РТ: „Активни рад са опозицијом“: ФСБ објавио снимак састанка сарадника Наваљног са запосленим у британској амбасади

Објављено: 01.02.2021.год.
фото: © RT

Прошло је 15 година од историје британског „шпијунског камена“ у Москви. Упркос чињеници да је касније бивши шеф канцеларије Тонија Блера признао употребу овог уређаја од стране специјалних служби Велике Британије, чини се да британски агенти и потенцијалне мете њиховог регрутовања више нису показивали заверу. РТ је добио на располагање снимак састанка сарадника Наваљног, Владимира Ашуркова, извршног директора Фонда за борбу пртив корупције (ФБК*) са запосленим у британској амбасади, којег ФСБ сматра агентом МИ6. Као што је приметио официр ФСБ-а, „агентура амбасаде МИ6 и даље активно учествује у раду са руском опозицијом, пружа подршку разним невладиним организацијама дајући им грантове“.


Шпијунажа је прљава реч. Али сви то раде. То није лака ствар. Међутим, велики ризик је велика награда. Ако то успете, освојили сте џекпот и нико никада неће сазнати. Али ако зезнеш ... срамота, наравно, нећеш славно завршити.


Узмимо на пример случај пре 15 година. Изненада, високи британски дипломата стекао је необичну навику - почео је да иде у неразумљиве шетње по врло чудним местима. Рута је сваки пут била иста. Нису одмах алармирали по овом питању, али руска контраобавештајна служба одлучила је да треба пазити на тако необично понашање.

Кристофер Пирт, секретар-архивар у британској амбасади у Москви, сигурно изгледа сумњичавије.

И одједном други британски дипломата одабере исти пут за ходање. И једног дана, у шетњи, један од ових дипломата силази са пута, шутне камен и наставља даље. И овде је било доста да се огласи аларм ...

ФСБ схвата да нешто није у реду. Они и даље надгледају - па шта? Још двојица британских дипломата почињу ходочашће до овог камена.

А онда је у једном тренутку Марк Дое, тадашњи други секретар британске амбасаде, кога је руска контраобавештајна служба идентификовала као агента МИ6, узео је и понио камен са собом.

Испоставило се да је то био бежични уређај који је коришћен за комуникацију са руским издајником.

„У то време је овај уређај био најновији начин за организацију комуникације са својим агентима у Русији. Британци су свој неуспех признали тек 2012. године, када је бивши саветник британског премијера Тонија Блера званично објавио да се та чињеница догодила“, каже руски контраобавештајац ФСБ-а.


"Шпијунски камен довео нас је у незгодан положај. Ухватили су нас за руку. Они су очито тога били свесни већ неко време и причу су чували у политичке сврхе”, објаснио је Џонатан Повел, бивши шеф кабинета бившег британског премијера Тонија Бера.

 

 фото: РИА Новости

То је био несрећни камен ... или његова копија. Оригинал је демонтиран на чипове и жице. Без обзира на то, такав камен довео је британске обавештајце и дипломате у врло незгодан положај. Од тада су технологије постале све мање, те је већ замењен интернетом и месинџерима. Али иако су се методе и тактике можда промениле, циљеви и стратегије остају исти. Обавештајни рад, надзор, обмана, издаја.

Учинило би се да би британски агенти и потенцијалне мете њиховог регрутовања у будућности требали бити више конспиративни ... Али не.
 
Федерална служба безбедности објавила је свеже материјале који показују како наследник Марка Доеа на сличан начин неспретно иде његовим стопама.
 
Џејмс Вилиам Томас Форд улази у ресторан у Москви. Бивши други секретар за политичка питања амбасаде у Руској Федерацији. Идентификован је као тајни агент МИ6. Ожењен Елизабетом Гренберг, идентификованом као шведски обавештајни агент.

Следи га представник руске опозиције Владимир Ашурков, десна рука Алексеја Наваљног, извршни директор Фонда за борбу против корупције (ФБК*). Тренутно живи у Великој Британији.

Састанак је надгледала руска контраобавештајна служба која је надгледала специјалног агента Форда.

„Да имамо више новца, сигурно бисмо проширили свој тим. Особа која овде потроши ... Не знам, 10, 20 милиона долара годишње на подршку видеће сасвим другу слику. А за оне са милијардама улога то није толико новца. Покушавам да пренесем ову поруку у својој кампањи прикупљања средстава, да је пренесем лидерима пословне заједнице“, каже Ашурков на видео снимку.


"Па, разумеш. Спонзоришите наш долазак на власт, а ми ћемо вам се одужити милијардама“, наговештава борац за борбу против корупције.

 

Опозиција чак има план који је по свом садржају запањујуће сличан ономе за шта оптужује владу. Од бомбардовања гласача пропагандом до закулисних договора с елитама.

„Морамо да играмо на различитим шаховским теренима. Масовни протести, грађанске иницијативе, пропаганда. Морамо успоставити контакте са елитом и обавестити их да смо разумни људи који неће све покварити и лишити их имовине “, наставља он.

Чини се да се Ашурков обраћа Великој Британији за помоћ. 
 

„У неким случајевима немамо директних доказа, они су посредни, али сигуран сам да је британска служба за борбу против превара може приступити великој количини информација које нам нису доступне. А ако ... Сигуран сам да британске службе имају податке који потврђују везу између Абрамовича, Усманова, људи у руској влади ... Мислим да је Велика Британија кључна европска земља која може утицати на Русију и која пооштрава своју позицију у односу према томе“, каже Ашурков на видео снимку.

"И Велика Британија може имати велике користи за себе", решио је Ашурков да не околиша.

"Смисао је јасан. Дајте нам информације и ми ћемо помоћи британским банкама да се ослободе конкуренције торпедирајући руске банке."
 
„Заједно са лондонским организацијом Хенрија Џексона објавићемо извештај о ВТБ банци. Пише да је ВТБ ... - наставља Ашурков (кратка пауза због доласка конобарице: никад се не зна да ли је шпијун и да ли покушава да чује разговор), - ... да је ВТБ умешан у корупцију, да систем управљања ризицима не ради и резимираћемо да он представља претњу европским финансијским тржиштима и њиховом интегритету, јер је тамо значајан играч и  отежавају такмичење британским компанијама попут Лојдса, РБС-а и Барклејса.“
 
Упркос наговештајима Ашуркова, господин Форд не даје никаква обећања о директној финансијској помоћи.
 
Уместо тога, нуди Ашуркову сарадњу са Транспаренси интернешенел**, организацијом коју већ финансира Велика Британија.
 
„Законодавство страних агената биће наравно важно питање ове јесени. Пружамо подршку разним НВО. Када нови закон ступи на снагу, мислим да ће му се посветити велика пажња", каже Форд.

„Мораћемо доказати да нису политички или страни агенти. Финансирамо пројекат који они раде ... углавном у Украјини, али и у другим земљама ... Реч је о отвореној влади ... о отвореном владином партнерству. Ствара се акциони план за Русију “.
 
„Спремни смо за сарадњу са њима. Једноставно не мислимо да ће то бити ефикасно “, одговара Ашурков.


Замислите, британски политичар одржава састанак са руским агентима тајних служби, тражећи од њих да пруже финансијску помоћ и ископају прљавштину ривала. Дошло би до националног скандала.

 

Поред етичких питања, овде такође треба напоменути да би се такви поступци такође, наравно, могли сматрати претњом по безбедност.

И управо су то, са становишта ФСБ-а.

„Амбасадорска станица МИ6, решавајући свој главни задатак прибављања тајних информација о војном и економском потенцијалу Русије, наставља да активно учествује у раду амбасаде са руском опозицијом, пружа подршку разним невладиним организацијама тако што им даје грантове“, каже контраобавештајац ФСБ-а.

„Поред информативне и финансијске подршке опозицији и невладиним организацијама, особље британске амбасаде активно је укључено у формирање опозиционих снага.

Чињеница да опозиција у Русији има везе са страним владама и понекад чак ради у њиховом интересу никада није била тајна.
 
"Хајде да видимо шта се дешава. То ћу учинити“, коментарише Ашурков.

"То није лак задатак", каже Форд кроз смех.

Међутим, таква сарадња ће вероватно покренути озбиљна питања гласача.

* Фондација за борбу против корупције је укључена у регистар НВО-а који обављају функције страног агента, одлуком Министарства правде Руске Федерације од 09.10.2019.

** „Транспаренси интернешенел је укључен у регистар НВО-а који обављају функције страног агента одлуком Министарства правде Руске Федерације од 07.04.2015.

Извор: Восток / РТ

 


Кључне речи:

(1)

Остале вести из рубрике

Анализе

Међудржавни односи Русије и Србије

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Сочију са председником Владимиром Путином. Преглед међудржавних односа Руске Федерације и Републике Србије

Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом
Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом

Бивши командант Северне флоте адмирал Вјачеслав Попов описао је за РИА Новости ситуацију у којој је страдала нуклеарна подморница...

2021-11-22 09:26:19

РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше
РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше

Предлог Москве да Украјина прекине крваве борбе на истоку земље тако што ће сести за сто...

2021-11-18 10:39:50

РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“
РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“

Америчка војска покушала је да прикрије смртоносни напад на сиријске цивиле у којем је убијено чак...

2021-11-14 07:55:25

РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји
РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји

Амерички званичници упозорили су своје европске колеге да Москва можда планира инвазију на Украјину, а Вашингтон...

2021-11-12 10:57:56

Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене
Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене

\"Забринут сам што представници Србије не траже да се спроведе одредба о праву за повратак 250 000 Срба. Што не траже повратак 1999 војника српске војске на Косово и Метохију. А то није мало, јер на целом КиМ сада има око 3-4 хиљаде припадника Кфора\"

2021-11-11 09:01:35

Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза
Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза

Бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић изјавио је да је последња седница Савета безедбности УН о БиХ врло значајна јер су западне силе биле принуђене да одступе од једностраних потеза, а првенствено од наметнутих одлука високог представника.

2021-11-04 10:15:56

РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај
РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај

Талибани су дуго оптуживали Вашингтон да финансира ИСИС, а сада су индиректно у праву, јер се...

2021-11-01 09:25:56

Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком
Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком

Руски лидер се појављује као паметан тактичар у позадини покушаја НАТО-а да се фокусира на Кину,...

2021-10-31 11:18:30

РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?
РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?

Пише Џулијан Фишер за РТ Уз упозорења да би нове тензије између Београда и Приштине могле да...

2021-10-29 10:00:33

Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД
Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД

Вашингтон тражи да Кијев барем казни америчког ултрадесничара. Кју клукс клан се преселио у Кијев, хоће ли амерички нациста бити враћен у домовину?

2021-10-28 16:38:47

РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага
РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага

Пентагон је саопштио да су министарства одбране Сједињених Држава и самопроглашеног Косова одржала билатералне консултације на којима су разговарали о приоритетима за безбедносну сарадњу и спровођењу плана за приштинске безбедносне снаге. Истовремено, Москва сматра озбиљним проблемом кораке ка стварању „војске Косова“ које подржавају Вашингтон и његови партнери. Према речима Василија Небензје, сталног представника Руске Федерације при УН, „треба поставити чврсту баријеру против таквих идеја“. Он сматра и да изостанак реакције западних држава, препуштајући се деловању Приштине, доводи до отвореног сукоба Приштине и Београда. Међутим, према мишљењу стручњака, САД и друге западне земље неће се мешати у незаконите кораке Приштине. Истовремено, према прогнози политиколога, српске власти вероватно неће подлећи таквом притиску.

2021-10-25 10:08:07

Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора
Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора

У Народној скупштини Републике Српске од првог дана успостављена је једнакост и слобода, однегован културан и господствен однос према себи и према другима, а достојанствен наступ и аргументи постали слика народа који представља и за чије добро делује, рекао је у ексклузивној изјави за Срну први предсједник Републике Српске Радован Караџић.

2021-10-24 09:01:10

РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“
РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“

„Сутра би могле да се појаве ракете код Харкова. Шта ћемо по том питању? Не постављамо ми своје пројектиле тамо, они нама гурају своје под нос.“

2021-10-22 10:03:51

Какав је психолошки профил направила ЦИА за Караџића, Милошевића и Младића
Какав је психолошки профил направила ЦИА за Караџића, Милошевића и Младића

Амерички обавјештајци слали су извјештаје о српским лидерима , процјењујући какве су њихове личности, шта могу бити њихове слабости, како им приступити.

2021-10-21 09:15:35

Поуздани „Спутњик“ у борби против COVID-19
Поуздани „Спутњик“ у борби против COVID-19

Након што је Русија прва у свету регистровала вакцину "Спутњик V", њу су искритиковали на међународној...

2021-10-20 13:47:42

Бошко Антић: Ово су иницијатори догађаја на Косову и Метохији
Бошко Антић: Ово су иницијатори догађаја на Косову и Метохији

По ко зна који пут Шиптари су упали на северни део наше јужне покрајине, наоружани до...

2021-10-16 13:25:14

РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“
РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“

Пише за РТ Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа „Russia in Global Affairs journal“

2021-10-15 14:41:39

Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине, осим сукоба са Русијом
Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине, осим сукоба са Русијом

\"Садашње власти Украјине апсолутно зависне, а земља је под директном страном контролом\"

2021-10-11 07:23:33

„Милошевић – против НАТО злочина, за нови свет“: Међународна конференција
„Милошевић – против НАТО злочина, за нови свет“: Међународна конференција

Под овим насловом данас је одржана Међународна интернет конференција поводом 80 година од рођења и 15...

2021-10-01 09:15:34

„Рат у Авганистану за нас постао стратешки неуспех“
„Рат у Авганистану за нас постао стратешки неуспех“

Америчка војска претрпела је стратешки неуспех у Авганистану иако је испунила део постављених задатака, изјавио је...

2021-10-01 06:00:39

„Могућност војног сценарија није искључена, јер видимо непрестане нападе на српско становништво“: Председник Балканског клуба МГИМО Министарства спољних послова Русије
„Могућност војног сценарија није искључена, јер видимо непрестане нападе на српско становништво“: Председник Балканског клуба МГИМО Министарства спољних послова Русије

На барикадама Срби скандирају "Косово је Србија", без граница и препрека на путевима. Сукоб је ескалирао...

2021-09-28 09:13:05

„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату
„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и приписивања кривице за међунационалне сукобе на један народ - Србе

2021-09-16 14:06:28

Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба
Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба

Када се помене грађански рат у Босни и Херцеговини (БиХ) 1992-1995, када су се у бившој...

2021-09-15 07:32:05

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: