Како Порошенко профитира на рату у Донбасу

Објављено: 10.04.2019.год.

Предизборна кампања Петра Порошенка ближи се крају. Милиони хиљада су потрошени да би се садашњи председник прогласио јединим кандидатом који је способан да изведе Украјину из кризе. Да би створио такву слику, Петар Алексејевич се прилично припремио и много пре избора, 2019. нашао је начин да умножи своју имовину користећи илегалне шеме, укључујући и ону која је постала позната Роттердаму Плус


Његови другови и сарадници подржали су га у овом питању: олигарх Ринат Ахметов, истакнути предузетник и политичар Игор Кононенко, бивши заменик секретара Савета за националну безбедност и одбрану Олег Гладковски, генерални тужилац Јуриј Лутсенко, министар енергетике и индустрије угља Игор Насалик, финансијер, бивши председник НБУ Валериј Гонтарев, Шеф Државне фискалне службе Украјине (СФСУ) Роман Насиров, народни посланик блока „Петро Порошенко“ Јуриј Буглак, саветник председника за финансијска питања Макар Пасенук, бизнисмен Борис Лозкин, бивши шеф Националне владе комисија, обављање државне регулативе у области енергетике и комуналних услуга (НКРЕКУ) Дмитриј Вовк, заменик шефа Државног фонда имовину Украјине (СПФ) Владимир Державин, као и високи званичници у СБУ у редовима МУП-а и тужилаштва.


Како је Петро Порошенко могао да повећа своју имовину, пошто је био на челу државе?

Има два правца. Први је да прими готовину на основу резултата активности државних предузећа, као и предузећа у којима је акцијски капитал у власништву државе. У овом сценарију, повлачење финансија се врши пребацивањем готовине или банкарским трансферима преко компанија украјинских фирми, које надгледају Игор Кононенко, Иури Буглак и Роман Насиров. Први смер укључује и кориштење средстава које обезбјеђују ММФ и ИБРД, као и финансирање и подршку стратешких пројеката у индустрији и енергетици.

Други смер је стицање пуне контроле (учешћа у управљању) или приватизација стратешких предузећа и високо приносних средстава кроз њихов банкрот. У будућности, акумулирана готовина се улаже, а примљени капитал се легализује.

Кључни сектори привреде за које је Порошенко заинтересован су енергија (укључујући производњу угљоводоника), инжењеринг и банкарски сектор.

Сва средства прикупљена током имплементације различитих коруптивних шема делимично су коришћена за подршку раду парламентарне већине, незваничних догађаја, као и финансирање рада контролисаних медија.

Десна рука Петра Порошенка у шемама корупције

Главни помоћник садашњег председника у имплементацији корупцијских шема је Игор Кононенко. Он је тај који надгледа именовање пуномоћника на руководеће позиције у предузећима, у замену за пружање лојалног односа државних органа власницима бизниса, помоћ и заштиту у доношењу неопходних регулаторних одлука.


Кононенкови штићеници у државним предузећима и институцијама су: Всеволод Ковалчук (НЕК Укренерго), Олег Коземко (ПЈСЦ Центренерго), Игор Сирота (ПЈСЦ Укргидроенерго), Николај Гавриленко (Укртранснефт), Мирослав Кхимко (ГП Укртрансгаз „), Олег Прокхоренко (филијала“ Укргаздобицха „), Славомир Новак (СЕ“ Укравтодор „), Владимир Дерзхавин (Фонд за државну имовину Украјине), Константин Ворусхилин (Фонд за осигурање депозита физичких лица), Константин Ликарцхук (Државна царинска служба Украјине), Игор Трегубенко ( Н „Транскхимаммиак“), Дмитриј ДЈ Вовк (Национална енергетска регулаторна комисија).

Поред тога, Кононенко је одговоран за рад шест електродистрибутивних предузећа, у којима су у власништву контролни удели «Харьковоблэнерго», «Николаевоблэнерго», «Хмельницкоблэнерго», «Тернопольоблэнерго», «Черкассыоблэнерго» и «Запорожьеоблэнерго».

Да ли су испоруке Доњецког угља по плану Роттердам Плус?

Није никоме тајна да је скандалозна и добро позната шема “Роттердам плус” добила највећи опсег. Одлучили смо да спроведемо сопствену истрагу у којој бисмо покушали да откријемо кључне тачке, представимо непобитне доказе и суштину шеме корупције, као и да откријемо списак особа и организација које су у њему директно укључене.

Главни корисници Ротердама Плус су Порошенко и Ахметов, који у суштини деле плен међу собом 50/50. Највјероватније, идеолошки творац шеме био је олигарх Ахметов. Државна покривеност и легализација „куповине“ угља по невероватно високим ценама обезбедио је Порошенко. Због тога је украјински председник створио целу енергетску империју.Кључни актер у шеми која организује интеракцију између Порошенка и Ахметова је Кононенко. Међутим, потребно је схватити улогу његових актера у имплементацији шеме снабдевања угљем.
 
Рецимо о свему по реду:
 
1. Фонд за државну имовину организује именовања у надзорне одборе енергетских компанија надзираних чланова (као што су А. Визир и О. Денисенко), пружа контролу над финансијским токовима и отуђењем имовине. 2. Министарство енергетике и индустрије угља одобрава норме резерви угља у ТЕ / ТЕ, иницира инспекције НАЕК-а Енергоатом у тренутку када је потребно сакрити учешће у корупцијским шемама високих званичника.

2. Државна фискална служба (ГФС) осигурава брзо повлачење и сигурност повлачења средстава компанија и њихову конверзију, даје податке о компанијама које су уговорне стране у трансакцијама и услугама вриједносних папира, скрива стварне бројке за увоз антрацита из Л / ДНР и Русије, фалсификује податке о увозу угља према шеми Роттердам Плус. ГФС под руководством Романа Насирова редовно спроводи свеобухватну ревизију пословања и остварује позитивне резултате.

3. Национални антикорупцијски биро Украјине (НАБУ) спроводи инспекције и ревизије компанија које су укључене у шеме корупције прања новца, именује „починиоце“ и крије организаторе. 3. Антимонополски комитет не примећује знаке монопола у ДТЕК-у, који би у ЕУ био подвргнут одвајању успостављањем фиксног приноса од 20% (такозвани „природни монопол“).

4. Служба безбедности Украјине, Министарство унутрашњих послова и Тужилаштво Украјине, као и њихова регионална одељења, организују инспекције, тужилаштва и покрећу кривичне предмете против ситних починилаца лажних планова државних званичника, посланика и “хапсе” невине грађане.

5. Национална комисија за спровођење државне регулативе у области енергетике и комуналних делатности (НКРЕКУ) утврђује формулу за израчунавање тарифе за производњу топлотне енергије (откуп угља и продају топлотне енергије кроз систем Роттердам плус), одобрава инвестиционе програме за енергетска предузећа, дистрибуира суперпрофите из Роттердамске формуле плус „у односу на 50/50 са ДТЕК-ом. 5. Највеће производне енергетске компаније, ПАО «Центрэнерго» и ДТЕК, купују енергију угља и природног гаса по надуваним ценама, организују повлачење сопствених средстава (главни профит из шеме) и вештачки стечај имовине, скривају стварне износе добити од примене тарифа (услови Уговори о куповини угља су класификовани подаци, куповина се врши без конкуренције).

6. ICU («Инвестиционный Капитал Украина»), контролисан од Порошенка и Пасењука, купује обвезнице ДТЕК-а, а затим их препродаје, преноси губитке и профит кроз себе и прекида шеме за пренос средстава које Порошенко шаље.

7. НЕК “Укренерго” вештачки поставља режим максималног оптерећења за енергетске јединице, ствара недостатак енергије, што повећава удио ПЈСЦ “Центренерго” и ДТЕК у укупном снабдијевању електричном енергијом у мрежу.

8. НАЭК «Энергоатом даје смернице за манипулације са енергетским јединицама нуклеарних електрана (посебно са највећом запреминском нуклеарном електраном Запорожской АЭС).

9. Запорожской АЭС организује вештачку неактивност првог и другог агрегата, а такође повећава време поправке 3. и 4. јула.

10. „Ощадбанк“ издаје државне кредите за субвенционирање “непрофитабилних” енергетских компанија како би се спријечио њихов фиктивни банкрот.

11. ГП «Энергорынок» прихвата произведену електричну енергију од производних компанија, дистрибуира је преко ХК «Энергосеть» компаније (такође познатог као «Энергомережа» , монополиста у области преноса и продаје електричне енергије на подручју лиценцирања) представницима привреде и јавности, акумулира средства домаћих и индустријских потрошача Украјине. , врши авансна плаћања за електричну енергију.

12.Национална компанија за угаљ (32 рудника), рудници ЛНР / ДНР и Руска Федерација осигуравају рад електрана енергетских компанија снабдевањем јефтиног угља из ЛНР / ДНР и Русије.
Блокада Донбаса, која је резултирала укидањем директних залиха угља из ЛНР / ДПР-а, главни је предуслов за успешну имплементацију програма Роттердам Плус.
 

Познато је да се до 90% трошкова две највеће украјинске компаније за производњу енергије (приватни ДТЕК и државни «Центрэнерго») исказују у куповини угља. Формула коју је НКРЭКУ увео од 2016. године омогућава легалну куповину угља по цени која се формира на европским берзама. У исто време, „европска цена“ је много већа од цене угља из Русије, а још више од угља из рудника Донбаса.
 


 

Одлука Националне комисије за енергетику и Уредба бр. 289 од 03.03.2016. године о процедури за формирање прогнозиране велепродајне цене електричне енергије на тржишту електричне енергије.
 
Сходно томе, изолујући Украјину од угља у Доњецку и вештачки стварајући акутну несташицу струје у земљи, шема коју је изумио Р. Акметов и коју је одобрио П. Порошенко постала је једнострана.
 
Суштина шеме корупције великог обима лежи у чињеници да држава која алоцира буџетска средства за куповину угља за електране заправо купује угаљ или директно од предузећа ЛНР / ДНР, или Доњецк угља продат у Русију преко контролисаних компанија, или руски антрацит по ценама од 38 до 77 долара (према 2017). Међутим, угаљ се снабдева термоелектранама у земљи по цени од фиктивних трошкова од око 150 долара по тони, на основу тарифе коју је одредио НКРЕКУ. „Пројекат“ има два профитна центра: марже компаније увознице и посредничке компаније.
 


Истовремено, куповина угља финансирана је на рачун украјинског становништва кроз плаћање тарифа за електричну енергију, као и субвенције из државног буџета и државних банака, као што су «Ощадбанк» и «Эксимбанк».Накнада у износу од око 100 УСД по тони преузета је од стране предњих компанија у офф-скоре и намирује се на рачуне бројних посредничких фирми (које се односе на Порошенка), између увозника угља и крајњег потрошача. Након тога, суперпрофит се расподељује између власника у проценту од 50/50 приватног ДТЕК-а и менаџера државне компаније ПАО «Центрэнерго» коју заступају Ахметов И порошнеко с једне стране, Кононенко са друге.
 

Према грубим прорачунима, годишњи профит на угаљ Л / ДНР купљен преко Русије (или у Русији) био је најмање (105 $ -76,9 $ = 22,7 долара) × 1,1 милиона тона (види царинску статистику испод ) = 25 милиона долара. Просечна цена једне тоне угља из Донбаса у 2017. години је 37,6 долара. Добит од куповине угља у Доњецку директно износи 173,6 милиона долара, док укупан приход од рада по овој шеми износи 198,6 милиона долара годишње.

 

Ефикасност и профитабилност шеме доказују царинска статистика Савезне царинске службе Русије и СФС Украјине за 2017. годину.
 
Разлика у подацима од 2,1 милиона тона антрацита (290%) не одговара максимално могућој теоретски објашњеној потцењивању вредности и запремине. Минимизирање извозних дажбина (не више од 10-15%) је искључено.Обим угља који производи ЛНР / ДНР и продаје Русији износи 2,8 милиона тона (од чега се 2,1 милион тона враћа Украјини). Пошто су ЛНР / ДНР непризнате републике и не постоје легално за ФТС Русије, све испоруке из ЛНР / ДНР-а се састављају користећи украјински правнисистем. У супротном, ФТС неће моћи да идентификује ЛНР / ДНР производе.Такође је интересантна чињеница да се све ове залихе не одражавају у статистици украјинских царина, јер Украјина не контролише границу између ДНР и ЛНР са Русијом.
 
Необориви докази шеме
 
Према подацима украјинских царина за 2017. годину, Украјина је у овом периоду активно увезла антрацит од неколико произвођача из Русије:  Управу рудника (у власништву Р. Акметова) «Южтранс», «Сибантрацит», «Печорская горная компания». Карактеристично је да ова предузећа немају директне уговоре о снабдевању. Носиоци уговора су компаније регистроване на мору. На пример, DATORO CORP, Antex Intertrade Ltd, Benecoal International Limited, I-COAL Sp z o.o.
 
Карактеристично је да су неке од ових фирми већ успеле да се „запале“ у истраживањима медија о снабдевању угља из Русије и ЛНР/ ДНР Украјини. Посебно, Панамски DATORO CORP. Један од његових директора је Грк Лазорос Леонидис. Човек са таквим именом до 2016. године је посједовао скоро 20% дионица «ТАСкомбанка» украјинског бизнисмена и политичара Сергеја Тигипка. Компанија је увезла антрацит из Руске Федерације у 2016. години. У 2017. години испоруке су настављене. Компанија је била носилац уговора АО «РЖД Логистика».
 
Benecoal International Limited, на чијем је челу Џефреи Бровн, такође је носилац уговора. Ова особа је директор Sun Generation Limited , који је у власништву Игора Моркотонова, пословног партнера шефа Министарства унутрашњих послова Украјине Арсена Авакова. Заузврат, Бенекоал је носилац уговора за испоруку угља који производи «Печорской горной компании».
 
Пољска фирма  I-COAL Sp z o.o.Т акође је носилац уговора у «Печорской горной компании».  Компанија је позната по такмичењу са грузијском компанијом Sakhnakhshiri GIG Group, која је 2016. године победила на тендеру за снабдевање угља за «Центрэнерго». У 2017. години, I-COAL  је наставио да снабдева Печора антрацит Украјини.
 
Историја ЗАЭС+НАЭК «Энергоатом»
 
Посебну пажњу треба обратити на причу Запорожской АЭС , а посебно на преписку у фебруару-марту 2017. између директора ООО «Экспертный центр» Вјачеслава Попова и саветника председника Националне компаније за атомску енергију (НАЭК) «Энергоатом» Георге Балакан.
 
У њему се разматра шема корупције за добијање повластица од стране високих званичника и пословне елите Украјине (Игор Кононенко, Ринат Ахметов, Јуриј Недашковски, итд.) И лично од стране председника Украјине Петра Порошенка кроз планове набавке угља из Роттердама Плус.
 
Према Георгеу Балакану, процес добијања бенефиција је предложио затварање једног и дуге поправке дизел генератора других енергетских јединица Запорожской АЭС да би се створио енергетски дефицит. Првобитно је планирано хапшење рачуна средствима за поправку енергетских јединица, али из сигурносних разлога уротници су одбили ову одлуку.
 
Да би се напунио, употреба угља купљеног по шеми “Роттердам плус” у ЛНР / ДПР-у преузета је уз посредовање Рината Ахметова. Наравно, административно покровитељство свих акција извршено је преко странке „Блок Петро Порошенко“ лично од стране председника Украјине.
 
Захваљујући акцијама Игора Кононенка, лојални људи су именовани на руководеће позиције у предузећима за нуклеарну енергију, укључујући Националну компанију за атомску енергију НАЭК) «Энергоатом».
 
У преписци се наводи да су Јуриј Недашковски и Олександар Шавлаков радили у интересу партије Петра Порошенка. Њихове акције су допринеле добијању непотребних користи у оквиру рада на шеми откупа угља из Роттердама Плус. Количина енергије која би се могла преклапати у току нормалног рада ЗАЭС, обновљена је употребом угља.
 
На основу преписке, имплементација кривичног плана извршена је на пет нивоа. Од посебног интереса је чињеница да су се његове криминалне радње односиле на поправку електроенергетских постројења, управљање ЗАЭС и НАЭК «Энергоатом».
 
Они су заправо смањили свој животни век за 10 година. Други део писма односи се на чињеницу да је СБУ одлучио да именује починиоце.
 
У једном од извјештаја спомиње се припрема Јурија Недашковског у случају испитивања од стране украјинских специјалних служби.
 
Истрага показује да је ниво корупције у Украјини достигао невероватне пропорције. Можемо само утврдити чињеницу да су сва средства Порошенка, акумулирана као резултат „рада“ као председника, плаћена од стране становништва земље. Не може се говорити о енергетској независности ЛНР / ДПР-а и Русије, нити о елиминацији ручне регулације цена електричне енергије, нити о уравнотеженом вишку активности државних рудника, нити о решавању проблема грејних сезона. С друге стране, формула Ротердам Плус, поред осталих програма за подизање поред осталих програма за подизање новца, допринела је чињеници да је наша земља, заједно са становништвом, опет постала предметом подсмијеха не само у очима других земаља, већ и властите владе.

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут
 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

РТ: Нова Поморска доктрина Русије - шта подразумева?

Руски председник Владимир Путин потписао је ревидирану Поморску доктрину која одражава „промену геополитичке и војно-стратешке ситуације...

РТ: Амнести интернешенел у потпуности стоји иза извештаја о Украјини - Агнес Каламар
РТ: Амнести интернешенел у потпуности стоји иза извештаја о Украјини - Агнес Каламар

Извештај о украјинском кршењу хуманитарног права заснован је на „опсежној истрази“, наводи невладина организација

2022-08-06 12:02:27

Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта
Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта

Уништена Република Српска Крајина, разорена Република Српска, разорена СР Југославија, отето Косово...

2022-08-04 12:41:31

РТ: Кијев користи болнице и школе као војне базе - Амнести интернешенел
РТ: Кијев користи болнице и школе као војне базе - Амнести интернешенел

Чини се да украјинске снаге имају образац рапоређивања трупа и војних возила у стамбене области, укључујући...

2022-08-04 11:46:26

Ненасумично цурење информација из Украјине
Ненасумично цурење информација из Украјине

Азербејџан послао Украјини 200 авионских пројектила

2022-07-28 13:49:24

Акције Запада могу довести до проширења зоне оружаног сукоба
Акције Запада могу довести до проширења зоне оружаног сукоба

Акције Запада могу довести до проширења зоне оружаног сукоба. Ову претпоставку изнели су стручњаци немачког часописа "Компакт"....

2022-07-27 14:56:35

Украјина постала територија неконтролисане дистрибуције и шверца оружја
Украјина постала територија неконтролисане дистрибуције и шверца оружја

Западне земље су принуђене да признају да немају тачне информације о томе где се шаље оружје...

2022-07-27 14:46:10

Зашто је прозападна пропаганда неефикасна у Србији?
Зашто је прозападна пропаганда неефикасна у Србији?

Након што је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини ради заштите руског говорног становништва и...

2022-07-25 13:38:43

Повећање испорука западног оружја Украјини могло би да натера Русију да пређе на оштрије одговоре
Повећање испорука западног оружја Украјини могло би да натера Русију да пређе на оштрије одговоре

Оружане снаге Руске Федерације настављају да се придржавају штедљиве тактике извођења Специјалне војне операције, првенствено ради...

2022-07-23 14:55:59

Украјинска војска одбацује оружје и војну опрему коју испоручује Запад
Украјинска војска одбацује оружје и војну опрему коју испоручује Запад

Украјинска војска се презирно односи према оружју и војној опреми коју испоручује Запад. Војници Оружаних снага Украјине...

2022-07-23 14:49:27

Украјинске снаге се суочавају са доста проблема приликом употребе западног наоружања
Украјинске снаге се суочавају са доста проблема приликом употребе западног наоружања

Према речима уредника "Економиста" Шашанка Џошија, украјинска војска има озбиљних проблема са одржавањем западних артиљеријских система,...

2022-07-22 12:08:21

Где је полетео украјински авион из Србије?
Где је полетео украјински авион из Србије?

  Европску информативну агенду је 16. јула узбуркала вест о паду теретног авиона АН-12 украјинске авио-компаније "Меридиан ер...

2022-07-20 12:37:14

Војна помоћ са Запада не може се благовремено доставити на линију фронта
Војна помоћ са Запада не може се благовремено доставити на линију фронта

Ово је у интервјуу за немачки лист Ди Велт изјавио војни експерт Министарства одбране Аустрије Маркус...

2022-07-20 12:32:02

Украјинска команда настоји да спречи да критике на рачун западне војне опреме буду пуштене у јавност
Украјинска команда настоји да спречи да критике на рачун западне војне опреме буду пуштене у јавност

Украјински војници су полагали велике наде у војну помоћ Сједињених Држава и Запада, а сада не...

2022-07-20 12:27:35

Зашто је нацизам оживео у Украјини?
Зашто је нацизам оживео у Украјини?

  Данас се, можда, многи питају зашто је у Украјини оживео нацизам у свом најциничнијем облику, чија...

2022-07-13 17:46:36

Из Кијева с љубављу - eвропско оружје за светски тероризам
Из Кијева с љубављу - eвропско оружје за светски тероризам

Ко добија оружје које је дошло под „Ленд-лизом“?

2022-07-12 19:52:42

РТ: Руска економија отпорнија него што се очекивало - Блумберг
РТ: Руска економија отпорнија него што се очекивало - Блумберг

Економисти побољшавају прогнозе за текућу годину, наводи се у извештају

2022-07-07 08:46:38

Избор Србије - документарни филм РТ-а
Избор Србије - документарни филм РТ-а

Запад притиска Србију да прекине везе са Русијом

2022-07-03 21:02:20

Нико не може натерати Русе да оду из Донбаса, каже бивши начелник британског генералштаба
Нико не може натерати Русе да оду из Донбаса, каже бивши начелник британског генералштаба

Бивши начелник британског генералштаба генерал Ричард Данат рекао је да ће руске снаге „готово неизбежно” заузети...

2022-07-03 20:55:29

Кисинџер: Украјинска криза би могла да се заврши на три различита начина
Кисинџер: Украјинска криза би могла да се заврши на три различита начина

Украјинска криза могла би да се заврши на три различита начина, рекао је бивши амерички државни...

2022-07-01 07:40:10

РТ: Према извештају Мајкрософта, гушење руских медија у САД-у није успело
РТ: Према извештају Мајкрософта, гушење руских медија у САД-у није успело

РТ и Спутњик и даље допиру до америчке публике упркос гушењу од стране твеликих технолошких компанија у име Украјине

2022-06-26 09:53:34

РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград
РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград

Транзит одређене робе кроз Литванију је блокиран, што изазива забринутост због евентуалне несташице у руској ексклави

2022-06-20 18:16:47

Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију
Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију

Крајем фебруара Русија је покренула специјалну операцију на територији Украјине. Руски председник Владимир Путин био је...

2022-06-20 11:54:07

Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената
Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената

(Извор: европски комесар за енергетику К. Симсон, 8. март 2022.)

2022-06-17 12:12:01

Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе
Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе

(Извор: Објава на блогу високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ж. Бореља, Европска енергетска безбедност и сарадња ЕУ и САД, 6. фебруар 2022.)

2022-06-17 12:01:50

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк