РТ: Ширење „људских права“ на врху бајонета: ЛГБТ тема постала средство западне спољне политике широм света

Објављено: 02.07.2021.год.
фото: © Getty Images / John Lamparski / RT

Када је реч о питањима „људских права“ и индивидуалних слобода, свака земља на свету заузима другачији став. Култура, религија и националност играју своју улогу, али сада је јасно да Запад то жели променити.


У уторак је амерички државни секретар Eнтони Блинкен објавио на Твитеру фотографију заставе у дугиним бојама постављене испред Стејт департмента у Вашингтону, саопштивши да нас обележавање два велика ЛГБТ догађаја „подсећа докле смо стигли и колико још треба да постигнемо, код куће и широм света“. Кључна реч овде је „широм света“.

Док Запад ЛГБТ питања уздиже као највишу меру морала, реорганизујући своју културу у складу с тим, поставља се питање - како ће се то манифестовати у спољној политици? Вредности се користе као ефикасан инструмент у западној политици моћи, а либерална демократија се држи као хегемонистичка норма која омогућава земљама попут САД-а да воде свет и изузимају се од међународног права.

Чак се и ЦИА сада ребрендује у организацију вођену заговарањем ЛГБТ права, што је јасан показатељ да ће слављење "наших" праведних вредности ускоро бити изражено као подсмех и напад на "другог".Која је разлика између спољне политике која се заснива на вредностима и мисије осмишљене да подрије суверенитет и културе других држава? У ери постхладног рата, Запад изричито легитимише хегемонију, хијерархију и суверену неједнакост у одбрани универзалних либерално-демократских вредности. Иде ли свет ка пробуђеном облику империјализма?

Идеологије се обично позивају на велике идеале као што су слобода и разум, али истовремено могу поделити свет на добар наспрам лошег, остављајући мало простора за слободу или разум.

Недостаје отворена и демократска расправа о томе у којој су мери модерне либералне вредности универзалне. На пример, разумно је запитати се да ли је операција промене пола или хормонски третман за децу универзална вредност која обухвата све културе и како различите државе балансирају сагласност и учешће родитеља.

Такође се чини разумним разговарати о томе да ли људима рођеним мушкарцима треба дозволити да се такмиче у спорту као жене и утицају који би ово имало на женски спорт. Идеологија је ове расправе свела на љубав насупрот мржњи, што сугерише да је неслагање недопустиво. У томе је снага идеологије која је превише заводљива да би се држала ван спољне политике.

Мађарска је недавно усвојила закон који забрањује промоцију ЛГБТ начина живота деци. Њен премијер Виктор Орбан тврди да је и раније био снажни промотор геј права, али да овај закон има за циљ да заштити децу и родитеље од сексуалног садржаја. Како ЕУ сматра да је ово питање универзалних вредности, свака дискусија је прескочена, те је пређено директно на разговор о казни.

Марк Руте, холандски премијер је изјавио: „Мој циљ је да бацим Мађарску на колена по овом питању“ и позвао на избацивање Мађарске из ЕУ. Француски председник је саопштио да Брисел не треба да покаже "никакву слабост" у суочавању са Мађарском. Није било осећаја ироније јер је ЕУ осудила Мађарску због „ауторитарности“. Идеолошка мантра „различитост и инклузија“ иронично не прихвата разноликост вредности за хиљадугодишње културе и не укључује државе са одговарајућим вредностима.

Русија наспрам Запада

Током историје Запад је тежио да докаже своју цивилизацијску супериорност упоређивањем себе са наводним руским варварством. Вековима је етничка припадност била у средишту док је цивилизована „Европа“ била насупрот „азијској“ Русији. Наводна супротност западној слободи и цивилизацији било је ово источно ропство и варваризам, који су постепено постали темељни део либералне идеологије.
 
Кроз ову призму Русији је дозвољено да игра две улоге - или малог шегрта западне цивилизације или контрацивилизацијске снаге која мора бити обуздана или поражена.
 
Почетком 18. века, Петар Велики је Русију установио као велику силу и покренуо културну револуцију ради европеизације своје земље. Западноевропљани су аплаудирали Петру што је прихватио улогу „студента“ који ће цивилизовати Русију, према европским стандардима.
 
Почетком 1990-их Русија је поново имала за циљ да се "врати" у Европу усвајањем капитализма и облика демократије. Запад је поново поздравио прихватање Москве односа наставника и ученика, иако је одбацио укључивање Русије у европску безбедносну архитектуру у било којој мери која би подразумевала суверену једнакост.

Одбијање улоге цивилизацијске друге виолине на Западу и имплицитна суверена неједнакост која би ишла уз то, још једном су захтевали повратак у обуздавање и конфронтацију. Москва стога остаје скептична према било којој спољној политици уоквиреној као цивилизацијска мисија.

Либерални ауторитаризам

Посвећеност Запада међународном систему заснованом на вредностима од тада значи вештачку реорганизацију и пропагирање политике као надметања између либералне демократије и ауторитаризма. Међународно право, с једнаким поштовањем држава, дерогира се и замењује такозваним „међународним системом заснованом на правилима“. Ово се приказује као продужетак међународног права, али је заправо његова антитеза. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров недавно је прокоментарисао: „Лепота ових западних `правила` лежи управо у чињеници да им недостаје било какав одређени садржај.“

Стратешки двосмислени стандарди осмишљени су како би омогућили земљама НАТО-а да одлуче када су правила прекршена, а затим да једнострано казне оне који се противе њиховим вредностима.

Међународни систем заснован на правилима намењен је Западу да има контролу над осталим, због чега се не односи на хапшење оснивача Викиликса Џулиана Асанжа или оптужби за издају поднете против украјинског лидера опозиције Виктора Медведчука. Такође изузима залив Гвантанамо, масовни надзор НСА, дигиталну цензуру, комадање Србије или стотине хиљада људи који су страдали у илегалним "хуманитарним ратовима" западних држава. Одговорност земаља НАТО-а да подржавају систем заснован на правилима користи се уместо тога као разлог за изузеће од тих правила.

Под велом одговорности за несебично подржавање вредности, чланице блока могу увек лежерно разговарати о начинима рушења страних влада економским санкцијама или војном моћи.
 
Ка пробуђеном империјализму?

Хоће ли се хуманитарни империјализам развити у пробуђени империјализам? Тешко да се чини претераним да ће се пробуђене вредности упити у постојећу либерално-демократску цивилизацијску мисију да се свет преправи по угледу на Запад. Може ли се циљ „бацити Мађарску на колена“ развити у субверзију, операције промене режима или ЛГБТ ратове?
 
У садашње доба либералног ауторитаризма, САД се удружују са Саудијском Арабијом у борби за сиријска људска права окупацијом територије земље, сарадњом са џихадијским групама, крађом нафте коју Дамаск треба да финансира обнову и крађом пшенице потребне за преживљавање тамошњих цивила .

Права сексуалних мањина важна су тема сваког друштва, али циничне снаге су очито у игри када се застава "поноса" подигне над америчким војним базама.

Извор: Глен Дизел, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник у часопису "Русија у глобалним пословима" , РТ

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко наводи да је циљ тезе да је Русија искористила...

2022-12-23 09:30:16

Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама
Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама

Крајем прошлог месеца је у Украјини службено отворен нови фронт – религиозни. После рације у Кијевско-печерској лаври украјински парламент припрема одговарајући закон којим би се имовина Украјинске православне цркве Московског патријархата постепено конфисковала од стране државе. Верници угашене цркве би постали део православног Кијевског патријархата, у противном послани на тржиште религиозних афилијација да се распитају шта је још слободно и несанкционисано. „Никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе“, образложио је председник Зеленски нацрт владиног закона. Појам „душе“ је измештен из религије, подржављен и послат у ратне ровове.

2022-12-07 10:43:47

Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету
Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету

Људско стваралаштво је колективни чин. Ипак, од Старог Рима до данас, западне силе су биле узрочник...

2022-12-04 10:34:22

Руско-турски ратови на Дунаву
Руско-турски ратови на Дунаву

РАТ 1768-1774. ГОДИНЕ - Руска војска је први пут прешла преко Дунава на Балкан 1774. године. Било је то у рату вођеним од 1768. до 1774. године, који је вођен с циљем изласка Русије на Црно море и спречавања даљнег продора Турака у северно црноморско приморје. Рат је објављен октобра 1768. године, а ратне операције су обухватиле готово читаво црноморско подручје, Грузију и обале Грчке. Руска војска је нанела турској армији низ удара у Молдавији, а први пут су руске трупе стигле, под командом Александра Васиљевича Суворова, на десну обалу Дунава у рејону Тутракена. Нешто касније, 17. јуна исте године војска се поново нашла на јужној страни велике реке. У оба случаја била су то само извиђачка дејства, а тек годину дана касније, јуна 1774. године, руска војска предвођена Суворовим и Каменским форсирала је Дунав на његовом доњем току, у рејону Хиршова и Измаила и у боју код Козлуџа разбила турске снаге. Истовремено је одред генерала Салтикова прешао Дунав код Тутракена.

2022-12-04 10:05:41

Повратак победничке Српске војске у Београд
Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

2022-11-11 17:00:23

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк