Експлозије у фабрици Слобода у Чачку, радници и грађани евакуисани, нема повређених

Објављено: 04.06.2021.год.
фото: Снимак екрана / Јутјуб / РТС

Још није познат узрок несреће, а ситуација се полако смирује. Сви радници су евакуисани, као и грађани који живе у близини фабрике и нема повређених. Најбитније је да нема жртава, рекао је градоначелник Чачка за РТС. Ватрогасци чекају да се стекну услови како би ушли у фабрику.


Очекујем да ће пожар бити угашен током викенда"

Од последње детонације прошло је три сата, јавља извештач РТС-а. Фабрика "Слобода" је саопштила да се пожар догодио у магацину где се налазила муниција мањег калибра, упаљачи за артиљеријска зрна.
Министар Небојша Стефановић, који је дошао на лице места, рекао је да ће се кораци у фабрици предуземати по процедурама.

"Очекујем да ћемо током викенда угасити пожар, да би фабрика од понедељка почела да ради", рекао је Стефановић и додао да је ово једна од наших најбољих компанија


Ако буде потребе, током викенда ће бити ангажовани хеликоптери како би се што пре угасио пожар.


Стефановић у кругу фабрике "Слобода"

Министар војске Небојша Стефановић дошао је у фабрику "Слобода" где се ноћас догодила експлозија. У току су разговори са надлежнима.

Чаушић: Предузете акције да се смањи ризик од оваквих догађа

Припадници Сектора за ванредне ситуације осим што су учествовали у евакуацији након експлозије у фабрици наменске индустрије "Слобода" у Чачку предузели су низ акција како би се смањио ризик од оваквог догађаја, изјавио је данас Лука Чаушић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

"Тек 24 сата након последње експлозије, наши припадници ће моћи да уђу у круг фабрике, евентуално интервенисати и утврђивати шта се све десило", рекао је Чаушић за ТВ Прва.

Додао је да је ситуација ноћас изгледала драматично када су се чуле експлозије, а грађани Чачка били су узнемирени. МУП је на лице места упутио одмах припаднике Сектора за ванредне ситуације Полицијске управе Чачка и они су, у сталној комуникацији са министром Александром Вулином, кренули у евакуацију околних стамбених објеката.

Додао је да су припадници Сектора за ванредне ситуације обавили низ неопходних радњи као што су блокирање прилаза, магистралног пута до гашења гасовода на том потезу како би се смањио ризик. Припадници Сектора за ванредне ситуације биће на лицу места док све не буде потпуно сигурно.
 
Министар Стефановић у колони службених возила која су ушла у круг фабрике

Више од 45 минута нема детонација из фабрике. Колона службених возила ушла је у фабрику, међу њима и возило министра Небојше Стефановића, сазнаје РТС.

"Слобода" је саопштила у тренутку прве експлозије није било људи у магацину, а захваљујући спасилачкој служби евакуисани су сви радници.

Пожар код магацина је локализован и не постоји бојазан да ће се проширити. 

Брнабић: Најважније да нема повређених, све остало ћемо санирати

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је најважније да у експлозији у фабрици наменске индустрије "Слобода" у Чачку није било повређених, а да ће све што је уништено бити санирано.

"Најважније је да нема повређних, а све остало ће се санирати", рекла је Брнабићева за ТВ Пинк.

Брнабићева је казала да ће се накнадно утврдити узроци пожара.

Стока у селу Придворице страдала од последица експлозије

И даље се чују експлозије из магацина у фабрици "Слобода", који је укопан у брдо и окренут ка селу Придворице. Магацин је удаљен од осталих објеката, па није било штете на другим објектима.
Из магацина још има дима и трагова ватре и то нису добре вести, због ватре се дешавају и детонације, које су повремено веома јаке, јавља извештач РТС-а са лица места.

Мештани из Придворице су пријавили да им је страдала стока од последица експлозије. Екипа РТС је отишла у Придворице.

Вулин: Експлозија се десила у магацину готових производа

Министар Александар Вулин рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је ситуација у Чачку под контролом.

Каже да је од јутрос од 1.30 у директној вези са Луком Чаушићем, шефом сектора за ванредне ситуације и директором полиције Ребићем.

"Чаушић је отишао на терен и окупио 35 ватрогасаца Сектора за ванредне ситуације плус 10 ватрогасаца из Чачка, који су дежурали. Наш највећи страх је био да неко није евакуисан, на сву срећу сви радници су евакуисани", навео је Вулин.

Према његовим речима, на сву срећу експлозија се десила у магацину готових производа, не у самој производњи, што је срећа.

"Разматрано је да се евакуише значајни део Чачка, али није било потребе. Након 24 сата од последње детонације, ватрогасци ће моћи да уђу", каже Вулин и наглашава да је најбитније да све буде безбедно.

Ситуација се смирује, могу се чути повремене детонације

Током ноћи одјекивале су јаке детонације из фабрике "Слобода", које су се чуле у целом Чачку. Најдраматичније је било у насељу Језина.

Ситуација се значајно смирила, само повремено се чују детонације. 

Очекује се званично саопштење из Министарства одбране.

О штети ће се говорити касније, а очекује се да екипе уђу у фабрику када то буде безбедно.

Нормализован саобраћај у Чачку, затворен само пут ка фабрици

После трочасовне блокаде саобраћаја у околини фабрике "Слобода", сада је све отворено. Само пут који води ка фабрици је још увек затворен.

Детонације се и даље могу чути и слабије и јаче. Више се не види дим изнад фабрике. Становништво се полако враћа својим кућама.

Нема приступа делу града у околини фабрике

Полиција још не дозвољава приступ фабрици, јавља репортер РТС-а са лица места. Грађани у близини фабрике су евакуисани, неки су провели ноћ у подруму.

Узнемирени житељи кажу да се могу видети трагови експлозије по аутомобилима. На неким кућама су попуцала и стакла, јавља репортер РТС-а.

Још се могу чути детонације у околини фабрике, али су оне мањег интензитета. 

Ватрогасци чекају да би могли да интервенишу

Спремне су професионалне ватрогасно-спасилачке јединице са девет припадника и три возила, испред фабрике су и ватрогасна возила фабрике са 10 њихових радника. Интервенисаће када се стекну услови.

То је 800 метара од улаза у круг фабрике. Нема разлога за панику. Сви радници су евакуисани и налазе се на безбедном месту.

Серија детонација у чачанској фабрици "Слобода" почела је нешто пре два часа изјутра, али још нема информација о узроцима несреће.

Експлозије у фабрици "Слобода" у Чачку

Детонације су се повремено чуле око пола шест, али знатно ређе и мањег интензитета и репортери РТС-а на лицу места кажу да се ситуација смирује. 

Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, изјавио је за РТС да нема жртава и повређених, да је око шездесет радника радило у трећој смени и да су сви одмах евакуисани, а негде око пола три евакуисана су и четири радника, која су се од експлозија склонила у подрум.

"Око пола два су се чуле прве детонације, оне су се догодиле у магацину убојних средстава. Добро је да се експлозија и пожар нису се догодили у производним халама", рекао је Тодоровић за РТС.

Иначе, магацин се налази на неких 800 метара од улазне капије. 

Сектор за ванредне ситуације мобилише екипе за спасавање и апелује на грађане који живе у близини фабрике да не излазе из кућа како се не би излагали непотребном ризику.

Ватрогасно-спасилачке екипе, са девет припадника и три возила, као и ватрогасна возила фабрике "Слобода" са десет радника налазе се испред фабрике и интервенисаће када се стекну услови, саопштено је из Сектора за ванредне ситуације.

РТС

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Безбедност

Пентагон: Москва постала велики изазов за САД

Оружане снаге Русије снабдевене су модернизованом војном опремом и наоружањем, рекао је генерал Џон Хејтен, заменик...

Пјонгјанг објавио снимак лансирања балистичких ракета са композиције воза
Пјонгјанг објавио снимак лансирања балистичких ракета са композиције воза

Лансирање балистичких ракета у среду представљало је тестирање железничког ракетног система, пренела је Централна телеграфска агенција...

2021-09-17 08:37:47

Почела испорука ПВО система С-500 руској војсци
Почела испорука ПВО система С-500 руској војсци

Државна испитивања најновијег противваздушног ракетног система С-500 су завршена, а испоруке система Оружаним снагама су почеле,...

2021-09-17 08:30:17

Стефановић: Обавезни војни рок је реална потреба војске
Стефановић: Обавезни војни рок је реална потреба војске

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић оценио је да је увођење обавезног војног рока у Србији реална потреба војске, али да не може да каже да ће одлука о томе бити донета ове године зато што, како наводи, има много аспеката на које мора да се рачуна.

2021-09-17 08:25:16

РТ: Северна Кореја испалила два „неидентификована пројектила“ неколико дана након тестирања крстареће ракете великог домета
РТ: Северна Кореја испалила два „неидентификована пројектила“ неколико дана након тестирања крстареће ракете великог домета

Пјонгјанг је испалио два неидентификована пројектила са своје источне обале у Јапанско море, према заједничком саопштењу...

2021-09-15 07:16:48

Приказ наоружања и војне опреме на Ушћу
Приказ наоружања и војне опреме на Ушћу

Министарство одбране и Војска Србије, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра 2021....

2021-09-13 11:34:14

РТ: Пентагон осудио лансирање пројектила великог домета Северне Кореје, обећавајући да ће штитити регионалне савезнике
РТ: Пентагон осудио лансирање пројектила великог домета Северне Кореје, обећавајући да ће штитити регионалне савезнике

Америчка војска је саопштила да "надгледа" ситуацију након што је Северна Кореја саопштила да је тестирала...

2021-09-13 07:13:21

Авиони Ту-22М3 и Су-34 извели напад на условног непријатеља на вежби „Запад 2021“
Авиони Ту-22М3 и Су-34 извели напад на условног непријатеља на вежби „Запад 2021“

Посаде стратешких бомбардера Ту-22М3 Ваздушно-космичких снага Русије и бомбардера Су-34 Западног војног округа извеле су велики...

2021-09-12 11:10:42

Руска војска добија више од 240 тенкова
Руска војска добија више од 240 тенкова

Више од 240 савремних и модернизованих тенкова ове године ће ући у јединице Копнене војске Руске...

2021-09-12 06:34:07

Заједничко бојево гађање припадника РВ и ПВО и бугарске армије
Заједничко бојево гађање припадника РВ и ПВО и бугарске армије

На полигону „Шабла“ у Републици Бугарској, припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и припадници бугарске армије реализују заједничка бојева гађања циљева у ваздушном простору.

2021-09-11 09:49:29

Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас свечаности испред Дома Народне скупштине, на којој је у прве официрске чинове промовисано 139 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

2021-09-11 09:10:24

„Запад 2021“: Почела руско-белоруска вежба са учешћем 200 хиљада војника
„Запад 2021“: Почела руско-белоруска вежба са учешћем 200 хиљада војника

Заједничка стратешка војна вежба Русије и Белорусије "Запад 2021" почела је истовремено на 14 војних полигона,...

2021-09-10 12:42:30

Успешно изведена вежба „Тиса 2021“
Успешно изведена вежба „Тиса 2021“

На привременом полигону Војске Србије код Титела, јединице Прве бригаде копнене војске и Речне флотиле реализовале...

2021-09-09 15:16:35

Руски авиони пребачени у Белорусију ради заштите Савезне државе
Руски авиони пребачени у Белорусију ради заштите Савезне државе

Руски авиони Су-30СМ стигли су у Белорусију како би формирали центар за заједничку обуку, наводи се...

2021-09-09 10:47:12

Русија повећава број резервиста
Русија повећава број резервиста

Министарство одбране Русије објавило је одлуку о повећању броја резервиста. Више детаља није познато. У августу је начелник...

2021-09-06 09:55:55

РТ: Талибани преузели „потпуну контролу“ над провинцијом Панџшир
РТ: Талибани преузели „потпуну контролу“ над провинцијом Панџшир

Талибанске снаге преузеле су потпуну контролу над долином Панџшир, последњим упориштем снага отпора у Авганистану, рекао...

2021-09-06 08:20:41

РТ: Сиријска ПВО оборила 21 од 24 израелска пројектила испаљена на Дамаск, наводи руска војска
РТ: Сиријска ПВО оборила 21 од 24 израелска пројектила испаљена на Дамаск, наводи руска војска

Сиријска противваздушна одбрана пресрела је већину ракета испаљених током израелског напада на Дамаск, саопштила је руска...

2021-09-04 10:39:35

Тријумф екипе Војске Србије на такмичењу „Чувар реда“
Тријумф екипе Војске Србије на такмичењу „Чувар реда“

Међународно такмичење јединица војне полиције завршено је победом екипе Војске Србије у укупном пласману са 2.248 бодова, испред тима Оружаних снага Руске Федерације који је освојио 2.103 бода и Оружаних снага Републике Казахстан са 1.783 поена.

2021-09-04 07:10:13

РТ на аеродрому у Кабулу: Напуштена и онеспособљена техника америчке производње
РТ на аеродрому у Кабулу: Напуштена и онеспособљена техника америчке производње

Док су се талибански милитанти размештали на аеродром у Кабулу, дописник РТ-а Мурад Газдиев помно је...

2021-09-02 09:26:57

РТ: Талибани одржали војну параду у Кандахару показујући заплењено оружје америчке производње
РТ: Талибани одржали војну параду у Кандахару показујући заплењено оружје америчке производње

Талибани су одржали војну параду у граду Кандахар на југу Авганистана, славећи своју победу над САД-ом...

2021-09-02 07:20:38

Столтенберг: Нећемо заборавити оне који нису успели да напусте Авганистан
Столтенберг: Нећемо заборавити оне који нису успели да напусте Авганистан

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг обећао је да "неће заборавити" на оне који нису успели да...

2021-09-01 16:21:00

Наступ тима Војске Србије у полуфиналу тенковског биатлона
Наступ тима Војске Србије у полуфиналу тенковског биатлона

Полуфинале тенковског биатлона на Међународним војним играма наставља се данас на полигону Алабино код Москве. Посаде...

2021-09-01 14:15:24

САД испоручиле Приштини оклопна возила
САД испоручиле Приштини оклопна возила

У војној касарни у Приштини представљен је део од 55 оклопних борбених возила М-1117, донација САД...

2021-09-01 09:55:33

РТ: Талибани „сахранили“ НАТО и САД, провозали се америчким хеликоптером и показали плен на аеродрому у Кабулу
РТ: Талибани „сахранили“ НАТО и САД, провозали се америчким хеликоптером и показали плен на аеродрому у Кабулу

Након скоро 20 година борбе против САД-а у Авганистану, победници талибани позирали су са заплењеном америчком...

2021-09-01 09:16:37

РТ: Преводилац који је „помогао у спасавању Бајдена“ 2008. године моли за спас након што је остављен у Авганистану
РТ: Преводилац који је „помогао у спасавању Бајдена“ 2008. године моли за спас након што је остављен у Авганистану

Авганистански преводилац који је 2008. помогао у спасавању тадашњег сенатора Џоа Бајдена из авганистанских планина, остављен...

2021-09-01 07:27:39

RT novi pocetna
 baner rakija desno beybednost
baner apartman desno / beybednost
baner obzor desno - bezbednost
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: