РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама

Објављено: 28.12.2021.год.
фото: © Sputnik / Valery Melnikov / RT

Руски председник Владимир Путин одржао је опсежне разговоре са својим кинеским колегом Си Ђинпингом прошле седмице, при чему су се два светска лидера договорила о плановима за успостављање новог заједничког међународног финансијског оквира.


Кина и Русија постепено иду ка таквом аранжману откако је глобална финансијска криза 2008. године открила ризике претераног ослањања на САД. Међутим, чини се да су америчке економске санкције против Москве и Пекинга интензивирале потрагу за алтернативама.

Банкарство у Вашингтону

Америчко-центрична финансијска архитектура је огроман извор моћи. Већина међународне трговине одвија се у америчким доларима, пренос плаћања иде преко СВИФТ система трансакција у којем земља има огроман утицај, док финансирање потиче од инвестиционих банака предвођених САД-ом, дуг рангирају америчке агенције за рејтинг, па чак и главне платне картице су америчке. Ови економски инструменти моћи омогућавају Вашингтону да води империју – може да управља огромним трговинским дефицитима, прикупља податке о својим противницима, даје повољан третман савезницима и да ломи своје противнике санкцијама.

Финансијска архитектура усредсређена на САД више није одржива. Бела кућа је изгубила контролу над негативним трговинским дисбалансом, дуг измиче контроли, а дивља инфлација уништава валуту. Да ствар буде још гора, Вашингтон користи своју финансијску архитектуру као спољнополитичко оруђе намећући санкције својим противницима. Америчка безбедносна стратегија потврђује да су Кина и Русија главне две државе на нишану Вашингтона, због чега је императив за Москву и Пекинг да успоставе алтернативну финансијску архитектуру одвојену од САД.

Дедоларизација

Дедоларизација, смањено ослањање на амерички долар као резервну и трансакцијску валуту, представља огроман изазов јер је доминантна улога америчког долара дефинисала међународни финансијски систем више од 75 година. Долар је наставио своју јаку позицију из три главна разлога: огромна величина америчке економије, очување вредности долара одржавањем ниске инфлације и отворено и ликвидно финансијско тржиште. Како је америчка економија у релативном паду, инфлација је измакла контроли, а њена финансијска тржишта се користе као оружје, што су темељи да се трајна улога долара брзо приведе крају.

Финансијско партнерство између Кине и Русије, највећег светског увозника енергије и највећег светског извозника енергије, незаобилазан је инструмент за свргавање петродолара. У 2015. години, отприлике 90% трговине између Русије и Кине било је у доларима, а до 2020. трговина у доларима између два евроазијска гиганта се скоро преполовила, са само 46% трговине у доларима. Русија такође предњачи у смањењу удела америчких долара у својим девизним резервама. Механизми за дедоларизацију кинеско-руске трговине се такође користе да би се обуставила употреба долара са трећим странама, уз напредак који се види на местима као што су Латинска Америка, Турска, Иран, Индија, итд. САД испумпавају доларе читавом свету деценијама, а у неком тренутку, плима ће се променити како се море долара враћа кући са све мањом вредношћу.

Финансијске трансакције

СВИФТ систем за финансијске трансакције између банака широм света раније је био једини систем за међународна плаћања. Ова централна улога СВИФТ-а почела је да опада када су га САД почеле користити као политичко оружје. Американци су из система прво протерали Иран и Северну Кореју, а Вашингтон је 2014. почео да прети да ће избацити и Русију из система. Током протеклих неколико недеља, претња употребе СВИФТ-а као оружја против Русије се појачала.

 
Кина је одговорила стварањем ЦИПС-а, а Русија је развила СПФС, и оба су алтернатива СВИФТ-у. Чак се и неколико других европских земаља удружило са алтернативом СВИФТ-у како би обуздало екстратериторијалну јурисдикцију Вашингтона и тако наставиле трговину са Ираном. Нова финансијска архитектура Кине и Русије требало би да интегрише ЦИПС и СПФС и учини их доступнијим трећим странама. Ако САД протерају Русију, онда би се одвајање од СВИФТ-а додатно интензивирало.
 
Развојне банке

ММФ, Светска банка и Азијска развојна банка, предвођени САД-ом, познати су инструменти америчке економске државности. Покретање Азијске инфраструктурне инвестиционе банке (АИИБ) предвођене Кинезима 2015. године постало је прекретница у глобалној финансијској архитектури, пошто су се сви главни савезници САД (осим Јапана) потписали пркосећи америчким упозорењима. Нова развојна банка, која се раније звала Развојна банка БРИКС-а, даљи је корак ка раздвајању од развојних банака које предводе САД. Евроазијска развојна банка и будућа развојна банка ШОС-а су више ексери у ковчег развојних банака које контролишу САД.

Синергијски ефекти

Кина и Русија су такође развиле сопствене рејтинг агенције и замениле доминантну позицију Визе и Мастеркарда у својим земљама. Ова нова финансијска архитектура је допуњена енергетским партнерством и технолошким партнерством јер ни Кина ни Русија не желе да се ослањају на америчке високотехнолошке индустрије док се крећу према четвртој индустријској револуцији. Штавише, Кина и Русија настоје да избегну транспортне коридоре којима доминирају САД. Кина је уложила билионе долара у своју Иницијативу један појас и пут ради нових копнених и морских коридора, док је Русија унапредила сличан, али скромнији програм који укључује развој Арктика као поморске руте у партнерству са Кином. Финансирање и управљање овим високотехнолошким програмима и транспортним коридорима имаће позитивне синергијске ефекте за даљи развој нове међународне финансијске архитектуре.
 
САД могу користити додатне санкције да се супротставе развоју мултиполарне међународне финансијске архитектуре, иако ће наставак економске присиле само повећати потражњу за раздвајањем од Америке. Прво правило санкција је да када трају, мете санкција ће научити да живе без ратоборне стране. Оно што је почело као покушај да се ослабе и изолују противници Вашингтона на крају се завршава изолацијом САД-а.

За РТГлен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа "Русија у глобалним односима".


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој

Соња Бисерко је гостујући на телевизији Н1 окривила Србију и Републику Српску за регрутацију паравојних формација у Босни и Херцеговини – „Зелених беретки“. Хоће ли појавом „Зелених беретки“ у Бужиму следити овакав сценариј?

Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену
Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену

„Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса.“

2022-01-10 14:47:22

Стевандић: Зашто Српска мора да живи!
Стевандић: Зашто Српска мора да живи!

Данас  9.јануара, 2022. године, Република Српска се суочава са кључалом мржњом која пријети да разори сваку ...

2022-01-10 09:01:08

Мојковачка битка  - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2022-01-07 08:21:01

РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама
РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама

Руски председник Владимир Путин одржао је опсежне разговоре са својим кинеским колегом Си Ђинпингом прошле седмице, при чему су се два светска лидера договорила о плановима за успостављање новог заједничког међународног финансијског оквира.

2021-12-28 13:28:20

Неретљани су били Срби
Неретљани су били Срби

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији Одвојивши се од мора, након пада под Турке, Срби су запоставили...

2021-12-19 08:30:08

Колубарска битка, време победе
Колубарска битка, време победе

Врхунац напора и вештине командовања српске војске

2021-12-16 07:22:46

РТ: Ко се против кога бори у Украјини?
РТ: Ко се против кога бори у Украјини?

За РТ пише Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа \"Русија у глобалним пословима\".

2021-12-06 09:07:24

Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе
Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе

Рат је био мучан, немилосрдан, ни децу није штедео. Једног осмогодишњег дечака, случајно спасеног од покоља, губитак целе породице – оба родитеља, четири брата и три сестре – натерао је да постане најмлађи ратник.

2021-12-05 10:31:02

Србија са Русијом разматра могућност изградње нуклеарне електране - анализа
Србија са Русијом разматра могућност изградње нуклеарне електране - анализа

Председник Србије Александар Вучић рекао је да његова земља разматра могућност изградње нуклеарне електране на својој...

2021-11-25 10:21:05

Руска политичка мисао очима једног Србина
Руска политичка мисао очима једног Србина

Београдска издавачка кућа „Информатика”, уз учешће српског Института за политичке студије и руске Међународне словенске академије,...

2021-11-18 13:02:09

Гробови морнара Дунавске флотиле Црвене армије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду
Гробови морнара Дунавске флотиле Црвене армије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду

Поред споменика Црвеноармејцима у Београду, Батини, Врбасу, Новом Бечеју, Злоту код Бора, Зрењанину, Белосавцима код Тополе, Јагодини, Нишу, Крушевцу, Зајечару, Рготини, Бору..., налази се још једно мало познато обележје посвећено Црвеноармејцима који су дали своје животе у борбама на нашем делу Дунава. У новосадској касарни Речне флотиле „Александар Берић“ више од седам деценија касарнски круг је место почивалишта шесторице припадника Црвене армије: капетана трећег ранга Павела Ивановича Денисова (1918-1945), Григорија Ивановича Печерског (1926-1945), Алексеја Стољарева (1918-1944), Вјачаслава Жука (1926-1944) и још двојице неименованих припадника црвеноармејске Речне флотиле, Краснофлотилаца, изнад чијих се гробница налазе пирамиде са звездом петокраком. Речна флотила одржава њихове гробове и споменике и приликом свечаности полаже венце, а свешетник држи опело погинулим Црвеноармејцима.

2021-11-14 08:21:36

Шта је Достојевски писао о Србима?
Шта је Достојевски писао о Србима?

Ја сам добијао писма из Србије, и разговарао сам с људима који су долазили отуда, и посебно сам запамтио писмо једног младог Руса који је тамо и остао, који с усхићењем пише о Србима, али који негодује зато што у Русији има људи који мисле да су Срби кукавице и егоисти. Овај одушевљени руски емигрант чак налази и оправдање за оно добровољно сакаћење које су српски војници вршили над собом док су били у јединицама Черњајева и Новоселова: то је, видите, до те мере народ нежна срца, тај народ воли своју кућу где је свако оставио супругу, децу, сестре и браћу, оца и мајку, вереницу, коња и пса, да свако од њих оставља све, сакати себе, одсеца своје прсте само да би био неспособан за службу, само да се што пре врати своме милом гнезду!

2021-11-13 10:00:24

Живадин Јовановић: Циљеви Запада и кадровање у Србији
Живадин Јовановић: Циљеви Запада и кадровање у Србији

Неспорно је да САД, Велика Британија и Немачка, имају стратешке геополитичке интересе на Балкану и посебно,...

2021-11-10 07:30:31

​Софија побола српске барјаке у швапски табор
​Софија побола српске барјаке у швапски табор

„Зора је душу дала за акције. Најпре чамцем тихо, преко Саве, па онда на прстима до карауле и уснулим Аустријанцима учтиво кажеш: Жао ми је што сам морала да вас пробудим и узмем ваше пушке’”, заповедио је командант Кирхнер јунакињи и лепотици из Београда

2021-10-31 07:35:20

РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти
РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти

Пише Небојша Малић, српско-амерички новинар, блогер и преводилац, који је био колумниста antiwar.com од 2000. до...

2021-10-24 12:48:12

Како су стрељање у Крагујевцу преживели вајар Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић и Љуба Тадић
Како су стрељање у Крагујевцу преживели вајар Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић и Љуба Тадић

Тог 20. октобра 1941. Крагујевчани који су избегли стрељање читавог живота живо су се сећали. Међу њима су били и тадашњи крагујевачки ђаци који ће касније оставити великог трага у српској култури: вајар Никола Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић, Драгомир Фелба и Љуба Тадић.

2021-10-21 18:51:30

Одлука Синода и закржљали аутошовинизам
Одлука Синода и закржљали аутошовинизам

Пише Слободан Стојичевић

2021-10-16 13:24:12

Руси на Солунском фронту
Руси на Солунском фронту

Пише, Бошко Антић, контраадмирал у пензији Русија је 1914. године објавила рат Немачкој због Србије јер би...

2021-09-25 08:00:42

Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца
Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца

Од 22. до 24. септембра у Београду ће се одржати Дани духовне културе Русије у Србији, у оквиру којих ће бити уприличене и две изложбе чији је повод 145. годишњица доласка Руског добровољачког покрета у Србију почетком тадашњих Српско-турских ратова.

2021-09-21 07:00:40

Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад
Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад

Некад су се српске заставе стидљиво показивале и носиле међу Србима. У борби за стварање и...

2021-09-19 10:39:53

Како је пробијен Солунски фронт
Како је пробијен Солунски фронт

  "Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео...

2021-09-15 22:35:35

Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница
Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница

Три године трајала је окупација Србије у Великом рату, три црне године за српски народ, писали...

2021-09-04 07:04:53

Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан
Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан

Почетком априла 1916. Драгачевцима је наређено да не поздрављају војнички старијега, него да капе скину. Већ је била уведена латиница као званично писмо. Кулуком су поправљани путеви: ко се не одазове из првине добиће 12 батина, ко се не јави ни други пут – 25 мотки.

2021-08-28 11:31:10

Владимир Кршљанин: Нови свет, Запад и ми
Владимир Кршљанин: Нови свет, Запад и ми

Русија и Кина предводе Нови свет.           Нови свет чини већина човечанства, која...

2021-08-28 10:48:36

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: