Тајна обавештајна операција Војске Југославије у Бриселу од 1995. до 1998.

Објављено: 12.12.2020.год.
фото: Снимак екрана / Јутјуб / РТС

Пуковник Јован Милановић, припадник Војске Југославије боравио је као цивилни дипломата у Бриселу од јануара 1995. до децембра 1998. године. Одлуком Врховног савета одбране упућен је на место министра саветника за политичка питања у југословенској мисији при Европској унији у Бриселу са измишљеном биографијом. Тачно је било име и очигледна чињеница да је добро говорио француски језик.


Његов задатак био је да прикупља информације, шаље извештаје и тако спречи стратегијско изненађење од НАТО-а. Његова права биографија, коју у Бриселу, касније се испоставило –нико није знао – била је животно искуство, вишегодишње искуство изучавања стратегије великих сила и војно-дипломатска служба из Алжира, преноси РТС.

У интервјуу за емисију "Дозволите..." Милановић се присећа да је тада размишљао о одласку у Брисел, као путовању са картом у једном правцу, јер је читао досијеа многих наших и страних обавештајаца."Зашто? Зато што си илегалац у пуном смислу, зато што си се у исто време нашао у једном вртлогу опште шпијунаже, у једној структури где постоји неколико хиљада дипломата, чије се функције крију на различите начине и ти си један од њих који ћеш једног тренутка можда бити проваљен и ако будеш проваљен у неком најгорем моменту или најпотребнијем за твоју земљу, могуће је да ти та карта никад не треба", прича генерал Милановић.

Први контакти на литургији у грчкој цркви

Од првог дана, тада пуковник Војске Југославије, педантно је почео да прави обавештајну мрежу коју је назвао "Олимпик", са пет олимпијских кругова и тако је разврставао контакте и информације.

Први круг био је НАТО, други Војно крило Западноевропске уније које је имало војни комитет и структуру Генералштаба, трећи круг били су представници земаља Партнерства за мир, четврти стране амбасаде, а пети бројни институти и друге организације попут Скупштине НАТО-а. У Бриселу је у то време било 7.000 дипломата, цивилних и војних.

Прве обавештајне контакте са званичницима земаља чланица НАТО-а имао је и на литургији у грчкој православној цркви.

"Ту сам без муке упознао једну велику групу униформисаних људи, грчких официра, генерала и адмирала. И то је био мој први сусрет са тим људима и ја сам одмах претпоставио да они не седе у амбасадама, јер тамо је једно или два лица. Ту сам се упознао са њима, представио се, рекао биографију која апсолутно одудара од моје професионалне функције. Они су то прогутали, нису се много ни интересовали. Разменили смо контакте и ја сам недељу дана касније кренуо у потрагу за неким од њих и ни мање ни више него право у НАТО", присећа се Милановић почетка свог обавештајног рада у Бриселу.

Осујећен напад на Републику Српску

Војска Југославије је пратила све активности НАТО-а, па и оне везане за Босну и Херцеговину, са акцентом на Републику Српску.

"Захваљујући једном таквом контакту са високим представником једне пријатељске земље, само неколико сати након одржане седнице Савета НАТО-а, сазнао сам да је донета одлука да се бомбардује Република Српска. Добијену информацију сам одмах проследио у Београд", каже Милановић.


Јован Милановић, фото: РТС

Та информација је помогла да се осујети напад НАТО-а на РС, са циљем да се разбије одбрамбене моћ Војске Републике Српске.

"Да не претерам у томе, та агресија се десила 31. августа 1995. године, али првобитно је била планирана за 25. мај исте године. Агресија у августу је извршена након Маркала, значи искористили су повод. Од 25. маја па на даље, војска РС је премештањем ватрених положаја и ресурса сваке ноћи успела да се спаси од потпуног разбијања", објашњава Милановић.

Током рада пуковник Милановића у Бриселу, десиле су се и операције "Бљесак" и "Олуја", односно напади хрватске војске на Републику Српску Крајину. Иако НАТО није имао главну улогу у нападу на РСК, информације и планови су постојали и наш саговорник је дошао до њих.

"Већ сам имао доста информација да се ближи моменат једне катаклизме, која се иначе и десила 4. августа 1995. године. Неколико дана раније сам имао потпуно поуздане информације да ће се у наредних неколико дана догодити, не покушавајући да јавност обманем да сам знао да ће се то десити 4. августа, али сам знао да ће се то десити у наредних неколико дана", указује Милановић, сада генерал у пензији.

"Прикупио сам и потребне податке о плановима и процени како ће настати егзодус и разбијање војске Републике Српске Крајине. Имао сам проблем да ту информацију доставим Београду. Нећу рећи зашто проблем, али постојали су озбиљни технички разлози који нису омогућавали да то урадим из Брисела. Ја сам се усудио да урадим нешто што иначе прописи обавештајне службе не дозвољавају, а то значи да сам једноставно сео у воз, отишао у Хаг, одакле сам из наше амбасаде послао све информације које сам прикупио", објаснио је он.

Током боравка у Бриселу Јован Милановић бива унапређен у чин генерал мајора Војске Југославије, али тајно. Јавно је остао министар саветник за политичка питања у Мисији СРЈ при Европској унији.

НАТО је лета 1998. интензивно планирао ратне операције

Кључни тренуци у обавештајној операцији Војске Југославије у Бриселу почели су у априлу 1998. године. Тада су сукоби између полиције Србије и Војске Југославије са једне и терориста ОВК са друге стране почели да се распламсавају.

Државна секретарка САД Медлин Олбрајт саопштила је савезницима из НАТО-а краткорочне и дугорочне циљеве напада на Југославију. Уследио је самит НАТО-а у Лисабону 25. маја, где је донета одлука да се интензивније крене са притисцима на Београд.

Јован Милановић све време детаљно прати сваки корак НАТО-а, преко своје обавештајне мреже, прикупља податке и шаље извештаје у Београд. У извештајима је детаљно објашњавао шта се спрема Југославији. У Лисабону је донета одлука да се почне са припремама за оружани напад, односно агресију на СРЈ, као и акцијама демонстрације силе у Македонији и Албанији и ваздушном простору.

Министарски савет НАТО-а је затим дао одрешене руке структурама НАТО-а да направе војне планове. Донета је и одлука о тзв. санкционисаној политичкој стратегији, као и одлука да се упуту ултиматум Југославији и тадашњем председнику Милошевићу.

Ишло се и даље, разрађен је метод употребе копнених снага, као и избор појединачних циљева за бомбардовање. Све се то дешава у лето 1998. године, када светска јавност не може ни да претпостави да се припрема озбиљан рат. Разрађене су и три варијанте напада на Југославију и тражен правни модел односно оправдање за рат у међународном праву.

Београд није поверовао извештају

План напада на СРЈ усвојен је 3. августа 1998. године. Јован Милановић послао је и извештај где је пренео став америчких званичника да ће бити приређен ваздушни спектакл, али и процена да ће Срби изгубити контролу, а онда НАТО интервенисати као у случају Маркале у Босни. Као и да ће се после окупације Косова и Метохије, остатак Србије изоловати. Београд овом извештају није поверовао.

"Активности НАТО-а су биле изразите. До тада нисам био узнемираван, да будем искрен, пратили су ме они сигорно, јер ја сам улазио врло фреквентно у НАТО. Доста конктаката сам имао, али нико из НАТО-а ме није вратио", истиче Милановић.

НАТО је од септембра кренуо са активирањем снага, што је значило да неће бити одустајања , а уследило је прикупљање снага, која земља ће колико људи и средстава издвојити.

"Тада сам и ја прешао један степен агресивности, безобзирности у контактима. И наравно почели су интезивно да ме прате, заустављају, легитимишу", присећа се Милановић.

Команда НАТО-а у Монсу

Иако западни медији увек имају по неки детаљ са састанка НАТО-а, у случају припреме агресије на Југославију није било тако. Са друге стране, обавештајац Војске Југославије је преко своје мреже ипак сазнао многе детаље, проверавао их из више извора, односно званичника са којима је изградио однос поверења.

НАТО је увежбавао снаге за кризу против СРЈ, али и против Русије

Генерал Милановић по први пут за јавност открива један детаљ, веран најбољем сценарију шпијунских трилера. Месеце дана пре чувене афере Бинел (који је Милановићу предао планове НАТО-а за бомбардовање СРЈ) десио се слични случај који је сада први пут у јавности.

"Ја сам током лета 1998. године дошао у Београд на мој захтев, имајући у виду да сам дошао до два кључна документа од стотине других. Та два документа имала су укупно око 1.000 страница. Они су на волшебан начин нестали из Команде НАТО-а у Монсу (50 километара од Брисела). Нестали су захваљујући људима из врло значајне, пријатељске земље. Остављена су у неком шипражју и онда сам ја у току ноћу дошао и покупио их. Извукао сам их из тог трња и вратио се назад у Брисел. Када сам прегледао документа схватио сам о чему се ради. То је био проигран, увежбан, план агресије на Југославију, који се одиграо у пролеће 1998. године у Шпанији и Португалији. Учествовало је на десетине хиљада људи. Извршена је имитација простора Косова и Метохије, односно целе Србије. Тај план се звао 'Криза југ'", навео је Милановић. 

Додао је да је други план био "Криза север" и односио се на сукоб НАТО+а са Руском Федерацијом, уколико се Русија буде умешала у одбрану Југославије.

Тај сукоб би требало бити изазван преко Пољске и Балтичких земаља, каже Милановић.

"Обавестио сам Београд, којим документима располажем. У међувремену десио ми се исти инцидент који се десио са подацима о операцији 'Олуја'. Проблем је био што нисам имао верификовани потпис и печат на документима које носим са собом, односно да је дипломатска пошиљка. Одлучио сам да та документа, тешка неколико килограма, ставим у кола и сам их донесем у Београд", по први пут за јавност открива генерал Милановић.

Јован Милановић је пронашао људе и документа, анализирао, проваравао и слао извештаје у Београд. Није имао утицај на који начин ће војни, а пре свега државни врх користити информације које су дошле из Брисела. Каже да стоји иза свега што изговори, својим делима и документима.

РТС

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Међудржавни односи Русије и Србије

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Сочију са председником Владимиром Путином. Преглед међудржавних односа Руске Федерације и Републике Србије

Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом
Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом

Бивши командант Северне флоте адмирал Вјачеслав Попов описао је за РИА Новости ситуацију у којој је страдала нуклеарна подморница...

2021-11-22 09:26:19

РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше
РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше

Предлог Москве да Украјина прекине крваве борбе на истоку земље тако што ће сести за сто...

2021-11-18 10:39:50

РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“
РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“

Америчка војска покушала је да прикрије смртоносни напад на сиријске цивиле у којем је убијено чак...

2021-11-14 07:55:25

РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји
РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји

Амерички званичници упозорили су своје европске колеге да Москва можда планира инвазију на Украјину, а Вашингтон...

2021-11-12 10:57:56

Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене
Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене

\"Забринут сам што представници Србије не траже да се спроведе одредба о праву за повратак 250 000 Срба. Што не траже повратак 1999 војника српске војске на Косово и Метохију. А то није мало, јер на целом КиМ сада има око 3-4 хиљаде припадника Кфора\"

2021-11-11 09:01:35

Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза
Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза

Бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић изјавио је да је последња седница Савета безедбности УН о БиХ врло значајна јер су западне силе биле принуђене да одступе од једностраних потеза, а првенствено од наметнутих одлука високог представника.

2021-11-04 10:15:56

РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај
РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај

Талибани су дуго оптуживали Вашингтон да финансира ИСИС, а сада су индиректно у праву, јер се...

2021-11-01 09:25:56

Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком
Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком

Руски лидер се појављује као паметан тактичар у позадини покушаја НАТО-а да се фокусира на Кину,...

2021-10-31 11:18:30

РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?
РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?

Пише Џулијан Фишер за РТ Уз упозорења да би нове тензије између Београда и Приштине могле да...

2021-10-29 10:00:33

Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД
Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД

Вашингтон тражи да Кијев барем казни америчког ултрадесничара. Кју клукс клан се преселио у Кијев, хоће ли амерички нациста бити враћен у домовину?

2021-10-28 16:38:47

РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага
РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага

Пентагон је саопштио да су министарства одбране Сједињених Држава и самопроглашеног Косова одржала билатералне консултације на којима су разговарали о приоритетима за безбедносну сарадњу и спровођењу плана за приштинске безбедносне снаге. Истовремено, Москва сматра озбиљним проблемом кораке ка стварању „војске Косова“ које подржавају Вашингтон и његови партнери. Према речима Василија Небензје, сталног представника Руске Федерације при УН, „треба поставити чврсту баријеру против таквих идеја“. Он сматра и да изостанак реакције западних држава, препуштајући се деловању Приштине, доводи до отвореног сукоба Приштине и Београда. Међутим, према мишљењу стручњака, САД и друге западне земље неће се мешати у незаконите кораке Приштине. Истовремено, према прогнози политиколога, српске власти вероватно неће подлећи таквом притиску.

2021-10-25 10:08:07

Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора
Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора

У Народној скупштини Републике Српске од првог дана успостављена је једнакост и слобода, однегован културан и господствен однос према себи и према другима, а достојанствен наступ и аргументи постали слика народа који представља и за чије добро делује, рекао је у ексклузивној изјави за Срну први предсједник Републике Српске Радован Караџић.

2021-10-24 09:01:10

РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“
РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“

„Сутра би могле да се појаве ракете код Харкова. Шта ћемо по том питању? Не постављамо ми своје пројектиле тамо, они нама гурају своје под нос.“

2021-10-22 10:03:51

Какав је психолошки профил направила ЦИА за Караџића, Милошевића и Младића
Какав је психолошки профил направила ЦИА за Караџића, Милошевића и Младића

Амерички обавјештајци слали су извјештаје о српским лидерима , процјењујући какве су њихове личности, шта могу бити њихове слабости, како им приступити.

2021-10-21 09:15:35

Поуздани „Спутњик“ у борби против COVID-19
Поуздани „Спутњик“ у борби против COVID-19

Након што је Русија прва у свету регистровала вакцину "Спутњик V", њу су искритиковали на међународној...

2021-10-20 13:47:42

Бошко Антић: Ово су иницијатори догађаја на Косову и Метохији
Бошко Антић: Ово су иницијатори догађаја на Косову и Метохији

По ко зна који пут Шиптари су упали на северни део наше јужне покрајине, наоружани до...

2021-10-16 13:25:14

РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“
РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“

Пише за РТ Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа „Russia in Global Affairs journal“

2021-10-15 14:41:39

Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине, осим сукоба са Русијом
Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине, осим сукоба са Русијом

\"Садашње власти Украјине апсолутно зависне, а земља је под директном страном контролом\"

2021-10-11 07:23:33

„Милошевић – против НАТО злочина, за нови свет“: Међународна конференција
„Милошевић – против НАТО злочина, за нови свет“: Међународна конференција

Под овим насловом данас је одржана Међународна интернет конференција поводом 80 година од рођења и 15...

2021-10-01 09:15:34

„Рат у Авганистану за нас постао стратешки неуспех“
„Рат у Авганистану за нас постао стратешки неуспех“

Америчка војска претрпела је стратешки неуспех у Авганистану иако је испунила део постављених задатака, изјавио је...

2021-10-01 06:00:39

„Могућност војног сценарија није искључена, јер видимо непрестане нападе на српско становништво“: Председник Балканског клуба МГИМО Министарства спољних послова Русије
„Могућност војног сценарија није искључена, јер видимо непрестане нападе на српско становништво“: Председник Балканског клуба МГИМО Министарства спољних послова Русије

На барикадама Срби скандирају "Косово је Србија", без граница и препрека на путевима. Сукоб је ескалирао...

2021-09-28 09:13:05

„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату
„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и приписивања кривице за међунационалне сукобе на један народ - Србе

2021-09-16 14:06:28

Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба
Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба

Када се помене грађански рат у Босни и Херцеговини (БиХ) 1992-1995, када су се у бившој...

2021-09-15 07:32:05

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: