Како су Немци искористили најбољи совјетски тенк

Објављено: 11.04.2021.год.
Совјетски тенкови Т-34-76 које су запленили Немци. Немачки савезни архив (Бундесархив) / Russia beyond

Чувени Т-34 није служио Трећем рајху само као тенк. Немци су од њега правили и тегљаче и самоходна противваздухопловна оруђа, а користили су његове делове и као наоружање у оклопним тенковима.


Т-34 је био најбољи совјетски тенк у Другом светском рату. Био је добро наоружан и заштићен, развијао је велику брзину и имао велике маневарске могућности, тако да му на бојном пољу није било равних све до 1942. године, пише 
Russia beyond.

 

„Тенк Т-34 је добро функционисао на сваком терену“, написао је касније командант групе армија „Јужна Украјина“, генерал-пуковник Јоханес Фриснер. „Руски тенкови су могли да дејствују тамо где се по нашим нормама сматрало да је немогуће дејствовати. Наоружање тенка Т-34 је било изузетно ефикасно. Он је одлично правио пролаз за совјетску пешадију и пружао јој врло ефикасну подршку“.

 

Немачки минери врше разминирање терена ипред совјетског трофејног тенка Т-34, јесен 1941.

Није ни чудо што се у армији Трећег рајха нашло одговарајуће место за тако моћну машину. Од заплењених „тридесет четворки“ Немци су правили читаве јединице, а поједини тенкисти су у њима односили на десетине победа и постајали су прави асови.

У Вермахту

 

 

Трофејни совјетски Т-34 на шумском путу у близини Москве. Касна јесен 1941.

Први Т-34-76 појавили су се у Вермахту већ у лето 1941. са ознаком Pz.Kpfw. T-34-747 (r), где „r“ значи да је тенк руског порекла. Немачка је у Другом светском рату користила око 300 таквих тенкова са топом калибра 76 мм.

 

Pz.Kpfw. T-34-747(r) – немачки назив совјетског трофејног тенка Т-34 .

Трофејни тенкови су опремани радио-станицама и немачком оптиком. На поједине примерке су заварене куполе које су командирима посаде омогућавале бољи преглед ситуације.

 

Акутни проблем је био недостатак муниције и резервних делова, што је стварало доста потешкоћа приликом опслуживања и борбене примене тенкова. Понекад су поједини примерци Т-34 морали бити потпуно размонтирани да би се од њих искористили делови за друге такве тенкове. Муниција за њих је узимана из оштећене совјетске технике, понекад непосредно за време борбе.

Да немачка артиљерија и авијација не би грешком отварала ватру на сопствене тенкове трофејни примерци Т-34 су били ишарани великим гвозденим (Balkenkreuz) или кукастим крстовима. И поред тога, немачки артиљерци у жару борбе често нису примећивали те ознаке, па су отварали ватру чим би приметили добро познату и омражену силуету совјетског тенка.

 

Немачки тенкиста уцртава немачке знаке распознавања на куполу заплењеног совјетског тенка Т-34-76.

„Тридесет четворке“ нису служиле Немцима само као тенкови. Они су их прерађивали и правили од њих тегљаче за евакуацију или самоходна зенитна оруђа. У овом другом случају су скидали оригиналну куполу и уместо ње постављали специјалну отворену ротирајућу куполу са зенитним оруђем Flakvierling 38. Јако оштећене примерке Т-34 су постављали на платформе оклопних возова и користили као артиљеријска оруђа.

У СС дивизијама

Чувени совјетски тенкови су најширу примену имали у СС дивизијама, и конкретно у моторизованој (од 22. октобра 1943. године тенковској) дивизији „Рајх“. После поновног заузимања Харкова 18. марта 1943. године ова дивизија је запленила педесетак оштећених „тридесет четворки“ које су чекале ремонт.

 

Химлер разгледа Т-34 СС дивизије „Рајх“ (април 1943).

Есесовци су у погонима Харковске фабрике трактора оспособили неколико десетина тенкова и од њих формирали засебну чету у склопу своје дивизије. Била је то највећа јединица трофејних тенкова Т-34 у немачким оружаним снагама.

Оспособљено је укупно 25 тенкова, док је 12 примерака послато у панцергренадирску школу СС „Киншлаг“, где су коришћени у противтенковској обуци кадета.

Совјетски тенкови дивизије „Рајх“ учествовали су у одлучујућој бици на Курском фронту у лето 1943. године. У то време је Т-34-76 већ био технички застарео, тако да га Немци нису користили за муњевите тенковске продоре, него као противтенковско средство, тј. ти тенкови су изводили гађање из места и из заседе, са најмањим могућим ризиком.

Међу немачким тенкистима на Т-34 се највише истакао командир вода 9. тенковске чете дивизије „Рајх“, СС-обершарфирер Јозеф Набер, а такође командир тенка Емил Зајболд који је служио у истој дивизији. Овај други је постао један од најбољих тенковских асова Другог светског рата – однео је укупно 69 победа, од тога неколико десетина на совјетској „тридесет четворци“.

Т-34-85

После Курске битке застарели тенкови Т-34-76 постепено су повлачени из немачке армије. Па ипак, поједини су коришћени у одбрани Берлина у мају 1945. године.

Црвена армија је 1944. године добила побољшани модел Т-34-85 са топом калибра 85 мм. Немци су, међутим, успели да заплене само неколико десетина тих нових тенкова, и само су неколицину искористили за борбу против совјетских трупа.

Борис Јегоров,
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ
Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ

На једном од улаза у највећу луку Азовског мора, још из даљине, на узвишеном положају и преко таласастог асфалта, видим споменик. Људска фигура која држи нешто у уздигнутој руци. Прво мислим да је неки памјатник Великог отаџбинског рата 1941-1945. Као она жена с мачем над Стаљинградом. Примичући се мијењам претпоставку у кип свеца са крстом. На крају се сви у колима смијемо. То је светитељ – гвожђа. Ливац држи своју куку, рукохватом окренуту небу.

2022-04-30 09:24:56

РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор
РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор

Такозвана Независна Држава Хрватска била је стара мање од три недеље када је извршила прво масовно...

2022-04-29 11:06:27

Чапљина флип: Да се не заборави
Чапљина флип: Да се не заборави

Операција извлачења војника ЈНА из Чапљине 1992. године

2022-04-23 10:55:05

Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора
Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора

Други пут у Маријупољу, али први пут видим море. Плитко и неслано. Зато га неки зову језером. Видио сам и мртве. Пуно мртвих људи. Леш Азовца у Гагаринској улици у изгледа као воштана лутка. Нико га не склања већ мјесец дана. Два цивила у непосредној му близини сахранили у лијевак од авиобомбе. Њега нико неће. С великим закашњењем схватам да нијесам на сету постапокалиптичног филма, већ да се сценографија у њима прави копирајући снимке какве управо хватам.

2022-04-22 16:12:11

Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу
Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу

Највећи град на обали Азовског мора. Пола милиона становника. Опет сам напољу. И на терену. И у иностранству. На улазу у Маријупољ бијах прије више од мјесец дана, али ни један пасош ми не би помогао тада да уђем, пише оснивач портала Фронтал.срб

2022-04-16 16:10:08

Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије
Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију

2022-04-16 09:06:36

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2022-04-06 06:42:26

Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука
Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука

У рату прво страдају путеви. Не само што их разрују камиони, тенкови и други тешкаши. Па се онда не поправљају. Рат пресјече главне правце. Оне куд је човјек научио да иде. Људска жеља и потреба кваса, надолази као вода испред бране, па бира прву проходну уџерицу да настави околним путем, тамо гдје га је линија фронта исјекла.

2022-03-31 16:47:46

Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму
Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму

Текст Владимира Кршљанина за Политику

2022-03-23 13:35:51

Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?
Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?

Пре тачно 20 година, 12. фебруара 2002. године, у Хашком трибуналу је почело суђење бившем председнику...

2022-02-12 15:59:51

О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије
О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије

Ових дана новинари и политичари коментаришу преговоре у Рамбујеу сваки са својих политичких позиција. Исход преговора им је сада познат. Како је те преговоре у време њиховог догађања видео командант Треће армије, генерал-пуковник Небојша Павковић, који је са својим борцима био на борбеним положајима на који су непрекидно били на удару шишпарских терористичких снага, видећемо из његовог Ратног дневника. Припремио контраадмирал у пензији Бошко Антић

2022-02-09 18:38:08

РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата
РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата

За само један дан, хрватски нацистички савезници убили су више од 2.300 српских цивила у три села и једном руднику, а да нису испалили ни метак

2022-02-08 13:29:46

Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!
Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!

На измаку прве ратне године, децембра 1914, објављен је у листу „Пијемонт” некролог палом мајору Велимиру...

2022-01-23 11:46:46

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк