„Муњевити удар 2021“ показао моћ Војске Србије

Објављено: 27.06.2021.год.
фото: © Министарство одбране Србије


 
Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије честитао је министру одбране др Небојши Стефановићу и начелнику Генералштаба генералу Милану Мојсиловићу на успешно изведеној здруженој тактичкој вежби на Привременом полигону „Пештер“, највећој у последњих неколико деценија, којом је окончана серија вежби на осам локација широм наше земље под називом „Муњевити удар 2021“.
 
– Веома сам поносан на Војску Србије. Желим да честитам свим припадницима Војске, начелнику Генералштаба господину Мојсиловићу, министру одбране господину Стефановићу, Симовићу, Жарковићу, али и свим овим дивним, младим људима који су фантастично извели вежбу – истакао је председник Вучић након вежбе.
 
Председник Републике је указао на то да се данас, први пут, на нашем небу могло видети 11 „мигова 29“, од чега је њих осам дејствовало ракетама „ваздух-земља“, а остале три летелице су потпуно модернизоване, са радарима домета до 110 километара.
 
– Тиме је ловачка авијација Републике Србије добила посебну снагу, огромну снагу. Никада нисмо били ни близу ове снаге. Видели сте девет „орлова“, који су сви испаљивали навођене и ненавођене ракете по први пут, односно, после много времена ракету „маверик“. – нагласио је председник Вучић.

На вежби, како је указао предсдник, могло се видети и четири ваздухоплова „Г-4“, односно, укупно 25 ловаца и бомбардера у ваздуху.


 
– До пре неколико година смо имали четири или пет, и то много мањег и слабијег квалитета, тако да и то говори о повећаној снази. Видели сте најновије тенкове Т-72 модернизоване и опремљене, термовизијским платнима прекривене М-84 - наше тенкове – нагласио је председник Вучић додајући да се на вежби могло видети 11 „пасарса“ који су дејствовали топовима 40мм као и батерија „панцира“ са четири оруђа, који топовима 30 милиметара могу да испале 1500 метака у минуту.
 
Председник Републике је истакао да оно на чему мора да се ради и да се појачава су беспилотне летелице, које су већ набављане, додајући да ће се наручивати нове.

 
– Снага наше Војске биће драстично измењена и много увећана у наредних девет месеци и мислим да ово показује снагу државе. То не би било могуће да није веће финансијске снаге наше земље – оценио је председник Вучић.
 
Он је изразио посебно задовољство што је данашњој вежби присуствовао и командант КФОР-а, и захвалио му на томе, додајући да са јединицама КФОР-а морамо да сарађујемо.
 
Председник је изразио посебну захвалност борцима и јунацима са Кошара, јер је готово 240 бораца данас присуствовало вежби, од којих је седам дошло из Црне Горе.
 
– Велико вам хвала, драги борци, за ваше огромно срце и хвала вам што сте овде данас са нама. Видео сам са каквом су страшћу пратили ово што се данас могло видети. Видео сам код њих и срећу и задовољство што је њихова војска данас много снажнија и што су они и својим ранама и својом и пожртвованошћу својих колега и својим животима допринели да бисмо данас имали неупоредиво снажнију војску – рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је истакао да ћемо наставити улагање у нашу армију.
 
– Нас не интересује да било коме претимо. Не интересују нас сукоби ни ратови, али нас интересује да увек можемо да будемо у стању да своју земљу и свој народ одбранимо. Ништа више и лепше од тога, ништа часније од тога – нагласио је председник Вучић.
 
Председник је посебну пажњу скренуо на савремене и изузетно добро наоружане хеликоптера, а посебно на дејства хеликоптера Ми-35 ракетама „атака“.
 
– Честитам свим учесницима и свим припадницима Војске, честитам генералу Мојсиловићу и министру Стефановићу. Хвала и Вама председниче Додик што сте били са нама – рекао је председник Вучић изражавајући захвалност и становницима Пештерске висоравни на разумевању.


 
Председник Вучић је за успешно извођење вежбе захвалио и помоћнику министра одбране др Ненаду Милорадовићу, команданту Копнене војске генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу и команданту РВ и ПВО генерал-потпуковнику Душку Жарковићу.
 
Врховни командант је на крају свог обраћања позвао грађане да сутра, 28. јуна, посете приказ наоружања и војне опреме Војске Србије у Крагујевцу.
 
Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, честитајући на успешно изведеној вежби, истакао је да је острварен један сан, који је можда био нереалан пре десетак година.

Снимак вежбе

 – Видимо да снагу коју Србија има у економији мора да прати снага која се односи на војску, да Србија може да се одбрани од било кога и било каквих замсли да се угрози њен интегритет – нагласио је Додик додајући да је ова успешно изведена вежба доказ високе обучености, спремности, али исто тако и значајног морала и патриотизма.
 
Честитајући председнику Вучићу, Додик је истакао да су напори председника Србије да земљу ојача видљиви на сваком кораку и сваком сегменту друштва. 
 
На  привременом полигону „Пештер“ више од 2.300 припадника јединица Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде данас је приказало је одлучност и ватрене могућности снага Војске Србије за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност државе, садејство здружених снага у извршавању сложених ватрених задатака и кризних ситуација и борбене могућности средстава у наоружању ВС из развојног програма Министарства одбране.


"Муњевити удар 2021" показао моћ Војске Србије
 
Друга бригада КоВ у садејству са снагама РВ и ПВО и специјалним снагама, извела је нападну операцију на правцу са задатком: разбити непријатеља на правцу напада, нанети му што веће губитке, приморати на извлачење и у ближем задатку овладити рејоном непријатељеве одбране, а у следећем задатку увести свеже снаге из резерве и прећи у гоњење непријатеља до потпуног уништења.Командант Копнене војске ојачао је 2. бригаду КоВ батaљоном БРДМ-2М, тенковским батаљоном Т-72М, дивизионом самоходних топ-хаубица 155 мм Нора Б-52, пешадијском четом на ОБВТ „лазар-3" и два телекомуникациона покретна комутациона чвора.
 
Командно-извиђачко борбено возило које је опремљено мултисензорском извиђачком платформом МИП-3 послало је сигнал до командног места и омогућило тренутни увид у ситуацију на бојишту. Командно место обезбеђује вод опремљен најсавременијим пешадијским наоружањем и возилима са против-минском заштитом „МРАП" 6x6 и НТВ. Стрељачка одељења и снајперски парови опремљени су новим комплетима заштитне балистичке опреме Т-19П високог нивоа заштите и новим стрељачким наоружањем из производње Застава оружје.
 
Снајперисти носе „џили" маскирне комплете и прекриваче „ноћни шетач" који имају могућност маскирања у термвизијском спектру. Војници из стрељачких одељења наоружани су модернизованим пушкомитраљезом 7,62мм, новом фамилијом Заставиних пушака – Модуларном аутоматском пушком 6,5/7,62мм, полуаутоматском снајперском пушком М91 7,62мм и бацачем граната 40/6. Снајперски парови наоружани су Заставиним снајперским пушкама 12,7мм и .338 лапуа магнум. Сва оружја су опремљена новим оптичким нишанима.
 
Хибридни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС радио путем добио је сигнал са модернизованог осматрачко-аквизицијског радара М-85 „жирафа" са радарског положаја у  рејону Доброг брда и заузео елементе за гађање непријатељске беспилотне летелице топовима 40 милиметара.


Ниско летеће хеликоптере непријатеља у рејону Борића ефикасном ватром неутралисала је батерија „панцир С-1" топовима 30мм. Уследило је дејство ПВО система „игла" са НТВ и „стрела 2М". Након дејстава и остварене превласти у ваздушном простору, командант тактичке групе наредио је извиђање борбеног распореда непријатеља даљински пилотираним ваздухопловима ЦХ-92 и „врабац" који шаљу тренутну слику борбене ситуације на мониторе испред команданта преко покретног комутационог чвора.
 
Оклопно извиђачка патрола на возилима БРДМ-2МС прикупила је податке о јачини непријатељевих снага у саставу борбеног осигурања и открила предњи крај непријатељеве одбране, а затим су се у дејства укључиле шест даљински управљивих борбених платформи ''мали милош'' дејствујући митраљезима и бацачима ракета.
 
У трећој секвенци вежбе изведена је ватрена припрема напада где је артиљерија Војске Србије „омекшала" непријатељску одбрану. Овај посао обавила је артиљеријска група састава две самоходне топовско-хаубичко артиљеријске батерије 155мм „нора-Б52", артиљеријско ракетна група самоходних вишецевних ракетних лансера 128мм „огањ" дигитализовани и „огањ" модуларни, лансер „морава" и самоходна хаубичка артиљеријска батерија 122мм модернизованих „гвоздика" уз чету минобацача 120 мм.
 
Увођењем модернизованих артиљеријских оруђа, телекомуникационих и командно информационих система и опреме, створена је основа да се у току седам минута артиљеријске припреме напада у рејон циљева испали више од 500 пројектила, односно „изручи" више од 20 тона челика и експлозива по непријатељу.

На захтев команданта тактичке групе одобрено је дејство борбене авијације и хеликоптера по предњем крају непријатељских снага. У дејство је прво уведено 11 авиони МиГ-29 са задатком „чишћења" ваздушног простора и ловачке заштите ударне групе борбених ваздухоплова.
 
Након уништења ПВО снага непријатеља, створени су повољни услови за дејство ловачко-бомбардерске авијације по елементима борбеног распореда непријатеља.
 
До рејона објекта дејства авиони су дошли у бришућем лету појединачно, користећи конфигурацију терена ради избегавања непријатељске ПВО. У рејону објекта дејства авиони су долетели на потребну висину ради стварања оптималних услова за дејство авиона „орао" ракетама и разорним авио-бомбама као и авиона „супер галеб" Г-4.
 
Откривањем центра за телекомуникације непријатеља, борбени хеликоптери Ми-35 добили су задатак да на њега дејствују ракетама „атака".
 
Хеликоптери Ми-17 и Х-145 дејствовали су по механизованој колони непријатеља у рејону невођеним ракетним зрнима С-8, након чега су оклопне циљеве непријатеља напале „гаме" са вођеним ракетама типа „маљутка".

Након што су створени услови на бојишту, јединице тактичке групе изашле су на линију развоја и почеле напад. На главном правцу напада противоклопна дејства извела су два механизована вода и вод ПОЛО М83 док су тенкови М-84, М84-АС1 и Т-72МС гађали топовима 125мм на великим даљинама. Истовремено са дејством тенкова, по непријатељевој пешадији дејство је остварио вод за подршку из састава пешадијске чете минобацачима 82мм, БГА 30мм и далекометним пушкама 12,7мм.
 
Тенковске чете на тенковима М-84 и Т-72МС са механизованим водом на БВП М80А и механизованим водом на модернизованим БВП М-80А дејствовали су уз садејство „лазара-3" са задатком да се сломи одбрамбена моћ непријатеља и што пре избије на јуришни положај.
 
Снаге тактичке групе спровеле су замисао команднта да се пешадијском четом изврши обухват десног крила непријатеља, снагама на главном правцу напада изведе фронтални напад, а једним механизованим водом на десном крилу створи лажна слика о намери да се изведе обухват његовог левог крила.
 
По изласку маневарских јединица на јуришни положај извршено је сређивање борбеног распореда. Командири пешадијске и механизовне чете наредили су искрцавање укрцаних чланова механизованих и пешадијских одељења из БВП М80А и „лазар-3" подржано дејством топова 20 и 30мм и спрегнутим митраљезима.
 
У току јуриша комбинацијом ватре и енергичног покрета снаге Војске Србије уништиле су снаге непријатеља на свом правцу. Продор кроз дубину одбране изведен је уклињавањем кроз међупросторе и пробијањем преко слабије брањених положаја, не дозвољавајући непријатељу да се одвоји, среди и поново организује отпор.

Како би се овладало комуникацијама и спречило да непријатељ доведе свеже снаге, једна падобранска чета десантирала се из хеликоптера Ми-17 и Х-145М. Након искрцавања, специјалне снаге су се спојиле са снагама на ободу десантне просторије и наставиле са чишћењем простора неутралишући остављене непријатељске групе.
 
За то време противтерористички тим из батаљона за специјалне операције „Соколови" неутралисао је непријатељске снаге у насељеном месту представљеном макетама кућа.
 
Непријатељ је разбијен и командант тактичке групе увео је резерву ради организације борбе по дубини и гоњења непријатеља.
 
Крај вежбе означио је скок падобранаца 63. Падорбанске бригаде који су изнад Пештера развили заставе Републике Србије и Војске Србије.

Министарство одбране Србије
 
 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Безбедност

„Словенски штит“: Русија шаље јединице ПВО у Србију

Србија ће у октобру бити домаћин вежбе \"Словенски штит 2021\". Министарство одбране Руске Федерације ће на вежбе послати јединице ПВО.

Војска Србије са четири оклопна возила недалеко од Јариња
Војска Србије са четири оклопна возила недалеко од Јариња

Припадници Војске Србије са четири оклопна возила - два \"лазара\" и два \"милоша\" распоређени су на два километра од административног прелаза Јариње у правцу према Рашки, преноси РТС.

2021-09-27 10:41:57

У пратњи руског амбасадора и изасланика Шојгуа Стефановић и Мојсиловић обишли снаге у Рашкој
У пратњи руског амбасадора и изасланика Шојгуа Стефановић и Мојсиловић обишли снаге у Рашкој

  Министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су део наших...

2021-09-26 12:00:25

РТ: Тенкови и борбени авиони у близини Косова, док расту тензије између Србије и отцепљеног региона
РТ: Тенкови и борбени авиони у близини Косова, док расту тензије између Србије и отцепљеног региона

Србија премешта тенкове и другу војну опрему према Косову, показују видео снимци који круже интернетом. Напетости...

2021-09-26 09:39:14

Русија представља нови дрон-бомбардер високе технологије
Русија представља нови дрон-бомбардер високе технологије

Ове машине са вештачком интелигенцијом биће предводници армада дронова-камиказа и аутоматски ће им издавати наређења.

2021-09-26 08:32:42

Седми дан протеста на северу Kосова
Седми дан протеста на северу Kосова

Протест Срба с Kосова незадовољних распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак, као и одлуком Приштине о замени регистарских таблица, ушао је у седми дан. Ситуација је и даље мирна, али напета, преноси Косово онлајн.

2021-09-26 08:19:32

Авиони Војске Србије надлетали Јариње
Авиони Војске Србије надлетали Јариње

Авиони Војске Србије данас су патролирали ваздушним простором изнад прелаза Јариње, јавио је репортер Kосово онлајна.   Српски мигови надлетали...

2021-09-25 13:36:53

Наставља се миран протест Срба на северу КиМ, припадници Росу и даље на пунктовима
Наставља се миран протест Срба на северу КиМ, припадници Росу и даље на пунктовима

Грађани незадовољни одлуком Приштине о замени регистарских таблица улазе у пети дан протеста на северу Косова и Метохије, код прелаза Јариње и Брњак где су распоређене сппецијалне јединице Росу.

2021-09-24 07:15:32

Повишена борбена готовост јединица Војске Србије у гарнизонима Рашка и Нови Пазар
Повишена борбена готовост јединица Војске Србије у гарнизонима Рашка и Нови Пазар

единице Војске Србије су у повишеној борбеној готовости у гарнизонима Рашка и Нови Пазар, јер на тај начин држава жели да пошаље јасну поруку да се више неће догодити погром српског народа, рекао је министар одбране Небојша Стефановић током посете гарнизонима у та два града.

2021-09-23 15:37:28

Приштински специјалци претукли тројицу Срба на Брњаку
Приштински специјалци претукли тројицу Срба на Брњаку

У близини административног прелаза Брњак, нешто после 11 часова догодио се озбиљан инцидент када су припадници...

2021-09-23 12:28:17

Окупљени Срби не одустају и појачавају блокаду, претучена тројица
Окупљени Срби не одустају и појачавају блокаду, претучена тројица

Грађани незадовољни одлуком Приштине о замени регистарских таблица и даље протестују на северу Косова и Метохије, код прелаза Јариње и Брњак, где су распоређене специјалне снаге Росу. На север покрајине и даље се може једино пешице.

2021-09-23 08:00:24

РТ: Упркос растућој забринутости око Кине, Русија је и даље „примарна војна претња“ Вашингтону, каже високи амерички командант
РТ: Упркос растућој забринутости око Кине, Русија је и даље „примарна војна претња“ Вашингтону, каже високи амерички командант

Упркос повећаним бригама и страховима око Кине, Русија и даље представља примарну војну претњу за Америку,...

2021-09-23 07:44:37

Сирија затражила од Турске хитно повлачење војске из земље
Сирија затражила од Турске хитно повлачење војске из земље

Сиријске власти захтевају да Турска одмах повуче своје трупе са територије северних покрајина републике, рекао је...

2021-09-23 06:12:37

„Русија главна војна претња“
„Русија главна војна претња“

Русија је главна претња Сједињеним Државама, сматра шеф Северне команде америчке војске Глен Ван Херк. "Русија је...

2021-09-22 13:11:36

РТ: Покушај атентата на помоћника председника Украјине, возач тешко рањен
РТ: Покушај атентата на помоћника председника Украјине, возач тешко рањен

Украјинска полиција започела је потрагу након што је група непознатих нападача отворила ватру на аутомобил у...

2021-09-22 09:02:32

Саобраћај у прекиду на Јарињу и Брњаку, Kфор спречио инциденте
Саобраћај у прекиду на Јарињу и Брњаку, Kфор спречио инциденте

Специјалци покушали да извуку Србина из кола, Kфор спречио инциденте   Ситуација на Брњаку је у међувремену постала...

2021-09-22 07:14:45

Росу и даље на северу КиМ, Срби мирно протестују
Росу и даље на северу КиМ, Срби мирно протестују

На Космету је ноћ протекла напето али мирно након распоређивања специјалних јединица Росу широм севера покрајине. У 10 часова хитна седница Савета за националну безбедност на којој ће главна тема бити дешавања на Косову и Метохији.

2021-09-21 07:31:29

Немири на Косову и Метохији: Народ блокирао Јариње, власт у Приштини Србима скида таблице
Немири на Косову и Метохији: Народ блокирао Јариње, власт у Приштини Србима скида таблице

  Вучић: Умећемо да заштитимо нашу земљу, у то нема сумње Александар Вучић је у обраћању јавности, поводом...

2021-09-20 10:14:00

Пентагон: Москва постала велики изазов за САД
Пентагон: Москва постала велики изазов за САД

Оружане снаге Русије снабдевене су модернизованом војном опремом и наоружањем, рекао је генерал Џон Хејтен, заменик...

2021-09-18 08:55:30

Пјонгјанг објавио снимак лансирања балистичких ракета са композиције воза
Пјонгјанг објавио снимак лансирања балистичких ракета са композиције воза

Лансирање балистичких ракета у среду представљало је тестирање железничког ракетног система, пренела је Централна телеграфска агенција...

2021-09-17 08:37:47

Почела испорука ПВО система С-500 руској војсци
Почела испорука ПВО система С-500 руској војсци

Државна испитивања најновијег противваздушног ракетног система С-500 су завршена, а испоруке система Оружаним снагама су почеле,...

2021-09-17 08:30:17

Стефановић: Обавезни војни рок је реална потреба војске
Стефановић: Обавезни војни рок је реална потреба војске

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић оценио је да је увођење обавезног војног рока у Србији реална потреба војске, али да не може да каже да ће одлука о томе бити донета ове године зато што, како наводи, има много аспеката на које мора да се рачуна.

2021-09-17 08:25:16

РТ: Северна Кореја испалила два „неидентификована пројектила“ неколико дана након тестирања крстареће ракете великог домета
РТ: Северна Кореја испалила два „неидентификована пројектила“ неколико дана након тестирања крстареће ракете великог домета

Пјонгјанг је испалио два неидентификована пројектила са своје источне обале у Јапанско море, према заједничком саопштењу...

2021-09-15 07:16:48

Приказ наоружања и војне опреме на Ушћу
Приказ наоружања и војне опреме на Ушћу

Министарство одбране и Војска Србије, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра 2021....

2021-09-13 11:34:14

РТ: Пентагон осудио лансирање пројектила великог домета Северне Кореје, обећавајући да ће штитити регионалне савезнике
РТ: Пентагон осудио лансирање пројектила великог домета Северне Кореје, обећавајући да ће штитити регионалне савезнике

Америчка војска је саопштила да "надгледа" ситуацију након што је Северна Кореја саопштила да је тестирала...

2021-09-13 07:13:21

RT novi pocetna
 baner rakija desno beybednost
baner apartman desno / beybednost
baner obzor desno - bezbednost
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: