Нуклеарни штит Русије: 60 година Стратешких ракетних снага Руске Федерације

Објављено: 17.12.2019.год.
фото: © Министерство обороны Российской Федерации

Оружане снаге Руске Федерације обележају 17. децембра 60 година од оснивања Стратешких ракетних снага.


Празник је успостављен на основу декрета председника Русије од 10. децембра 1995. године "О успостављању Дана стратешких ракетних снага и Дана космичких снага", а потврђен је и декретом председника Руске Федерације од 31. маја 2006. године "О успостављању професионалних празника".


17. децембра 1959. године донесена је резолуција Савета министара СССР-а којом се учвршћује ранија одлука о стварању нове врсте оружаних снага. Због тога се празник обележава 17. децембра.


До 1995. године, Стратешке ракетне снаге славиле су свој професионални празник заједно са артиљеријом 19. новембра на Дан ракетних снага и артиљерије, који је утврђен декретом Президијума Врховног совјета СССР-а од 17. новембра 1964. године.


Порекло Стратешких ракетних снага повезано је с развојем домаћег и страног ракетног оружја, а потом и нуклеарног ракетног оружја, с побољшањем његове борбене употребе. Материјална основа за формирање Стратешких ракетних снага била је стварање у СССР-у нових грана одбрамбене индустрије - ракетне и космичке индустрије, као и индустрије нуклеарне муниције.
Дана 13. маја 1946. године, Савет министара СССР-а усвојио је декрет „Питања млазног оружја“ о стварању ракетне индустрије у индустрији и развоју ракетног оружја. У овом документу рад на развоју млазне технологије одређен је најважнијим државним задатком, а испуњење задатака на њему од стране свих министарстава и организација као приоритет.


Прве ракетне јединице створене у складу са уредбом биле су резервне бригаде специјалних снага Врховне команде (РВГК). Прва таква бригада формирана је у августу 1946. године на бази 92. гардијског Гомељског минобацачког пука. Био је наоружан балистичким ракетама дугог домета.


Током 1946-1959. године развијено је нуклеарно ракетно оружје, створени су први узорци вођених балистичких ракета, формиране ракетне формације које су могле решавати оперативне задатке у фронтовским операцијама и стратешке задатке у суседним театрима војних операција. 1959. године Оружане снаге СССР-а имале су једну војну групу са интерконтиненталним балистичким ракетама, седам бригада и више од 40 инжењеријских ракетних пукова средњег домета. Истовремено, око половине инжењеријских пукова било је део Стратешке авијације.


Потреба за централизованом командом снага опремљених стратешким ракетама довела је до организацијске реформе и стварања новог вида оружаних снага. 17. децембра 1959. године, председништво Централног комитета ЦПСУ је усвојило резолуцију „О успостављању места команданта ракетних јединица у Оружаним снагама СССР-а“ и резолуцију Савета министара СССР-а „О успостављању места команданта ракетних снага у оружаним снагама СССР-а“. У складу са овим одлукама, уведено је место Главног команданта Стратешких ракетних снага - заменик министра одбране СССР-а. Херој Совјетског Савеза, главни артиљеријски маршал Митрофан Недељин, постављен је за првог команданта ракетних снага.
Стварање новог независног вида Оружаних снага СССР-а - Стратешких ракетних снага, било је од великог политичког значаја, јер пре тога врховни командант није имао јединствену структуру за управљање стратешким нуклеарним ракетним оружјем.


Током периода 1959-1965. године ракетне формације и јединице опремљене ракетама средњег домета и интерконтиненталним балистичким ракетама способним да решавају стратешке задатке Врховне команде у удаљеним географским областима и у било ком театру операција распоређене су и постављене на борбено дежурство.


Непрекидно повећање количине и квалитативних карактеристика ракетних система у служби допринело је успостављању нуклеарног паритета (равнотеже) између СССР-а и САД-а до раних 1970-их. Међутим, раст способности на обе стране није престајао. У служби су се појављивале све напредније ракете, а моно-бојеве главе замењене су раздељивим, те су пројектили почели носити више бојевих глава. Средином осамдесетих година почела је производња мобилних интерконтиненталних балистичких система "Топољ", чије је стварање представљало нови корак у обезбеђивању тајности и нерањивости стратешких снага. Током читавог периода постојања СССР-а, Стратешке ракетне снаге чиниле су основу његових стратешких снага. Имале су већину бојевих глава од 10 и више хиљада, које је СССР имао 1991. године.


"Топољ М", фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков
 
Постигнута равнотежа нуклеарних сила, промене у војно-политичкој ситуацији крајем осамдесетих и почетком деведесетих омогућиле су преиспитивање и процену узалудности трке у наоружању и закључивање Совјетског Савеза, а затим Руске Федерације, низа споразума са Сједињеним Америчким Државама о међусобном смањењу стратешког нуклеарног оружја.

Од 1992. године започела је нова фаза у развоју Стратешких ракетних снага - Стратешке ракетне снаге као врста Оружаних снага постале су део Оружаних снага Руске Федерације. Створен је ракетни систем "Топољ М" пете генерације и стављен на борбену дужност. 1997. године Стратешке ракетне снаге спојиле су се са Војно-космичким снагама и Снагама космичке и ракетне одбране. Од 1997. до 2001. године, поред ракетних армија и дивизија, Стратешке ракетне снаге су укључивале и војне јединице, објекте за лансирање и управљање космичким летелицама, као и ракетне и космичке одбрамбене формације.

Од јуна 2001. године, Стратешке ракетне снаге трансформисане су из облика Оружаних снага у две гране оружаних снага - Стратешке ракетне снаге и Космичке снаге.

Тренутно су Стратешке ракетне снаге огранак Оружаних снага Руске Федерације, главна компонента њених стратешких нуклеарних снага. Намењени су нуклеарном одвраћању од могуће агресије, групним или појединачним нуклеарним ракетним ударима стратешких циљева смештених у једном или више стратешких праваца по непријатељском војном и војно-економском потенцијалу.

Од 2010. године командант Стратешких ракетних снага је генерал-пуковник Сергеј Каракајев.

У садашњој фази развоја, Стратешке ракетне снаге укључују три ракетне армије смештене у Владимиру, Омску и Оренбургу, укључујући 12 ракетних дивизија сталне борбене готовости.

Дивизије Стратешких ракетних снага наоружане су са шест типова ракетних система који су подељени у фиксне и покретне типове базирања. Борбену снагу Стратешких ракетних снага чини око 200 мобилних лансера и отприлике исто толико стационарних.
Основа стационарног групирања је РК с ракетама класе „тешка“ (РС-20В „Војвода“) и „лака“ (РС-18 („Стилет“), РС-12М2 („Топољ-М“). У мобилну групу спадају мобилни ракетни комплекс "Топољ" (ПГРК) са ракетом РС-12М, "Топољ М" са ракетом РС-12М2 и "Јарс" ПГРК са ракетом РС-12М2Р и вишеструка бојева глава у мобилном систему и стационарне опције базирања. Тренутно се Стратешке ракетне снаге пренаоружавају стратешким ракетним системима "Јарс" са ракетом РС-24. Од новембра 2019. трупе су примиле 150 таквих лансера. Према речима команданта Стратешких ракетних снага Сергеја Каракајева, последњи совјетски ракетни системи се повлаче из Стратешких ракетних снага.У 2019. години 
Стратешке ракетне снаге су почеле добијати системе "Авангард" са хиперсоничним пројектилима, који могу вршити међуконтиненталне летове брзином већом 20 пута од звука. Поред тога, они лете непредвидивом путањом за непријатеља, због чега је "Авангард" нерањив за све противваздушне и ракетне одбрамбене системе.
У својој историји Стратешке ракетне снаге никада нису коришћене, али заједно са осталим компонентама стратешких нуклеарних снага биле су видно присутне у решавању многих војно-политичких проблема.

Према речима команданта Стратешких ракетних снага Сергеја Каракајева, кључна улога Стратешких ракетних снага је у осигуравању безбедности земље, те да ће се то наставити све док нуклеарно оружје не изгуби своју одвраћајућу улогу као резултат научног и технолошког напретка или промене природе међународних односа.

Материјал РИА Новости и доступних јавних извора


 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Безбедност

РТ: Ласерско оружје коришћено у операцији у Украјини - Москва

Могу да неутралишу мете удаљене до 5 км, рекао је високи званичник

Руска војска објавила снимак дејства по америчким хаубицама у Украјини
Руска војска објавила снимак дејства по америчким хаубицама у Украјини

Министарство одбране објавило је снимак неутралисања америчких хаубица М777 и посада украјинске артиљерије помоћу беспилотне летелице-камиказе...

2022-05-18 12:11:50

Конашенков: У „Азовстаљу“ се предало 959 милитаната, уништена четири авиона
Конашенков: У „Азовстаљу“ се предало 959 милитаната, уништена четири авиона

Саопштење портпарола Министарства одбране Русије генерала Игора Конашенкова: У Мариупољу милитанти неонацистичке јединице "Азов" и украјински војници...

2022-05-18 09:50:56

Руска војска у специјланој операцији користи и борбена возила „Терминатор“
Руска војска у специјланој операцији користи и борбена возила „Терминатор“

Оружане снаге Русије користиле су вод борбених возила за подршку тенковима (БМПТ) „Терминатор“ током специјалне операције...

2022-05-18 08:50:13

РТ: САД регрутују терористе „Исламске државе“ да се боре у Украјини, наводи руска обавештајна служба
РТ: САД регрутују терористе „Исламске државе“ да се боре у Украјини, наводи руска обавештајна служба

СВР наводи да је Вашингтон „спреман да употреби било које средство“, укључујући ангажовање милитаната „ИСИСа“ као и плаћеника

2022-05-18 07:49:27

РТ: Пентагон истражио сам себе и открио да није учинио ништа лоше
РТ: Пентагон истражио сам себе и открио да није учинио ништа лоше

Нико неће одговарати за ваздушни напад у којем су погинула до 64 цивила, наводи се у извештају

2022-05-18 07:23:40

Пратите на нашем Телеграм каналу све о специјалној операцији Оружаних снага Русије
Пратите на нашем Телеграм каналу све о специјалној операцији Оружаних снага Русије

На нашем Tелеграм каналу можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу

2022-05-18 06:00:48

Руска војска објавила снимак неутралисања украјинског контранапада у правцу Запорожја
Руска војска објавила снимак неутралисања украјинског контранапада у правцу Запорожја

Министарство одбране Русије објавило је снимак на коме се види уништавање оклопних возила два украјинска механизована...

2022-05-17 20:02:43

Народна милиција ЛНР: Ослобођено насеље Орехово
Народна милиција ЛНР: Ослобођено насеље Орехово

Снаге Луганске Народне Републике ослободиле су насеље Орехово, саопштила је Народна милиција ЛНР на Телеграм каналу. На...

2022-05-17 17:04:36

Конашенков: У „Азовстаљу“ се предало 265 милитаната, високопрецизне ракете уништиле пошиљке наоружања из САД-а и европских земаља
Конашенков: У „Азовстаљу“ се предало 265 милитаната, високопрецизне ракете уништиле пошиљке наоружања из САД-а и европских земаља

Саопштење портпарола Министарства одбране Русије генерала Игора Конашенкова: Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у...

2022-05-17 11:02:41

МУП ЛНР: Група од 15.000-16.000 украјинских војника и плаћеника налази се у џепу код Северодоњецка и Лисичанска
МУП ЛНР: Група од 15.000-16.000 украјинских војника и плаћеника налази се у џепу код Северодоњецка и Лисичанска

Група од 15.000-16.000 украјинских војника и плаћеника налази се у џепу код Северодоњецка и Лисичанска у...

2022-05-17 10:42:35

Народна милиција ДНР: Уз подршку руских снага ослобођено насеље Добришево, а од почетка операције 185 насеља
Народна милиција ДНР: Уз подршку руских снага ослобођено насеље Добришево, а од почетка операције 185 насеља

Снаге Доњецке Народне Републике ослободиле су још једно насеље, саопштила је Народна милиција ДНР на свом...

2022-05-17 10:01:25

РТ: Генералштаб Украјине наредио преосталим у „Азовстаљу“ да се предају
РТ: Генералштаб Украјине наредио преосталим у „Азовстаљу“ да се предају

Јединице су „извршиле додељену борбену мисију“, тврди Кијев

2022-05-17 07:48:41

МО Русије: Украјинске специјалне службе дигле у ваздух амонијум нитрат како би оптужиле руске снаге
МО Русије: Украјинске специјалне службе дигле у ваздух амонијум нитрат како би оптужиле руске снаге

Украјинске специјалне службе дигле су у ваздух амонијум нитрат како би оптужиле руске оружане снаге да...

2022-05-16 18:00:27

У рејону „Азовстаља“ уведен прекид ватре - договорена евакуација рањених
У рејону „Азовстаља“ уведен прекид ватре - договорена евакуација рањених

Руска војска је увела режим тишине у области "Азовстаљ" и отворила хуманитарни коридор, саопштило је Министарство...

2022-05-16 14:56:12

Командант бригаде „Восток“: Руска војска преговара са украјинском страном у „Азовстаљу“
Командант бригаде „Восток“: Руска војска преговара са украјинском страном у „Азовстаљу“

Руска војска преговара са украјинском страном у "Азовстаљу", рекао је за "Русија 1" Александар Ходаковски, командант...

2022-05-16 12:33:31

Конашенков: Оборена три авиона, артиљерија неутралисала 325 подручја концентрације људства и војне технике
Конашенков: Оборена три авиона, артиљерија неутралисала 325 подручја концентрације људства и војне технике

Саопштење портпарола Министарства одбране Русије генерала Игора Конашенкова: Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у...

2022-05-16 09:50:54

Конашенков: Авијација неутралисала 32 подручја концентрације људства и војне технике
Конашенков: Авијација неутралисала 32 подручја концентрације људства и војне технике

Саопштење портпарола Министарства одбране генерала Игора Конашенкова: Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у Украјини.   -...

2022-05-15 09:42:29

Народна милиција ЛНР: Украјинске снаге у повлачењу минирале фабрику Зарја у Рубежном
Народна милиција ЛНР: Украјинске снаге у повлачењу минирале фабрику Зарја у Рубежном

Украјинске снаге безбедности су током повлачења минирале велику хемијску фабрику Зарја у Рубежном са 49 тона...

2022-05-15 09:11:52

РТ: Гранатирано руско село - гувернер Белгородске области
РТ: Гранатирано руско село - гувернер Белгородске области

Једна особа је повређена након гранатирања села Середа у руској Белгородској области из Украјине, рекао је...

2022-05-15 08:57:41

Конашенков: Ракетне снаге и артиљерија неутралисале 18 командних места, авијација 43 подручја концентрације људства и војне технике
Конашенков: Ракетне снаге и артиљерија неутралисале 18 командних места, авијација 43 подручја концентрације људства и војне технике

Саопштење портпарола Министарства одбране Русије генерала Игора Конашенкова: Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у...

2022-05-14 10:45:48

Руска војска објавила снимак дејства десантних снага
Руска војска објавила снимак дејства десантних снага

Министарство одбране Русије објавило је снимак напада на упориште украјинских трупа. На снимку се види како Ваздушно-десантне...

2022-05-14 10:05:23

Репортери РТ-а рањени током украјинског гранатирања
Репортери РТ-а рањени током украјинског гранатирања

Екипа РТ-а нашла се под артиљеријском ватром украјинских снага у Доњецкој Републици

2022-05-13 17:00:02

Пушилин: Украјинске снаге у области Авдејевке у оперативном окружењу
Пушилин: Украјинске снаге у области Авдејевке у оперативном окружењу

Прерано је рећи да су снаге Доњецке Народне Републике одвеле у котао групацију ОСУ у области...

2022-05-13 12:22:16

Конашенков: Оборен Су-27, авијација неутралисала 153 подручја концентрације људства и војне технике
Конашенков: Оборен Су-27, авијација неутралисала 153 подручја концентрације људства и војне технике

Саопштење портпарола Министарства одбране Русије генерала Игора Конашенкова: Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у...

2022-05-13 11:03:10

RT novi pocetna
 baner rakija desno beybednost
baner apartman desno / beybednost
baner obzor desno - bezbednost
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк