РТ: Ширење „људских права“ на врху бајонета: ЛГБТ тема постала средство западне спољне политике широм света

Објављено: 02.07.2021.год.
фото: © Getty Images / John Lamparski / RT

Када је реч о питањима „људских права“ и индивидуалних слобода, свака земља на свету заузима другачији став. Култура, религија и националност играју своју улогу, али сада је јасно да Запад то жели променити.


У уторак је амерички државни секретар Eнтони Блинкен објавио на Твитеру фотографију заставе у дугиним бојама постављене испред Стејт департмента у Вашингтону, саопштивши да нас обележавање два велика ЛГБТ догађаја „подсећа докле смо стигли и колико још треба да постигнемо, код куће и широм света“. Кључна реч овде је „широм света“.

Док Запад ЛГБТ питања уздиже као највишу меру морала, реорганизујући своју културу у складу с тим, поставља се питање - како ће се то манифестовати у спољној политици? Вредности се користе као ефикасан инструмент у западној политици моћи, а либерална демократија се држи као хегемонистичка норма која омогућава земљама попут САД-а да воде свет и изузимају се од међународног права.

Чак се и ЦИА сада ребрендује у организацију вођену заговарањем ЛГБТ права, што је јасан показатељ да ће слављење "наших" праведних вредности ускоро бити изражено као подсмех и напад на "другог".Која је разлика између спољне политике која се заснива на вредностима и мисије осмишљене да подрије суверенитет и културе других држава? У ери постхладног рата, Запад изричито легитимише хегемонију, хијерархију и суверену неједнакост у одбрани универзалних либерално-демократских вредности. Иде ли свет ка пробуђеном облику империјализма?

Идеологије се обично позивају на велике идеале као што су слобода и разум, али истовремено могу поделити свет на добар наспрам лошег, остављајући мало простора за слободу или разум.

Недостаје отворена и демократска расправа о томе у којој су мери модерне либералне вредности универзалне. На пример, разумно је запитати се да ли је операција промене пола или хормонски третман за децу универзална вредност која обухвата све културе и како различите државе балансирају сагласност и учешће родитеља.

Такође се чини разумним разговарати о томе да ли људима рођеним мушкарцима треба дозволити да се такмиче у спорту као жене и утицају који би ово имало на женски спорт. Идеологија је ове расправе свела на љубав насупрот мржњи, што сугерише да је неслагање недопустиво. У томе је снага идеологије која је превише заводљива да би се држала ван спољне политике.

Мађарска је недавно усвојила закон који забрањује промоцију ЛГБТ начина живота деци. Њен премијер Виктор Орбан тврди да је и раније био снажни промотор геј права, али да овај закон има за циљ да заштити децу и родитеље од сексуалног садржаја. Како ЕУ сматра да је ово питање универзалних вредности, свака дискусија је прескочена, те је пређено директно на разговор о казни.

Марк Руте, холандски премијер је изјавио: „Мој циљ је да бацим Мађарску на колена по овом питању“ и позвао на избацивање Мађарске из ЕУ. Француски председник је саопштио да Брисел не треба да покаже "никакву слабост" у суочавању са Мађарском. Није било осећаја ироније јер је ЕУ осудила Мађарску због „ауторитарности“. Идеолошка мантра „различитост и инклузија“ иронично не прихвата разноликост вредности за хиљадугодишње културе и не укључује државе са одговарајућим вредностима.

Русија наспрам Запада

Током историје Запад је тежио да докаже своју цивилизацијску супериорност упоређивањем себе са наводним руским варварством. Вековима је етничка припадност била у средишту док је цивилизована „Европа“ била насупрот „азијској“ Русији. Наводна супротност западној слободи и цивилизацији било је ово источно ропство и варваризам, који су постепено постали темељни део либералне идеологије.
 
Кроз ову призму Русији је дозвољено да игра две улоге - или малог шегрта западне цивилизације или контрацивилизацијске снаге која мора бити обуздана или поражена.
 
Почетком 18. века, Петар Велики је Русију установио као велику силу и покренуо културну револуцију ради европеизације своје земље. Западноевропљани су аплаудирали Петру што је прихватио улогу „студента“ који ће цивилизовати Русију, према европским стандардима.
 
Почетком 1990-их Русија је поново имала за циљ да се "врати" у Европу усвајањем капитализма и облика демократије. Запад је поново поздравио прихватање Москве односа наставника и ученика, иако је одбацио укључивање Русије у европску безбедносну архитектуру у било којој мери која би подразумевала суверену једнакост.

Одбијање улоге цивилизацијске друге виолине на Западу и имплицитна суверена неједнакост која би ишла уз то, још једном су захтевали повратак у обуздавање и конфронтацију. Москва стога остаје скептична према било којој спољној политици уоквиреној као цивилизацијска мисија.

Либерални ауторитаризам

Посвећеност Запада међународном систему заснованом на вредностима од тада значи вештачку реорганизацију и пропагирање политике као надметања између либералне демократије и ауторитаризма. Међународно право, с једнаким поштовањем држава, дерогира се и замењује такозваним „међународним системом заснованом на правилима“. Ово се приказује као продужетак међународног права, али је заправо његова антитеза. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров недавно је прокоментарисао: „Лепота ових западних `правила` лежи управо у чињеници да им недостаје било какав одређени садржај.“

Стратешки двосмислени стандарди осмишљени су како би омогућили земљама НАТО-а да одлуче када су правила прекршена, а затим да једнострано казне оне који се противе њиховим вредностима.

Међународни систем заснован на правилима намењен је Западу да има контролу над осталим, због чега се не односи на хапшење оснивача Викиликса Џулиана Асанжа или оптужби за издају поднете против украјинског лидера опозиције Виктора Медведчука. Такође изузима залив Гвантанамо, масовни надзор НСА, дигиталну цензуру, комадање Србије или стотине хиљада људи који су страдали у илегалним "хуманитарним ратовима" западних држава. Одговорност земаља НАТО-а да подржавају систем заснован на правилима користи се уместо тога као разлог за изузеће од тих правила.

Под велом одговорности за несебично подржавање вредности, чланице блока могу увек лежерно разговарати о начинима рушења страних влада економским санкцијама или војном моћи.
 
Ка пробуђеном империјализму?

Хоће ли се хуманитарни империјализам развити у пробуђени империјализам? Тешко да се чини претераним да ће се пробуђене вредности упити у постојећу либерално-демократску цивилизацијску мисију да се свет преправи по угледу на Запад. Може ли се циљ „бацити Мађарску на колена“ развити у субверзију, операције промене режима или ЛГБТ ратове?
 
У садашње доба либералног ауторитаризма, САД се удружују са Саудијском Арабијом у борби за сиријска људска права окупацијом територије земље, сарадњом са џихадијским групама, крађом нафте коју Дамаск треба да финансира обнову и крађом пшенице потребне за преживљавање тамошњих цивила .

Права сексуалних мањина важна су тема сваког друштва, али циничне снаге су очито у игри када се застава "поноса" подигне над америчким војним базама.

Извор: Глен Дизел, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник у часопису "Русија у глобалним пословима" , РТ

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Руси на Солунском фронту

Пише, Бошко Антић, контраадмирал у пензији Русија је 1914. године објавила рат Немачкој због Србије јер би...

Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца
Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца

Од 22. до 24. септембра у Београду ће се одржати Дани духовне културе Русије у Србији, у оквиру којих ће бити уприличене и две изложбе чији је повод 145. годишњица доласка Руског добровољачког покрета у Србију почетком тадашњих Српско-турских ратова.

2021-09-21 07:00:40

Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад
Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад

Некад су се српске заставе стидљиво показивале и носиле међу Србима. У борби за стварање и...

2021-09-19 10:39:53

Како је пробијен Солунски фронт
Како је пробијен Солунски фронт

  "Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео...

2021-09-15 22:35:35

Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница
Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница

Три године трајала је окупација Србије у Великом рату, три црне године за српски народ, писали...

2021-09-04 07:04:53

Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан
Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан

Почетком априла 1916. Драгачевцима је наређено да не поздрављају војнички старијега, него да капе скину. Већ је била уведена латиница као званично писмо. Кулуком су поправљани путеви: ко се не одазове из првине добиће 12 батина, ко се не јави ни други пут – 25 мотки.

2021-08-28 11:31:10

Владимир Кршљанин: Нови свет, Запад и ми
Владимир Кршљанин: Нови свет, Запад и ми

Русија и Кина предводе Нови свет.           Нови свет чини већина човечанства, која...

2021-08-28 10:48:36

Бранко Докић: Одлука није закон
Бранко Докић: Одлука није закон

Кристијан Шмит је осми и, надамо се, посљедњи високи представник међународне заједнице у постдејтонској БиХ. Стицајем околности, његов долазак изазвао је неупоредиво најснажнија оспоравања до сада.

2021-08-28 08:30:15

Павић: Време је за српску контраофанзиву по питању Сребренице
Павић: Време је за српску контраофанзиву по питању Сребренице

ТРИБИНА „ДЕКОНСТРУКЦИЈА МИТОВА О САРАЈЕВСКОМ СУЖИВОТУ И ГЕНОЦИДУ У СРЕБРЕНИЦИ“

2021-08-24 12:24:57

Зашто је СССР створио Варшавски пакт?
Зашто је СССР створио Варшавски пакт?

Совјетски Савез је био принуђен да размишља о сопственом војном савезу када је Запад створио НАТО.

2021-08-21 13:40:06

Церска битка
Церска битка

Успех српске војске скренуо је и пажњу светске јавности на Србију

2021-08-16 08:00:48

Нестанак генерала Савчића је доказ да Срби постоје као народ
Нестанак генерала Савчића је доказ да Срби постоје као народ

Генерал Миломир Савичић се придружио дугој листи часних српских генерала, који су оптужени за наводне ратне злочине искључиво из разлога што су одлучили да не оду у изолацију или емиграцију, него су наставили свој друштвенополитички ангажман.

2021-08-12 12:28:29

РТ: Тајни документи откривају планове Лондона да се инфилтрира на Балкан... подривајући Русију
РТ: Тајни документи откривају планове Лондона да се инфилтрира на Балкан... подривајући Русију

Недавно објављена студија открива у којој мери британска влада жели да манипулише јавним мњењем у балканским...

2021-08-02 12:53:39

РТ: Процурели документи откривају скривене сплетке Лондона како би се обезбедило трајно одвајање Косова од Србије
РТ: Процурели документи откривају скривене сплетке Лондона како би се обезбедило трајно одвајање Косова од Србије

Документи откривају вишемилионско финансирање напора Лондона да повећа подршку Срба влади у Приштини, што још једном доказује да Британија не...

2021-07-28 10:51:45

Пробој муслиманских снага из Сребренице
Пробој муслиманских снага из Сребренице

Из Студије „Сребреница велика обмана“ аутора Бошка Антића, контраадмирала у пензији

2021-07-25 06:40:06

Пробој муслиманских снага из Сребренице - 2. део
Пробој муслиманских снага из Сребренице - 2. део

Из Студије „Сребреница велика обмана“ аутора Бошка Антића, контраадмирала у пензији

2021-07-25 06:20:46

РТ: Сједињене Државе... Југославије? Карикатура наговештава следеће поглавље америчког грађанског рата
РТ: Сједињене Државе... Југославије? Карикатура наговештава следеће поглавље америчког грађанског рата

Недавна карикатура која упоређује САД са бившом Југославијом није упозорење да се избегне пут ка балканизацији...

2021-07-23 09:01:24

Јесу ли Немци побеђивали Црвену армију после Стаљинграда?
Јесу ли Немци побеђивали Црвену армију после Стаљинграда?

И поред локалних успеха Немаца, гвоздени ваљак Црвене армије незадрживо је газио у правцу запада.

2021-07-18 16:28:11

РТ: Путиново упозорење Западу: Москва види Украјину као део „руског света“ и то би требало да озбиљно схвате аутсајдери
РТ: Путиново упозорење Западу: Москва види Украјину као део „руског света“ и то би требало да озбиљно схвате аутсајдери

Пише Пол Робинсон за РТ, професор на Универзитету у Отави. Пише о руској и совјетској историји,...

2021-07-16 07:17:39

Чекрчићи бедем непробојни
Чекрчићи бедем непробојни

Месна заједница Чекрчићи обухвата села Чекрчиће са засеоком Добрици, Долипоље са засеоком Паљевина, Кута, Врела и Крчевине. Налази се на 43 степени, 59 минута и 28 секунди северне географске ширине и 18 степени, 12 минута и 36 секунди источне географске дужине. То је подручје месне заједнице Чекрчићи пред последњи рат. Сва ова села су смештена у троуглу што га чини граница са општином Илијаш, река Босна и вододелница река Босна и Фојница. Чекрчићи су смештени на две терасе поред Босне - прва, виша, на којој се налази центар села, и друга, нижа, на којој су Добрици. Долипоље је на нешто вишој тераси, а Врела су по странама око потока Врела, западно од Долипоља. Изнад Долипоља и Врела су Крчевине.

2021-07-11 06:15:03

Чекрчићи бедем непробојни - 2.део
Чекрчићи бедем непробојни - 2.део

Приредио контраадмирал Бошко Антић

2021-07-11 06:10:32

Прича из Великог рата: На жеравици
Прича из Великог рата: На жеравици

Пред сам православни Божић 1916. године, Прва пешадијска бригада Тимочке дивизије која је увек била у...

2021-07-04 07:42:29

РТ: Ширење „људских права“ на врху бајонета: ЛГБТ тема постала средство западне спољне политике широм света
РТ: Ширење „људских права“ на врху бајонета: ЛГБТ тема постала средство западне спољне политике широм света

Када је реч о питањима „људских права“ и индивидуалних слобода, свака земља на свету заузима другачији...

2021-07-02 14:20:54

Фаина Савенкова: Верујте и надајте се
Фаина Савенкова: Верујте и надајте се

Сваки пут кад ме питају да говорим о свом животу под украјинским гранатирањем, изгубљена сам. Не...

2021-07-01 07:58:18

Писмо Радована Караџића које је послао шефовима држава и влада пре депортације из хашког у британски затвор
Писмо Радована Караџића које је послао шефовима држава и влада пре депортације из хашког у британски затвор

Радован Караџић послао је писмо шефовима држава и влада, представницима земаља чланица Уједињених нација и Савета безбедности, писано и послано непосредно пре депортације из хашког у британски казамат.

2021-06-29 15:32:21

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: