Експлозије у фабрици Слобода у Чачку, радници и грађани евакуисани, нема повређених

Објављено: 04.06.2021.год.
фото: Снимак екрана / Јутјуб / РТС

Још није познат узрок несреће, а ситуација се полако смирује. Сви радници су евакуисани, као и грађани који живе у близини фабрике и нема повређених. Најбитније је да нема жртава, рекао је градоначелник Чачка за РТС. Ватрогасци чекају да се стекну услови како би ушли у фабрику.


Очекујем да ће пожар бити угашен током викенда"

Од последње детонације прошло је три сата, јавља извештач РТС-а. Фабрика "Слобода" је саопштила да се пожар догодио у магацину где се налазила муниција мањег калибра, упаљачи за артиљеријска зрна.
Министар Небојша Стефановић, који је дошао на лице места, рекао је да ће се кораци у фабрици предуземати по процедурама.

"Очекујем да ћемо током викенда угасити пожар, да би фабрика од понедељка почела да ради", рекао је Стефановић и додао да је ово једна од наших најбољих компанија


Ако буде потребе, током викенда ће бити ангажовани хеликоптери како би се што пре угасио пожар.


Стефановић у кругу фабрике "Слобода"

Министар војске Небојша Стефановић дошао је у фабрику "Слобода" где се ноћас догодила експлозија. У току су разговори са надлежнима.

Чаушић: Предузете акције да се смањи ризик од оваквих догађа

Припадници Сектора за ванредне ситуације осим што су учествовали у евакуацији након експлозије у фабрици наменске индустрије "Слобода" у Чачку предузели су низ акција како би се смањио ризик од оваквог догађаја, изјавио је данас Лука Чаушић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

"Тек 24 сата након последње експлозије, наши припадници ће моћи да уђу у круг фабрике, евентуално интервенисати и утврђивати шта се све десило", рекао је Чаушић за ТВ Прва.

Додао је да је ситуација ноћас изгледала драматично када су се чуле експлозије, а грађани Чачка били су узнемирени. МУП је на лице места упутио одмах припаднике Сектора за ванредне ситуације Полицијске управе Чачка и они су, у сталној комуникацији са министром Александром Вулином, кренули у евакуацију околних стамбених објеката.

Додао је да су припадници Сектора за ванредне ситуације обавили низ неопходних радњи као што су блокирање прилаза, магистралног пута до гашења гасовода на том потезу како би се смањио ризик. Припадници Сектора за ванредне ситуације биће на лицу места док све не буде потпуно сигурно.
 
Министар Стефановић у колони службених возила која су ушла у круг фабрике

Више од 45 минута нема детонација из фабрике. Колона службених возила ушла је у фабрику, међу њима и возило министра Небојше Стефановића, сазнаје РТС.

"Слобода" је саопштила у тренутку прве експлозије није било људи у магацину, а захваљујући спасилачкој служби евакуисани су сви радници.

Пожар код магацина је локализован и не постоји бојазан да ће се проширити. 

Брнабић: Најважније да нема повређених, све остало ћемо санирати

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је најважније да у експлозији у фабрици наменске индустрије "Слобода" у Чачку није било повређених, а да ће све што је уништено бити санирано.

"Најважније је да нема повређних, а све остало ће се санирати", рекла је Брнабићева за ТВ Пинк.

Брнабићева је казала да ће се накнадно утврдити узроци пожара.

Стока у селу Придворице страдала од последица експлозије

И даље се чују експлозије из магацина у фабрици "Слобода", који је укопан у брдо и окренут ка селу Придворице. Магацин је удаљен од осталих објеката, па није било штете на другим објектима.
Из магацина још има дима и трагова ватре и то нису добре вести, због ватре се дешавају и детонације, које су повремено веома јаке, јавља извештач РТС-а са лица места.

Мештани из Придворице су пријавили да им је страдала стока од последица експлозије. Екипа РТС је отишла у Придворице.

Вулин: Експлозија се десила у магацину готових производа

Министар Александар Вулин рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је ситуација у Чачку под контролом.

Каже да је од јутрос од 1.30 у директној вези са Луком Чаушићем, шефом сектора за ванредне ситуације и директором полиције Ребићем.

"Чаушић је отишао на терен и окупио 35 ватрогасаца Сектора за ванредне ситуације плус 10 ватрогасаца из Чачка, који су дежурали. Наш највећи страх је био да неко није евакуисан, на сву срећу сви радници су евакуисани", навео је Вулин.

Према његовим речима, на сву срећу експлозија се десила у магацину готових производа, не у самој производњи, што је срећа.

"Разматрано је да се евакуише значајни део Чачка, али није било потребе. Након 24 сата од последње детонације, ватрогасци ће моћи да уђу", каже Вулин и наглашава да је најбитније да све буде безбедно.

Ситуација се смирује, могу се чути повремене детонације

Током ноћи одјекивале су јаке детонације из фабрике "Слобода", које су се чуле у целом Чачку. Најдраматичније је било у насељу Језина.

Ситуација се значајно смирила, само повремено се чују детонације. 

Очекује се званично саопштење из Министарства одбране.

О штети ће се говорити касније, а очекује се да екипе уђу у фабрику када то буде безбедно.

Нормализован саобраћај у Чачку, затворен само пут ка фабрици

После трочасовне блокаде саобраћаја у околини фабрике "Слобода", сада је све отворено. Само пут који води ка фабрици је још увек затворен.

Детонације се и даље могу чути и слабије и јаче. Више се не види дим изнад фабрике. Становништво се полако враћа својим кућама.

Нема приступа делу града у околини фабрике

Полиција још не дозвољава приступ фабрици, јавља репортер РТС-а са лица места. Грађани у близини фабрике су евакуисани, неки су провели ноћ у подруму.

Узнемирени житељи кажу да се могу видети трагови експлозије по аутомобилима. На неким кућама су попуцала и стакла, јавља репортер РТС-а.

Још се могу чути детонације у околини фабрике, али су оне мањег интензитета. 

Ватрогасци чекају да би могли да интервенишу

Спремне су професионалне ватрогасно-спасилачке јединице са девет припадника и три возила, испред фабрике су и ватрогасна возила фабрике са 10 њихових радника. Интервенисаће када се стекну услови.

То је 800 метара од улаза у круг фабрике. Нема разлога за панику. Сви радници су евакуисани и налазе се на безбедном месту.

Серија детонација у чачанској фабрици "Слобода" почела је нешто пре два часа изјутра, али још нема информација о узроцима несреће.

Експлозије у фабрици "Слобода" у Чачку

Детонације су се повремено чуле око пола шест, али знатно ређе и мањег интензитета и репортери РТС-а на лицу места кажу да се ситуација смирује. 

Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, изјавио је за РТС да нема жртава и повређених, да је око шездесет радника радило у трећој смени и да су сви одмах евакуисани, а негде око пола три евакуисана су и четири радника, која су се од експлозија склонила у подрум.

"Око пола два су се чуле прве детонације, оне су се догодиле у магацину убојних средстава. Добро је да се експлозија и пожар нису се догодили у производним халама", рекао је Тодоровић за РТС.

Иначе, магацин се налази на неких 800 метара од улазне капије. 

Сектор за ванредне ситуације мобилише екипе за спасавање и апелује на грађане који живе у близини фабрике да не излазе из кућа како се не би излагали непотребном ризику.

Ватрогасно-спасилачке екипе, са девет припадника и три возила, као и ватрогасна возила фабрике "Слобода" са десет радника налазе се испред фабрике и интервенисаће када се стекну услови, саопштено је из Сектора за ванредне ситуације.

РТС

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Безбедност

Тим Војске Србије из састава 72. Бригаде за специјалне операције упућен у зону војне операције ЕУ „Аталанта“

Тим Војске Србије из састава 72. Бригаде за специјалне операције упућен је у зону војне операције...

Тихоокеанска флота изводи вежбе у централном делу Тихог океана
Тихоокеанска флота изводи вежбе у централном делу Тихог океана

Ратни бродови Тихоокеанске флоте, заједно са поморском авијацијом, први пут у модерној историји изводе вежбе у...

2021-06-21 07:00:38

Угашен пожар у фабрици Слобода, евакуисано 150 домаћинстава
Угашен пожар у фабрици Слобода, евакуисано 150 домаћинстава

У Чачку је ноћ протекла без нових детонација и инцидената, након што се синоћ догодила снажна експлозија у фабрици \"Слобода\", у којој је лакше повређено троје радника. Пожар у фабрици је угашен, а око 150 домаћинстава је евакуисано. Неки од грађана су се вратили у своје домове. Беспилотне летелице надлетале су круг фабрике. Улазак стручних екипа на терен тек 24 сата након последње детонације.

2021-06-20 09:39:50

Вежбовне активности Речне флотиле на Тиси код Титела
Вежбовне активности Речне флотиле на Тиси код Титела

У оквиру здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021“, припадници Речне флотиле реализују на Тиси код Титела тактичка увежбавања и вежбе у садејству са Ратним ваздухопловством и ПВО.

2021-06-20 07:51:21

„Словенско братство“: Завршена заједничка вежба специјалних снага Русије, Србије и Белорусије
„Словенско братство“: Завршена заједничка вежба специјалних снага Русије, Србије и Белорусије

На полигону Раевски одржана је церемонија затварања заједничке руско-белоруско-српске тактичке вежбе „Словенско братство-2021“ током које су...

2021-06-19 09:59:03

„Муњевити удар 2021“ на копну, води и у ваздуху
„Муњевити удар 2021“ на копну, води и у ваздуху

У оквиру здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021“, јединице Војске Србије реализују интензивне активности у дневним и ноћним условима на полигонима широм Републике Србије.

2021-06-19 08:30:52

Хиљаду припадника специјалних снага Русије, Србије и Белорусије на вежби „Словенско братство“
Хиљаду припадника специјалних снага Русије, Србије и Белорусије на вежби „Словенско братство“

Око хиљаду војника три земље заједнички увежбава акције за борбу против наоружаних бандитских формација.

2021-06-18 10:43:58

Под Новоросијском почела активна фаза заједничке војне вежбе „Словенско братство 2021“
Под Новоросијском почела активна фаза заједничке војне вежбе „Словенско братство 2021“

Основни задаци који су предвиђени за ову годину је оперативно увезивање и координација не само...

2021-06-17 12:22:25

Вежба „Словенско братство 2021“ ушла у активну фазу
Вежба „Словенско братство 2021“ ушла у активну фазу

У Краснодарском региону заједничке руско-белоруско-српске тактичке вежбе „Словенско братство 2021“ улазе у активну фазу.  Десант специјалних...

2021-06-16 12:34:45

РТ: Израел напао Газу први пут под новом владом након прекида ватре којим је окончан 11-дневни рат
РТ: Израел напао Газу први пут под новом владом након прекида ватре којим је окончан 11-дневни рат

Израелске снаге извеле су први ваздушни напад на Газу откако је нова влада преузела власт, после неколико...

2021-06-16 09:01:10

Русија ће развити нову верзију Су-57
Русија ће развити нову верзију Су-57

Министарство одбране и компанија "Сухој" планирају да развију верзију ловца Су-57 са два седишта за извоз,...

2021-06-16 07:47:09

Почела здружена вежба „Муњевити удар 2021“
Почела здружена вежба „Муњевити удар 2021“

На основу директиве врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића, рано јутрос је отпочела провера борбене готовости команди, јединица и установа Војске Србије.

2021-06-15 10:48:20

Столтенберг: Лидери НАТО-а ће проширити примену клаузуле о колективној одговорности
Столтенберг: Лидери НАТО-а ће проширити примену клаузуле о колективној одговорности

Лидери НАТО-а ће проширити примену клаузуле о колективној одговорности, односно члана 5 оснивачког уговора НАТО-а „сви...

2021-06-15 09:13:58

НАТО одбио предлог Русије да се уведе мораторијум на распоређивање ракета средњег и кратког домета у Европи
НАТО одбио предлог Русије да се уведе мораторијум на распоређивање ракета средњег и кратког домета у Европи

Лидери држава НАТО-а нису прихватили предлог Русије да се уведе мораторијум на распоређивање ракета средњег и...

2021-06-15 09:03:17

„НАТО ће ревидирати свој стратешки концепт у којем је Русију сматрао конструктивним партнером“
„НАТО ће ревидирати свој стратешки концепт у којем је Русију сматрао конструктивним партнером“

"НАТО ће ревидирати свој стратешки концепт у којем је Русију сматрао конструктивним партнером, будући да то...

2021-06-14 07:58:47

Изнад Балтичког мора се по први пут срели Су-30СМ и F-35A Lightning II
Изнад Балтичког мора се по први пут срели Су-30СМ и F-35A Lightning II

Историјски сусрет две борбене летелице (4+ и 5 генерације) се десио изнад акваторије Балтичког мора у близини ваздушног простора Руске Федерације. Конкретно, у овом сусрету учествовале су летелице дежурне ловачке ексадриле која у свом саставу има вишенаменске ловачке авионе Су-30СМ, и летелице пете генерације F-35A Lightning II, које се налазе у саставу италијанског Ратног ваздухопловства са базом на аеродрому Емари (Естонија).

2021-06-13 09:00:52

Погинуло пет припадника Народне милиције ЛНР у нападу украјинских диверзаната
Погинуло пет припадника Народне милиције ЛНР у нападу украјинских диверзаната

Пет припадника Народне милиције Луганске Народне Републике убијено је у нападу украјинских диверзаната, наводи се у...

2021-06-11 17:30:16

Припадници Војске Србије и Белорусије показали вештине уочи активне фазе вежбе „Словенско братство 2021“
Припадници Војске Србије и Белорусије показали вештине уочи активне фазе вежбе „Словенско братство 2021“

У припреми за заједничке руско-белоруско-српске тактичке вежбе „Словенско братство 2021“, припадници специјалних снага Војске Србије и...

2021-06-11 17:27:38

РТ: Шеф Пентагона „апсолутно забринут“ због иранских бродова који иду Атлантиком и „ширења оружја у нашем суседству“
РТ: Шеф Пентагона „апсолутно забринут“ због иранских бродова који иду Атлантиком и „ширења оружја у нашем суседству“

Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је да су два иранска брода који плове Атлантиком према...

2021-06-11 16:26:15

Ноћно гађање на полигону „Никинци“
Ноћно гађање на полигону „Никинци“

  - Вечерас смо у Никинцима имали прилику да видимо употребу наших јединица које су, у условима...

2021-06-11 08:00:03

Маневри руске морнарице у Тихом океану
Маневри руске морнарице у Тихом океану

„У складу са планом припреме командних и контролних тела снага Тихоокеанске флоте за 2021. годину, у...

2021-06-10 12:08:11

Свечани пријем авиона МиГ-29 из Белорусије
Свечани пријем авиона МиГ-29 из Белорусије

На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници је одржана свечаност поводом пријема четири авиона МиГ-29 из Републике Белорусије, који су испоручени на основу уговора о војнотехничкој сарадњи.

2021-06-10 08:04:33

Вежба „Словенско братство 2021“
Вежба „Словенско братство 2021“

На полигону „Рајевски“ у Руској Федерацији одржава се трилатерална вежба „Словенско братство 2021“, на којој учествују...

2021-06-10 07:43:02

Вежба „Словенско братство 2021“
Вежба „Словенско братство 2021“

Белоруска војска учествоваће у руско-белоруско-српским тактичким вежбама „Словенско братство 2021“, које почињу данас, саопштила је прес...

2021-06-08 12:28:01

САД поклониле оклопна возила сепаратистима у Приштини
САД поклониле оклопна возила сепаратистима у Приштини

САД су сепаратистима у Приштини донирале нова оклопна возила. Ради се о оклопним возилим типа М1117, саопштила...

2021-06-06 12:50:31

RT novi pocetna
 baner rakija desno beybednost
baner apartman desno / beybednost
baner obzor desno - bezbednost
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Крим

Крим