РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор

Објављено: 29.04.2022.год.
Тела жртава у Гудовцу, фото: © Wikipedia / RT

Такозвана Независна Држава Хрватска била је стара мање од три недеље када је извршила прво масовно погубљење Срба, етничке групе коју су њени оснивачи одредили за прогон и истребљење много пре него што је њихов савезник нацистичка Немачка формализовала своје „коначно решење“ за европске Јевреје.

Села у славонској равници углавном се протежу уз путеве, како би се максимално повећала обрадива површина која их окружује. Гудовац је само једно такво село, на западном прилазу Бјеловару, 80-ак километара од главног града Хрватске, Загреба. На источном крају села налази се вашариште, где су мештани доводили стоку и производе за трговину. У поподневним сатима 28. априла 1941. године постаће место покоља.

Гудовачки покољ скоро 200 Срба, сакупљених из 10 оближњих села, покренуо је кампању масовног убијања од стране усташа. Ускоро су са метака прешли на бруталније оруђе: чекиће, секире, ножеве и друга сечива, клаћи своје жртве као стоку. Логори истребљења на Јадовну, Пагу и касније у Јасеновцу постаће имена срамоте и терора. Клање ће трајати до самог краја рата, када ће комунистичке власти сахранити сећање на мртве у име изградње „братства и јединства“ са њиховим убицама.

Усташко гнездо

Дана 6. априла, силе Осовине предвођене нацистичком Немачком извршиле су инвазију на тадашњу Краљевину Југославију, чија је слаба влада регентства потписала Тројни пакт са Берлином само неколико дана раније, да би потом била свргнута државним ударом. Адолф Хитлер је обећао да ће „збрисати Југославију са мапе”, делом зато што су Срби који су чинили већину њеног народа понизили Аустроугарску у претходном светском рату и довели до њеног распада 1918. године.


Жртве хрватског верског лудила – убијени Срби. © Гудовац 1941. Пут злочина, Небојша Кузмановић

Само четири дана након немачке инвазије, хрватски екстремисти познати као усташе („устаници“) прогласили су Независну Државу Хрватску (НДХ). Првобитно клијенти фашистичке Италије, усташе су биле националистички покрет који је дефинисао хрватски идентитет кроз призму милитантног римокатолицизма и мржње према православним Србима, које су назвали „источним шизматицима“. Усташки режим ће касније јавно артикулисати свој циљ за Србе: трећину прекрстити, трећину протерати, а остале побити.

Научник Холокауста Џонатан Стајнберг, покојни професор модерне европске историје на Универзитету у Пенсилванији, описао је нападе НДХ на Србе као „Први тотални геноцид који је покушан током Другог светског рата“.

Неколико дана од успостављања НДХ почели су локални погроми над Србима и Јеврејима. Масакр у Гудовцу је ипак био почетак нечег другачијег: организоване кампање масовних хапшења и погубљења.

Човек из Загреба

Неоспорна је чињеница да су усташе на гудовачком вашару хапсили и стрељали локалне Србе. Улога Еугена “Дидо” Кватерника, високог усташког генерала, је ствар нагађања. Познато је да је био у Гудовцу 28. априла 1941. Његово присуство говори да је усташка власт у Загребу била директно умешана у догађаје тог дана. Дан касније, Кватерник је отишао у оближње Грубишино Поље, где је лично надгледао масовно хапшење око 500 Срба, који су на крају убијени.

Ипак, нема документарног доказа да је Кватерник сам дао коначну наредбу за масакр у Гудовцу. Уместо тога, одговорност је приписана окружном комесару Јосипу Верхасу и начелнику бјеловарске полиције Алојзу Чукману, као и гудовцу, шефу милиције Хрватске сељачке заштите Мартину Цикошу.

Почињу убијања

Увече 27. априла неко је пуцао на двојицу Цикошових милиционера који су били у пратњи Србина којег су заточили. Један од милиционера и Србин су погинули, док је други повређен. Никада није откривено ко је одговоран.

Након што су сазнали за инцидент, Верхас и Чукман су се током ноћи одвезли из оближњег Бјеловара. Сресли су се са Цикошем и оптужили га за пијану индолентност док су његови људи убијани. Цикош је те вечери заиста био напољу и пио, и то ништа мање са локалним Србином. Да би доказао своју лојалност, вођа милиције се вратио у кућу тог човека и убио га. Тада је почело хватање сељана.


Масовно клање српског становништва у Бјеловарском округу. © Гудовац 1941. Пут злочина, Небојша Кузмановић

Током ноћи убијено је још 10 Срба – мештана Гудовца и Старих Плавница. Већина пунолетних Срба мушкараца Гудовца похапшена је до 28. априла у подне, након чега су милиција и усташе кренуле у хватање у друга оближња села: Велико Кореново, Мало Кореново, Клокочевац, Пргомеље, Тук, Рајићи. У Станчићима, Брези и Болцу одвођени су само истакнутији Срби, док су на другим местима хватања била већа.

Касно поподне 28. априла, око 70 усташа и припадника милиције одвело је заробљенике на вашариште и стрељало их. Већина рањених је докрајчена ножевима. Тројица преживелих пребачени су у болницу следећег дана, након што су се Немци појавили. Њихова судбина никада није утврђена. Само двојица су успела да побегну неповређена: Илија Јарић из Великог Коренова и Милан Маргетић из Рајића.
 
Масовна гробница и немачка истрага
Након погубљења, усташе су преживелим сељанима наложили да ископају масовну гробницу и сахрањују мртве, поливајући лешеве калцијум-оксидом (живим кречом). Они се, међутим, нису трудили да крију своје поступке, а Кватерник је, као што је раније речено, већ следећег дана хватао још Срба.
 
У међувремену, четири српкиње из Старих Плавница посетиле су бјеловарског трговца чија је сестра радила као преводилац код команданта немачког гарнизона. Марта Омчикус је послушно пренела њихову поруку свом послодавцу. Немачки командант је то место посетио 29. априла, а трупе Вермахта су већ следећег дана распоређене да започну ексхумације.
 
Између 30. априла и 5. маја, Немци су ексхумирали и фотографисали око 177 тела. Међутим, 11 Срба убијених ноћ пре погубљења сахрањено је на другом месту.
 
Немци су тада ухапсили 40 усташа и милиционера који су извршили масакр. У том тренутку је, међутим, интервенисао усташки министар унутрашњих послова Младен Лорковић да их пусти, обећавши немачком амбасадору у Загребу Зигфриду Кашеу да ће инцидент бити истражен. Никада се није догодило.
 
Уместо тога, усташе су почеле да хватају и убијају још више Срба у недељама, месецима и годинама које су уследиле. Усташка чета је фебруара 1942. у три села поред Бањалуке поклала 2.300 људи, а да није испалила ни један метак. Изградили су се читави кампови, укључујући и један за децу у Јастребарском, у склопу озлоглашеног комплекса Јасеновац.

Савремени хрватски историчари нерадо признају да је НДХ можда убила 350.000 Срба, иако су немачки изасланици у Југославији известили да су се усташе хвалиле да су их побили толико до средине 1942. године. Њиховом огорчењу и протестима Берлин се оглушио, а и сам Адолф Хитлер је позвао усташког вођу Анту Павелића да не показује „превише толеранције“ према Србима.
 
Игром судбине, и сам Лорковић је завршио као Павелићева жртва, којег је усташки вођа у августу 1944. оптужио за издају и заверу за издају НДХ савезницима који су напредовали.
 
Заборав и сећање

Међутим, усташки злочини су створили проблем за послератну југословенску владу. Комунисти су успешно извршили притисак на краља да абдицира, уз подршку западних савезника, али су морали да смисле како да поново саставе земљу. Комунистички вођа Јосип Броз Тито, и сам Хрват, нашао је решење у „праведности“: утврђивању моралне еквиваленције свих некомунистичких група, од отворено нацистичке НДХ до ројалистичког отпора у Србији. Ако је то значило омаловажавање геноцида над Србима НДХ, нека буде.
 
На месту вашара су подигнути маузолеј и костурница за жртве Гудовца, као и статуа „Бјеловарца“, вајара Војина Бакића. Обоје су уништени 1991. године, када је Хрватска поново прогласила независност од Југославије. Док је Бакићева скулптура на крају рестаурирана, маузолеј није.

Док су се у Хрватској уништавали докази о масакру у Гудовцу, власти у Србији су срећом успеле да поврате део тога. Архив Војводине, северне српске покрајине, примио је 2008. године седам кутија личних докумената од ветерана Другог светског рата, југословенског дипломате и безбедносног званичника Славка Одића. Један од налаза у кутијама био је досије са око 600 страница под насловом „Усташки злочини у НДХ“, који се састоји углавном од извештаја немачких обавештајаца из 1941. и 1942. године.
 
Један документ је писмо немачке војне команде у Србији немачкој амбасади у Загребу од 25. јуна 1941. године. Реч је о „четрнаест фотографија, које је послало српско министарство унутрашњих послова, на којима се види начин на који су усташе убијале Србе у селу Гудовац код Бјеловара.” Одићева документација заиста је садржавала четрнаест фотографија, означених као снимљене у Гудовцу или „подручју Бјеловарске жупаније“.

Тек у мају 2019. године Архив Војводине ће објавити фотографије и цео списак имена. Хрватска је до тада ушла у ЕУ и НАТО, као што је некада била део Хитлерове „европске породице народа“.

Извор: РТ

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ
Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ

На једном од улаза у највећу луку Азовског мора, још из даљине, на узвишеном положају и преко таласастог асфалта, видим споменик. Људска фигура која држи нешто у уздигнутој руци. Прво мислим да је неки памјатник Великог отаџбинског рата 1941-1945. Као она жена с мачем над Стаљинградом. Примичући се мијењам претпоставку у кип свеца са крстом. На крају се сви у колима смијемо. То је светитељ – гвожђа. Ливац држи своју куку, рукохватом окренуту небу.

2022-04-30 09:24:56

РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор
РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор

Такозвана Независна Држава Хрватска била је стара мање од три недеље када је извршила прво масовно...

2022-04-29 11:06:27

Чапљина флип: Да се не заборави
Чапљина флип: Да се не заборави

Операција извлачења војника ЈНА из Чапљине 1992. године

2022-04-23 10:55:05

Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора
Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора

Други пут у Маријупољу, али први пут видим море. Плитко и неслано. Зато га неки зову језером. Видио сам и мртве. Пуно мртвих људи. Леш Азовца у Гагаринској улици у изгледа као воштана лутка. Нико га не склања већ мјесец дана. Два цивила у непосредној му близини сахранили у лијевак од авиобомбе. Њега нико неће. С великим закашњењем схватам да нијесам на сету постапокалиптичног филма, већ да се сценографија у њима прави копирајући снимке какве управо хватам.

2022-04-22 16:12:11

Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу
Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу

Највећи град на обали Азовског мора. Пола милиона становника. Опет сам напољу. И на терену. И у иностранству. На улазу у Маријупољ бијах прије више од мјесец дана, али ни један пасош ми не би помогао тада да уђем, пише оснивач портала Фронтал.срб

2022-04-16 16:10:08

Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије
Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију

2022-04-16 09:06:36

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2022-04-06 06:42:26

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк