Оптоелектронска опрема у Војсци Србије

Објављено: 16.09.2020.год.
фото: © Министарство одбране Србије

У средства које Војска Србије свакодневно користи у обављању својих задатака убрајају се и разноврсна оптоелектронска средства домаће и стране производње. Оптоелектронска средства намењена су за повећање ефикасности осматрања и кретања на мањим и већим даљинама, како у дневним тако и у ноћним условима, а њихове карактеристике везане су за тактику употребе јединица Војске Србије у складу са задацима које обављају


Поред овде наведених уређаја, у Војсци Србије користе се и друга софистицирана оптоелектронска средства последње генерације.

 
Ласерски мултифункцијски даљиномер малог домета „Moskito“, швајцарске производње, пасивни је двоглед са даљиномером, компасом и GPS-ом, намењен за осматрање дању и ноћу, одређивање даљине до циља, мерење хоризонталних и вертикалних углова на средњим даљинама. Овај уређај садржи оптику високог квалитета, у чврстом водоотпорном кућишту. У уређај је интегрисана најновија технологија са аутоматским отварањем и затварањем, једноставна за пребацивање са дневног на ноћно осматрање, као и функција GPS-а за апсолутно позиционирање на основу сателита.


 
Бинокулар/двоглед DVS-8 савремени је оптоелектронски уређај руске производње, са увећавајућом оптиком и монтажним механизмом за главу и шлем, намењен за hands-free кретање и осматрање у ноћним условима при чувању објеката, претрагама терена и објеката. Овај уређај поставља се на носач за главу или на шлем корисника.


 
Термовизијска камера мултифункцијска средњег домета JIM UC је мултифункционални термовизијски двоглед, француске производње, намењен за осматрање, детектовање, препознавање, идентификацију, лоцирање и обележавање циља. Средство је дневно-ноћног типа, мултифункцијско, са ласерским даљиномером, дневном камером, термовизијском камером, магнетним компасом, GPS-ом и ласерским обележивачем.


 
Тандем ноћни пасивни уређај великог домета MUNS је уређај великог домета, америчке производње, намењен за коришћење са дневним нишанима пешадијског наоружања дуге цеви, који користи технологију пасивних појачивачких цеви треће генерације и намењен је за гађање ноћу. Средство се користи посебно при извођењу тактике специјалних дејстава када је потребно прецизно оружје, које првим поготком може да неутралише мету у условима слабе видљивости.

 
Spoter 60(телескопски дурбин) је средство за осматрање дневног типа на великим даљинама, са увећањем од 20 до 60 пута. Спотер је намењен за осматрање и навођење снајперске ватре. Опремљен је додатним ласерским илуминатором за обележавање циља првенствено дању, а у комбинацији са компатибилним тандем пасивним ноћним уређајем, може се користити и ноћу и у свим метеоролошким условима.

фото: Министарство одбране Србије
 
Када су у питању оптоелектронски системи из развоја Војнотехничког института и коопераната коју користи или ће користити Војска Србије, издвајамо: преносне мултисензорске осматрачке платформе, системе командира за видео надзор околине, оптоелектронске нишанске справе/подсистеме, осматрачке справе командира и системе за визуелизацију возача.
 
Преносне мултисензорске осматрачке платформе омогућавају функцију осматрања, извиђања и геолоцирања објеката од интереса, на неприступачним теренима и у ситуацијама где није могуће прићи близу објекту осматрања. С обзиром на то да се помоћу ових платформи може вршити геолоцирање објеката од интереса, развијени су и модели осматрачких система који се осим у циљу осматрања и извиђања, користе и за навођење артиљеријске ватре.
 
Универзална преносна артиљеријска осматрачка станица - УПАОС представља преносни извиђачки систем намењен за рад ван возила (са издвојеног места), за потребе КИВ артиљерије, тј. за команданта дивизиона и командира батерије. Преносна платформа УПАОС служи за осматрање, извиђање, навођење артиљеријске паљбе, као и гео-позиционирање стационарних и објеката у покрету, у дневним, ноћним и условима слабије видљивости. Систем УПАОС развила је фирма СЕНЗОР Инфиз из Београда.

фото: Министарство одбране Србије
 
Мултисензорска извиђачка платформа – MIP-1 је преносни осматрачко-извиђачки уређај намењен за осматрање и извиђање уз помоћ више комплементарних оптоелектронских сензора, који истовремено осматрају зону од интереса, у дневним и ноћним условима, ради прикупљања обавештајних података и геолоцирања циљева од интереса. Ово је потпуно дигитализовани систем, који се одликује модуларном конструкцијом. Софтверска апликација MIP-1 је наменски развијен софтверски програм, кроз који се остварује укупна функционалност платформе, потребна оператеру за извршавање осматрачко-извиђачких задатака. Систем MIP-1 резултат је заједничког развоја Војнотехничког института и фирме СЕНЗОР Инфиз из Београда.

фото: Министарство одбране Србије
 
Системи за видео надзор околине служе за визуелизацију непосредног окружења борбених средстава. Ови системи омогућавају детекцију, аквизицију и обраду података из непосредне околине, у циљу обезбеђивања тачног и благовременог увида чланова посаде у дешавања и ситуацију око средства.
Реализовани системи за видео надзор околине за модернизовани тенк M84и модернизовани БВП су резултат заједничког развоја Војнотехничког института и фирме СЕНЗОР Инфиз из Београда.
 
Систем командира модернизованог тенка M-84AS2 за видео надзор околине чини шест видео камера у боји са могућношћу рада при смањеној видљивости. Видео камере су распоређене као модули у заједничком кућишту и покривају простор од 360 степени око средства. Систем омогућава истовремени прихват сигнала са свих камера у реалном времену преко LAN кабла. Уграђен је рачунарски интерфејс за подешавање параметара камера.

фото: Министарство одбране Србије
 
Систем командира модернизованог БВП за видео надзор околине омогућава командиру визуелни приказ и увид у ситуацију у непосредној близини средства, у кругу од 360 степени, преко дисплеја, дању и ноћу. Систем чине четири блока са термовизијском и видео камером, монитор/рачунар са екраном осетљивим на додир.

фото: Министарство одбране Србије
 
У оквиру модернизације ПВО система, оклопних борбених возила и артиљеријских средстава, модернизоване су и оптоелектронске нишанске справе/подсистеми. Уз задржавање класичних оптичких нишанских канала оружја, додати су и оптоелектронски канали (видео и термовизијска камера), како би се побољшала функција нишањења и гађања како у дневним тако и у ноћним условима, као и у условима слабије видљивости.
 
Термовизијски нишански подсистем за модернизовани противавионски систем ПАСАРС намењен је за осматрање ваздушних и земаљских циљева, ефикасно нишањење и гађање у дневним и ноћним условима и у условима смањене видљивости, на дометима који одговарају врстама уграђеног наоружања на ово средство. Термовизијски нишански систем састоји се од термовизијске камере и видео блока у окулару за приказ слике са камере и тактичког терминала за приказ термовизијске слике на месту нишанџије.

фото: Министарство одбране Србије
 
Нишанска справа модернизованог БВП састоји се од термовизијске камере, видео камере, ласерског даљиномера, балистичког рачунара и монитора осетљивог на додир. Софтвер омогућује повезивање блока оптике са таблет рачунаром на управљачком пулту куполе и приказ видео слике на монитору рачунара са посебном кончаницом и балистиком за више врста наоружања.


 
Систем за побољшање визуелизације возача представља један од најчешћих концепата модернизације борбених возила, укључујући ту и системе за визуелизацију непосредног окружења и вожњу напред-назад у дневним и ноћним условима. Побољшање визуелизације возача веома је важно због смањења прозора, а самим тим и способности сагледавања окружења због начина извођења заштите борбених возила и посаде увођењем додатног оклопа, поклопаца, штитника.

фото: Министарство одбране Србије

Извор: Министарство одбране Србије

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Безбедност

Руске трупе преузеле контролу над насељем Двуречноје у Харковској области

Руске трупе су преузеле контролу над насељем Двуречноје у Харковској области, саопштило је Министарство одбране Русије. „На...

Немачка влада одобрила испоруку 178 тенкова „Леопард“ 1 Украјини
Немачка влада одобрила испоруку 178 тенкова „Леопард“ 1 Украјини

Немачка влада одобрила је испоруку 178 тенкова прве генерације "Леопард" Украјини, наводи се у саопштењу на...

2023-02-08 10:21:51

Рогов: Снабдевање Украјине ракетама дугог домета покреће питање гурања линије контакта дубље у постукрајински простор за 150 километара
Рогов: Снабдевање Украјине ракетама дугог домета покреће питање гурања линије контакта дубље у постукрајински простор за 150 километара

Снабдевање Украјине ракетама дугог домета покреће питање гурања линије контакта дубље у „постукрајински простор“ за 150...

2023-02-08 09:00:44

Алаудинов: Украјинске снаге припремају другу линију одбране у ЛНР
Алаудинов: Украјинске снаге припремају другу линију одбране у ЛНР

Оружане снаге Украјине припремају другу линију одбране на линији додира у ЛНР, спремајући се за могуће...

2023-02-07 11:57:15

Министарство одбране Аустрије открило начин слања војника НАТО-а у Украјину
Министарство одбране Аустрије открило начин слања војника НАТО-а у Украјину

Војници НАТО-а Украјини нису потребни, јер су они већ на фронту као плаћеници, рекао је на...

2023-02-07 10:27:24

Рогов: Наша војска се учврстила и држи своје нове положаје у Запорошкој области
Рогов: Наша војска се учврстила и држи своје нове положаје у Запорошкој области

Линија фронта се стабилизовала у Запорошкој области, изјавио је за РИА Новости Владимир Рогов, члан главног...

2023-02-07 08:02:27

Белорусија: Наставља се тренд раста интензитета летова војне авијације западних земаља у близини наше границе
Белорусија: Наставља се тренд раста интензитета летова војне авијације западних земаља у близини наше границе

Анатолиј Булавко, заменик команданта Ваздухопловства и ПВО Оружаних снага Белорусије, рекао је да се наставља тренд...

2023-02-06 17:12:42

Руске снаге ослободиле Николајевку
Руске снаге ослободиле Николајевку

Добровољци јуришних одреда, уз ватрену подршку ракетних снага и артиљерије Јужне групе снага, ослободили су насеље...

2023-02-06 13:24:44

За јужне четврти Артемовска се воде жестоке градске борбе
За јужне четврти Артемовска се воде жестоке градске борбе

За јужне четврти Артемовска воде се жестоке градске борбе у које Кијев убацује нове и нове...

2023-02-05 08:45:04

РТ: Руски батаљон даје 170.000 долара за сваки западни тенк у оперативном стању
РТ: Руски батаљон даје 170.000 долара за сваки западни тенк у оперативном стању

Руски батаљон понудио је награду за сваки оперативни тенк западне производње који заробе руске снаге. Саопштење је...

2023-02-05 08:29:55

Конашенков: Непријатељ избачен са западне периферије насеља Двуречное, неутралисано људство и техника у 108 рејона
Конашенков: Непријатељ избачен са западне периферије насеља Двуречное, неутралисано људство и техника у 108 рејона

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 04.02.2023. године

2023-02-04 13:40:34

Генерални тужилац Немачке: Резултати истраге за сада нису указали на повезаност Русије са експлозијама на гасоводима „Северни ток“
Генерални тужилац Немачке: Резултати истраге за сада нису указали на повезаност Русије са експлозијама на гасоводима „Северни ток“

Немачка нема доказа о умешаности Русије у експлозијама на гасоводима "Северни ток", рекао је немачки генерални...

2023-02-04 12:43:59

МО Русије: После тешког преговарачког процеса 63 руска војника враћена из украјинског заробљеништва
МО Русије: После тешког преговарачког процеса 63 руска војника враћена из украјинског заробљеништва

После тешког преговарачког процеса, 63 руска војника враћена су из украјинског заробљеништва, саопштило је Министарство одбране. „Група...

2023-02-04 10:04:13

Пољска: Спремни смо да Украјини испоручимо авионе Ф-16 након што се донесе заједничка одлука земаља НАТО-а
Пољска: Спремни смо да Украјини испоручимо авионе Ф-16 након што се донесе заједничка одлука земаља НАТО-а

Пољска је спремна да у Украјину пребаци борбене авионе Ф-16 тек након што се донесе заједничка...

2023-02-03 18:12:41

Доњецка и Луганска Народна Република, као и Запорошка и Херсонска област ушле у зону одговорности Јужног војног округа
Доњецка и Луганска Народна Република, као и Запорошка и Херсонска област ушле у зону одговорности Јужног војног округа

Доњецка и Луганска Народна Република, као и Запорошка и Херсонска област, ушле су у зону одговорности...

2023-02-03 08:28:42

Руске снаге преузеле контролу над Николајевком
Руске снаге преузеле контролу над Николајевком

Руске снаге преузеле су контролу над насељем Николајевка у Доњецкој Народној Републици, саопштила је прес-служба оснивача...

2023-02-02 18:23:30

Артемосвк у оперативном окружењу руских снага
Артемосвк у оперативном окружењу руских снага

Артемовск је у оперативном окружењу, руске трупе затварају обруч изван града, рекао је Јан Гагин, саветник...

2023-02-01 08:59:55

РТ: Начелник украјинске обавештајне службе запретио нападима у Русији
РТ: Начелник украјинске обавештајне службе запретио нападима у Русији

Русија ће наставити да има „проблеме“ све док се не повуче из Украјине и док се...

2023-01-31 20:40:17

Одбијен покушај украјинских снага да пређу Дњепар у Херсонској области
Одбијен покушај украјинских снага да пређу Дњепар у Херсонској области

Украјинске трупе покушале су да пређу Дњепар у Херсонској области, покушај је успешно одбијен, рекао је...

2023-01-31 16:15:11

Дејство руске артиљерије по групи украјинских снага на авдејевском правцу
Дејство руске артиљерије по групи украјинских снага на авдејевском правцу

Посаде руских минобацача 120 мм 2Б11 и хаубица "Гиацинт" калибра 152 мм уништиле су групу украјинских...

2023-01-29 10:11:43

РТ: Напад дроновима на ирански војни објекат
РТ: Напад дроновима на ирански војни објекат

Министарство одбране Ирана је саопштило да је напад одбијен

2023-01-29 09:12:08

Кијев: Украјинска војска намерава да добије 24 борбена авиона
Кијев: Украјинска војска намерава да добије 24 борбена авиона

Кијев би желео да добије 24 борбена авиона са Запада у оквиру прве фазе нових испорука...

2023-01-28 11:12:15

Упад руских диверзаната на положај украјинских снага на авдејевском правцу
Упад руских диверзаната на положај украјинских снага на авдејевском правцу

Група руских диверзаната, тајно се приближивши положајима непријатеља и упала у упориште украјинских трупа на авдејевском....

2023-01-28 10:33:40

Дејство руске артиљерије по украјинској диверзантско-извиђакој групи
Дејство руске артиљерије по украјинској диверзантско-извиђакој групи

Руска војска је открила диверзантско-извиђачку групу украјинских милитаната на авдејевском правцу и на њу отворила ватру...

2023-01-28 10:21:14

Москва: Ракетним ударима поремећен транспорт оружја и муниције из земаља НАТО
Москва: Ракетним ударима поремећен транспорт оружја и муниције из земаља НАТО

Руске оружане снаге су извеле удар ракетама и беспилотним летелицама на енергетски систем Украјине, циљеви су...

2023-01-27 13:53:15

RT novi pocetna
 baner rakija desno beybednost
baner apartman desno / beybednost
baner obzor desno - bezbednost
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк