Како су Немци искористили најбољи совјетски тенк

Објављено: 11.04.2021.год.
Совјетски тенкови Т-34-76 које су запленили Немци. Немачки савезни архив (Бундесархив) / Russia beyond

Чувени Т-34 није служио Трећем рајху само као тенк. Немци су од њега правили и тегљаче и самоходна противваздухопловна оруђа, а користили су његове делове и као наоружање у оклопним тенковима.


Т-34 је био најбољи совјетски тенк у Другом светском рату. Био је добро наоружан и заштићен, развијао је велику брзину и имао велике маневарске могућности, тако да му на бојном пољу није било равних све до 1942. године, пише 
Russia beyond.

 

„Тенк Т-34 је добро функционисао на сваком терену“, написао је касније командант групе армија „Јужна Украјина“, генерал-пуковник Јоханес Фриснер. „Руски тенкови су могли да дејствују тамо где се по нашим нормама сматрало да је немогуће дејствовати. Наоружање тенка Т-34 је било изузетно ефикасно. Он је одлично правио пролаз за совјетску пешадију и пружао јој врло ефикасну подршку“.

 

Немачки минери врше разминирање терена ипред совјетског трофејног тенка Т-34, јесен 1941.

Није ни чудо што се у армији Трећег рајха нашло одговарајуће место за тако моћну машину. Од заплењених „тридесет четворки“ Немци су правили читаве јединице, а поједини тенкисти су у њима односили на десетине победа и постајали су прави асови.

У Вермахту

 

 

Трофејни совјетски Т-34 на шумском путу у близини Москве. Касна јесен 1941.

Први Т-34-76 појавили су се у Вермахту већ у лето 1941. са ознаком Pz.Kpfw. T-34-747 (r), где „r“ значи да је тенк руског порекла. Немачка је у Другом светском рату користила око 300 таквих тенкова са топом калибра 76 мм.

 

Pz.Kpfw. T-34-747(r) – немачки назив совјетског трофејног тенка Т-34 .

Трофејни тенкови су опремани радио-станицама и немачком оптиком. На поједине примерке су заварене куполе које су командирима посаде омогућавале бољи преглед ситуације.

 

Акутни проблем је био недостатак муниције и резервних делова, што је стварало доста потешкоћа приликом опслуживања и борбене примене тенкова. Понекад су поједини примерци Т-34 морали бити потпуно размонтирани да би се од њих искористили делови за друге такве тенкове. Муниција за њих је узимана из оштећене совјетске технике, понекад непосредно за време борбе.

Да немачка артиљерија и авијација не би грешком отварала ватру на сопствене тенкове трофејни примерци Т-34 су били ишарани великим гвозденим (Balkenkreuz) или кукастим крстовима. И поред тога, немачки артиљерци у жару борбе често нису примећивали те ознаке, па су отварали ватру чим би приметили добро познату и омражену силуету совјетског тенка.

 

Немачки тенкиста уцртава немачке знаке распознавања на куполу заплењеног совјетског тенка Т-34-76.

„Тридесет четворке“ нису служиле Немцима само као тенкови. Они су их прерађивали и правили од њих тегљаче за евакуацију или самоходна зенитна оруђа. У овом другом случају су скидали оригиналну куполу и уместо ње постављали специјалну отворену ротирајућу куполу са зенитним оруђем Flakvierling 38. Јако оштећене примерке Т-34 су постављали на платформе оклопних возова и користили као артиљеријска оруђа.

У СС дивизијама

Чувени совјетски тенкови су најширу примену имали у СС дивизијама, и конкретно у моторизованој (од 22. октобра 1943. године тенковској) дивизији „Рајх“. После поновног заузимања Харкова 18. марта 1943. године ова дивизија је запленила педесетак оштећених „тридесет четворки“ које су чекале ремонт.

 

Химлер разгледа Т-34 СС дивизије „Рајх“ (април 1943).

Есесовци су у погонима Харковске фабрике трактора оспособили неколико десетина тенкова и од њих формирали засебну чету у склопу своје дивизије. Била је то највећа јединица трофејних тенкова Т-34 у немачким оружаним снагама.

Оспособљено је укупно 25 тенкова, док је 12 примерака послато у панцергренадирску школу СС „Киншлаг“, где су коришћени у противтенковској обуци кадета.

Совјетски тенкови дивизије „Рајх“ учествовали су у одлучујућој бици на Курском фронту у лето 1943. године. У то време је Т-34-76 већ био технички застарео, тако да га Немци нису користили за муњевите тенковске продоре, него као противтенковско средство, тј. ти тенкови су изводили гађање из места и из заседе, са најмањим могућим ризиком.

Међу немачким тенкистима на Т-34 се највише истакао командир вода 9. тенковске чете дивизије „Рајх“, СС-обершарфирер Јозеф Набер, а такође командир тенка Емил Зајболд који је служио у истој дивизији. Овај други је постао један од најбољих тенковских асова Другог светског рата – однео је укупно 69 победа, од тога неколико десетина на совјетској „тридесет четворци“.

Т-34-85

После Курске битке застарели тенкови Т-34-76 постепено су повлачени из немачке армије. Па ипак, поједини су коришћени у одбрани Берлина у мају 1945. године.

Црвена армија је 1944. године добила побољшани модел Т-34-85 са топом калибра 85 мм. Немци су, међутим, успели да заплене само неколико десетина тих нових тенкова, и само су неколицину искористили за борбу против совјетских трупа.

Борис Јегоров,
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Наталија Бјелајац, славом овенчана

Чачак - На скромној свечаности поводом 60 лета од пробоја Солунског фронта, 1978, појавила се без...

Најбољи совјетски војсковођа у Другом светском рату
Најбољи совјетски војсковођа у Другом светском рату

Четвороструки Херој Совјетског Савеза, маршал Георгиј Жуков је био архитекта ключних победа Црвене Армије над нацистима...

2021-06-19 08:08:30

Мешање Русије у Амерички грађански рат: Како су Руси спасили Америку
Мешање Русије у Амерички грађански рат: Како су Руси спасили Америку

Док су европске силе стале на страну Југа у Америчком грађанском рату, руски цар Александар II је 1863. године послао две ескадриле руске морнарице у Сан Франциско и Њујорк, у знак подршке територијалном интегритету САД и како би спречио Енглеску и Француску да интервенишу на страни Конфедерације. Русија је тако променила однос снага не само унутар Сједињених Држава већ и широм света. У контексту данашњих америчко-руских односа и уочи сусрета Бајдена и Путина, оно што се десило пре 150 година делује нестварно.

2021-06-15 13:21:43

Херојска 37. Моторизована бригада
Херојска 37. Моторизована бригада

Никоме није успело да укроти злогласну Дреницу, а то је 1999. године учинила 37. Моторизована бригада...

2021-06-12 09:26:07

Црне руже маршала Тита за Рускињу која је отпевала „Ноћ над Београдом“
Црне руже маршала Тита за Рускињу која је отпевала „Ноћ над Београдом“

Током лета и јесени 1941. у Совјетском Савезу се – у знак подршке устаницима у Југославији, али и како би се охрабрили сопствени људи да нису остали сами на свету у борби с нацистичким злом – снимају два филма чија је радња смештена у Србију: „Сто за једнога“ и „Ноћ над Београдом“. Овај други ће непосредно након рата добити и наставак, и то у Београду, али не на филмском платну.

2021-06-12 07:58:26

Генерал Ратко Младић
Генерал Ратко Младић

„Рођен сам у негдашњој старој Херцеговини, старој српској кнежевини...“ - прича Ратко. Рођен за време Другог светског...

2021-06-08 12:41:15

Из Ратног дневника команданта Треће армије: Погибија храбре Слађане Станковић
Из Ратног дневника команданта Треће армије: Погибија храбре Слађане Станковић

5. јун 1999. У зони одговорности 549. моторизоване бригаде  авијација  је дејствовала  у времену од 17.05 до...

2021-06-05 08:26:51

Како се показала совјетска војска у девет ратова ван својих граница
Како се показала совјетска војска у девет ратова ван својих граница

СССР је деценијама бранио пријатељскe режимe шаљући војнике по целој Азији и Африци. Последњим ратом ван...

2021-05-30 07:13:36

Седам ратова, 60 добијених битака и ниједан пораз: Најбољи војсковођа у руској историји
Седам ратова, 60 добијених битака и ниједан пораз: Најбољи војсковођа у руској историји

Звезда Наполеона Бонапарте можда се никад не би уздигла да је Александар Суворов још мало поживео. „Храбром...

2021-05-22 09:20:59

„Напад на ћирилицу долази изнутра, из српске политичке и културне сфере“
„Напад на ћирилицу долази изнутра, из српске политичке и културне сфере“

Једно од најболнијих места колонизације српске културе у социјалистичкој Југославији и проевропској Србији тиче се статуса српског језика и писма.

2021-05-19 06:45:07

Дан победе у Аустрији: Беч ухваћен у романси с Русима
Дан победе у Аустрији: Беч ухваћен у романси с Русима

Сваке године испочетка: сећање на крај Другог светског рата производи нови политички смисао унутар Европске уније. Деведесетих је однос према Дану победе одређивао какав ће бити однос према Русима, а у овом веку важи обрнуто - однос према Русији одређује како ће се гледати на Дан победе. Актуелна ЕУ представа јесте да је једино легитимно присуство Русије у Европи оно на географској карти. Једна изложба у бечком Јеврејском музеју међутим намерно провоцира.

2021-05-18 14:37:26

Човеку мора срце да се следи
Човеку мора срце да се следи

„Кад је објављен рат Србији 1914. била је мобилизација српске војске. Као и 1912. све је...

2021-05-16 09:46:17

Пет кључних победа Црвене армије у Другом светском рату
Пет кључних победа Црвене армије у Другом светском рату

Стаљинградска битка је била преломни тренутак у конфронтацији СССР-а и Трећег рајха. После ње је многима...

2021-05-10 06:44:54

Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату
Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату

Нацисти су сањали о томе како ће да марширају Москвом, и тај сан им се на...

2021-05-09 19:26:27

Како су становници Совјетског Савеза дочекали победу у Другом светском рату
Како су становници Совјетског Савеза дочекали победу у Другом светском рату

Већина совјетских грађана добро је знала да би пораз у рату значио смрт. Зато је толико дуго ишчекивана и сањана победа доживљавана као спасење и нови живот.

2021-05-09 06:50:24

Фаина Савенкова: Заборављене судбине
Фаина Савенкова: Заборављене судбине

Листајући старе породичне албуме, загледам се у лица на пожутелим од времена фотографијама. Људи сасвим обични,...

2021-05-07 18:42:45

Колико пута су Руси заузели Берлин
Колико пута су Руси заузели Берлин

Руси су три пута заузимали Берлин у различитим историјским тренуцима. Али никада нису пролили толико крви...

2021-05-02 08:01:22

Последње упориште Трећег рајха: како је Црвена армија на јуриш заузела Рајхстаг
Последње упориште Трећег рајха: како је Црвена армија на јуриш заузела Рајхстаг

Када је Црвена армија заузела сам епицентар града она је могла по својој жељи да продужи своју операцију у било ком правцу, снажно компромитујући његов систем одбране (расецање на парцијалне делове и опкољавање). Након што је у стратешком, чисто војном смислу, заузела део града у коме се налазило здање Рајхстага - Битка за Берлин је била запечаћена. Прочитајте у наставку текста како је то изгледало.

2021-05-01 07:59:55

Међународна заједница изазивач кризе на територији СФР Југославије
Међународна заједница изазивач кризе на територији СФР Југославије

Увек су на Балкану кризе и међуетничке сукобе изазивале силе које су се међусобно бориле за утицај у овом делу Европе. У југословенску кризу су биле укључене неке државе чланице Уједињених нација (Сједињене Америчке Државе, земље Европске уније, Иран и Турска). Посебно су се истицале Сједињене Америчке Државе, Немачка, чланице Европске заједнице (данас Европска унија) и Ватикан. У Босни и Херцеговини, својим утицајем, посебно су се истицале Иран и Турска.

2021-05-01 05:50:06

Међународна заједница изазивач кризе на територији СФР Југославије, 2 део
Међународна заједница изазивач кризе на територији СФР Југославије, 2 део

КРИТИЧНИ ОДНОС ПРЕМА АНГАЖОВАЊУ ТЗВ. МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НА СТРАНИ МУСЛИМАНСКО-ХРВАТСКЕ КОАЛИЦИЈЕ Међутим, поред негативаног и некоректног односа према...

2021-05-01 04:46:29

Портрет правог стаљинисте: Како Стаљинов праунук Јаков Џугашвили брани свог прадеду
Портрет правог стаљинисте: Како Стаљинов праунук Јаков Џугашвили брани свог прадеду

По занимању сликар, Стаљинов праунук Јаков Јевгенијевич Џугашвили себе сматра стаљинистом, а живот је посветио доказујући да је историјски суд о његовом прадеди заснован на лажима. У разговору који смо водили у Москви, наш саговорник је представио неке од својих разлога за апсолутну подршку Стаљину, мимо несвакидашње породичне привржености

2021-04-30 11:28:20

Ослобођени Берлин кроз објектив совјетских фотографа
Ослобођени Берлин кроз објектив совјетских фотографа

После недељу дана жестоких борби на градским улицама, када је свака кућа била утврђење, совјетске трупе...

2021-04-25 08:28:26

Како су Немци искористили најбољи совјетски тенк
Како су Немци искористили најбољи совјетски тенк

Чувени Т-34 није служио Трећем рајху само као тенк. Немци су од њега правили и тегљаче и самоходна противваздухопловна оруђа, а користили су његове делове и као наоружање у оклопним тенковима.

2021-04-11 13:52:08

Александар Саичић: Србин који је убио најбољег самураја јапанског императора
Александар Саичић: Србин који је убио најбољег самураја јапанског императора

Легенде о великим јапанским самурајима су добро познате широм света. Али ово је прича о ратнику са Балкана који је у двобоју пред битку посекао јапанског самураја. Звао се Александар Лексо Саичић. Био је тада само потпоручник црногорске добровољачке дивизије, али умеће руковања сабљом га је прославило широм Русије и Јапана.

2021-04-10 09:24:57

Шта Руси морају да схвате о Србима / са Емиром Кустурицом, уочи шестог априла
Шта Руси морају да схвате о Србима / са Емиром Кустурицом, уочи шестог априла

БЕЗ РАЗУМЕВАЊА НЕМА БУДУЋНОСТИ Интервју који је Емир Кустурица дао часопису „Међународни живот“, гласилу Министарства спољних...

2021-04-07 09:54:25

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Крим

Крим