Пројекат „Мегаполис“: руска војна индустрија започела рад на ловцу „Супер-Сухој“

Објављено: 02.07.2020.год.
фото: © Марина Лисцева/ТАСС


У питању је пројекат даље модернизације вишенаменског ловца пете генерације Су-57. Очекује се да ће комплетан опитно-конструкторски рад бити окончан до краја 2024.године. У наставку текста можете да прочитате које ће то новине да има модернизована летелица у односу на базичну варијанту авиона Су-57.

„Супер-Сухој“ ће полетети за две године. Тестирање првог модернизованог ловца пете генерације ће започети у 2022.години. Званични назив модернизоване летелице носи име „Су-57 друге етапе“. Међутим, војска и ваздухопловно-техничко особље му је већ дало надимак „Супер-Сухој“. Поред интеграције новог мотора, модернизовани „Супер-Сухој“ ће бити опремљен пакетом савремене авионике и допунских система нове генерације. Завршетак опитно-конструкторске фазе је планиран за крај 2024.године, када се очекује прелазак на производњу напредне верзије вишенаменског ловца Су-57. Етапно усавршавање сложених борбених машина као што су борбени авиони, је уобичајена пракса у Русији али и иностранству, сматрају експерти.


Пројекат кодног имена „Мегаполис“

Иако још није ушао у оперативно наоружање руске армије, за Су-57 је креиран пакет свеобухватног „апгрејда“. Министарство одбране је утврдило рокове и техничка требовања који се тичу унапређења ловца „друге етапе“, рекли су за интернет портал Известија добро обавештени извори, из руског војно-индустријског комплекса. Технички облик модернизоване летелице је већ одређен, а основни задатак ваздухопловних конструктора је његово комплетирање и припрема за тестирања у планираним роковима. Укупно гледајући, дубоко модернизовани ловац пете генерације ће по својим техничко-тактичким параметрима значајно превазићи своју базичну верзију- рекли су овом руском медију извори из војно-индустријског комплекса.

Државни уговор који се тиче активације опитно-конструкторског рада кодног имена „Мегаполис“ (пројекат свеукупног унапређења базичне летелице Су-57) потписан је између руског Министарства одбране и компаније ПАО Сухој 29.октобра 2018.године. Сагласно роковима са којим је упозната новинска редакција медија Известија, прво полетање прототипа дубоко модернизоване варијанте Су-57 („Супер-Сухој“) је планирана за средину 2022.године, док ће комплетан опитно-конструкторски рад бити окончан до краја 2024.године.

Почетком јуна ваздухопловна компанија Сухој је у оквиру пројекта „Мегаополис“ потписала споразум о изради техничке документације у коме ће се навести процена потенцијала модернизације вишенаменског ловца Су-57. Како је недавно изјавио начелник Генералштаба руске армије генерал-армије Валериј Герасимов, у 2019.години су ловачки авиони пете генерације имали своју борбену мисију у Сирији, где су успешно реализовали све постављене задатке.

Императив: уградња мотора „друге етапе“

Један од кључних тачака пројекта модернизације Су-57 „Мегаполис“ је интеграција новог мотора увећане снаге на унапређене борбене летелице. У овом моменту ови авиони се опремају старијим мотором прве етапе АЛ-41Ф1. На перспективном мотору нове етапе који носи име „изделие 30“ раде ваздухопловни инжењери компаније „ОДК-Уфимское моторостроительное производственное объединение“.

Пре извесног времена представници „Объединенной двигателестроительной корпорации“- (ОДК) су истакли, да ће нови мотор бити на далеко већем технолошком нивоу од досадашњих авионских мотора које производи руска војна индустрија. Ови мотори ће модернизованој варијанти ловца Су-57 и самом пројекту „Мегаполис“ дати потпуно нове могућности. Конкретно, нови мотор ће створити услове за генерисање далеко већег потиска него што је то случај са АЛ-41Ф1. Ово ће „Супер-Сухоју“ омогућити достизање суперсоничне брзине без „форсажа“ (допунског сагоревања). Такође, сам мотор ће конструкционо бити далеко боље решен што ће му обезбедити побољшање експлоатационих карактеристика, тачније продужетак његовог употребног ресурса. Плазмени систем сагоревања ће побољшати ефикасност употребе авионског горива.

У оквиру конструкторског рада ће бити направљено око 20 прототипова мотора друге етапе „изделия 30“ који ће се тестирати на земљи и у ваздуху. Почетком ове године је постало познато, да се ови мотори већ тестирају на специјалним експерименталним авионима који су познати као „летеће лабораторије“. Прва фотографије полетања ловачког авиона пете генерације Су-57 на коме се видела експериментална верзија новог мотора, појавила се у марту прошле године. На њему се види карактеристични „зубати“ изглед млазнице мотора са управљивим вектором потиска, која има функцију смањења радарске видљивости авиона.

Према речима заменика министра одбране Алексеја Криворучка, модернизоване 57-ице са новим моторима ће почети да се набављају средином ове деценије. До тог периода планира се производња неколико десетина авиона који ће бити опремљени старим моторима АЛ-41Ф1.

У овом моменту се завршава тестирање предсеријских летелица Су-57. Уговор на први контингент који ће бројати 76 апарата је потписан са руским Министарством одбране на међународном сајму наоружања и војне технике „Армија-2019“. Његова целокупна реализација се очекује до краја 2027.године. Потписивање овог уговора је омогућило значајно смањење цене за сваки појединачни авион.

Биће измена, али се неће мењати све

Су-57 је опремљен најсавременијом опремом која се уграђује у борбене авионе нове генерације. Генерално, неких капиталних промена који се тичу конструкције самог авиона неће бити. Ово је руским медијима изјавио руски пробни пилот, пуковник Игор Малинков. Према његовом мишљењу, развој најновије модификације авиона се ради на његовој базичној верзији која још није у потпуности завршена, тако да ће произвођач у ходу да започне комплетирање модернизованог авиона, не трошећи драгоцено време.

 „Ово је логичан процес“ – рекао је експерт за интернет портал „Известија“. „Иста таква историја је била и са бомбардером Су-34, који је доста дуго тестиран. У међувремену појавила се нова електроника, далеко компактнији елементи, унапређени системи наоружања. Такав процес можемо да видимо и код Американаца. Они још нису довршили свој F-35, који се практично сваке године „апгрејдује“ и стварају нове модификације авиона“ – закључује руски пилот.

Како је недавно објављено, један од главних елемената који ће бити примењен на модернизованом ловцу С-57 је замена хидрауличних погона за управљачке површине на авиону, који се састоје од електромотора. Ово ће у великој мери смањити радарску видљивост модернизоване летелице, и истовремено повећати његове маневарске способности и борбену жилавост у случају оштећења.

Развојни инжењери компаније Сухој који раде на оригиналној (базичној) и модернизованиј варијанти авиона, такође су пре извесног времена саопштили да раде на још неколико пројеката који ће довести до комплетирања 57-ице „друге етапе“.

То се пре свега односи на развој панорамског ваздухопловног индикатора, нових вишенаменских екрана и широкоуганог колиматорског нишана. Све ове измене имају задатак да повећају ситуациону свест пилота.

Поред тога, на модернизованој верзији ће бити повећан асортиман вођеног наоружања које ће ова летелица моћи да примењује. Према њиховим речима, Су-57 је вишенаменска борбена летелица, која није само намењена за борбу у ваздуху (остваривање ваздушне супериорности), већ и за извођење операција против земаљских и поморских циљева (површински бродови).

За овај авион се развија фамилија „паметних“ бомби и ракета, који ће моћи да се сместе у унутрашње борбене спремнике који се налазе унутар трупа летелице.

Су-57 је руски вишенаменски борбени авион пете генерације, којег су развили ваздухопловни инжињери ОКБ Сухој. Он је намењен извршавању широког спектра задатака који се могу поставити испред једне ваздухопловне борбене платформе, као што је остваривање апсолутне ваздушне превласти изнад територије на којој се изводе активна борбена дејства, уништавање најразличитијих земаљских циљева и површинских бродова који су ојачани савременим противваздухопловним борбеним средствима, операције извиђања и надзора ваздушног простора на великим удаљеностима, уништавање командне инфраструктуре непријатеља итд.

Russia beyond

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Безбедност

Доњецк: Кијев распоредио вишецевне ракетне системе

Оружане снаге Украјине су распоредиле вишецевне ракетне системе "Смерч" и "Ураган" у Донбас и спремају се...

Реферисање о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину
Реферисање о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, реферисању о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину у Дому Гарде на Топчидеру.

2022-01-20 10:03:31

Мојсиловић: Према Резолуцији 1244 и Војнотехничком споразуму јединице Kфора једине легалне снаге у покрајини
Мојсиловић: Према Резолуцији 1244 и Војнотехничком споразуму јединице Kфора једине легалне снаге у покрајини

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић рекао је да не искључује нове једностране акције косовских безбедносних снага на северу Kосова и Метохије, додавши да ће ВС реаговати на такве покушаје.

2022-01-20 09:28:27

Мировне снаге ОДКБ-а се у потпуности повукле из Казахстана у матичне земље
Мировне снаге ОДКБ-а се у потпуности повукле из Казахстана у матичне земље

Руски транспортни авиони извршили 230 летова ради превоза снага и технике

2022-01-19 18:55:23

РТ: Украјини испоручене британске противоклопне ракете
РТ: Украјини испоручене британске противоклопне ракете

Велика Британија испоручила Кијеву оружје усред тензија са Русијом

2022-01-19 10:29:07

„САД забринуте због војних вежби Русије и Белорусије“
„САД забринуте због војних вежби Русије и Белорусије“

САД су забринуте због војних вежби Русије и Белорусије, изјавила је амбасадор САД при УН Линда...

2022-01-19 08:47:02

Заједничка вежба Русије и Белорусије „Савезничка одлучност 2022“ од 10. до 20. фебруара
Заједничка вежба Русије и Белорусије „Савезничка одлучност 2022“ од 10. до 20. фебруара

Заједничка вежба Русије и Белорусије „Савезничка одлучност 2022“ биће одржана од 10. до 20. фебруара, саопштило...

2022-01-18 11:28:55

РТ: Велика Британија шаље „одбрамбено оружје“ Украјини
РТ: Велика Британија шаље „одбрамбено оружје“ Украјини

Британски министар одбране рекао је да су „лаки противоклопни одбрамбени системи наоружања“ послати у Кијев усред растућих тензија са Москвом

2022-01-18 08:33:31

РТ: НАТО објавио „космичку политику“
РТ: НАТО објавио „космичку политику“

Алијанса предвођена САД-ом експлицитно је саопштила да би космичке претње „могле довести до позивања на члан 5.“

2022-01-18 08:27:33

Канада послала специјалне снаге у Украјину, преноси „Глобал њуз“
Канада послала специјалне снаге у Украјину, преноси „Глобал њуз“

Канада је послала мали контингент војних снага за специјалне операције у Украјину, преноси "Глобал њуз", позивајући...

2022-01-18 08:06:15

Из Казахстана се вратило двадесет транспортних авиона са руским мировњацима и техником
Из Казахстана се вратило двадесет транспортних авиона са руским мировњацима и техником

Двадесет авиона са руским мировњацима ОДКБ-а вратило се данас из Казахстана у домовину

2022-01-16 15:53:26

Обука војника на служењу војног рока у 63. Падобранској бригади
Обука војника на служењу војног рока у 63. Падобранској бригади

Војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2021“ који су након прве фазе обучавања распоређени у 63. Падобранску бригаду ове недеље на Копаонику реализују обуку у зимским условима.

2022-01-16 12:48:24

Редовна тактичка обука у Оклопно-извиђачком батаљону
Редовна тактичка обука у Оклопно-извиђачком батаљону

Припадници Оклопно-извиђачког батаљона искористили су снежне падавине и ниске температуре за реализацију специфичних садржаја тактичке обуке из области обавештајног обезбеђења Копнене војске.

2022-01-16 12:46:22

РТ: Оклопна возила на улицама шведског града због „тензија“ између Русије и Украјине
РТ: Оклопна возила на улицама шведског града због „тензија“ између Русије и Украјине

Шведска појачава безбедност на највећем острву Готланд у Балтичком мору са циљем да „прилагоди“ своју безбедносну...

2022-01-16 09:09:55

Осам авиона са руским мировњацима се вратило из Казахстана
Осам авиона са руским мировњацима се вратило из Казахстана

  Осам авиона са руским мировњацима из састава снага ОДКБ стигло је на аеродром Северни (Иваново) из...

2022-01-15 09:17:19

Доњецк: Украјинска војска распоређује тешко наоружање у стамбеним подручјима
Доњецк: Украјинска војска распоређује тешко наоружање у стамбеним подручјима

Украјинска војска распоређује тешко наоружање у стамбеним подручјима Донбаса, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике. „У...

2022-01-14 16:11:01

Блинкен: Руска компанија кључни извор роба и технологија за ракетни програм Северне Кореје
Блинкен: Руска компанија кључни извор роба и технологија за ракетни програм Северне Кореје

Амерички државни секретар Ентони Блинкен назвао је руску компанију "Парсек", која је потпала под америчке санкције,...

2022-01-14 16:03:16

Изненадна провера борбене готовости снага Источног војног округа
Изненадна провера борбене готовости снага Источног војног округа

Изненадна провера борбене готовости врши се у снагама Источног војног округа, саопштило је Министарство одбране. „Настављају се...

2022-01-14 13:25:28

Токајев: Мисија ОДКБ-а у Казахстану веома успешна
Токајев: Мисија ОДКБ-а у Казахстану веома успешна

Боравак мировних снага ОДКБ-а у Казахстану, укључујући и Алма Ату, омогућио је стабилизацију ситуације, рекао је...

2022-01-12 14:20:50

У Алма Ати за протекла 24 часа приведено скоро 1700 особа, штета премашила 240 милиона долара
У Алма Ати за протекла 24 часа приведено скоро 1700 особа, штета премашила 240 милиона долара

У Алма Ати у последња 24 часа је приведено скоро 1.700 особа, саопштио је информативни центар...

2022-01-12 08:23:23

РТ: Мировна мисија ОДКБ-а у Казахстану била успешна, повлачење за два дана - Токајев
РТ: Мировна мисија ОДКБ-а у Казахстану била успешна, повлачење за два дана - Токајев

Казахстански председник Касим Жомарт Токајев је саопштио да ће снаге ОДКБ почети да напуштају земљу за два дана

2022-01-11 10:03:07

Токајев: Снаге ОДКБ-а остаће у Казахстану док се ситуација не нормализује
Токајев: Снаге ОДКБ-а остаће у Казахстану док се ситуација не нормализује

Контингент ОДКБ-а остаће у Казахстану док се ситуација не нормализује, рекао је председник Казахстана Касим Жомарт...

2022-01-10 18:53:29

„САД не планирају да разместе офанзивно оружје на територији Украјине“
„САД не планирају да разместе офанзивно оружје на територији Украјине“

Сједињене Америчке Државе не планирају да разместе офанзивно оружје на територији Украјине и сматрају да је...

2022-01-09 07:30:42

Стратешка авијација Русије добија модернизоване авионе Ту-160М
Стратешка авијација Русије добија модернизоване авионе Ту-160М

У овој години Стратешка авијација ће добити два модернизована авиона Ту-160М, саопштило је Министарство одбране Русије. „У...

2022-01-09 07:08:42

Екипа РТ-а са руским мировним снагама у Казахстану
Екипа РТ-а са руским мировним снагама у Казахстану

Централноазијска држава се обратила ОДКБ-у за помоћ након нереда

2022-01-08 15:03:07

RT novi pocetna
 baner rakija desno beybednost
baner apartman desno / beybednost
baner obzor desno - bezbednost
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: