РТ: „Фактички признато Косово“: Зашто председник Србије подржава „разграничење“ Косова са Албанцима

Објављено: 13.08.2018.год.

 
Извор: Восток / РТ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да подржава разграничење са Албанцима на територији Косова како би се избегли сукоби у будућности. Током протеклог месеца ово није прва таква изјава српског лидера. Према речима стручњака, реторика званичног Београда објашњава се притисцима од стране ЕУ и НАТО-а и противречи јавном мњењу, као и положају Српске православне цркве. О перспективама разграничења бунтовног региона - у материјалу РТ-а.

Председник Србије Александар Вучић званично је подржао разграничење са Албанацима на Косову, пренео је српски јавни  телевизијски сервис РТС.


"Ја се залажем и то не кријем, свакако се залажем и то је политика коју представљам, а да ли ће она добити подршку народа или не, али ја се залажем за разграничење са Албанцима", рекао је Вучић. 

Према речима српског лидера, "територија за коју се не зна ко је како третира и шта коме припада, то је увек извор потенцијалних сукоба и проблема".

Ово је прва изјава у којој је Вучић саопштио свој став по овом питању. Међутим, током протеклог месеца српски председник је неколико пута упућивао на питање разграничења са Албанцима.

Тако је крајем јула у интервјуу хрватском издању "Глобус", Вучић рекао да су Срби "изгубили Косово".
 
"Али учинићу све што је у мојој моћи да вратим оно што се може вратити", нагласио је председник Србије.

Мало касније, одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да они који се противе "етничким границама" са Албанцима треба да се припреме да бране Врање за четрдесет година.

Према речима стручњака, смисао аргументације Вучића своди се на то, да све док се не реши проблем на простору немирне српске покрајине, за Београд ће Албанци на Косову формално остати грађани Србије. То им омогућава да се крећу на околна подручја на Косову, купују некретнине, проширујући зону на коју Албанци могу претендовати у будућности.  • Епископ Рашко-Призренски Теодосије
  •  
  • © Фото предоставлено Рашко-Призренской епархией Сербской Православной Церкви
 
Заузврат, епископ рашко-призренски Теодосије, иступио је против било какве поделе Косова, те је упутио отворено писмо председнику Вучићу. Према Теодосију, то би довело до масовног егзодуса Срба са југа покрајине.

Као одговор на то, Вучић је упоредио аргумент владике са положајем неких "страних служби", а шеф канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је рекао да су обавештајне службе у земљи идентификовале стране агенте међу политичарима и свештеницима.

Спољни притисак

Како је саопштио у интервјуу за РТ, Јевгениј Колосков, виши предавач на Одсјеку за теорију и историју међународних односа Државног универзитета у Санкт Петербургу, изјаве о потреби разграничења од стране Вучића највероватније су због жеље да се постигне успех у области европских интеграција Србије.

«Обећање европских интеграција је један од кључних тренутака. По мом мишљењу, такве изјаве су тестови који би требали показати реакцију јавности."Према Колоскову, многи аналитичари верују да је Београд, који је започео преговоре са сепаратистима под притиском ЕУ, "заправо признао Косово". Али Вучић то не може директно да саопшти, јер ризикује да изгуби општу подршку.

Под притиском ЕУ, за коју је признање Косова од стране Србије главни услов за пријем Београда у ЕУ, од 2011. године између српских власти и самопроглашене косовске администрације води се дијалог, а један од резултата требало би да буде стварање Заједнице српских општина на Косову - заправо, удружење аутономних српских општина на северу самопрокламоване републике. Према споразуму од 2015. године, требало је да се оформи до 4. августа 2018. године, али су албанске власти у Приштини саботирале тај процес.

Како је рекао у интервјуу за РТ, сарадник на Институту за европске студије у Београду Стеван Гајић, у Србији је било гласина да би на овај датум могао избити сукоб у региону, а да Београд наводно припрема објаву о оснивању Заједнице српских општина на северу Косова, што би довело до одмазде над Србима који живе на југу непризнате републике, као и њихово протеривање на север. Након тога би уследило распоређивање српских трупа на север Косова како би се заштитиле избеглице.

У позадини могућег сукоба између Албанаца и српских снага за контролу највеће хидроелектране "Газиводе" косовски екстремисти могли би да заузму Прешево, Бујановац и Медвеђу на југу Србије, где живи велики проценат Албанаца, те да протерају Србе. Према другим информацијама, помоћ Албанцима требало би да пруже снаге НАТО-а (КФОР) стациониране на Косову.

Чак и претпоставке ескалације напетости 3. августа, након што је председник Вучић најавио сазивање Савета безбједности због ситуације на Косову, могле су бити "преговарачки меч" између Београда и Приштине. Као резултат тога, границе би се направиле по етнички хомогеним територијама, што би у будућности олакшало признавање независности Косова од стране Србије.


  • КФОР на Косову, фото 
  •  
  • AFP
     
"Тада би се де-факто догодило етничко разграничење", додаје Гајић.

Међутим, када су 4. августа на северу Косова почели маенври КФОР-а, амерички маринци су заузели "Газиводе", блокирајући приступе ХЕ одмах поред административне границе Косова са централном Србијом. Било каква провокација била је немогућа. Према Гајићу, деловање Американаца се може протумачити као неспремност Пентагона да интервенише у другом сукобу у региону, против чега је раније иступао амерички председник Доналд Трамп.
 
Међутим, то не значи да је НАТО против демаркације Срба и Албанаца на Косову.

"Разлог за узбуну у вези са разграничењем између Срба и Албанаца на Косову је журба НАТО-а, који се суочава са озбиљним унутрашњим потешкоћама због става председника Трампа, те стога Брисел покушава брзо да доведе балканске земље у савез, док још има снаге. На крају крајева, то је тачка у задњем делу фронта против Русије", наглашава политиколог.

Запад против Истока

Стеван Гајић повезује интензивирање разговора о разграничењу између Срба и Албанаца на Косову са посетом бившег британског премијера Тонија Блера Београду. Почетком јула британски новинар Роберт Фиск фотографисао је Блера у главном граду Србије, што је изазвало буру на друштвеним мрежама у Србији. Детаље о мисији политичара, који је 1999. подржао бомбардовање Југославије, сада је актуелни саветник Александра Вучића, а о чему српске власти нису обавестиле ширу јавност.

Тони Блер у Београду


"Управо након ове посете, Вучић је као у паници почео да говори да је неопходно разграничење, иначе ћемо сви морати да ратујемо" - рекао је Гајић.

Истовремено, према мишљењу стручњака, не стоје информације које су објављене у неким медијима да Русија наводно подржава разграничење, те да је питање наводно разматрано на самиту Владимира Путина и Доналда Трампа у Хелсинкију. 27. јула, а Министарство спољних послова је назвало таква саопштења "дезинформацијама".

Почетком августа, министар спољних послова Србије, Ивица Дачић, изјавио је да је наступио згодан тренутак за компромис, коме наводно доприносе позиције САД, ЕУ и Русије..

Међутим, Стеван Гајић је истакао да је став Москве, назначен у саопштењима Министарства спољних послова од 20. и 27. јула, као и у ранијим изјавама потпредседника Државне Думе Петра Толстоја, који се састао у јулу са српским политичарима са Косова, те да остаје непромењен. Русија инсистира на примени Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

«Према Резолуцији, цело Косово, а не само његов северни део, признају се као територија Србије, што је директно у супротности са предлозима Вучића о разграничењу" — рекао је Гајић.Поред тога, стручњак је истакао да је положај још једног великог међународног играча - Кине, и важног економског партнера Србије, такође изграђен око потребе за имплементацијом резолуције 1244.

То је изјавио 22. јула и кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг. Упоредио је ситуацију око Косова, са последњих сто година борбе Пекинга за повратак Хонг Конга Кини и непризнавања Тајвана од стране Кине, те је позвао да се не жури у решавању тако тешког проблема.

Нове претње

Међутим, док идеја о разграничењу Срба и Албанаца на Косову није подржана од стране утицајних снага у Србији, укључујући и Српску православну цркву, за коју Косово остаје колевка и историјски центар српског православља, то не подржавају ни широки кругови сепаратиста.

Након критика од стране опозиције 8. августа, "председник" Хашим Тачи издао је саопштење да се никаква размена територија са Србима не планира. Напротив, он наводно намерава да разговара на наредним преговорима у Бриселу о могућности придруживања подручја Србије која су насељена Албанцима. Истог дана, косовски парламент гласао је да укине граничну контролу на граници са Албанијом. Недељу дана раније, албански премијер Еди Рама рекао је о предстојећем спајању дипломатских мисија сепаратистичког региона и Албаније у иностранству.

"Ово је чисто албански популизам", каже Јевгениј Колосков.

"Све ове приче о великој Албанији користе се за јачање албанског националног мита или као елемент притиска на међународну заједницу."

Међутим, у самој Србији то тежи повећању апетита Албанаца са изјавама српских политичара о могућем разграничењу по принципу етничке припадности, пошто Албанци живе и ван Косова.
 

«Наравно, нови албански захтеви су повезани са чињеницом да се ради о питању раграничења. Они настоје да добију што више», каже Гајић.


Међутим, политиколог је приметио да се у контексту разговора о могућим уступцима на Косову интензивирају територијални захтеви других суседа Србије. Конкретно, Хрватска тражи Шаренградску Аду на Дунаву. Истовремено, лидер муслиманских сепаратиста у Србији, Сулејман Угљанин, 23. јула је позвао "министра спољних послова" Косова у Рашки округ, те да он не сматра власти у Београду својим.фото: 
Reuters


"Ако Србија не буде следила свој Устав, где је написано да је Косово део наше земље, онда ће апетити свих оних који имају територијалне тврдње претензије у Србији само расти", каже Гајић.

"Ревизија граница ће такође подићи све могуће врсте сепаратизма".

Александр Бовдунов, РТ

Кључне речи:

(1)

Остале вести из рубрике

Анализе

РТ: Кандидат за председника Францускe наводи да земља треба да напусти НАТО и постане партнер са Русијом
РТ: Кандидат за председника Францускe наводи да земља треба да напусти НАТО и постане партнер са Русијом

Лидер француске левичарске странке и кандидат за председника позвао је земљу да се повуче из НАТО...

2022-01-04 09:31:29

РТ: Бивши шеф обавештајне службе израелске војске признао улогу његове земље у убиству иранског генерала Касема Сулејманија
РТ: Бивши шеф обавештајне службе израелске војске признао улогу његове земље у убиству иранског генерала Касема Сулејманија

Бивши шеф обавештајне службе Израелских одбрамбених снага (ИОС) генерал Тамир Хајман признао је улогу његове земље у убиству иранског команданта Касема Сулејманија, описујући убиство као „значајно и важно“.

2022-01-03 06:01:23

„Санкције нису за најближе пријатеље и савезнике“
„Санкције нису за најближе пријатеље и савезнике“

Србија се придружила петом пакету санкција ЕУ против Белорусије 22. децембра

2021-12-27 16:15:33

РТ: Како Немачка игнорише Србију и међународно право блокирајући РТ ДЕ
РТ: Како Немачка игнорише Србију и међународно право блокирајући РТ ДЕ

Чини се да је Берлин спреман да предузме велике мере у сузбијању новог 24-часовног канала РТ-а на немачком језику, укључујући игнорисање великог међународног споразума.

2021-12-25 11:55:14

РТ цензурисан због преиспитивања наратива западних елита - Емир Кустурица
РТ цензурисан због преиспитивања наратива западних елита - Емир Кустурица

Најновија забрана сателитског емитовања коју су немачке власти наметнуле на РТ-овом каналу на немачком језику показује да је прогон РТ-а достигао ниво апсурда, сматра српски редитељ Емир Кустурица.

2021-12-25 08:46:42

РТ: Како бисмо могли рећи не Севастопољу и Криму, људима који тамо живе? Дошли смо у ситуацију да другачије не можемо - Путин
РТ: Како бисмо могли рећи не Севастопољу и Криму, људима који тамо живе? Дошли смо у ситуацију да другачије не можемо - Путин

Руски председник Владимир Путин рекао је да је пуч у Кијеву приморао Москву да делује на Криму.

2021-12-24 06:27:57

Живадин Јовановић: Трајни карактер Резолуције 1244 и Дејтонског споразума
Живадин Јовановић: Трајни карактер Резолуције 1244 и Дејтонског споразума

Ових дана западни «специјални» изасланици и «високи» представници, дипломате као и њихови гласоговорници на терену, поново приписују исту оцену Дејтонском споразуму и резолуцији СБ УН 1244: да је њихова једина сврха била да окончају грађанске сукобе и да је тиме њихова улога завршена.

2021-12-22 10:28:06

РТ: Путин изнео војне претње са којима се суочава Русија
РТ: Путин изнео војне претње са којима се суочава Русија

Усред погоршања односа са Западом, руски председник Владимир Путин изнео је оно што види као главне...

2021-12-22 07:09:59

РТ: Русија се на Арктику припрема за будућност након фосилних горива
РТ: Русија се на Арктику припрема за будућност након фосилних горива

Када се пре неколико година први пут појавила вест да руска државна компанија за нуклеарну енергију...

2021-12-06 10:22:56

Међудржавни односи Русије и Србије
Међудржавни односи Русије и Србије

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Сочију са председником Владимиром Путином. Преглед међудржавних односа Руске Федерације и Републике Србије

2021-11-25 09:19:23

Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом
Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом

Бивши командант Северне флоте адмирал Вјачеслав Попов описао је за РИА Новости ситуацију у којој је страдала нуклеарна подморница...

2021-11-22 09:26:19

РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше
РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше

Предлог Москве да Украјина прекине крваве борбе на истоку земље тако што ће сести за сто...

2021-11-18 10:39:50

РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“
РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“

Америчка војска покушала је да прикрије смртоносни напад на сиријске цивиле у којем је убијено чак...

2021-11-14 07:55:25

РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји
РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји

Амерички званичници упозорили су своје европске колеге да Москва можда планира инвазију на Украјину, а Вашингтон...

2021-11-12 10:57:56

Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене
Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене

\"Забринут сам што представници Србије не траже да се спроведе одредба о праву за повратак 250 000 Срба. Што не траже повратак 1999 војника српске војске на Косово и Метохију. А то није мало, јер на целом КиМ сада има око 3-4 хиљаде припадника Кфора\"

2021-11-11 09:01:35

Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза
Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза

Бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић изјавио је да је последња седница Савета безедбности УН о БиХ врло значајна јер су западне силе биле принуђене да одступе од једностраних потеза, а првенствено од наметнутих одлука високог представника.

2021-11-04 10:15:56

РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај
РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај

Талибани су дуго оптуживали Вашингтон да финансира ИСИС, а сада су индиректно у праву, јер се...

2021-11-01 09:25:56

Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком
Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком

Руски лидер се појављује као паметан тактичар у позадини покушаја НАТО-а да се фокусира на Кину,...

2021-10-31 11:18:30

РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?
РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?

Пише Џулијан Фишер за РТ Уз упозорења да би нове тензије између Београда и Приштине могле да...

2021-10-29 10:00:33

Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД
Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД

Вашингтон тражи да Кијев барем казни америчког ултрадесничара. Кју клукс клан се преселио у Кијев, хоће ли амерички нациста бити враћен у домовину?

2021-10-28 16:38:47

РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага
РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага

Пентагон је саопштио да су министарства одбране Сједињених Држава и самопроглашеног Косова одржала билатералне консултације на којима су разговарали о приоритетима за безбедносну сарадњу и спровођењу плана за приштинске безбедносне снаге. Истовремено, Москва сматра озбиљним проблемом кораке ка стварању „војске Косова“ које подржавају Вашингтон и његови партнери. Према речима Василија Небензје, сталног представника Руске Федерације при УН, „треба поставити чврсту баријеру против таквих идеја“. Он сматра и да изостанак реакције западних држава, препуштајући се деловању Приштине, доводи до отвореног сукоба Приштине и Београда. Међутим, према мишљењу стручњака, САД и друге западне земље неће се мешати у незаконите кораке Приштине. Истовремено, према прогнози политиколога, српске власти вероватно неће подлећи таквом притиску.

2021-10-25 10:08:07

Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора
Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора

У Народној скупштини Републике Српске од првог дана успостављена је једнакост и слобода, однегован културан и господствен однос према себи и према другима, а достојанствен наступ и аргументи постали слика народа који представља и за чије добро делује, рекао је у ексклузивној изјави за Срну први предсједник Републике Српске Радован Караџић.

2021-10-24 09:01:10

РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“
РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“

„Сутра би могле да се појаве ракете код Харкова. Шта ћемо по том питању? Не постављамо ми своје пројектиле тамо, они нама гурају своје под нос.“

2021-10-22 10:03:51

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: