Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Објављено: 16.04.2022.год.
фото: © РИА Новости / Владимир Астапкович

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију


Петар Акопов, РИА Новости

У рату као рату, немогуће је победити Русију на бојном пољу, постоји само један начин да се постигне наш пораз. Економско гушење споља такве силе да доведе до слома привреде, конфузије и промене власти, односно капитулације. На Западу више не крију да се кладе на ово, али и ми називамо ствари правим именом. Не ради се о санкцијама које су осмишљене да зауставе борбе у Украјини - ми имамо посла са курсом да се уништи Русија као таква. И зато мере које су предузете против нас називамо онаквим какве треба да буду – блокада у циљу пораза наше земље.

Говорећи у среду у Савету Федерације, први потпредседник владе Андреј Белоусов је рекао: "Идеја наших геополитичких противника је да Русију што више изолују од светске економије. Буквално да је извуку из светских економских веза. У ствари, покушано је да се организује глобална блокада Русије, која се шематски састоји од четири круга."

Белоусов је окарактерисао ова четири круга као финансијски, трговински, транспортни и хуманитарни – њихово гушење:

„Блокирати приступ финансијским тржиштима и прекинути финансијска поравнања, ставити ван закона руске системски важне банке, прекинути спољнотрговинске везе, максимално ослабити извозни потенцијал, одсећи Русију од извора увоза критичних добара и услуга, блокирати најважније транспортне комуникације. , прекинути контакте међу људима, потпуно прекинути комуникацију у научној, културној и образовној сфери."

Све је тако, али Запад не води рачуна о главном. Чињеница да се свет променио и да га више не контролишу англосаксонски глобалисти.

„Немогуће је потпуно направити такву блокаду – изоловати Русију, шесту економију света, од глобалног економског система“, рекао је први потпредседник Владе и додао да о томе јасно сведоче догађаји у последњих месец и по дана.

Заиста, како је Владимир Путин рекао у уторак, „блицкриг на који су наши злобници рачунали, наравно, није се догодио“, привреда је преживела:

"Свет је данас компликованији него што је био у време хладног рата, када су постојала два блока и када је све било покривено листовима `кокома`. Свет је данас сложенији и у овом сложеном свету једна држава неће моћи да задржи своју потпуну доминацију. Нико не може затворити сва врата и све прозоре. Генерално је немогуће строго изоловати било кога у савременом свету, а тако огромну земљу као што је Русија је дефинитивно немогуће изоловати. Због тога ћемо радити са оним нашим партнерима који желе да комуницирају."

Блокада као таква има смисла само ако је што је могуће потпунија, одсецајући земљу од већине њених трговинских партнера. У новијој историји Ирак је најтеже блокиран 90-их година, а уведене су му санкције УН, односно глобалне. Иста ствар је урађена последњих година са Северном Корејом, али су у оба случаја земље нашле рупе у санкцијама. Ирак, иако је много изгубио на животном стандарду, није пропао, тамо није било чак ни промене власти, што је захтевало потпуно америчку агресију 2003. године. Северна Кореја је одавно затворена и скоро је потпуно самодовољна (иако на веома скромном нивоу) земља, али је последњих година потајно и не баш много подржавана од Кине.

У случају Русије, не говоримо о глобалним, већ о западним санкцијама, па чак и са њихове стране, не тоталним. Да, Запад је блокирао две трећине наше девизне имовине, али Европа не може да одбије руске испоруке енергената. Односно, максимум за шта је уједињени Запад способан јесте да покуша да нас одсече од високих технологија (забрани њихов извоз) и закомпликује спољну трговину са остатком света претећи санкцијама транспортним компанијама и њиховим осигуравачима. Све остало су празне приче.

Одбијање куповине руске нафте, угља и потенцијално гаса само ће довести до тога да их друге земље купују, а исто ће се десити и са остатком нашег најважнијег извоза. Да, то ће довести до неких привремених губитака у буџетским приходима (делимично надокнађених растом цена енергената), али сигурно неће зауставити развој земље.

Покушај да се остатак света убеди да приступи блокади Русије завршио се ничим, у то су се сви могли уверити већ за месец и по дана. Штавише, што дуже Запад буде покушавао да одржи ову блокаду, то ће бити теже то учинити, чак и онима који су били принуђени да се за њу потпишу.

У том смислу, врло индикативно је било недавно гласање на Генералној скупштини УН о искључењу Руске Федерације из Савета за људска права. То се догодило 7. априла, услед чега је обустављен рад наше земље у Савету, а истог дана је и сама Русија објавила превремени престанак својих овлашћења. Али овде је битно нешто друго - како и ко је гласао. Нарочито у поређењу са антируском резолуцијом „Агресија на Украјину” коју је иста Генерална скупштина усвојила месец дана раније, 2. марта. И уочи 2. марта, и уочи 7. априла, Запад је заврнуо руке земљама трећег света, и не само њима - извршили су тежак притисак на ту исту Србију, како је касније рекао њен председник Вучић.

Прва резолуција, од 2. марта, на крају је усвојена гласовима 141 земље, док је само пет гласало против, укључујући Русију. 35 је било уздржано, а 12 је било одсутно. Односно, укупно 51 држава је показала независност и била у стању да издржи притисак Запада. Наравно, међу њима су кључне земље као што су Кина и Индија, али ипак мањина. Иако се мора разумети да нису све од 141 земље које су гласале за осуду Русије спремне да се придруже санкцијама, довољно је навести Турску, Мексико, Бразил и Аргентину, а да не говоримо о Србији која је принуђена да подржи резолуцију. Али ипак, укупни бројеви очигледно нису били у нашу корист.

Али оно што се догодило 7. априла: 93 земље су гласале за суспензију нашег учешћа у Савету, 24 су гласале против, а 58 је било уздржано (или није учествовало). Односно, однос се постепено мења, а не на рачун патуљастих или безначајних држава. Заједно са Русијом гласале су не само неке бивше совјетске републике, већ и, на пример, Иран, Алжир, Етиопија, Вијетнам, Боливија, Конго. И Кина, која овога пута није била уздржана. Још је интересантнији састав оних који су били уздржани (за које се у овој ситуацији јасно види да одбијају да подрже Запад) – то су кључне земље Латинске Америке (Бразил и Мексико), Индија и, што је најважније, скоро цели исламски свет (Египат, Саудијска Арабија, Пакистан, Индонезија, Малезија, Катар и многи други). Другим речима, иако нам формална равнотежа не иде у прилог: 93 против 82 (укључујући уздржане), али ако погледате тежину земаља, постаје јасно да су на страни западног блока, углавном мале државе Африке и Латинске Америке и скоро целе Океаније. А Азије готово да и нема, а та иста Турска, која је гласала против Русије, неће да учествује ни у каквој блокади.

Односно, свет се мења пред нашим очима, а Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију и то упркос чињеници да су већ усвојене санкције (посебно замрзавање наше имовине) нанеле тешку и непоправљиву штету самом Западу, коначно поткопавајући поверење у западне валуте као средство акумулације и поравнања. Да, процес њиховог отклањања неће бити брз, али сада је апсолутно обавезан за све незападне силе и регионална удружења.

Једном су, иначе, већ покушали да блокирају Русију, било је то пре нешто више од једног века, у октобру 1919. године. Тада је Антанта увела потпуну блокаду Совјетске Русије, чије власти није признала ниједна западна држава (а незападних готово да није било, осим земаља Латинске Америке и Кине и Јапана које су биле у орбити САД). Та блокада је замишљена као тотална, а ситуација у Русији је била најтежа, јер је био грађански рат, бољшевици нису контролисали већи део земље. И шта, да ли је успело? Не, бољшевици су тада поразили трупе Јуденича и Дењикина које су претиле престоницама, а у Европи је народ био незадовољан растом цена због престанка снабдевања из Русије и незапослености због смањеног извоза, а Немачка се није придружила блокади. Тако је годину дана касније склопљен трговински уговор са Енглеском, а неколико година касније, трговина са Западом је већ била у пуном јеку, међутим, тада је могао да нам диктира своје услове.

Ако је Русија издржала тада, онда ће стајати још више сада, јер су и положај земље и ситуација у свету суштински другачији од оних који су били пре сто година. И неће тек тако издржати - што дуже Запад буде истрајавао у покушајима да „задави Русију“, то ће више штете нанети сопственим позицијама у свету. Истовремено, Запад неће моћи још дуго да игра – односно да задржи блокаду (макар и крњу, само са западне стране) неколико година, ни геополитички ни економски. Унутрашњи проблеми, заједно са брзим променама (и далеко од тога да иду у његову корист) глобалним опредељењима, не дају Атлантистима времена.

Историјско искуство досадашњих покушаја „гушења Русије“ ничему не учи, посебно када ученик не жели да види свет око себе онаквим какав јесте. И да, русофобија на крају крајева убија – и економски.

Петар Акопов, РИА Новости

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Владимир Кршљанин: Издржати до победе

У свету, реално, победа се већ десила. За само неколико деценија, без ратова, колонизација и уцена,...

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије
Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

2023-01-14 14:21:32

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко наводи да је циљ тезе да је Русија искористила...

2022-12-23 09:30:16

Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама
Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама

Крајем прошлог месеца је у Украјини службено отворен нови фронт – религиозни. После рације у Кијевско-печерској лаври украјински парламент припрема одговарајући закон којим би се имовина Украјинске православне цркве Московског патријархата постепено конфисковала од стране државе. Верници угашене цркве би постали део православног Кијевског патријархата, у противном послани на тржиште религиозних афилијација да се распитају шта је још слободно и несанкционисано. „Никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе“, образложио је председник Зеленски нацрт владиног закона. Појам „душе“ је измештен из религије, подржављен и послат у ратне ровове.

2022-12-07 10:43:47

Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету
Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету

Људско стваралаштво је колективни чин. Ипак, од Старог Рима до данас, западне силе су биле узрочник...

2022-12-04 10:34:22

Руско-турски ратови на Дунаву
Руско-турски ратови на Дунаву

РАТ 1768-1774. ГОДИНЕ - Руска војска је први пут прешла преко Дунава на Балкан 1774. године. Било је то у рату вођеним од 1768. до 1774. године, који је вођен с циљем изласка Русије на Црно море и спречавања даљнег продора Турака у северно црноморско приморје. Рат је објављен октобра 1768. године, а ратне операције су обухватиле готово читаво црноморско подручје, Грузију и обале Грчке. Руска војска је нанела турској армији низ удара у Молдавији, а први пут су руске трупе стигле, под командом Александра Васиљевича Суворова, на десну обалу Дунава у рејону Тутракена. Нешто касније, 17. јуна исте године војска се поново нашла на јужној страни велике реке. У оба случаја била су то само извиђачка дејства, а тек годину дана касније, јуна 1774. године, руска војска предвођена Суворовим и Каменским форсирала је Дунав на његовом доњем току, у рејону Хиршова и Измаила и у боју код Козлуџа разбила турске снаге. Истовремено је одред генерала Салтикова прешао Дунав код Тутракена.

2022-12-04 10:05:41

Повратак победничке Српске војске у Београд
Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

2022-11-11 17:00:23

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк