Суфицит од 12,8 милијарди динара на крају јануара

Објављено: 30.01.2021.год.
фото: nbs.rs

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је буџет Србије у јануару остварио суфицит од 12,8 милијарди динара.


Мали је, гостујући у јутарњем програму Телевизије Пинк, истакао да је то сјајна вест за све грађане Србије, с обзиром на то да је планиран дефицит од 13,2 милијарде динара, односно да је остварен 25 милијарди динара бољи резултат.

Он је навео и да је за јануар планиран приход од 101 милијарде динара, а биће 110 милијарди.

Много боље иде наплата пореза него што смо очекивали, привредна активност у Србији постоји. Ми смо једна од ретких земаља која није затворила економију и успешно се бори против пандемије имунизацијом, док многе земље то још нису ни почеле, а затвориле су своје економије и увеле полицијски час, нагласио је министар.

Он је додао да је веома поносан и на резултате које је Србија остварила прошле године.

Србија је, како је истакао, за разлику од многих земаља, чак и оних које су развијеније, апсолутно одржала своју економску активност, имамо најмањи пад БДП-а у Европи, стопа незапослености нам је 9 одсто, дакле на још нижем нивоу него пре пандемије, а имамо и повећање плата у јавном сектору од 3,5 и 5 одсто, повећање пензија, огроман буџет за капиталне инвестиције, дакле, наша економија иде напред.

Мали је истакао да је овако добар резултат и сјајан увод за нови пакет помоћи.

Са бољим резултатом у јануару, очекујемо и бољи резултат у фебруару и марту, а ту стварамо и довољну резерву за пакет помоћи који креће у априлу, а за који имамо довољно новца и нећемо морати да се задужујемо. То је уједно и најбољи одговор критичарима, а с друге стране сјајна вест за наше грађане да нам је економија стабилна, поновио је министар.

Ми ћемо током ове године, како је навео, за све пунолетне грађане који то желе у две рате исплатити укупно 60 евра, при чему првих 30 евра следи у мају, других 30 евра у новембру, док ће наши најстарији суграђани добити додатних 50 евра у септембру, укупно 110 евра.

Мали је најавио да ће пријављивање почети у априлу, а начин ће бити исти као и прошле године.

Према његовим речима, ко се пријави за првих 30 евра, аутоматски ће добити и других 30 евра. Није потребно да се пријављује два пута. Пензионери не треба да се пријављују за помоћ, јер су, као и прошле године, аутоматски пријављени, као и примаоци социјалне помоћи.

Министар је подсетио на то да је прошле године више од 6,2 милиона људи прихватило помоћ државе од 100 евра.

Ту, како је истакао, показујемо снагу економије, а с друге стране помажемо онима којима је то најпотребније.

Мали је нагласио да је један део економског пакета усмерен на привреду.

Ићи ћемо са три пута по 50 одсто минималне зараде за сва микро, мала и средња предузећа, предузетнике. То је 450 евра за сваког запосленог. Ова помоћ покрива март, април и мај. Исплата је у априлу, мају и јуну, објаснио је министар.

Поред тога, како је навео, биће и секторске помоћи за ауто-превознике, којима ће у периоду од шест месеци бити исплаћивано 600 евра по аутобусу, јер су они имали најмање посла услед ограничења путовања.

Он је најавио и да ће бити проширена и постојећа гарантна шема према комерцијалним банкама.

Та шема од две милијаде евра прошле године се показала изузетно успешном, ту су предузећа из Србије повукла већ око 1,6 милијарди. Ми смо продужили важење те гарантне шеме и сада додајемо још 500 милиона евра. За она предузећа која су још угроженија, да држава гарантује и већим износом новца према банкама како би оне давале кредите предузећима која по њиховим критеријумима можда носе и већи ризик, која су у неповољнијем положају, рекао је Мали и додао да укупна вредност новог пакета износи 235 милијарди динара.

Он је објаснио да је прошле године, када је пандемија почела, циљ био да се економија одржи и да људи не остану без посла, али се, каже, наша економија показала веома отпорном када је криза у питању, те је наплата бруто ПДВ-а у 2020. години у односу на 2019. за пет одсто већа, док је наплата нето ПДВ-а већа за 30,4 одсто.

Према његовој оцени, управо нам је то најбољи показатељ да смо успели у економским мерама.

Да ли би се то десило да нисмо помогли привреду, да нисмо са 100 евра помогли грађане? Наравно да не. И то потпуно оправдава мере које смо применили, а и нове са којима крећемо. Нама економија иде добрим путем, имамо пројекцију да растемо ове године шест одсто, а да уједно одржимо ниво тражње како би наша економија прошла много боље од већине земаља у региону и Европи, истакао је Мали.

Он је подсетио на то да је прошле године издвојено додатних шест милијарди евра за помоћ привреди, а то се, каже, вратило кроз овај суфицит у јануару, кроз бољу наплату ПДВ-а, кроз смањење незапослености.

Ми нисмо имали најцрњи сценарио, нисмо имали затварање фабрика као у многим земљама, много јачим од Србије, па у Сједињеним Државама је 40 милиона људи остало без посла у једном тренутку, ви тога овде немате, нагласио је он.

Показали смо одговорну економску политику и одговоран однос према грађанима и држави, истакао је министар и додао да се Србија већ радује изласку из кризе, али и наставља напред још крупнијим корацима у борби на два фронта - за здравље људи и за економију, уз напомену да наш удео јавног дуга неће прећи 60 одсто.

Србија је изградила две болнице за само четири и по месеца, на време смо набавили вакцине, лекове и медицинску опрему, истакао је он и подсетио на то да је Србија лидер по броју вакцинисаних у Европи и региону.

Оно што је председник Александар Вучић урадио је заиста светско чудо, многе земље нису ни почеле имунизацију, а ми већ имамо три вакцине на располагању и оволики број вакцинисаних грађана, оценио је министар и додао да, захваљући одговорној политиици, ми и немамо осећај да је криза свуда око нас.

У овим тешким условима, Србија остварује победе. Ми већ градимо четири ауто-пута, још два која крећу ове године, шест до краја године, а очекује нас и изградња метроа у Београду.

Следеће недеље путујем у Париз и Лион, имамо завршне разговоре, а обићи ћемо и њихов метро, који је најбољи у Француској. Ја сам борац за велике капиталне инвестиције за нашу земљу, водим и радну групу око изградње метроа, а оно што је најважније за грађане јесте да у новембру креће градња прве линије метроа од Железника до Миријева, у дужини од 21,3 километра, са 21 станицом, најавио је министар.

Ово је испуњење вишедеценијског сна. Као што смо изградили „Београд на води“, иако су многи у то сумњали, изградићемо и београдски метро и испунити обећање које смо дали грађанима, као што смо да сада испунили свако, закључио је Мали.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Економија

„Гаспром“: Оптужбе о несташици гаса на европским тржиштима апсурне

"Гаспром" је оптужбе о несташици гаса на европским тржиштима назвао апсурдним. "Испоруке гаса кроз гасоводе биле су...

Мађарска ускоро добија гас преко Србије
Мађарска ускоро добија гас преко Србије

Будимпешта 27. септембра очекује долазак извршног директора "Гаспрома" Алексеја Милера ради потписивања дугорочног уговора о испоруци...

2021-09-24 09:12:10

Рафинерија нафте Панчево шири палету производа
Рафинерија нафте Панчево шири палету производа

Прве количине евродизела са биокомпонентом отпремљене у Румунију

2021-09-23 15:40:33

РТ: Немачка саопштила да Русија испуњава обавезе према европским споразумима о снабдевању гасом
РТ: Немачка саопштила да Русија испуњава обавезе према европским споразумима о снабдевању гасом

Русија у потпуности испуњава своје обавезе снабдевања Европе гасом, рекла је портпарол немачког министарства енергије Сузан...

2021-09-23 08:25:00

РТ: САД траже од Русије да повећа испоруке природног гаса у Европу преко Украјине
РТ: САД траже од Русије да повећа испоруке природног гаса у Европу преко Украјине

Сједињене Америчке Државе су саопштиле да Русија треба да повећа испоруке природног гаса у Европу преко...

2021-09-22 07:10:57

РТ: Цене гаса у Европи скочиле због вести да нема додатног транзита кроз Украјину
РТ: Цене гаса у Европи скочиле због вести да нема додатног транзита кроз Украјину

Европске цене гаса јуче су премашиле 900 долара за 1.000 кубних метара, након извештаја о одлуци...

2021-09-21 06:01:06

РТ: Пекинг ће ширити прекограничну употребу јуана - Народна банка Кине
РТ: Пекинг ће ширити прекограничну употребу јуана - Народна банка Кине

Кина планира "постојано и разборито" да промовише интернационализацију своје валуте, јуана, објавила је Народна банка Кине,...

2021-09-19 07:56:10

НИС на Међународном Сајму пољопривреде у Новом Саду
НИС на Међународном Сајму пољопривреде у Новом Саду

Компанија НИС упознаће посетиоце овогодишњег Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду са бенефитима које нуди НИС...

2021-09-18 14:33:43

Милер: Нећемо имати проблема са резервама гаса у наредних сто година
Милер: Нећемо имати проблема са резервама гаса у наредних сто година

Русија располаже највећим резервама гаса на свету, изјавио јje председник управе „Гаспрома“ Алексеј Милер. „Нећемо имати проблема...

2021-09-18 07:51:02

РТ: Глобални статус америчке валуте се смањује јер земље желе да тргују алтернативним валутама, каже гувернер Централне банке Русије
РТ: Глобални статус америчке валуте се смањује јер земље желе да тргују алтернативним валутама, каже гувернер Централне банке Русије

Улога долара на руском и глобалном тржишту и даље је значајна, али ће интересовање за њега...

2021-09-17 21:49:24

Доњецка и Луганска Народна Република потписале споразум о стварању јединственог царинског простора
Доњецка и Луганска Народна Република потписале споразум о стварању јединственог царинског простора

Лидери Луганске и Доњецке Народне Републике, Леонид Пасечник и Денис Пушилин потписали су споразум о стварању...

2021-09-16 13:38:21

РТ: Цена гаса у Европи на историјском максимуму јер расправе у ЕУ ограничавају увоз из Русије
РТ: Цена гаса у Европи на историјском максимуму јер расправе у ЕУ ограничавају увоз из Русије

Европске цене гаса постигле су данас још један рекорд у трговању, премашивши 950 долара за 1.000...

2021-09-15 07:30:58

РТ: И даље нема потребе за „Северним током 2”? Европске цене гаса достигле деценијски максимум због недостатка понуде
РТ: И даље нема потребе за „Северним током 2”? Европске цене гаса достигле деценијски максимум због недостатка понуде

Цена природног гаса на европском тржишту је скочила, па је у уторак, према берзи ИЦЕ, постигнут...

2021-09-14 10:26:16

Русијa планира покретање дигиталне рубље до 2030. године
Русијa планира покретање дигиталне рубље до 2030. године

Русијa планира покретање дигиталне рубље до 2030. године, која ће постати још један облик новца, према...

2021-09-14 06:57:43

РТ: Приходи „Гаспрома“ од наглог пораста извоза гаса повећани за 84%
РТ: Приходи „Гаспрома“ од наглог пораста извоза гаса повећани за 84%

  Приходи од извоза гаса руског енергетског гиганта "Гаспрома" у периоду од јануара до јула порасли су...

2021-09-12 11:15:13

Изградња гасовода „Северни ток 2” у потпуности завршена
Изградња гасовода „Северни ток 2” у потпуности завршена

Изградња гасовода „Северни ток 2” је завршена, наводи се у саопштењу "Гаспрома". "Данас је на оперативном састанку, председник...

2021-09-10 09:15:37

Влада Србије усвојила одлуку о висини минималне цене рада
Влада Србије усвојила одлуку о висини минималне цене рада

лада Републике Србије донела је на данашњој седници одлуку да висина минималне цене рада за период...

2021-09-09 17:42:46

РТ: Масовни амерички подстицај потрошње крив за глобални талас инфлације, каже помоћник Путина, док у Вашингтону упозоравају да би могло доћи до неплаћања дугова
РТ: Масовни амерички подстицај потрошње крив за глобални талас инфлације, каже помоћник Путина, док у Вашингтону упозоравају да би могло доћи до неплаћања дугова

  Нагомилавајући дугове у милијардама долара и убризгавајући огромне суме готовине у привреду земље, Америка је допринела...

2021-09-09 12:52:59

Доњецка и Луганска Народна Република договориле стварање јединственог економског простора
Доњецка и Луганска Народна Република договориле стварање јединственог економског простора

Доњецка и Луганска Народна Република договориле су јачање билатералне сарадње, те ће кренути у стварање јединственог...

2021-09-07 12:21:11

РТ: Трговински промет Русије и Кине порастао за 30% ове године, са очекивањима да достигне 200 милијарди долара до 2024.
РТ: Трговински промет Русије и Кине порастао за 30% ове године, са очекивањима да достигне 200 милијарди долара до 2024.

Трговински промет између Русије и Кине од јануара до августа 2021. повећан је за 29,5%, на...

2021-09-07 08:42:36

Положена последња цев гасовода „Северни ток 2“
Положена последња цев гасовода „Северни ток 2“

Градитељи су положили последњу цев другог крака гасовода "Северни ток 2", наводи се у саопштењу оператера...

2021-09-06 14:44:28

РТ: Арктик има довољно резерви да снабдева Русију стотинама година - Новак
РТ: Арктик има довољно резерви да снабдева Русију стотинама година - Новак

Русија ће појачати развој резерви нафте и гаса на Арктику, које су довољне да земљи трају...

2021-09-06 08:30:15

РТ: Трансфер ММФ-а повећао међународне резерве Русије на историјски максимум
РТ: Трансфер ММФ-а повећао међународне резерве Русије на историјски максимум

Руске међународне резерве, четврте по величини на свету, скочиле су за 20 милијарди долара, или 3,4%...

2021-09-06 08:20:01

РТ: Русија и Кина настављају са удаљавањем од америчког долара у међусобним обрачунима у корист националних валута
РТ: Русија и Кина настављају са удаљавањем од америчког долара у међусобним обрачунима у корист националних валута

"Гаспромњефт" ће прећи са америчког долара на јуане и рубље у обрачунима за плаћање горива за...

2021-09-04 11:29:51

РТ: Кина ће искористити Источни економски форум као прилику за јачање сарадње са руским Далеким истоком
РТ: Кина ће искористити Источни економски форум као прилику за јачање сарадње са руским Далеким истоком

Пекинг планира да искористи Источни економски форум (ЕЕФ) за даљи развој трговинско-економског партнерства у руским регионима...

2021-09-03 08:00:27

rt ekonomija
baner rakija desno ekonimija
baner apartman desno / ekonimija
baner obzor desno - ekonomija
историја Русије - економија

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: