НАТО: Русија преко медија на српском језику демонизијуе САД и НАТО, распирује међуетничке напетости и представља ЕУ као антисрпску организацију

Објављено: 22.12.2020.год.
фото: nato.int


НАТО је оптужио Русију да демонизијуе САД и НАТО, распирује међуетничке напетости и представља ЕУ као антисрпску организацију.

Преносимо део текста:

"Демонизација Сједињених Америчких Држава и НАТО-а; представљање ЕУ као слабе и подељене; рекламирање руске војне моћи и супериорност вакцине против коронавируса и тврдњи да су западни произвођачи вакцина корумпирани и појачавање перцепције претњи, митова и етничких тензија - то су међу најчешћим темама дезинформација које је Кремљ промовисао у медијима на западном Балкану на српском језику. Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија највише су погођене руским информационим операцијама које покушавају да поткопају Европску унију и НАТО у региону.


У ширем смислу, дезинформације су ендемски феномен на западном Балкану изазван унутрашњим факторима. Без изузетка, погођене су све нације у региону. Када је реч о страним дезинформацијама, сматра се да је Србија у епицентру. Најновија студија о дезинформацијама Европског парламента назвала га је „лансирном тачком за руске операције дезинформација на западном Балкану“.


Проток информација између земаља у региону је без граница. Блиске социјалне, историјске и културне везе између Србије, ентитета босанских Срба Републике Српске и Црне Горе значе да готово сви медијски наративи, укључујући дезинформације, свакодневно прелазе границе.

Медијски садржај под покровитељством Кремља на српском језику производи се, поново објављује и дистрибуира широм региона. Милиони га конзумирају у друштвима са инхерентном крхкошћу и унутрашњим поделама, у региону који традиционално има позитиван став према Русији и где су перцепције и даље под утицајем етничких сукоба деведесетих и НАТО-ове косовске ваздушне кампање у марту 1999. За разлику од источних земаља чланица ЕУ и НАТО-а, региону недостају негативна историјска искуства са Москвом и дели заједничку православну религију.

Поред идеалистичког представљања руског руководства и његовог оружја, такве дезинформације демонизују НАТО и Сједињене Државе, подгревају етничке тензије и представљају Европску унију као нефункционалну, расистичку и антисрпску организацију. Појачава перцепцију претњи православног становништва као и културу сећања која Русију и Совјетски Савез приказује као моћне заштитнике током историје.


Појава ових наратива у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији поклапа се са илегалном анексијом Крима у марту 2014. Служба Појавило се на десетине портала са и без импресума, који генеришу или дистрибуирају сличне поруке.

Хронично загађење информационог окружења овим садржајем утиче на перцепцију јавности. Иако регионалне анкете сугеришу да се већина становништва у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији и даље залаже за интеграцију у ЕУ, ово осећање не треба узимати здраво за готово. Подршка Европској унији опада у Србији, где већина има повољно мишљење о Русији и Кини, а ставови према НАТО-у постају све негативнији.

Северна Македонија је била пример усаглашених пропагандних, дипломатских и обавештајних активности скоро десет година пре приступања НАТО-у 2020. године. Информативне активности сада су усредсређене на представљање земље као жртве суседних држава, Бугарске и Грчке, и оптуживање тренутне прозападне владе у Скопљу попуста пред захтевима Софије по питању идентитета.

Русија је такође искористила пропагандни потенцијал билатералних активности са својом словенском браћом, како за слање порука Западу, тако и за освајање срца и умова локалног становништва.

На пример, руске билатералне војне активности са Србијом - земљом која жели да одржи своју војну неутралност и сарађује и са чланицама НАТО-а и са Русијом - коришћене су за генерисање наратива о заштитној улози Русије према Србији.

Русија је проширила билатерални споразум о донацији шест МиГ-а 29 како би попунила празнину у ресурсима Србије за ваздухопловство, обезбеђујући опрему коју Београд није тражио. Тако је у посао било укључено 30 тенкова Т-72 и 30 возила БРДМ-2. Први тенкови су испоручени у новембру 2020. године, шаљући поруку да „бољи нису потребни, имајући у виду слабости војски суседних земаља“.


На билатералној антитерористичкој вежби „Срем 2014“ одржаној на северозападним равницама Србије, Русија је проширила првобитни сценарио додавањем падобранских капљица оклопних борбених возила. С обзиром на близину Хрватске, Мађарске и Румуније, ово је послало поруку о способности деловања у дубини територија НАТО-а.


На сличан начин, на вежби „Словенски штит“ 2019. године, систем С-400 привремено је размештен у Србији. Кампања масовних медија пуна високо истакнутих и видљивих руских застава потакнула је спекулације да је Русија можда оставила ракетни систем у земљи домаћину.


Овогодишња планирана антитерористичка вежба „Словенско братство“ са Белорусијом и Србијом у Бресту пружила би нову прилику Русији да појача ове наративе. Али Београд је отказао учешће у вежби која је - у измењеном сценарију - симулирала сукоб са снагама НАТО-а дуж границе са Пољском.

Активности у информационом простору такође су усредсређене на културу сећања, појачавајући наративе о историјској жртви и величајући улогу Совјетског Савеза.

На несрећу, земље западног Балкана, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија, вероватно ће и убудуће бити плодно тло за стране дезинформације због спољних и унутрашњих фактора.


Спољна политика Србије заснива се на успостављању уравнотежених односа са ЕУ, САД-ом, Русијом и Кином. Иако чланство у ЕУ остаје стратешки циљ, посебна пажња се поклања унапређивању односа са Москвом и Пекингом, који не признају независност Косова, за разлику од већине чланица ЕУ и НАТО-а. Ово ствара окружење за појачано деловање страних актера у медијском простору.


Истовремено, Република Српска следи политику војне неутралности Београда тако што, на пример, не тежи придруживању НАТО-у и изграђује односе са Русијом.


Ово политичко позиционирање и нерешено питање статуса Косова и даље успоравају интеграцију Србије у ЕУ и перспективе чланства у НАТО-у у Босни и Херцеговини. Омогућава Москви да се и даље представља као заштитница српских интереса. Кроз континуирану промоцију одабраних наратива, Кремљ ће наставити да јача свој утицај у региону.


Штавише, вероватно ће требати године или чак деценије да реше постојеће проблеме у медијском окружењу Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије и других земаља региона, како је наведено у извештају Европског парламента. То укључује лошу примену постојећих закона, клијентелизам, политизацију, корупцију, кампање блаћења, злочине из мржње и клевету, мањкаву приватизацију и питања власништва над медијима..."


 


Кључне речи:

(3)

Остале вести из рубрике

Анализе

Међудржавни односи Русије и Србије

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Сочију са председником Владимиром Путином. Преглед међудржавних односа Руске Федерације и Републике Србије

Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом
Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом

Бивши командант Северне флоте адмирал Вјачеслав Попов описао је за РИА Новости ситуацију у којој је страдала нуклеарна подморница...

2021-11-22 09:26:19

РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше
РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше

Предлог Москве да Украјина прекине крваве борбе на истоку земље тако што ће сести за сто...

2021-11-18 10:39:50

РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“
РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“

Америчка војска покушала је да прикрије смртоносни напад на сиријске цивиле у којем је убијено чак...

2021-11-14 07:55:25

РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји
РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји

Амерички званичници упозорили су своје европске колеге да Москва можда планира инвазију на Украјину, а Вашингтон...

2021-11-12 10:57:56

Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене
Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене

\"Забринут сам што представници Србије не траже да се спроведе одредба о праву за повратак 250 000 Срба. Што не траже повратак 1999 војника српске војске на Косово и Метохију. А то није мало, јер на целом КиМ сада има око 3-4 хиљаде припадника Кфора\"

2021-11-11 09:01:35

Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза
Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза

Бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић изјавио је да је последња седница Савета безедбности УН о БиХ врло значајна јер су западне силе биле принуђене да одступе од једностраних потеза, а првенствено од наметнутих одлука високог представника.

2021-11-04 10:15:56

РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај
РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај

Талибани су дуго оптуживали Вашингтон да финансира ИСИС, а сада су индиректно у праву, јер се...

2021-11-01 09:25:56

Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком
Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком

Руски лидер се појављује као паметан тактичар у позадини покушаја НАТО-а да се фокусира на Кину,...

2021-10-31 11:18:30

РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?
РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?

Пише Џулијан Фишер за РТ Уз упозорења да би нове тензије између Београда и Приштине могле да...

2021-10-29 10:00:33

Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД
Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД

Вашингтон тражи да Кијев барем казни америчког ултрадесничара. Кју клукс клан се преселио у Кијев, хоће ли амерички нациста бити враћен у домовину?

2021-10-28 16:38:47

РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага
РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага

Пентагон је саопштио да су министарства одбране Сједињених Држава и самопроглашеног Косова одржала билатералне консултације на којима су разговарали о приоритетима за безбедносну сарадњу и спровођењу плана за приштинске безбедносне снаге. Истовремено, Москва сматра озбиљним проблемом кораке ка стварању „војске Косова“ које подржавају Вашингтон и његови партнери. Према речима Василија Небензје, сталног представника Руске Федерације при УН, „треба поставити чврсту баријеру против таквих идеја“. Он сматра и да изостанак реакције западних држава, препуштајући се деловању Приштине, доводи до отвореног сукоба Приштине и Београда. Међутим, према мишљењу стручњака, САД и друге западне земље неће се мешати у незаконите кораке Приштине. Истовремено, према прогнози политиколога, српске власти вероватно неће подлећи таквом притиску.

2021-10-25 10:08:07

Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора
Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора

У Народној скупштини Републике Српске од првог дана успостављена је једнакост и слобода, однегован културан и господствен однос према себи и према другима, а достојанствен наступ и аргументи постали слика народа који представља и за чије добро делује, рекао је у ексклузивној изјави за Срну први предсједник Републике Српске Радован Караџић.

2021-10-24 09:01:10

РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“
РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“

„Сутра би могле да се појаве ракете код Харкова. Шта ћемо по том питању? Не постављамо ми своје пројектиле тамо, они нама гурају своје под нос.“

2021-10-22 10:03:51

Какав је психолошки профил направила ЦИА за Караџића, Милошевића и Младића
Какав је психолошки профил направила ЦИА за Караџића, Милошевића и Младића

Амерички обавјештајци слали су извјештаје о српским лидерима , процјењујући какве су њихове личности, шта могу бити њихове слабости, како им приступити.

2021-10-21 09:15:35

Поуздани „Спутњик“ у борби против COVID-19
Поуздани „Спутњик“ у борби против COVID-19

Након што је Русија прва у свету регистровала вакцину "Спутњик V", њу су искритиковали на међународној...

2021-10-20 13:47:42

Бошко Антић: Ово су иницијатори догађаја на Косову и Метохији
Бошко Антић: Ово су иницијатори догађаја на Косову и Метохији

По ко зна који пут Шиптари су упали на северни део наше јужне покрајине, наоружани до...

2021-10-16 13:25:14

РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“
РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“

Пише за РТ Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа „Russia in Global Affairs journal“

2021-10-15 14:41:39

Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине, осим сукоба са Русијом
Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине, осим сукоба са Русијом

\"Садашње власти Украјине апсолутно зависне, а земља је под директном страном контролом\"

2021-10-11 07:23:33

„Милошевић – против НАТО злочина, за нови свет“: Међународна конференција
„Милошевић – против НАТО злочина, за нови свет“: Међународна конференција

Под овим насловом данас је одржана Међународна интернет конференција поводом 80 година од рођења и 15...

2021-10-01 09:15:34

„Рат у Авганистану за нас постао стратешки неуспех“
„Рат у Авганистану за нас постао стратешки неуспех“

Америчка војска претрпела је стратешки неуспех у Авганистану иако је испунила део постављених задатака, изјавио је...

2021-10-01 06:00:39

„Могућност војног сценарија није искључена, јер видимо непрестане нападе на српско становништво“: Председник Балканског клуба МГИМО Министарства спољних послова Русије
„Могућност војног сценарија није искључена, јер видимо непрестане нападе на српско становништво“: Председник Балканског клуба МГИМО Министарства спољних послова Русије

На барикадама Срби скандирају "Косово је Србија", без граница и препрека на путевима. Сукоб је ескалирао...

2021-09-28 09:13:05

„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату
„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и приписивања кривице за међунационалне сукобе на један народ - Србе

2021-09-16 14:06:28

Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба
Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба

Када се помене грађански рат у Босни и Херцеговини (БиХ) 1992-1995, када су се у бившој...

2021-09-15 07:32:05

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: