„Летећи тенкови“ пребачени у Краљево

Објављено: 10.03.2020.год.
Борбено-транспортни хеликоптери Ми-35М на аеродрому „Морава” у Краљеву, фото: Министарство одбране Републике Србије / Војска Србије / Russia beyond


Ради се о летелицама које су идеалне за употребу на простору Србије. Њена топографија коју у већини карактерише велики број брежуљкастих предела испресецаних бројним речним водотоковима у потпуности одговара борбеним могућностима овог хеликоптера. Захваљујући снажним опто-електронским уређајима и високопрецизном наоружању великог домета, овај хеликоптер може постати један од кључних фактора победе у потенцијалном сукобу.

Пилоти који се налазе у саставу ове ексадриле започели су процес интензивне обуке на новим ударним хеликоптерима Ми-35М који су недавно набављени из Руске Федерације. Према речима пилота ради се о летелици која је по својим техничко-тактичким карактеристикама једна од најбољих на свету, пише 
Russia beyond.

Њихове активности је обишао и српски Министар одбране које је том приликом поздравио све припадника 98-ме ваздухопловне бригаде Војске Србије у чијем саставу се налази ове ексадрила. Он је том приликом нагласио да се „после 20 година, наши кадети, будући пилоти, обучавају у складу са правилима струке. Две деценије смо чекали да имамо довољно ваздухоплова, наставника, да имамо довољно опреме, дакле свих ресурса да би један кадет заиста постао пилот, постао летач, и био у потпуности изједначен са својим колегама“ - рекао је на војном аеродрому Морава код Краљева министар одбране Александар Вулин, током обиласка припадника 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле који се обучавају на хеликоптеру Ми-35 и кадета 41. класе Војне академије који пролазе тренажни процес на хеликоптерима ХН-42/45. Цео догађај
 је пренела и информативна редакција српског Министарства одбране.

Командант бригаде пуковник Зоран Продановић изјавио је да су највишим функционерима Минисатртва одбране презентовани резултати досадашње борбене обуке, пред наставак другог дела обуке пилота на хеликоптерима Ми-35.

„Све се одвија према плану и надамо се да ћемо у предстојећем периоду реализовати комплетну борбену обуку пилота, чиме ће ови хеликоптери бити сврстани у борбени строј 98. ваздухопловне бригаде са пуним капацитетом“ - истакао је пуковник Продановић и додао да се обука 140 класе Војне академије, на хеликоптетима ХН-42/45, одвија према плановима те војно-образовне установе, након чега ће кадети, завршетком ове школске године, у пуном обиму бити оспособљени.

Поручник Даријан Милитар, пилот на хеликоптеру Ми-35М, истиче да је, после завршетка првог дела обуке у Русији, на реду друга фаза борбене обуке на хеликоптеру, заједно са припадницима Оружаних снага Руске Федерације:

Реч је о једном од најбољих хеликоптера на свету у својој класи и велики је то изазов за нас да савладамо технику у највећој могућој мери.


Као створен за Србију

Ради се о летелицама које су идеалне за употребу на простору Србије. Њена топографија коју карактерише велики број брежуљкастих предела који су испресецани бројним речним водотоковима у потпуности одговара борбеним могућностима овог хеликоптера. Захваљујући снажним опто-електронским уређајима и високопрецизном наоружању великог домета, овај хеликоптер може постати један од кључних фактора победе у потенцијалном сукобу. Одликује га и надалеко чувена борбена жилавост која је у стању да издржи најтежу могућу ватру са земље. Недавно је 
летелица сличног типа издржала погодак гранате калибра 57мм и безбедно се спустила на аеродром свог базирања.

Иако визуелно и нема неке претеране разлике у односу на свог претходника 35-ица представља потпуно нову машину са унапређеним борбеним карактеристикама. Карактерише га савршенија структура хеликоптерске елисе која се добила употребом специјалних композитних материјала на бази фибергласа/стаклопластике, а која је примењена и у случају ударног хеликоптера новије генерације Ми-28Н. Затим, значајно је унапређен и проширен асортиман високо-прецизног наоружања, а наравно и нападно-навигацијски комплекс. Ови технолошки поступци су обезбедили и продужење експлоатационог рока употребе хеликоптера на период и до 15 година.

Примењени технолошки поступци у изради Ми-24ВМ (Ми-35М), у укупном збиру повећавају ефикасност саме летелице за чак 2х у односу на његовог претходника Ми-24/Ми-25 и његове бројне верзије.

У Ираку се овај хеликоптер показао у најбољем светлу. Поред традиционалне способности да издржи и најтежу могућу ватру са земље, нови хеликоптер је захваљујући значајном унапређењу нападно-навигационог система демонстрирао и високу ефикасност приликом напада на огроман број тачкастих циљева у сложеним метео-условима, дан/ноћ.

Хеликоптером управљају два члана посаде. Његова максимална брзина је око 300 км/ч, а тежина може да достигне 11,500 кг.


Летећа топовњача

Према речима др Ненада Милорадовића који обавља функцију помоћника српског министра одбране задуженог за материјалне ресурсе, поред ракетног вођеног и невођеног наоружања Војска Србије је у Русији набавила и допунске гондоле у којима се налазе двоцевни топови Гш-23. Оне се могу монтирати на поткрилне носаче хеликоптера Ми-35М са чиме би се ова летелица претворила у праву летећу топовњачу огромне ватрене моћи. Иначе, спарени топови ГШ-23Л у калибру 23мм снабдевени су борбеним комплетом од 450 граната.

На борбени хеликоптер типа Ми-35М се могу монтирати до две топовске гондоле (2 х ГШ-23), уз стандардни топ који се налази у носној турели летелице. Овако конфигурисан хеликоптер ће бити права летећа топовњача у ваздуху, која ће имати функцију блиске ваздушне подршке трупама на земљи

Захваљујући изузетно великој борбеној жилавости летеће платформе, оваква дејства ће од сада бити могућа када је у питању Војска Србије. На овај начин ће се може остварити изузетна ватрена премоћ над непријатељем, која је јединствена и у светским оквирима. Наиме, овако конфигурисан хеликоптер ће по непријатељу моћи да дејствује брзином и до 10 хиљада граната и минути.

Довољно ће бити да оператор на наоружању задржи свој стисак на окидачу у трајању од свега једне секунде, па да се објекат величине куће у којој су се утврдили терористи, заједно са њима буквално „разбуца“ до темеља.

Треба напоменути да је ово само једна од могућих опција опремања хеликоптера, и да то првенствено зависи од врсте задатка који доноси главна комадна која руководи борбеним дејствима. Овако конфигурисан хеликоптер се на фронту може појавити самостално или у пару  у циљу дејства по концентрацијама непријатеља, чије снаге се углавном састоје од живе силе и лакших оклопних борбених средстава. Тип летеће топовњаче је намењен за операције непосредне ваздушне подршке трупама на земљи, када је потребно брзо сломити организован непријатељски отпор који се састоји од великој броја отпорних тачака.

Поред топовског наоружања хеликоптер је способан да носи вођене противтенковске ракете „Штурм“ или „Атака“, као и невођена ракетна зрна С-8 и С-13.

За борбу против далеко захтевнијих борбених циљева, као што је нешто тежа оклопна техника непријатеља, укључујући и савремене основне борбене тенкове типа Абрамс, Леопард, Меркава и сл. Ми-35М је наоружан против-тенковским ракетама „Атака“.

Конфигурација наоружања зависи од самог задатка, од којих је најчешћа она са 16 навођених ракета „Атака“ (2х8 на спољним носачима) и два блока „саћастих“ лансера Б- 8В20А на унутрашњим носачима, са укупно 40 невођених ракетних зрна С-8. 

Ову ракету одликује изузетно висока брзина лета, и према атрибуту брзине спада у најбрже ракете таквог типа на свету. Њена брзина износи око 550 м/сек. Примера ради „Маљутка“ лети брзином од 120 м/сек, „Фагот“ око 183-207 м/сек., BGM-71 TOW око 275 м/сек. AGM-114 Hellfire 440 м/сек.

Оваква брзина јој обезбеђује да до максималне тачке њеног домета дође за свега 10 секунди.

Развијена су два типа ове ракете, са тандем-кумулативном (9М120-1) и термобаричном бојевом главом (9М120-1Ф). Ова последња је изузетно ефикасна против живе силе непријатеља, која дејствује из армирано-бетонских објеката. Максимална даљина на коју се ракета лансира је 6000 м. На тој даљини њена тендем-кумулативна бојева глава може да пробије сваки савремени тенк, заштићен динамичком заштитом.

Треба напоменути да напредне верзије ове ракете, са тандем бојевом главом, имају увећан домет који достиже 10000 м, а повећана је и њена пробојност која износи 1000 мм+ хомогене челичне плоче, заштићене структуром динамичке заштите.

 
Руски и српски конструктори непрекидно проширују арсенал наоружања за овај хеликоптер

Руска војна индустрија интензивно ради на конверзији невођеног наоружања у управљиво/навођено. Тако се на бази невођене ракете С-13 калибра 122мм развија високопрецизна ракета „Монолит“. Такође, на бази невођене ракете С-8 калибра 80мм Руси раде на вођеној ракети „Бронебойщик“¹.

„Монолит“ представља навођену ракету, која спада у класу наоружања ваздух-земља. То је ваздухопловна ракета у калибру 122мм. Она представља даљи развој ракете „Бронебойщик“, који према изворима из војне индустрије треба да замени невођене ракете С-8 у калибру 80мм. Иначе, ради се о ракетама које су незамењиви део наоружања на борбеним хеликоптерима (Ми-8АМТШ, Ми-35М, Ми-28Н, Ка-52) али и јуришницима Су-25.

Што се тиче ракета „Бронебойщик“ и „Монолит“, оне ће заменити невођена пројектиле С-8 и С-13. Они ће имати могућност интеграције на постојеће летеће платформе (хеликоптери и јуришни бомбардери) после инсталације специјалне опреме (нападно-навигацијски систем) које ће управљати овим ракетама. Треба истаћи да се ради о вођеним пројектилима.

Оно што је веома важно јесте и финансијски аспект целе приче. Наиме, нове високопрецизне ракете неће бити скупље од постојећих ракета С-8 и С-13.

¹ И Србија (СДПР) ради на развоју своје верзије високопрецизне ракете С-8 КОМ.. Њена калибар је остао идентичан као код оригинала, и износи 80мм. Укупна маса не прелази 12кг, што јој омогућава да развије суперсоничну брзину на кратким раздаљинама. Наиме ова ракета може да лети брзином од 610 м/сек. и по том елементу је бржа чак и од Атаке (550м/сек).Ефективни домет српске верзије ракете ће највероватније износити 4,000+ метара. Оно што је веома важно, њена кумулативно-разорна бојева глава ће бити у стању да пробије око 400мм оклопа. На овај начин се из ваздуха могу напасти и најосетљивије зоне када је у питању оклопна заштита тенка (врх куполе). Тако да се са релативно јефтиним средством може уништити тенк који кошта неколико милиона америчких долара.

Слободан Ђукић, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Безбедност

Руска војска објавила снимак хапшења диверзантске групе у Херсону

Руске снаге безбедности су објавиле снимак хапшења диверзантске групе која је намеравала да изврши низ терористичких...

Конашенков: Режим у Кијеву покушао симболично да постави заставу на Змијско острво, авион Ваздушно-космичких снага Русије одмах извршио удар
Конашенков: Режим у Кијеву покушао симболично да постави заставу на Змијско острво, авион Ваздушно-космичких снага Русије одмах извршио удар

Портпарол Министарства одбране Русије генерал Игор Конашенков је саопштио да су украјинске снаге током ноћи дошле чамцом...

2022-07-07 11:52:23

Конашенков: Оборена два авиона, неутралисало људство и техника непријатеља у 142 рејона, 79. Десантно-јуришна бригада готово уништена
Конашенков: Оборена два авиона, неутралисало људство и техника непријатеља у 142 рејона, 79. Десантно-јуришна бригада готово уништена

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 07.07.2022.

2022-07-07 11:30:51

Сепаратистичке снаге на Косову блокирале Штрпце
Сепаратистичке снаге на Косову блокирале Штрпце

Више од 30 припадника РОСУ упало је рано јутрос у Штрпце под пуном опремом с циљем новог застрашивања и малтретирања Срба у овој општини, саопштила је Канцеларија за КиМ.

2022-07-07 08:21:45

У ДНР-у руска авијација уништила два америчка вишецевна ракетна система „Химарс“
У ДНР-у руска авијација уништила два америчка вишецевна ракетна система „Химарс“

Ваздушно-космичке снаге Русије уништиле су два америчка вишецевна ракетна система "Химарс" у Доњецкој Народној Републици, саопштило...

2022-07-06 11:35:53

Конашенков: Авијација, ракетне снаге и артиљерија неутралисале људство и војну технику у 77 рејона
Конашенков: Авијација, ракетне снаге и артиљерија неутралисале људство и војну технику у 77 рејона

Руски ловци Су-35 оборили су два хеликоптера Ми-24 и један авион Су-25 украјинског ратног ваздухопловства током ваздушне борбе код насеља Николајевка и Снегиревка

2022-07-06 11:12:17

Кадиров: Украјиснки екстремисти буквално изгладњивали становнике Лисичанска, међутим, сада је дошао крај таквим зверствима
Кадиров: Украјиснки екстремисти буквално изгладњивали становнике Лисичанска, међутим, сада је дошао крај таквим зверствима

Мештани Лисичанска су раширених руку дочекали ослободилачку војску Русије у свом родном, а сада слободном граду....

2022-07-06 09:26:00

Војно-цивилна управа Запорожја позвала Украјинце да иду на ослобођене територије
Војно-цивилна управа Запорожја позвала Украјинце да иду на ослобођене територије

Владимир Рогов, представник војно-цивилне управе Запорошке области, позвао је на свом Телеграм каналу мушкарце из Запорожја...

2022-07-06 08:45:26

Лондон: Стигла прва група украјинске војске на обуку
Лондон: Стигла прва група украјинске војске на обуку

Прва група украјинских војника стигла је у Велику Британију на војну обуку на неколико месеци, рекао...

2022-07-06 08:36:12

Пушилин: Снаге ДНР-а које су помагале у ослобађању ЛНР-а пребацују се на правац Доњецка
Пушилин: Снаге ДНР-а које су помагале у ослобађању ЛНР-а пребацују се на правац Доњецка

Јединице Доњецке Народне Републике, које су помагале у ослобађању ЛНР-а, пребацују се на правац Доњецка, рекао...

2022-07-05 13:36:25

Зеленски наредио стварање војних управа у областима ДНР-а под контролом Кијева
Зеленски наредио стварање војних управа у областима ДНР-а под контролом Кијева

Председник Украјине Владимир Зеленски је потписао указ о стварању „војних управа“ у 14 градова и насеља...

2022-07-05 11:43:22

Конашенков:  Авијација, ракетне снаге и артиљерија неутралисале 63 рејона концентрације људства и војне технике
Конашенков: Авијација, ракетне снаге и артиљерија неутралисале 63 рејона концентрације људства и војне технике

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 05.07.2022.године који је представио портпарол генерал-мајор...

2022-07-05 10:54:06

Руска војска објавила снимак Лисичанска погледом из дрона
Руска војска објавила снимак Лисичанска погледом из дрона

"У току успешне операције ослобађања Луганске Народне Републике, чија је завршна фаза била ослобађање града Лисичанска,...

2022-07-04 14:55:46

Конашенков: Авијација, ракетне снаге и артиљерија неутралисале људство и војну технику у 61 рејону
Конашенков: Авијација, ракетне снаге и артиљерија неутралисале људство и војну технику у 61 рејону

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 04.07.2022.који је представио портпарол генерал-мајор Игор...

2022-07-04 11:19:25

Росгвардија: У Херсону пронађена документа о сарадњи мисије ОЕБС-а и украјинских специјалних служби
Росгвардија: У Херсону пронађена документа о сарадњи мисије ОЕБС-а и украјинских специјалних служби

Специјалне снаге Росгвардије су пронашле у Херсону доказе о раду посматрача ОЕБС-а у интересу украјинских специјалних...

2022-07-04 10:27:24

Документи о плаћеницима у украјинској војсци постаће докази у будућем трибуналу
Документи о плаћеницима у украјинској војсци постаће докази у будућем трибуналу

Документи пронађени у Северодоњецку и Лисичанску, који сведоче о присуству странаца у украјинској војсци, постаће докази...

2022-07-03 20:30:09

РТ: Луганска Народна Република ослобођена - Шојгу
РТ: Луганска Народна Република ослобођена - Шојгу

Последњи остаци украјинских снага протерани су из Луганске Народне Републике (ЛНР), саопштио је руски министар одбране...

2022-07-03 14:35:31

Словачка планира да испоручи Украјини авионе МиГ-29 и тенкове
Словачка планира да испоручи Украјини авионе МиГ-29 и тенкове

Словачка би могла да испоручи своје борбене авионе МиГ-29 и тенкове  Украјини, наводи чешка телевизија, наводећи речи словачког...

2022-07-03 13:43:28

Лисичанск у потпуности под контролом савезничких снага
Лисичанск у потпуности под контролом савезничких снага

Лисичанск је ослобођен и под контролом је савезничких снага, јавља дописник РИА Новости са лица места. Напуштајући...

2022-07-02 17:28:02

Кадиров: Црвени барјак победе подигнут у централном парку Лисичанска
Кадиров: Црвени барјак победе подигнут у централном парку Лисичанска

"Црвени барјак победе подигнут је у централном парку Лисичанска у знак сећања на ослобођење града од...

2022-07-02 15:59:58

Кадиров: Лисичанск је наш
Кадиров: Лисичанск је наш

Председник Чеченије Рамзан Кадиров је саопштио да се савезничке снаге налазе у центру Лисичанска у ЛНР. „Лисичанск...

2022-07-02 14:58:56

Кадиров: Савезничке снаге у потпуности опколиле Лисичанск
Кадиров: Савезничке снаге у потпуности опколиле Лисичанск

Председник Чеченије Рамзан Кадиров је рекао да је Лисичанск последњи град ЛНР под контролом Кијева, те...

2022-07-02 13:17:00

Конашенков: Оборен МиГ-29, неутралисано људство и војна техника у 302 рејона
Конашенков: Оборен МиГ-29, неутралисано људство и војна техника у 302 рејона

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 02.07.2022. године који је представио портпарол...

2022-07-02 11:41:16

Израел извео ракетни напад на сиријску провинцију Тартус
Израел извео ракетни напад на сиријску провинцију Тартус

Израел је јутрос извео ракетни напад на сиријску провинцију Тартус, при чему су два цивила повређена,...

2022-07-02 11:33:00

Савезним снагама остало шест километара до потпуног опкољавања Лисичанска
Савезним снагама остало шест километара до потпуног опкољавања Лисичанска

Група руских трупа „О“ заузела је насеље Золотаревка, а за потпуно опкољавање Лисичанска, остаје да се...

2022-07-02 11:25:39

RT novi pocetna
 baner rakija desno beybednost
baner apartman desno / beybednost
baner obzor desno - bezbednost
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк