Војска Србије представила тенкове Т-72 МС добијене од Русије

Објављено: 28.11.2020.год.
фото: © Министарство одбране Србије

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем, начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и амбасадором Руске Федередације у Србији Александар Боцан-Харченком присуствовао је данас у нишкој касарни „Мија Станимировић“ приказу нових тенкова Т-72МС, добијених од Руске Федерације, којима ће бити опремљене јединице Копнене војске, саопштило је Министарство одбране Србије.

фото: Министарство одбране Србије

Након приказа и обиласка средстава и војне опреме, председник Вучић је истакао да је захвалан Руској Федерацији и председнику Путину на томе што су и овом донацијом помогли Србији.
 
- Данас сте могли да видите 11 нових тенкова Т-72МС. Наши тенкисти су задовољни, што сте могли и да чујете од њих. Тенкови имају и снажнију балистичку заштиту, овај експлозивно-реактивни оклоп, боље управљање и навигацију, све им је неупоредиво лакше и верујем да ће то значајно допринети већој борбеној готовости и интеропрабилности и опособљености наших снага – нагласио је председник Вучић додајући да је то значајан помак за нашу Копнену војску, уз претходно добијених 10 оклопно-извиђачких возила БРДМ-2МС.

фото: Министарство одбране Србије

Према речима председника Вучића, очекује се испорука још оклопно-извиђачких возила БРДМ и тенкова, као и додатно оснаживање наше војске, што ће допринети да „додатно оснажимо, учврстимо нашу идеју о војној неутралности, која је постала део наше стратегије одбране и безбедности, део наших политичких уверења, јер сматрамо да је најбоље да сами чувамо своје небо, земљу и реке и да увек будемо оспособљени за то да наша снага буде снажан превентивни фактор“.
 
- Заиста смо много тога направили и променили у последњих неколико година. Много тога очекујем и од министра Стефановића у наредном периоду. Очекујем то, због тога што још увек имамо одлив људи због нижих плата него што су у привреди, него што су на другим местима. Гледаћемо да направимо и ванредно повећање плата, посебно за војнике, односно разводнике, десетаре као и подофицире, да видимо како да њихову жељу и њихову мотивацију за останком у војсци оснажимо, ојачамо – нагласио је председник Вучић додајући да ће се пажња посветити и решавању стамбених питања под најповољнијим могућим условима.

фото: Министарство одбране Србије

Председник Републике је истакао да је захвалан припадницима војске што се труде и боре да сачувају углед српске војске и који су у тешким условима остајали и опстајали увек на бранику своје отаџбине.
 
- Очекујемо да ћемо већ у току 2021. године, осим пет процената које ће добити сви у јавном сектору, за војнике обезбедити већа примања – нагласио је председник Вучић, додајући да се нада да ће то успети упркос борбу са вирусом корона и тешкој економској ситуацији у целом свету.

фото: Министарство одбране Србије

Говорећи о новим тенковима, председник Вучић је истакао да су неупоредиво бољи од наших старих тенкова и да праве велику разлику на терену. Он је подсетио и да је много тога учињено у набавци опреме, обуће и одеће војника, као и у наоружавању наше војске - од ловаца „мигова 29“, обнове ресурса „Орлова“, Супергалебова, до нових хеликоптера Ми-35 и први пут „до зуба“ наоружаних хеликоптера Ми-17 и Х-145. Такође, најавио је да се очекује набавка противоклопног оружја, оптолектронских средства за ометање туђег деловања и подсетио да су у наоружање војске први пут уведени дронови, који су наоружани и који могу да изврше офанзивна дејства.

Свим војницима и људима који много улажу у нашу војску, председник Вучић је захвалио, као и руским пријатељима за помоћ коју нам указују, а која се огледа и у донацијама нашој војсци и у прилици да од њих купијемо оружје по пристојној цени, што је све резултат разговора које је имао са председником Руске Федерације Путином.

Одговарајући на питања новинара, председник Вучић је рекао да је војска понос Србије и да су машине које су добијене од руских пријатеља и председника Путина изванредне. Такође, истакао је да је лично поносан на Војску Србије, а министра Небојшу Стефановића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића позвао да наставе да вредно раде и боре се за напредак наше војске.

У знак захвалности за лични допринос у опремању Копнене војске тенковима Т-72МС, као и за залагање и одлучност да Копнена војска буде савремена и моћна, председнику Вучићу и министру Стефановићу данас су уручене макете тог тенка.

Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко истакао је задовољство због тога што су плодови сарадње између две земље видљиви и што се планови између председника Србије и Русије реализују, у овом случају у делу који се односи на опремање Војске Србије и јачање одбрамбених способности Србије.

- Неутрални статус највише је цењен кад једна земља може да штити саму себе. Ово није крај наше сарадње, већ почетак нове фазе сарадње у војној и војнотехничкој сферу. Русија ће радо наставити испоруке оклопних возила и друге врсте наоружања, како би Србија учврстила свој суверенитет, неутрални статус и независност, што ми поштујемо – рекао је амбасадор Боцан-Харченко и додао да је развој војнотехничке сарадње Србије и Руске Федерације важан због могућности развијања српске индустрије, привреде и војнотехничке производње.


Потпуковник Горан Јовановић из Управе за развој и опремање (Ј-5) Генералштаба Војске Србије истакао је да је руски тенк Т-72МС тренутно најбољи на Балкану и у ширем окружењу, додајући да је модернизација која је извршена на том тенку комплексна и да су му у односу на тенкове М-84, који су у оперативној употреби у нашој војсци, значајно унапређене све карактеристике, маневарске способности, оклопна заштита и ватрена моћ.

- Уградњом мотора од 840 коњских снага, повећана му је покретњивост. Наш тенк М-84 и основна верзија тенка Т-72 имају уграђене моторе од 780 коњских снага. Уграђен је, такође, и аутоматски мењач који омогућава возачу да лакше управља по маневарском земљишту и, у зависности од земљишта по којем се креће, има избор да бира да ли ће брзине мењати ручно или аутоматски – истиче потпуковник Јовановић, додајући да оклопна заштита која је уграђена на тенку Т-72МС успешно штити тенковску посаду од различитих врста пројектила.

Према његоим речима, суштина модернизације је и у оптоелектронским средствима, јер оптоелектронске нишанске справе уграђене на тенку омогућују командиру и нишанџији да даље и боље осмотре непријатеља, а самим тим и брже реагују на њега и да га пре погоде.

- Командир рукује са нишанском панорамском справом, која му омогућава осматрање око тенка 360 степени, независно од нишанџије и он захваљујући томе може успешно уочити циљ на даљинама више од шест километара. Нишанџија, такође, успешно може да оствари ватру на даљинама већим од шест километара, у зависности од врсте пројектила који користи – закључио је потпуковник Јовановић.

фото: Министарство одбране Србије

У касарни „Мија Станимировић“ присутни су могли видети тенкове Т-72МС и возила БРДМ-2МС у приказу тенсковске и оклопно-извиђачке чете на маршу, поседање елемената борбеног распореда  самоходне топ-хаубице 155 мм НОРА-Б52 МС, као и део оптоелектронских средстава које користе извиђачке јединице Војске Србије.

Након активности, заједно са припадницима војске, председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и министар одбране Стефановић, присуствовали су ручку на којем је сервиран чувени „војнички пасуљ“.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Безбедност

Пентагон: Москва постала велики изазов за САД

Оружане снаге Русије снабдевене су модернизованом војном опремом и наоружањем, рекао је генерал Џон Хејтен, заменик...

Пјонгјанг објавио снимак лансирања балистичких ракета са композиције воза
Пјонгјанг објавио снимак лансирања балистичких ракета са композиције воза

Лансирање балистичких ракета у среду представљало је тестирање железничког ракетног система, пренела је Централна телеграфска агенција...

2021-09-17 08:37:47

Почела испорука ПВО система С-500 руској војсци
Почела испорука ПВО система С-500 руској војсци

Државна испитивања најновијег противваздушног ракетног система С-500 су завршена, а испоруке система Оружаним снагама су почеле,...

2021-09-17 08:30:17

Стефановић: Обавезни војни рок је реална потреба војске
Стефановић: Обавезни војни рок је реална потреба војске

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић оценио је да је увођење обавезног војног рока у Србији реална потреба војске, али да не може да каже да ће одлука о томе бити донета ове године зато што, како наводи, има много аспеката на које мора да се рачуна.

2021-09-17 08:25:16

РТ: Северна Кореја испалила два „неидентификована пројектила“ неколико дана након тестирања крстареће ракете великог домета
РТ: Северна Кореја испалила два „неидентификована пројектила“ неколико дана након тестирања крстареће ракете великог домета

Пјонгјанг је испалио два неидентификована пројектила са своје источне обале у Јапанско море, према заједничком саопштењу...

2021-09-15 07:16:48

Приказ наоружања и војне опреме на Ушћу
Приказ наоружања и војне опреме на Ушћу

Министарство одбране и Војска Србије, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра 2021....

2021-09-13 11:34:14

РТ: Пентагон осудио лансирање пројектила великог домета Северне Кореје, обећавајући да ће штитити регионалне савезнике
РТ: Пентагон осудио лансирање пројектила великог домета Северне Кореје, обећавајући да ће штитити регионалне савезнике

Америчка војска је саопштила да "надгледа" ситуацију након што је Северна Кореја саопштила да је тестирала...

2021-09-13 07:13:21

Авиони Ту-22М3 и Су-34 извели напад на условног непријатеља на вежби „Запад 2021“
Авиони Ту-22М3 и Су-34 извели напад на условног непријатеља на вежби „Запад 2021“

Посаде стратешких бомбардера Ту-22М3 Ваздушно-космичких снага Русије и бомбардера Су-34 Западног војног округа извеле су велики...

2021-09-12 11:10:42

Руска војска добија више од 240 тенкова
Руска војска добија више од 240 тенкова

Више од 240 савремних и модернизованих тенкова ове године ће ући у јединице Копнене војске Руске...

2021-09-12 06:34:07

Заједничко бојево гађање припадника РВ и ПВО и бугарске армије
Заједничко бојево гађање припадника РВ и ПВО и бугарске армије

На полигону „Шабла“ у Републици Бугарској, припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и припадници бугарске армије реализују заједничка бојева гађања циљева у ваздушном простору.

2021-09-11 09:49:29

Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас свечаности испред Дома Народне скупштине, на којој је у прве официрске чинове промовисано 139 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

2021-09-11 09:10:24

„Запад 2021“: Почела руско-белоруска вежба са учешћем 200 хиљада војника
„Запад 2021“: Почела руско-белоруска вежба са учешћем 200 хиљада војника

Заједничка стратешка војна вежба Русије и Белорусије "Запад 2021" почела је истовремено на 14 војних полигона,...

2021-09-10 12:42:30

Успешно изведена вежба „Тиса 2021“
Успешно изведена вежба „Тиса 2021“

На привременом полигону Војске Србије код Титела, јединице Прве бригаде копнене војске и Речне флотиле реализовале...

2021-09-09 15:16:35

Руски авиони пребачени у Белорусију ради заштите Савезне државе
Руски авиони пребачени у Белорусију ради заштите Савезне државе

Руски авиони Су-30СМ стигли су у Белорусију како би формирали центар за заједничку обуку, наводи се...

2021-09-09 10:47:12

Русија повећава број резервиста
Русија повећава број резервиста

Министарство одбране Русије објавило је одлуку о повећању броја резервиста. Више детаља није познато. У августу је начелник...

2021-09-06 09:55:55

РТ: Талибани преузели „потпуну контролу“ над провинцијом Панџшир
РТ: Талибани преузели „потпуну контролу“ над провинцијом Панџшир

Талибанске снаге преузеле су потпуну контролу над долином Панџшир, последњим упориштем снага отпора у Авганистану, рекао...

2021-09-06 08:20:41

РТ: Сиријска ПВО оборила 21 од 24 израелска пројектила испаљена на Дамаск, наводи руска војска
РТ: Сиријска ПВО оборила 21 од 24 израелска пројектила испаљена на Дамаск, наводи руска војска

Сиријска противваздушна одбрана пресрела је већину ракета испаљених током израелског напада на Дамаск, саопштила је руска...

2021-09-04 10:39:35

Тријумф екипе Војске Србије на такмичењу „Чувар реда“
Тријумф екипе Војске Србије на такмичењу „Чувар реда“

Међународно такмичење јединица војне полиције завршено је победом екипе Војске Србије у укупном пласману са 2.248 бодова, испред тима Оружаних снага Руске Федерације који је освојио 2.103 бода и Оружаних снага Републике Казахстан са 1.783 поена.

2021-09-04 07:10:13

РТ на аеродрому у Кабулу: Напуштена и онеспособљена техника америчке производње
РТ на аеродрому у Кабулу: Напуштена и онеспособљена техника америчке производње

Док су се талибански милитанти размештали на аеродром у Кабулу, дописник РТ-а Мурад Газдиев помно је...

2021-09-02 09:26:57

РТ: Талибани одржали војну параду у Кандахару показујући заплењено оружје америчке производње
РТ: Талибани одржали војну параду у Кандахару показујући заплењено оружје америчке производње

Талибани су одржали војну параду у граду Кандахар на југу Авганистана, славећи своју победу над САД-ом...

2021-09-02 07:20:38

Столтенберг: Нећемо заборавити оне који нису успели да напусте Авганистан
Столтенберг: Нећемо заборавити оне који нису успели да напусте Авганистан

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг обећао је да "неће заборавити" на оне који нису успели да...

2021-09-01 16:21:00

Наступ тима Војске Србије у полуфиналу тенковског биатлона
Наступ тима Војске Србије у полуфиналу тенковског биатлона

Полуфинале тенковског биатлона на Међународним војним играма наставља се данас на полигону Алабино код Москве. Посаде...

2021-09-01 14:15:24

САД испоручиле Приштини оклопна возила
САД испоручиле Приштини оклопна возила

У војној касарни у Приштини представљен је део од 55 оклопних борбених возила М-1117, донација САД...

2021-09-01 09:55:33

РТ: Талибани „сахранили“ НАТО и САД, провозали се америчким хеликоптером и показали плен на аеродрому у Кабулу
РТ: Талибани „сахранили“ НАТО и САД, провозали се америчким хеликоптером и показали плен на аеродрому у Кабулу

Након скоро 20 година борбе против САД-а у Авганистану, победници талибани позирали су са заплењеном америчком...

2021-09-01 09:16:37

РТ: Преводилац који је „помогао у спасавању Бајдена“ 2008. године моли за спас након што је остављен у Авганистану
РТ: Преводилац који је „помогао у спасавању Бајдена“ 2008. године моли за спас након што је остављен у Авганистану

Авганистански преводилац који је 2008. помогао у спасавању тадашњег сенатора Џоа Бајдена из авганистанских планина, остављен...

2021-09-01 07:27:39

RT novi pocetna
 baner rakija desno beybednost
baner apartman desno / beybednost
baner obzor desno - bezbednost
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: