„Ватрени штит“ приказао способност Војске Србије

Објављено: 10.04.2022.год.
фото: © Министарство одбране Србије

Вежба ојачане тактичке групе у извођењу одбрамбене операције у ноћним условима “Ватрени штит 2022” на Пасуљанским ливадама, која је одржана у присуству председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, показала је одлучност, увежбаност, ватрене могућности и садејство јединица Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО и специјалних јединица у одговору на изазове, ризике и претње по безбедност наше земље.


Завршници вишедневне вежбе на којој је учествовало више од 1.000 припадника Војске Србије и око 100 средстава борбене технике присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.


Активности на полигону „Пасуљанске ливаде“ започеле су ангажовањем јединица 63. Падобранске бригаде и 72. Бригаде за специјалне операције на извршењу блокаде, расецања и неутралисања убачене непријатељске групе.Вод за подршку из састава пешадијске чете у улози четне ватрене групе, због претње могућег напада помоћу три нова теренска возила МРАП и једним командним возилом посео је резерви ватрени положај. На уочене ваздухоплове снаге непријатеља затим је дејствовала противваздухопловна одбрана наших снага и то ракетним системом „шило“ и артиљеријско-ракетним системом „ПАСАРС“ ракетом С-2М. Циљ је, овом приликом имитирала осветљавајућа минобацачка мина 120 милиметара.Из састава извиђачке јединице тактичке групе ангажована је беспилотна летелица „Врабац” која је извршила извиђање из ваздушног простора. Оклопно-извиђачке јединице приказале су процес прикупљања обавештајних података са земље употребом командног извиђачког возила и мултисензорске интелигентне платформе.Посматрачи вежбе затим су имали прилику да виде тактичке радње поседања ватреног положаја од стране борбеног осигурања јачине оклопно извиђачке чете на десет оклопно извиђачких аутомобила БРДМ-2МС. Јединица је, потом, уочила непријатеља и дејствовала по његовим снагама.


Противоклопно одељење наоружано системом „корнет“ затим је приказало неутралисање ватрене тачке непријатеља.По уочавању непријатељеве пешадије у захвату главног пута, командант тактичке групе за заустављање и неутралисање истог ангажовао је три послуге даљински контролисаних беспосадних платформи „МИЛОШ-В1“ и „МИЛОШ-В2”. Командант тактичке групе наредио је снајперским паровима уништавање важних циљева непријатеља који су демонстрирали заузимање погодних ватрених положаја у распореду чета прве линије и прецизно дејство по циљевима.
У циљу консолидације одбране и затварања међупростора из очекујућих рејона, прву линију одбране посео је тенковски вод Т-72 у чијем саставу су били и модернизовани тенк М-84 и БВП М-80 АБ1.По уочавању покрета непријатеља командант тактичке групе из очекујућег рејона затим је ангажовао стрељачки вод на борбеним оклопним возилима „ЛАЗАР-3” који је демонстрирао поседање рејона за одбрану, искрцавање и дејство из стрељачког и колективног наоружања.Након заустављања, развијања и дејства по борбеном осигурању непријатељ је отпочео артиљеријску припрему напада дејством по предњем крају наше одбране.


Затим је уочена група непријатељских нисколетећих хеликоптера, па је батерија за противваздухопловна дејства ПАСАРС добила задатак да их неутралише. Након појаве друге групе нисколетећих ваздухоплова батерија дејство топовима је остварила батерија система „ПАНЦИР С-1”.Како би успорио напад непријатеља, командант тактичке групе наредио је батерији 155 мм „Нора Б52” да оствари ватру по снагама непријатеља у наступању.


Командант наших снага затим је наредио дејство бригадне ракетне групе  самоходних вишецевних лансера ракета „ОГАЊ” и „ПЛАМЕН-С”. Дејство артиљерије Војске Србије настављено је употребом самоходних хаубица 122 мм које су отвориле ватру по непријатељу у такозваном „МРСИ“ режиму.


Након уочавања циљева тенковски вод у саставу наших снага дејствовао је по елементима борбеног распореда непријатеља, а њихово наступање оклопним и механизованим јединицама спречено је снажним дејством вођеним ракетама ПОЛО М-83.


Због имитације дејства артиљерије по нашим снагама, јединице прве линије су, затим,  приказале одговарајуће заштитне процедуре.


Уследило је дејство батаљонске ватрене групе минобацачима120 мм у циљу спречавања прегруписавања и довођења свежих снага непријатеља. 


Борбени хеликоптери Ми-35 и Х-145Б приказали су, потом, ефикасно дејство по оклопним возилима непријатеља у циљу ометања његовог наступања.


Борбени хеликоптер Ми-35, један од најубојитијих у својој класи на свету, дејствовао је ракетама и топовима 23 мм, док је Х-145Б дејствао невођеним ракетним зрнима и митраљезом 12,7 милиметара.


Пошто је, према сценарију вежбе, непријатељ дошао на предњу границу појаса главне запречне ватре, активиран је целокупан систем ватре у циљу заустављања напада.


Артиљеријска ватрена подршка снага у одбрани започета је дејством групе самоходних хаубица 122 мм „ГВОЗДИКА”, затим самоходним хаубиацма 155 мм „НОРА Б52” и вишецевним лансерима ракета „ПЛАМЕН С” и „ОГАЊ”.

Посматрачи су, на самом крају вежбе, имали прилику да посматрају процедуру увођења у борбу тенковске чете ојачане механизованим водом и стрељачког вода на возилима „Хамер” као и ангажовање хеликоптера Ми-17 ради медицинске евакуације.

Здружену тактичку вежбу с бојевим гађањем „Ватрени штит 2022“ извеле су јединице Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, 72. Бригаде за специјалне операције и 63. Падобранске бригаде.


Вежба на којој је учествовало више од хиљаду припадника Војске Србије са око стотину борбених средстава и система изведена је ради унапређења оспособљености команди и дела јединица Војске Србије за извођење одбрамбене операције у различитим земљишним и временским условима, дању и ноћу, саопштило је Министарство одбране Србије.


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Безбедност

Рат у Палестини, стање до краја 06.12.2023.

Израелске трупе настављају да напредују дубље у урбана подручја у појасу Газе. На северу енклаве, борбе се воде између две локације које спречавају коначно опкољавање Беит Лахије: код болнице Камал Едван на источном крилу и код женске школе Шадија Абу Газала на западном крилу.

РТ: Становници Газе остају без безбедних места – званичник УН
РТ: Становници Газе остају без безбедних места – званичник УН

Хуманитарна ситуација се „погоршава из сата у сат“ како Израел ескалира своју офанзиву, изјавио је шеф агенције у енклави

2023-12-05 23:55:35

Хроника специјалне војне операције за 04.12.2023.
Хроника специјалне војне операције за 04.12.2023.

Значајно је повећана активност Оружаних снага Русије на свим секторима фронта. У Купјанском сектору руски борци су уништили још један прелаз Оружаних снага Украјине у Купјанску. Позиционе борбе се настављају на северној периферији Синковке. На југу, су руси заузели јаругу Широкаја на код Торска, напредујући и до километар напред.

2023-12-05 00:09:42

РТ: Зеленски покушава да директно контролише војску – медији
РТ: Зеленски покушава да директно контролише војску – медији

Украјински председник се плаши популарности генерала Валерија Залужног и убацује политику у војне циљеве

2023-12-04 19:17:23

Хроника специјалне војне операције за 03.12.2023.
Хроника специјалне војне операције за 03.12.2023.

У Авдејевском сектору, руске трупе су прошириле зону контроле јужно од Степовојеа, а боре се и на периферији села. Осим тога, наставља се офанзива ка Новокалинову. На јужном крилу Авдејевке сукоби се воде у околини Северног, али за сада без значајнијих промена.

2023-12-03 22:40:39

Рат у Палестини, стање до краја 03.12.2023.
Рат у Палестини, стање до краја 03.12.2023.

Активна борбена дејства су настављена у појасу Газе. У претходна два дана израелске трупе углавном „испитивале” одбрану милитаната и очистиле територију, данас су ИОС извршиле рацију североисточно од Кан Јуниса и успеле да се учврсте на делу аутопута Салах ал-Дин. То су потврдили и снимци израелских тенкова на аутопуту и ​​СМС поруке Хамаса о сукобима у тој области.

2023-12-03 19:22:16

САД ће „учетворостручити“ производњу граната – министар одбране САД
САД ће „учетворостручити“ производњу граната – министар одбране САД

Међу разлозима за тај потез је „висока стопа потрошње артиљеријске муниције у Украјини“, тврди Лојд Остин

2023-12-03 19:09:33

Израел наставља да иде напред, бориће се свом снагом — Нетанјаху
Израел наставља да иде напред, бориће се свом снагом — Нетанјаху

Израелски премијер је међу циљевима навео „повратак свих киднапованих и искорењивање Хамаса“

2023-12-01 23:04:53

Број жртава у контраофанзиви Кијева премашио 125.000 – Москва
Број жртава у контраофанзиви Кијева премашио 125.000 – Москва

Тешки губици трупа и западно оружје нису помогли Украјини да оствари своје циљеве, изјавио је министар одбране Сергеј Шојгу

2023-12-01 17:26:56

Израел наставља операцију против Газе – ИОС
Израел наставља операцију против Газе – ИОС

Развој догађаја долази након што је прекид ватре омогућио ослобађање десетина затвореника са обе стране

2023-12-01 14:20:48

Хроника специјалне војне операције за 30.11.2023.
Хроника специјалне војне операције за 30.11.2023.

У Авдејевском правцу, руска армија напредује ка Новокалинову, заузимајући нове положаје у шумском појасу на југу. Истовремено, на северу, ОСУ напредује ка Горловки, привлачећи пажњу руских трупа.

2023-11-30 23:06:42

Запад види Палестинце као грађане другог реда – руски изасланик при УН
Запад види Палестинце као грађане другог реда – руски изасланик при УН

Василиј Небензја је такође истакао да резолуција о Блиском истоку, коју је Савет безбедности УН усвојио као резултат става САД, предвиђа само хуманитарне паузе и да нема механизме за праћење спровођења њених одредби

2023-11-29 22:28:01

Хроника специјалне војне операције за 29.11.2023.
Хроника специјалне војне операције за 29.11.2023.

Оружане снаге Русије настављају да развијају иницијативу на боковима Бахмута. Руске трупе су успеле да одбаце ОСУ из села Хромово, стварајући изгледе за даљу офанзиву уи према Красноју (Ивановску) и насељу на југозападној периферији града.

2023-11-29 22:17:10

Рат у Палестини, стање до краја 29.11.2023.
Рат у Палестини, стање до краја 29.11.2023.

Израел и Хамас настављају да поштују привремено примирје и спроводе размену: палестинске снаге су вечерас обећале да ће предати десет Израелаца у замену за ослобађање 30 затвореника. Осим тога, Хамас је, мимо договора, ослободио два таоца са руским држављанством у знак захвалности за позицију руског руководства.

2023-11-29 21:58:10

Хроника специјалне војне операције за 28.11.2023.
Хроника специјалне војне операције за 28.11.2023.

Последице невремена и даље утичу на смањење интензитета борбених дејстава дуж целе линије додира. У близини Авдејевке, руске трупе консолидују своје раније заузете положаје и спремају се за даљи напад на положаје Оружаних снага Украјине.

2023-11-28 21:30:01

Рат у Палестини, стање до краја 28.11.2023.
Рат у Палестини, стање до краја 28.11.2023.

Израел и Хамас су синоћ успели да размене 11 талаца за 33 палестинска затвореника. Истовремено, стране су се договориле да продуже период прекида ватре за два дана. У оквиру нових споразума, данас је планирана размена још 10 талаца за 30 затвореника. Поред тога, Хамас обећава да ће у Црвени крст пребацити шест до осам држављана Тајланда.

2023-11-28 21:25:27

РТ: Чешка остала без оружја за Украјину
РТ: Чешка остала без оружја за Украјину

Помоћ ће се наставити, али на друге начине, изјавила је чешка министарка одбране

2023-11-27 23:44:21

Рат у Палестини, стање до краја 27.11.2023.
Рат у Палестини, стање до краја 27.11.2023.

Првобитно договорени услови примирја између Хамаса и Израела приводе се крају, али су обе стране изразиле спремност да га продуже. Хамас је саопштио да је спреман да даље ослобађа Израелце ако примирје настави да функционише. Израелске власти такође пристају на овај сценарио.

2023-11-27 18:26:10

Конфликт у Украјини се може проширити – украјински командант
Конфликт у Украјини се може проширити – украјински командант

Сукоб би се могао проширити изван истока и југа земље, изјавио је за Еј-Би-Си Њуз генерал задужен за одбрану границе

2023-11-27 14:36:31

Хроника специјалне војне операције за 26.11.2023
Хроника специјалне војне операције за 26.11.2023

На фронту није било значајнијих промена. На јужном крилу Авдејевског сектора, након преузимања контроле над индустријском зоном Јасиноватаја, Оружане снаге Русије јачају линију фронта одбране, припремајући се за развој офанзиве. ОСУ су покушале да изведу контранапад, али су одбијени.

2023-11-26 21:50:00

Рат у Палестини, стање до краја 26.11.2023.
Рат у Палестини, стање до краја 26.11.2023.

Завршава се трећи дан примирја између Хамаса и Израела. После јучерашњег одлагања размене заробљеника, стране су успеле да постигну компромис: око поноћи Хамас је предао 13 Израелаца и четири странца. Израелске власти су такође испуниле услове споразума, ослобађајући 42 особе из затвора Офер.

2023-11-26 21:43:59

РТ: Откривен број настрадалих новинара у сукобу у Гази
РТ: Откривен број настрадалих новинара у сукобу у Гази

Најмање 57 новинара, већином Палестинаца, убијено је у рату, према подацима Комитета за заштиту новинара

2023-11-25 23:21:02

РТ: Биће размењено још талаца и заробљеника између Израела и Хамаса
РТ: Биће размењено још талаца и заробљеника између Израела и Хамаса

Израел је пристао да ослободи три затвореника за сваког таоца којег Хамас ослободи током четвородневног прекида ватре

2023-11-25 22:17:46

Хроника специјалне војне операције за 25.11.2023.
Хроника специјалне војне операције за 25.11.2023.

На фронтовима Специјалне војне операције је релативно мирно. Настављају се жестоке борбе код Кринкија у правцу Херсона, где руске трупе раде на уништавању мостобрана Оружаних снага Украјине у селу. Према прелиминарним подацима, Оружане снаге РФ су успеле да постигну одређени успех у том погледу, али још нема тачних информација о том питању.

2023-11-25 21:00:39

Рат у Палестини, стање до краја 25.11.2023.
Рат у Палестини, стање до краја 25.11.2023.

Завршен је други дан примирја између Израела и Хамаса у Појасу Газе. У протекла 24 часа у зони сукоба није забележена ескалација. Данас је требало да се деси још једна размена: израелске власти су обећале да ће ослободити 42 затвореника, а Палестинци ће заузврат предати 14 затвореника.

2023-11-25 20:48:26

RT novi pocetna
 baner rakija desno beybednost
baner apartman desno / beybednost
baner obzor desno - bezbednost
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: