РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама

Објављено: 28.12.2021.год.
фото: © Sputnik / Valery Melnikov / RT

Руски председник Владимир Путин одржао је опсежне разговоре са својим кинеским колегом Си Ђинпингом прошле седмице, при чему су се два светска лидера договорила о плановима за успостављање новог заједничког међународног финансијског оквира.


Кина и Русија постепено иду ка таквом аранжману откако је глобална финансијска криза 2008. године открила ризике претераног ослањања на САД. Међутим, чини се да су америчке економске санкције против Москве и Пекинга интензивирале потрагу за алтернативама.

Банкарство у Вашингтону

Америчко-центрична финансијска архитектура је огроман извор моћи. Већина међународне трговине одвија се у америчким доларима, пренос плаћања иде преко СВИФТ система трансакција у којем земља има огроман утицај, док финансирање потиче од инвестиционих банака предвођених САД-ом, дуг рангирају америчке агенције за рејтинг, па чак и главне платне картице су америчке. Ови економски инструменти моћи омогућавају Вашингтону да води империју – може да управља огромним трговинским дефицитима, прикупља податке о својим противницима, даје повољан третман савезницима и да ломи своје противнике санкцијама.

Финансијска архитектура усредсређена на САД више није одржива. Бела кућа је изгубила контролу над негативним трговинским дисбалансом, дуг измиче контроли, а дивља инфлација уништава валуту. Да ствар буде још гора, Вашингтон користи своју финансијску архитектуру као спољнополитичко оруђе намећући санкције својим противницима. Америчка безбедносна стратегија потврђује да су Кина и Русија главне две државе на нишану Вашингтона, због чега је императив за Москву и Пекинг да успоставе алтернативну финансијску архитектуру одвојену од САД.

Дедоларизација

Дедоларизација, смањено ослањање на амерички долар као резервну и трансакцијску валуту, представља огроман изазов јер је доминантна улога америчког долара дефинисала међународни финансијски систем више од 75 година. Долар је наставио своју јаку позицију из три главна разлога: огромна величина америчке економије, очување вредности долара одржавањем ниске инфлације и отворено и ликвидно финансијско тржиште. Како је америчка економија у релативном паду, инфлација је измакла контроли, а њена финансијска тржишта се користе као оружје, што су темељи да се трајна улога долара брзо приведе крају.

Финансијско партнерство између Кине и Русије, највећег светског увозника енергије и највећег светског извозника енергије, незаобилазан је инструмент за свргавање петродолара. У 2015. години, отприлике 90% трговине између Русије и Кине било је у доларима, а до 2020. трговина у доларима између два евроазијска гиганта се скоро преполовила, са само 46% трговине у доларима. Русија такође предњачи у смањењу удела америчких долара у својим девизним резервама. Механизми за дедоларизацију кинеско-руске трговине се такође користе да би се обуставила употреба долара са трећим странама, уз напредак који се види на местима као што су Латинска Америка, Турска, Иран, Индија, итд. САД испумпавају доларе читавом свету деценијама, а у неком тренутку, плима ће се променити како се море долара враћа кући са све мањом вредношћу.

Финансијске трансакције

СВИФТ систем за финансијске трансакције између банака широм света раније је био једини систем за међународна плаћања. Ова централна улога СВИФТ-а почела је да опада када су га САД почеле користити као политичко оружје. Американци су из система прво протерали Иран и Северну Кореју, а Вашингтон је 2014. почео да прети да ће избацити и Русију из система. Током протеклих неколико недеља, претња употребе СВИФТ-а као оружја против Русије се појачала.

 
Кина је одговорила стварањем ЦИПС-а, а Русија је развила СПФС, и оба су алтернатива СВИФТ-у. Чак се и неколико других европских земаља удружило са алтернативом СВИФТ-у како би обуздало екстратериторијалну јурисдикцију Вашингтона и тако наставиле трговину са Ираном. Нова финансијска архитектура Кине и Русије требало би да интегрише ЦИПС и СПФС и учини их доступнијим трећим странама. Ако САД протерају Русију, онда би се одвајање од СВИФТ-а додатно интензивирало.
 
Развојне банке

ММФ, Светска банка и Азијска развојна банка, предвођени САД-ом, познати су инструменти америчке економске државности. Покретање Азијске инфраструктурне инвестиционе банке (АИИБ) предвођене Кинезима 2015. године постало је прекретница у глобалној финансијској архитектури, пошто су се сви главни савезници САД (осим Јапана) потписали пркосећи америчким упозорењима. Нова развојна банка, која се раније звала Развојна банка БРИКС-а, даљи је корак ка раздвајању од развојних банака које предводе САД. Евроазијска развојна банка и будућа развојна банка ШОС-а су више ексери у ковчег развојних банака које контролишу САД.

Синергијски ефекти

Кина и Русија су такође развиле сопствене рејтинг агенције и замениле доминантну позицију Визе и Мастеркарда у својим земљама. Ова нова финансијска архитектура је допуњена енергетским партнерством и технолошким партнерством јер ни Кина ни Русија не желе да се ослањају на америчке високотехнолошке индустрије док се крећу према четвртој индустријској револуцији. Штавише, Кина и Русија настоје да избегну транспортне коридоре којима доминирају САД. Кина је уложила билионе долара у своју Иницијативу један појас и пут ради нових копнених и морских коридора, док је Русија унапредила сличан, али скромнији програм који укључује развој Арктика као поморске руте у партнерству са Кином. Финансирање и управљање овим високотехнолошким програмима и транспортним коридорима имаће позитивне синергијске ефекте за даљи развој нове међународне финансијске архитектуре.
 
САД могу користити додатне санкције да се супротставе развоју мултиполарне међународне финансијске архитектуре, иако ће наставак економске присиле само повећати потражњу за раздвајањем од Америке. Прво правило санкција је да када трају, мете санкција ће научити да живе без ратоборне стране. Оно што је почело као покушај да се ослабе и изолују противници Вашингтона на крају се завршава изолацијом САД-а.

За РТГлен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа "Русија у глобалним односима".


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ
Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ

На једном од улаза у највећу луку Азовског мора, још из даљине, на узвишеном положају и преко таласастог асфалта, видим споменик. Људска фигура која држи нешто у уздигнутој руци. Прво мислим да је неки памјатник Великог отаџбинског рата 1941-1945. Као она жена с мачем над Стаљинградом. Примичући се мијењам претпоставку у кип свеца са крстом. На крају се сви у колима смијемо. То је светитељ – гвожђа. Ливац држи своју куку, рукохватом окренуту небу.

2022-04-30 09:24:56

РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор
РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор

Такозвана Независна Држава Хрватска била је стара мање од три недеље када је извршила прво масовно...

2022-04-29 11:06:27

Чапљина флип: Да се не заборави
Чапљина флип: Да се не заборави

Операција извлачења војника ЈНА из Чапљине 1992. године

2022-04-23 10:55:05

Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора
Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора

Други пут у Маријупољу, али први пут видим море. Плитко и неслано. Зато га неки зову језером. Видио сам и мртве. Пуно мртвих људи. Леш Азовца у Гагаринској улици у изгледа као воштана лутка. Нико га не склања већ мјесец дана. Два цивила у непосредној му близини сахранили у лијевак од авиобомбе. Њега нико неће. С великим закашњењем схватам да нијесам на сету постапокалиптичног филма, већ да се сценографија у њима прави копирајући снимке какве управо хватам.

2022-04-22 16:12:11

Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу
Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу

Највећи град на обали Азовског мора. Пола милиона становника. Опет сам напољу. И на терену. И у иностранству. На улазу у Маријупољ бијах прије више од мјесец дана, али ни један пасош ми не би помогао тада да уђем, пише оснивач портала Фронтал.срб

2022-04-16 16:10:08

Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије
Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију

2022-04-16 09:06:36

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2022-04-06 06:42:26

Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука
Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука

У рату прво страдају путеви. Не само што их разрују камиони, тенкови и други тешкаши. Па се онда не поправљају. Рат пресјече главне правце. Оне куд је човјек научио да иде. Људска жеља и потреба кваса, надолази као вода испред бране, па бира прву проходну уџерицу да настави околним путем, тамо гдје га је линија фронта исјекла.

2022-03-31 16:47:46

Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму
Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму

Текст Владимира Кршљанина за Политику

2022-03-23 13:35:51

Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?
Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?

Пре тачно 20 година, 12. фебруара 2002. године, у Хашком трибуналу је почело суђење бившем председнику...

2022-02-12 15:59:51

О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије
О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије

Ових дана новинари и политичари коментаришу преговоре у Рамбујеу сваки са својих политичких позиција. Исход преговора им је сада познат. Како је те преговоре у време њиховог догађања видео командант Треће армије, генерал-пуковник Небојша Павковић, који је са својим борцима био на борбеним положајима на који су непрекидно били на удару шишпарских терористичких снага, видећемо из његовог Ратног дневника. Припремио контраадмирал у пензији Бошко Антић

2022-02-09 18:38:08

РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата
РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата

За само један дан, хрватски нацистички савезници убили су више од 2.300 српских цивила у три села и једном руднику, а да нису испалили ни метак

2022-02-08 13:29:46

Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!
Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!

На измаку прве ратне године, децембра 1914, објављен је у листу „Пијемонт” некролог палом мајору Велимиру...

2022-01-23 11:46:46

Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој
Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој

Соња Бисерко је гостујући на телевизији Н1 окривила Србију и Републику Српску за регрутацију паравојних формација у Босни и Херцеговини – „Зелених беретки“. Хоће ли појавом „Зелених беретки“ у Бужиму следити овакав сценариј?

2022-01-14 15:44:32

Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену
Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену

„Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса.“

2022-01-10 14:47:22

Стевандић: Зашто Српска мора да живи!
Стевандић: Зашто Српска мора да живи!

Данас  9.јануара, 2022. године, Република Српска се суочава са кључалом мржњом која пријети да разори сваку ...

2022-01-10 09:01:08

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк