Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!

Објављено: 23.01.2022.год.
Маневар српских трупа 1914. године (Фото Википедија) / Политика

На измаку прве ратне године, децембра 1914, објављен је у листу „Пијемонт” некролог палом мајору Велимиру Чекеревцу: „Први је са својим батаљоном изашао на највиши врх Цера. Лично својом руком бацио је пет бомби на непријатеља. За Цер и његово јунаштво војвода Степа Степановић му је честитао пред целом војском и предложио га за потпуковника и Карађорђеву звезду с мачевима.”

У ово време о јунаштву Велимира Чекеревца (1879‒1914) сведочи књига „Знаменити Моравичани” Емилијана Протића. У њој дознајемо о ратним путевима храброг официра, рођеног у ивањичком селу Шаренику, који је са одличним успехом завршио Војну академију у Београду као питомац 31. класе, пише Политика.

Велимир је у првој години 20. века постао потпоручник и прву војну дужност добио у Четвртом пешадијском пуку „Стеван Немања” у Ужицу. Након пет година је пешадијски поручник, а 1912. капетан.

„Кад је Србија 1912. кренула у  борбу за ослобођење од Турака, овај Моравичанин се ставио земљи на располагање. На челу је  чете у 17. пешадијском пуку у свим борбама око Куманова, Бакарног гумна па до Битоља. Први са својом четом кроз кишу граната и пушчаних зрна улази у Битољ. Застава његовог пука  се залепршала у овом граду. Одликован је Златном медаљом за храброст и унапређен у чин мајора.”

Одатле је упућен у Скадар да помогне Црногорцима. „Најтеже је било марта 1913. када је у Медовском заливу крстарица напала грчки брод ’Варвењотис’ у часу када је почело искрцавање српских војника, артиљерије и хране. Једна граната погодила је средиште брода који се запалио. На срећу, артиљерија је била већ искрцана. Мајор Чекеравац без  укопавања топова почео је да гађа крстарицу, тако да је била приморана да напусти поприште. Али жртава је било превише: само из Дринске дивизије из 17. пука утопило се више од 300 војника. Tрагедија би била већа да није било Чекеревца.”

Поводом тог догађаја, Влада Станимировић је спевао ове стихове: „До рамена воду гази, тамо-амо свуда лети, рањенике с брода пита могу’л ране преболети. У Медови то се збило, о Васкрсу нашем свецу. Ово дело посвећујем мом мајору Чекеревцу.”

Наредне године је Велики рат, а мајор усред знамените Церске битке, када је српска војска извојевала прву победу. Војвода Степа Степановић, командант Друге армије, сматрао је да од заузећа врха Цера зависи целокупна операција.

„Задатак да освоји врх Цера дат је мајору Чекеревцу. Великим делом судбина битке била је у његовим рукама, у његовом командовању и храбрости. Под мајоровом командом су два батаљона из другог и четвртог пешадијског пука, четири митраљеза и један топ. Горе на врху чекала га је девета аустријска дивизија.”

„Свањава четврти дан битке. Уочи ње, час по поноћи, Чекеревац стаје пред своје јединице и саопштава: – До зоре морамо решити битку. Наступаћемо у четним колонама до Бркинца, па до Косаниног града. Збацићемо у јуришу непријатеља с церског врха. Без обзира на жртве. Издајте наређење за покрет.

Српски војници су близу непријатељских ровова. Збуњен је непријатељ, ко то у августовско праскозорје креће на њих? Бесомучно су гађали брзом паљбом. Онда се огласио српски командант: – Митраљези и топ, брза паљба!

На Косанином брду смрт почиње да убира богату жетву, уз звуке трубе и јеку добошара. После 25 минута стиже наредба: – Прекините паљбу!

Онда је мајор Чекеревац исукао сабљу и викнуо: – Јунаци, јуриш! За мном!

Војници су у трку ускакали у непријатељске ровове. Повлачи се непријатељ у нереду. Косанин град је у српским рукама. Али не задуго. Мајор је брзо оценио ситуацију и наредио повлачење на полазне положаје. Тражи појачање, стижу још два батаљона. Планина гори у ватри. Кад се разданило, мајор поново креће у јуриш. После пола часа Косанин град је освојен.”

Велика битка разбуктала се и на Мачковом камену, Велимир је и на том бојишту. Бори се уз раме са принцом Ђорђем Карађорђевићем. У једном од јуриша Чекеревац је рањен у ногу и руку. Војници га превијају исцепаном кошуљом, моле да га пренесу на превијалиште. Одговорио им је: „Шта, зар да вас живе похватају? Хоћу јуначки да погинем с вама заједно.”

Следећег дана борба је настављена. Батаљон са својим командантом одбија све нападе непријатеља. Око осам сати један непријатељски метак погодио је команданта у главу. Војници су му одмах притрчали. На његовом лицу лебдео је последњи осмех. У ропцу је болно изговорио: „Носите ме кући!”

У Службеном војном листу 14. септембра написана је само једна службена реченица: „Пешадијски мајор Велимир Чекеравац погинуо је.”

Приредио: Бранко Пејовић / Политика

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ
Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ

На једном од улаза у највећу луку Азовског мора, још из даљине, на узвишеном положају и преко таласастог асфалта, видим споменик. Људска фигура која држи нешто у уздигнутој руци. Прво мислим да је неки памјатник Великог отаџбинског рата 1941-1945. Као она жена с мачем над Стаљинградом. Примичући се мијењам претпоставку у кип свеца са крстом. На крају се сви у колима смијемо. То је светитељ – гвожђа. Ливац држи своју куку, рукохватом окренуту небу.

2022-04-30 09:24:56

РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор
РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор

Такозвана Независна Држава Хрватска била је стара мање од три недеље када је извршила прво масовно...

2022-04-29 11:06:27

Чапљина флип: Да се не заборави
Чапљина флип: Да се не заборави

Операција извлачења војника ЈНА из Чапљине 1992. године

2022-04-23 10:55:05

Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора
Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора

Други пут у Маријупољу, али први пут видим море. Плитко и неслано. Зато га неки зову језером. Видио сам и мртве. Пуно мртвих људи. Леш Азовца у Гагаринској улици у изгледа као воштана лутка. Нико га не склања већ мјесец дана. Два цивила у непосредној му близини сахранили у лијевак од авиобомбе. Њега нико неће. С великим закашњењем схватам да нијесам на сету постапокалиптичног филма, већ да се сценографија у њима прави копирајући снимке какве управо хватам.

2022-04-22 16:12:11

Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу
Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу

Највећи град на обали Азовског мора. Пола милиона становника. Опет сам напољу. И на терену. И у иностранству. На улазу у Маријупољ бијах прије више од мјесец дана, али ни један пасош ми не би помогао тада да уђем, пише оснивач портала Фронтал.срб

2022-04-16 16:10:08

Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије
Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију

2022-04-16 09:06:36

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2022-04-06 06:42:26

Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука
Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука

У рату прво страдају путеви. Не само што их разрују камиони, тенкови и други тешкаши. Па се онда не поправљају. Рат пресјече главне правце. Оне куд је човјек научио да иде. Људска жеља и потреба кваса, надолази као вода испред бране, па бира прву проходну уџерицу да настави околним путем, тамо гдје га је линија фронта исјекла.

2022-03-31 16:47:46

Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму
Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму

Текст Владимира Кршљанина за Политику

2022-03-23 13:35:51

Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?
Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?

Пре тачно 20 година, 12. фебруара 2002. године, у Хашком трибуналу је почело суђење бившем председнику...

2022-02-12 15:59:51

О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије
О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије

Ових дана новинари и политичари коментаришу преговоре у Рамбујеу сваки са својих политичких позиција. Исход преговора им је сада познат. Како је те преговоре у време њиховог догађања видео командант Треће армије, генерал-пуковник Небојша Павковић, који је са својим борцима био на борбеним положајима на који су непрекидно били на удару шишпарских терористичких снага, видећемо из његовог Ратног дневника. Припремио контраадмирал у пензији Бошко Антић

2022-02-09 18:38:08

РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата
РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата

За само један дан, хрватски нацистички савезници убили су више од 2.300 српских цивила у три села и једном руднику, а да нису испалили ни метак

2022-02-08 13:29:46

Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!
Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!

На измаку прве ратне године, децембра 1914, објављен је у листу „Пијемонт” некролог палом мајору Велимиру...

2022-01-23 11:46:46

Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој
Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој

Соња Бисерко је гостујући на телевизији Н1 окривила Србију и Републику Српску за регрутацију паравојних формација у Босни и Херцеговини – „Зелених беретки“. Хоће ли појавом „Зелених беретки“ у Бужиму следити овакав сценариј?

2022-01-14 15:44:32

Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену
Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену

„Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса.“

2022-01-10 14:47:22

Стевандић: Зашто Српска мора да живи!
Стевандић: Зашто Српска мора да живи!

Данас  9.јануара, 2022. године, Република Српска се суочава са кључалом мржњом која пријети да разори сваку ...

2022-01-10 09:01:08

Мојковачка битка  - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2022-01-07 08:21:01

РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама
РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама

Руски председник Владимир Путин одржао је опсежне разговоре са својим кинеским колегом Си Ђинпингом прошле седмице, при чему су се два светска лидера договорила о плановима за успостављање новог заједничког међународног финансијског оквира.

2021-12-28 13:28:20

Неретљани су били Срби
Неретљани су били Срби

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији Одвојивши се од мора, након пада под Турке, Срби су запоставили...

2021-12-19 08:30:08

Колубарска битка, време победе
Колубарска битка, време победе

Врхунац напора и вештине командовања српске војске

2021-12-16 07:22:46

РТ: Ко се против кога бори у Украјини?
РТ: Ко се против кога бори у Украјини?

За РТ пише Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа \"Русија у глобалним пословима\".

2021-12-06 09:07:24

Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе
Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе

Рат је био мучан, немилосрдан, ни децу није штедео. Једног осмогодишњег дечака, случајно спасеног од покоља, губитак целе породице – оба родитеља, четири брата и три сестре – натерао је да постане најмлађи ратник.

2021-12-05 10:31:02

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк