Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе

Објављено: 05.12.2021.год.
Момчило Г аврић поздравља мајора Стевана Туцовића (Фото Ристо Шуковић) / Политика

Рат је био мучан, немилосрдан, ни децу није штедео. Једног осмогодишњег дечака, случајно спасеног од покоља, губитак целе породице – оба родитеља, четири брата и три сестре – натерао је да постане најмлађи ратник.


На њега, Момчила Гаврића (1906–1993), најмлађег војника, потом и најмлађег подофицира Великог рата (поднаредника Шестог артиљеријског пука Дринске дивизије), сећа златиборски писац Милисав Р. Ђенић у својој управо објављеној књизи ратних прича „Године страдања и бола”, пише Политика.

„Кад су ратници Прве Данглисове артиљеријске батерије на положају Гучева приметили дечака старог око осам година који је трчао према њима, у чуду су се питали откуд дете на фронту, и то баш у време кад сваког часа мине долећу!? Кад им приђе, упиташе га: – Шта ти, бато, тражиш овде, што не седиш код куће? – Немам ја кућу. Швабе су је запалиле и убиле ми оца, мајку, три сестре и четири брата – једва изговори дечак гушећи се у сузама.

Војници дечака одводе код команданта мајора Стевана Туцовића, који почиње разговор са овим бистрим дететом: – Синко, како се ти зовеш? – Момчило Гаврић. – Одакле си? – Из Трбушнице.


Потом је, често прекидан болним плачем, испричао да га је отац послао код стрица да нађе запрегу јер се спремао да породицу води у збег. Када је у повратку видео да му кућа гори, а Швабе врше покољ његових укућана, бежао је и доспео до положаја на Гучеву. Ратници су знали да је ове злочине и оргијање над цивилним жртвама починила 42. домобранска хрватска дивизија, познатија под именом „Вражја дивизија”.

– Куда си сад кренуо? – Пошао сам да пронађем војску, да ми дају један топ. – А што ће ти топ? – ’Оћу да побијем ону швапску жгадију. – Синко, не можемо ти дати топ. То је велико оружје, које се не носи у руци или џепу.

Потресен трагедијом дечака, мајор Туцовић наставља разговор док не смисли начин како да му помогне. Сматра да нигде неће пронаћи сигурније уточиште и ухлебље од војника његове артиљеријске батерије, зато га упита: – А да ли би, синко, хтео да идеш с мојом војском? – ’Оћу, чико. – Сваког дана кад будемо имали борбу ти ћеш три пута опалити из топа, убијати швапску жгадију и тако осветити своју породицу!


На дечаковом лицу намах се појави блажен осмех, схвата да долази крај мука, да није више сам и да проналази сигурно уточиште. Официри и ратници га одмах заволеше, сваког дана научише понеко војничко правило.


Момчило је са својом Данглис батеријом прошао кроз ратне окршаје на Дрини и Колубари, а у јесен 1915. кренуо на страдалнички пут кроз Албанију. Многи ратници на албанској Голготи умирали су или се смрзавали, зато Туцовићевим ратницима треба одати признање што су дете пренели преко суровог Жљеба и довели на Крф. Ту су Момчилу обукли прописну војничку униформу, командант му доделио дужност послужиоца код првог топа. После шест месеци постао је прави војник, поздрављао је све старешине и правилно их ословљавао по чину.


На Крфу Туцовић производи Момчила у каплара. Радости дечаковој није било краја... Заједно са Дринском дивизијом на Солунски фронт одлази и најмлађи каплар Великог рата. Борећи се у саставу Прве брдске батерије обављао је раније добијену дужност послужиоца код првог топа. У једној борби био је рањен у леву руку, али је младост рану брзо преболела.


Једне прилике на фронту војвода Живојин Мишић упознаје Момчила и наређује да га произведу у поднаредника, те да се то прочита пред читавом Дринском дивизијом. Малог поднаредника заволеше и савезнички официри, Енглези и Французи, тражили су од Туцовића да га након рата поведу у своје земље, у специјалне војне школе.


После пробоја Солунског фронта Гаврић пешке стиже до Саве, ослобађа и Корушку, а по повратку у Београд од свог команданта прима последњу наредбу: да иде у Енглеску, чији су добротвори преузели бригу о школовању српских сирочића. Постаје најмлађи ученик подофицирске школе ’Хенри Рајт’. Пуковнику Туцовићу шаље писма која почиње са ’Драги мој, Оцо...’ Странци су Момчилу указивали поштовање, енглеска добротворка леди Пеџет звала га је српским витезом, Грци му поставили златну плочу на Крфу, француски председник Митеран 1985. додељује му Орден легије части.


А шта је добио од своје државе, за чију слободу је четири године ратовао? Честа понижења и велики заборав. Иако је био учесник Великог рата, добија 1929. позив да одслужи војни рок у Славонској Пожеги. Одмах по доласку у касарну, официри Југословенске краљевске војске, припадници некадашње аустроугарске гарде, хапсе га јер не верују да је учесник Солунског фронта и носилац Албанске споменице. За време Другог светског рата два пута је хапшен, други пут у логору на Бањици провео је два и по месеца. После рата хапсила га је и Озна, када је 1947, у време блиских односа Броза и Енвера Хоџе, одбио да даје помоћ за ’братски албански народ’, рекавши да је осетио то њихово ’братство’ 1915. кад су нас убијали. Осуђен је на 18 месеци затвора, казну је издржао до краја. Имао је довољно времена да се пита за какву државу се борио, зар да због изговорене речи против дојучерашњих непријатеља лежи у тамници”, пише Милисав Р. Ђенић о судбини Момчила Гаврића.

Бранко Пејовић, Политика


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ
Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ

На једном од улаза у највећу луку Азовског мора, још из даљине, на узвишеном положају и преко таласастог асфалта, видим споменик. Људска фигура која држи нешто у уздигнутој руци. Прво мислим да је неки памјатник Великог отаџбинског рата 1941-1945. Као она жена с мачем над Стаљинградом. Примичући се мијењам претпоставку у кип свеца са крстом. На крају се сви у колима смијемо. То је светитељ – гвожђа. Ливац држи своју куку, рукохватом окренуту небу.

2022-04-30 09:24:56

РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор
РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор

Такозвана Независна Држава Хрватска била је стара мање од три недеље када је извршила прво масовно...

2022-04-29 11:06:27

Чапљина флип: Да се не заборави
Чапљина флип: Да се не заборави

Операција извлачења војника ЈНА из Чапљине 1992. године

2022-04-23 10:55:05

Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора
Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора

Други пут у Маријупољу, али први пут видим море. Плитко и неслано. Зато га неки зову језером. Видио сам и мртве. Пуно мртвих људи. Леш Азовца у Гагаринској улици у изгледа као воштана лутка. Нико га не склања већ мјесец дана. Два цивила у непосредној му близини сахранили у лијевак од авиобомбе. Њега нико неће. С великим закашњењем схватам да нијесам на сету постапокалиптичног филма, већ да се сценографија у њима прави копирајући снимке какве управо хватам.

2022-04-22 16:12:11

Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу
Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу

Највећи град на обали Азовског мора. Пола милиона становника. Опет сам напољу. И на терену. И у иностранству. На улазу у Маријупољ бијах прије више од мјесец дана, али ни један пасош ми не би помогао тада да уђем, пише оснивач портала Фронтал.срб

2022-04-16 16:10:08

Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије
Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију

2022-04-16 09:06:36

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2022-04-06 06:42:26

Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука
Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука

У рату прво страдају путеви. Не само што их разрују камиони, тенкови и други тешкаши. Па се онда не поправљају. Рат пресјече главне правце. Оне куд је човјек научио да иде. Људска жеља и потреба кваса, надолази као вода испред бране, па бира прву проходну уџерицу да настави околним путем, тамо гдје га је линија фронта исјекла.

2022-03-31 16:47:46

Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму
Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму

Текст Владимира Кршљанина за Политику

2022-03-23 13:35:51

Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?
Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?

Пре тачно 20 година, 12. фебруара 2002. године, у Хашком трибуналу је почело суђење бившем председнику...

2022-02-12 15:59:51

О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије
О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије

Ових дана новинари и политичари коментаришу преговоре у Рамбујеу сваки са својих политичких позиција. Исход преговора им је сада познат. Како је те преговоре у време њиховог догађања видео командант Треће армије, генерал-пуковник Небојша Павковић, који је са својим борцима био на борбеним положајима на који су непрекидно били на удару шишпарских терористичких снага, видећемо из његовог Ратног дневника. Припремио контраадмирал у пензији Бошко Антић

2022-02-09 18:38:08

РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата
РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата

За само један дан, хрватски нацистички савезници убили су више од 2.300 српских цивила у три села и једном руднику, а да нису испалили ни метак

2022-02-08 13:29:46

Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!
Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!

На измаку прве ратне године, децембра 1914, објављен је у листу „Пијемонт” некролог палом мајору Велимиру...

2022-01-23 11:46:46

Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој
Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој

Соња Бисерко је гостујући на телевизији Н1 окривила Србију и Републику Српску за регрутацију паравојних формација у Босни и Херцеговини – „Зелених беретки“. Хоће ли појавом „Зелених беретки“ у Бужиму следити овакав сценариј?

2022-01-14 15:44:32

Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену
Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену

„Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса.“

2022-01-10 14:47:22

Стевандић: Зашто Српска мора да живи!
Стевандић: Зашто Српска мора да живи!

Данас  9.јануара, 2022. године, Република Српска се суочава са кључалом мржњом која пријети да разори сваку ...

2022-01-10 09:01:08

Мојковачка битка  - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2022-01-07 08:21:01

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк