НАТО и постане партнер са Русијом
РТ: Кандидат за председника Францускe наводи да земља треба да напусти НАТО и постане партнер са Русијом

Лидер француске левичарске странке и кандидат за председника позвао је земљу да се повуче из НАТО...

2022-01-04 09:31:29

РТ: Бивши шеф обавештајне службе израелске војске признао улогу његове земље у убиству иранског генерала Касема Сулејманија
РТ: Бивши шеф обавештајне службе израелске војске признао улогу његове земље у убиству иранског генерала Касема Сулејманија

Бивши шеф обавештајне службе Израелских одбрамбених снага (ИОС) генерал Тамир Хајман признао је улогу његове земље у убиству иранског команданта Касема Сулејманија, описујући убиство као „значајно и важно“.

2022-01-03 06:01:23

„Санкције нису за најближе пријатеље и савезнике“
„Санкције нису за најближе пријатеље и савезнике“

Србија се придружила петом пакету санкција ЕУ против Белорусије 22. децембра

2021-12-27 16:15:33

РТ: Како Немачка игнорише Србију и међународно право блокирајући РТ ДЕ
РТ: Како Немачка игнорише Србију и међународно право блокирајући РТ ДЕ

Чини се да је Берлин спреман да предузме велике мере у сузбијању новог 24-часовног канала РТ-а на немачком језику, укључујући игнорисање великог међународног споразума.

2021-12-25 11:55:14

РТ цензурисан због преиспитивања наратива западних елита - Емир Кустурица
РТ цензурисан због преиспитивања наратива западних елита - Емир Кустурица

Најновија забрана сателитског емитовања коју су немачке власти наметнуле на РТ-овом каналу на немачком језику показује да је прогон РТ-а достигао ниво апсурда, сматра српски редитељ Емир Кустурица.

2021-12-25 08:46:42

РТ: Како бисмо могли рећи не Севастопољу и Криму, људима који тамо живе? Дошли смо у ситуацију да другачије не можемо - Путин
РТ: Како бисмо могли рећи не Севастопољу и Криму, људима који тамо живе? Дошли смо у ситуацију да другачије не можемо - Путин

Руски председник Владимир Путин рекао је да је пуч у Кијеву приморао Москву да делује на Криму.

2021-12-24 06:27:57

Живадин Јовановић: Трајни карактер Резолуције 1244 и Дејтонског споразума
Живадин Јовановић: Трајни карактер Резолуције 1244 и Дејтонског споразума

Ових дана западни «специјални» изасланици и «високи» представници, дипломате као и њихови гласоговорници на терену, поново приписују исту оцену Дејтонском споразуму и резолуцији СБ УН 1244: да је њихова једина сврха била да окончају грађанске сукобе и да је тиме њихова улога завршена.

2021-12-22 10:28:06

РТ: Путин изнео војне претње са којима се суочава Русија
РТ: Путин изнео војне претње са којима се суочава Русија

Усред погоршања односа са Западом, руски председник Владимир Путин изнео је оно што види као главне...

2021-12-22 07:09:59

РТ: Русија се на Арктику припрема за будућност након фосилних горива
РТ: Русија се на Арктику припрема за будућност након фосилних горива

Када се пре неколико година први пут појавила вест да руска државна компанија за нуклеарну енергију...

2021-12-06 10:22:56

Међудржавни односи Русије и Србије
Међудржавни односи Русије и Србије

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Сочију са председником Владимиром Путином. Преглед међудржавних односа Руске Федерације и Републике Србије

2021-11-25 09:19:23

Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом
Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом

Бивши командант Северне флоте адмирал Вјачеслав Попов описао је за РИА Новости ситуацију у којој је страдала нуклеарна подморница...

2021-11-22 09:26:19

РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше
РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше

Предлог Москве да Украјина прекине крваве борбе на истоку земље тако што ће сести за сто...

2021-11-18 10:39:50

РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“
РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“

Америчка војска покушала је да прикрије смртоносни напад на сиријске цивиле у којем је убијено чак...

2021-11-14 07:55:25

РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји
РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји

Амерички званичници упозорили су своје европске колеге да Москва можда планира инвазију на Украјину, а Вашингтон...

2021-11-12 10:57:56

Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене
Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене

\"Забринут сам што представници Србије не траже да се спроведе одредба о праву за повратак 250 000 Срба. Што не траже повратак 1999 војника српске војске на Косово и Метохију. А то није мало, јер на целом КиМ сада има око 3-4 хиљаде припадника Кфора\"

2021-11-11 09:01:35

Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза
Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза

Бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић изјавио је да је последња седница Савета безедбности УН о БиХ врло значајна јер су западне силе биле принуђене да одступе од једностраних потеза, а првенствено од наметнутих одлука високог представника.

2021-11-04 10:15:56

РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај
РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај

Талибани су дуго оптуживали Вашингтон да финансира ИСИС, а сада су индиректно у праву, јер се...

2021-11-01 09:25:56

Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком
Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком

Руски лидер се појављује као паметан тактичар у позадини покушаја НАТО-а да се фокусира на Кину,...

2021-10-31 11:18:30

РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?
РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?

Пише Џулијан Фишер за РТ Уз упозорења да би нове тензије између Београда и Приштине могле да...

2021-10-29 10:00:33

Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД
Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД

Вашингтон тражи да Кијев барем казни америчког ултрадесничара. Кју клукс клан се преселио у Кијев, хоће ли амерички нациста бити враћен у домовину?

2021-10-28 16:38:47

РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага
РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага

Пентагон је саопштио да су министарства одбране Сједињених Држава и самопроглашеног Косова одржала билатералне консултације на којима су разговарали о приоритетима за безбедносну сарадњу и спровођењу плана за приштинске безбедносне снаге. Истовремено, Москва сматра озбиљним проблемом кораке ка стварању „војске Косова“ које подржавају Вашингтон и његови партнери. Према речима Василија Небензје, сталног представника Руске Федерације при УН, „треба поставити чврсту баријеру против таквих идеја“. Он сматра и да изостанак реакције западних држава, препуштајући се деловању Приштине, доводи до отвореног сукоба Приштине и Београда. Међутим, према мишљењу стручњака, САД и друге западне земље неће се мешати у незаконите кораке Приштине. Истовремено, према прогнози политиколога, српске власти вероватно неће подлећи таквом притиску.

2021-10-25 10:08:07

Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора
Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора

У Народној скупштини Републике Српске од првог дана успостављена је једнакост и слобода, однегован културан и господствен однос према себи и према другима, а достојанствен наступ и аргументи постали слика народа који представља и за чије добро делује, рекао је у ексклузивној изјави за Срну први предсједник Републике Српске Радован Караџић.

2021-10-24 09:01:10

РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“
РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“

„Сутра би могле да се појаве ракете код Харкова. Шта ћемо по том питању? Не постављамо ми своје пројектиле тамо, они нама гурају своје под нос.“

2021-10-22 10:03:51

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: