РТ: Путиново упозорење Западу: Москва види Украјину као део „руског света“ и то би требало да озбиљно схвате аутсајдери

Објављено: 16.07.2021.год.
фото: © Sputnik / Aleksey Nikolskyi / RT

Пише Пол Робинсон за РТ, професор на Универзитету у Отави. Пише о руској и совјетској историји, војној историји и војној етици

Руски председник Владимир Путин је ове недеље подстакао нови набој у односима са Кијевом. Догађаји о којима је реч, међутим, нису нови, већ врло врло стари, с тим што Путин доводи у питање саму основу украјинске државности.

„Зид који се последњих година подигао између Русије и Украјине, између два дела јединственог историјског и духовног простора, сматрам великом заједничком несрећом, трагедијом.“

Овим речима Путин је изложио своју верзију руско-украјинске историје у дугом чланку објављеном на веб страници Кремља почетком ове недеље.


За Путина су они који живе у обе земље „један народ“, чијe су „духовнe, људскe и цивилизацијскe везe настајале вековима“.

Председник је даље рекао да се „наше сродство преноси с колена на колено. То је у нашим срцима ... у крвним везама које уједињују милионе наших породица".

Идеја да су Украјинци део ове породице је црвена застава за националисте у Украјини. Како гласи једна бесна реакција из Кијева - „Путинова тврдња је више пропаганда него историја. Руси и Украјинци су се историјски разликовали. Русија је вековима промовисала мит да су Руси, Украјинци и Белоруси једна нација, са Москвом у срцу“. Према наводима Кијева, „теорија је коришћена за учвршћивање руског империјализма и подривање украјинског и белоруског националног идентитета“.

Јасно је да Путин мисли другачије, потврђујући раније изјаве које је дао суочавајући се са таквом врстом критика. У свом дугом излагању руске и украјинске историје, он износи случај да су Кијев и Москва уједињени кроз векове заједничких политичких и културних веза. Успут, Путин осуђује тренутне власти у суседној земљи због њихове политике, те да сносе велику кривицу за поделе између Русије и Украјине преко западних сила, како у прошлости, тако и данас.

Ово нији први Путинов историјски осврт. На пример, прошле године је објавио чланак о узроцима Другог светског рата. Човек се мора запитати зашто му је то требало. Није да је толико људи заиста брига за све детаље односа Богдана Хмељницког са древном Московом, на пример. Зашто се фокусирати на историју, а не на данашње проблеме?

Једно од објашњења је да Путин циља домаће гласаче уочи септембарских избора за национални парламент. То, међутим, не објашњава зашто је Путин објавио свој најновији чланак на украјинском и руском језику. Јасно је да руски лидер има на уму публику изван руских граница колико и ону унутар њих.

Стога, у свом чланку Путин наглашава своје уверење, да је „пројекат `анти-Русије`“ за многе у Украјини једноставно неприхватљив, а таквих људи има на милионе“. Проблем је, каже Путин, у томе што се ова група „застрашује, тера у подземље“. Чланак стога, можда представља покушај да се пређе преко глава украјинске владе и да се директно апелује на милионе обичних Украјинаца за које Путин мисли да ће бити наклоњени његовом наративу.

Поред тога, он осликава све већу важност историјског бојног поља у источноевропској политици.

Била то совјетска глад 1932-33, позната као „Холодомор“ у Украјини, околности које су довеле до Другог светског рата, или, враћајући се још дубље у маглу времена, до порекла руског и украјинског народа, тумачења историје имају изразито политичку нијансу. Политичари на свим странама верују да ће онај ко контролише историјски наратив стећи одлучујућу предност над својим противницима. Путинов чланак показује да он нема намеру да ово ратиште препусти другима.
 
Да ли је Путинов детаљни приказ антропологије и кретања народа тачан, питање је које је најбоље препустити професионалним историчарима. Нема сумње да ће се њихова мишљења разликовати. Историја је ретко јасна. Важније је шта Путинова приповест о заједничком руско-украјинском наслеђу значи за политику данас. С тим у вези, из његовог чланка произлази неколико кључних тачака.

Прва се односи на Запад. Руски лидер криви спољне силе за поделу Русије и Украјине. Историјски гледано, кривци су били Пољска и Аустрија. Данас је то запад уопштеније. Украјина је постала „протекторат, под контролом западних сила“, пише Путин. Опет, да ли је Путин у праву или не, то је споредно. Оно што је важно је да он види да Запад делује злобно, што не претпоставља да ће вероватно бити подвргнут притиску Запада.

Друга тачка односи се на текући рат у Донбасу, на истоку Украјине. Путин кривицу за сукоб чврсто своди на владу која је преузела власт после Мајдана 2014. године и на њену политику „присилне асимилације, формирања етнички чисте украјинске државе“. Кијев одбија да оконча рат, тврди Путин, јер је неопходно оправдати националистички пројекат којим се Украјина жели дефинисати као „анти-Русија“. Екстремни националисти су „чекали своју прилику“ да очисте Донбас, чије се становништво оправдано бори да „одбрани своје домове“.

Трећа тачка односи се на територијални интегритет Украјине. До неке мере то би се могло сматрати оправдавањем жалби да Путинова реторика „једног народа“ омогућава руски империјализам. Политике совјетске националности, које су пребацивале територију из једне националне републике у другу, значиле су да је „Русија опљачкана“, каже Путин. „Никада нећемо дозволити да се наше историјске територије ... користе против наше земље“, додаје он.
 
Употреба речи „наше“ је релевантна, која сугерише да Путин одређене делове Украјине сматра с правом руским. Избегава да износи директне територијалне захтеве и заиста наглашава своју подршку споразуму из Минска из 2015. године, који би, ако се испуни, омогућио да се Донбас интегрише у Украјину. Овде је јасна порука. Путин види источну Украјину као део руског света и верује да ће, ако Москва напусти Донбас, бити изложен геноцидном нападу.
 
Сходно томе, свако ко мисли да ће Путин икада подлећи западном притиску и пустити Донбас низ воду на немилост кијевске владе и њених снага, готово сигурно греши.
 
Поред тога, међутим, постоји дубља порука. Ако Украјина покуша да реши проблем Донбаса силом, Русија се неће осећати спутано по питању самопроглашеног територијалног суверенитета Донбаса. Јер, дубоко у себи, Кремљ не верује да су дотичне територије заиста украјинске.
 
Путин није написао овај чланак јер га сматра тривијалном ствари. Јасно је да му је то нешто при срцу.
 
Сходно томе, мора се закључити да вероватно неће одустати од питања која се односе на Украјину. Чланак такође садржи скривено упозорење. То није оно што ће се свидети лидерима у Кијеву или на Западу. Међутим, било би добро да добро саслушају.

Извор: РТПол Робинсон, професор на Универзитету у Отави. Пише о руској и совјетској историји, војној историји и војној етици

Кључне речи:

(1)

Остале вести из рубрике

Колумне

Руси на Солунском фронту

Пише, Бошко Антић, контраадмирал у пензији Русија је 1914. године објавила рат Немачкој због Србије јер би...

Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца
Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца

Од 22. до 24. септембра у Београду ће се одржати Дани духовне културе Русије у Србији, у оквиру којих ће бити уприличене и две изложбе чији је повод 145. годишњица доласка Руског добровољачког покрета у Србију почетком тадашњих Српско-турских ратова.

2021-09-21 07:00:40

Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад
Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад

Некад су се српске заставе стидљиво показивале и носиле међу Србима. У борби за стварање и...

2021-09-19 10:39:53

Како је пробијен Солунски фронт
Како је пробијен Солунски фронт

  "Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео...

2021-09-15 22:35:35

Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница
Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница

Три године трајала је окупација Србије у Великом рату, три црне године за српски народ, писали...

2021-09-04 07:04:53

Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан
Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан

Почетком априла 1916. Драгачевцима је наређено да не поздрављају војнички старијега, него да капе скину. Већ је била уведена латиница као званично писмо. Кулуком су поправљани путеви: ко се не одазове из првине добиће 12 батина, ко се не јави ни други пут – 25 мотки.

2021-08-28 11:31:10

Владимир Кршљанин: Нови свет, Запад и ми
Владимир Кршљанин: Нови свет, Запад и ми

Русија и Кина предводе Нови свет.           Нови свет чини већина човечанства, која...

2021-08-28 10:48:36

Бранко Докић: Одлука није закон
Бранко Докић: Одлука није закон

Кристијан Шмит је осми и, надамо се, посљедњи високи представник међународне заједнице у постдејтонској БиХ. Стицајем околности, његов долазак изазвао је неупоредиво најснажнија оспоравања до сада.

2021-08-28 08:30:15

Павић: Време је за српску контраофанзиву по питању Сребренице
Павић: Време је за српску контраофанзиву по питању Сребренице

ТРИБИНА „ДЕКОНСТРУКЦИЈА МИТОВА О САРАЈЕВСКОМ СУЖИВОТУ И ГЕНОЦИДУ У СРЕБРЕНИЦИ“

2021-08-24 12:24:57

Зашто је СССР створио Варшавски пакт?
Зашто је СССР створио Варшавски пакт?

Совјетски Савез је био принуђен да размишља о сопственом војном савезу када је Запад створио НАТО.

2021-08-21 13:40:06

Церска битка
Церска битка

Успех српске војске скренуо је и пажњу светске јавности на Србију

2021-08-16 08:00:48

Нестанак генерала Савчића је доказ да Срби постоје као народ
Нестанак генерала Савчића је доказ да Срби постоје као народ

Генерал Миломир Савичић се придружио дугој листи часних српских генерала, који су оптужени за наводне ратне злочине искључиво из разлога што су одлучили да не оду у изолацију или емиграцију, него су наставили свој друштвенополитички ангажман.

2021-08-12 12:28:29

РТ: Тајни документи откривају планове Лондона да се инфилтрира на Балкан... подривајући Русију
РТ: Тајни документи откривају планове Лондона да се инфилтрира на Балкан... подривајући Русију

Недавно објављена студија открива у којој мери британска влада жели да манипулише јавним мњењем у балканским...

2021-08-02 12:53:39

РТ: Процурели документи откривају скривене сплетке Лондона како би се обезбедило трајно одвајање Косова од Србије
РТ: Процурели документи откривају скривене сплетке Лондона како би се обезбедило трајно одвајање Косова од Србије

Документи откривају вишемилионско финансирање напора Лондона да повећа подршку Срба влади у Приштини, што још једном доказује да Британија не...

2021-07-28 10:51:45

Пробој муслиманских снага из Сребренице
Пробој муслиманских снага из Сребренице

Из Студије „Сребреница велика обмана“ аутора Бошка Антића, контраадмирала у пензији

2021-07-25 06:40:06

Пробој муслиманских снага из Сребренице - 2. део
Пробој муслиманских снага из Сребренице - 2. део

Из Студије „Сребреница велика обмана“ аутора Бошка Антића, контраадмирала у пензији

2021-07-25 06:20:46

РТ: Сједињене Државе... Југославије? Карикатура наговештава следеће поглавље америчког грађанског рата
РТ: Сједињене Државе... Југославије? Карикатура наговештава следеће поглавље америчког грађанског рата

Недавна карикатура која упоређује САД са бившом Југославијом није упозорење да се избегне пут ка балканизацији...

2021-07-23 09:01:24

Јесу ли Немци побеђивали Црвену армију после Стаљинграда?
Јесу ли Немци побеђивали Црвену армију после Стаљинграда?

И поред локалних успеха Немаца, гвоздени ваљак Црвене армије незадрживо је газио у правцу запада.

2021-07-18 16:28:11

РТ: Путиново упозорење Западу: Москва види Украјину као део „руског света“ и то би требало да озбиљно схвате аутсајдери
РТ: Путиново упозорење Западу: Москва види Украјину као део „руског света“ и то би требало да озбиљно схвате аутсајдери

Пише Пол Робинсон за РТ, професор на Универзитету у Отави. Пише о руској и совјетској историји,...

2021-07-16 07:17:39

Чекрчићи бедем непробојни
Чекрчићи бедем непробојни

Месна заједница Чекрчићи обухвата села Чекрчиће са засеоком Добрици, Долипоље са засеоком Паљевина, Кута, Врела и Крчевине. Налази се на 43 степени, 59 минута и 28 секунди северне географске ширине и 18 степени, 12 минута и 36 секунди источне географске дужине. То је подручје месне заједнице Чекрчићи пред последњи рат. Сва ова села су смештена у троуглу што га чини граница са општином Илијаш, река Босна и вододелница река Босна и Фојница. Чекрчићи су смештени на две терасе поред Босне - прва, виша, на којој се налази центар села, и друга, нижа, на којој су Добрици. Долипоље је на нешто вишој тераси, а Врела су по странама око потока Врела, западно од Долипоља. Изнад Долипоља и Врела су Крчевине.

2021-07-11 06:15:03

Чекрчићи бедем непробојни - 2.део
Чекрчићи бедем непробојни - 2.део

Приредио контраадмирал Бошко Антић

2021-07-11 06:10:32

Прича из Великог рата: На жеравици
Прича из Великог рата: На жеравици

Пред сам православни Божић 1916. године, Прва пешадијска бригада Тимочке дивизије која је увек била у...

2021-07-04 07:42:29

РТ: Ширење „људских права“ на врху бајонета: ЛГБТ тема постала средство западне спољне политике широм света
РТ: Ширење „људских права“ на врху бајонета: ЛГБТ тема постала средство западне спољне политике широм света

Када је реч о питањима „људских права“ и индивидуалних слобода, свака земља на свету заузима другачији...

2021-07-02 14:20:54

Фаина Савенкова: Верујте и надајте се
Фаина Савенкова: Верујте и надајте се

Сваки пут кад ме питају да говорим о свом животу под украјинским гранатирањем, изгубљена сам. Не...

2021-07-01 07:58:18

Писмо Радована Караџића које је послао шефовима држава и влада пре депортације из хашког у британски затвор
Писмо Радована Караџића које је послао шефовима држава и влада пре депортације из хашког у британски затвор

Радован Караџић послао је писмо шефовима држава и влада, представницима земаља чланица Уједињених нација и Савета безбедности, писано и послано непосредно пре депортације из хашког у британски казамат.

2021-06-29 15:32:21

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: