Дан кад је Београд био пламтећа буктиња – један југословенски пилот ишао је на десет немачких

Објављено: 06.04.2021.год.
фото: © РТС

Навршава се осам деценија од Априлског рата и ваздушних напада на Београд у којима је град био разорен и у којима је погинуло више хиљада људи. Живот за одбрану града дало је 11 пилота. Они су се, заједно са осталим југословенским ваздухопловцима, храбро супротставили ројевима немачких авиона који су надирали. Извори са немачке стране наводе да је тако бруталан напад био последица Хитлеровог беса и жеље за осветом.


Пре тачно 80 година, ујутру 6. априла 1941. године, Београдом су "јаукале" сирене за ваздушну опасност, а бука мотора стотина немачких авиона најавила је разарање града.

Чувени аутобус фирме "Крстић и син" из филма је измишљен, али може да буде симбол, јер завршава у диму и пламену, као и град у који је кренуо.

Према неким подацима, престоница данашње Србије бомбардована је 44 пута у историји. Због неких рушевина у граду, које су видљиве као последица новијих бомбардовања, можда нам није толико тешко да схватимо да су улице којима данас ходају милиони људи тог кобног пролећа 1941. изгледале потпуно другачије, пише 
РТС.

Међутим, праву слику о догађајима током Априлског рата није лако замислити, јер је прошло много времена, измењале су се идеологије, а када је реч о конкретној слици – само бомбардовање није забележено на видео-снимцима, иако су се у неким документарним филмовима снимци других акција приказивали као аутентични снимци бомбардовања Београда.

Допринос заокруживању погледа на уништење града 1941. године пружа књига "Битка за Београд – април 1941" Александра Огњеновића и Ђорђа Николића у издању Службеног гласника.

Зашто је 6. април гурнут у заборав

Аутори сматрају да смо заборавили 6. април и да би тај дан неки други народи обележавали као "Христово васкрснуће". Они постављају питање не зашто се бомбардовање десило, већ зашто је гурнуто у заборав?

Душан М. Бабац у предговору књиге истиче да је до данас остала искривљена слика о Априлском рату, да је Југословенска војска била застарела и заостала ригидна институција.

Када се говори о учинку југословенских ваздухопловаца у одбрани неба, додао је да би то требало поредити са искуствима Пољске, Француске, па чак и чувеног РАФ-а у првој фази рата.

Сматра да је међу официрима и војницима много оних који заслужују почаст и који су неправедно заборављени.

"Њихова борба није била бесмислена, они су у њу уложили све и положили своје животе на олтар слободе. Њихове кости нису у блиставим маузолејима и гробницама. Мање-више, сахрањени су тамо где их је задесила смрт", написао је Бабац. 

Имена која недовољно често помињемо

А ко су хероји одбране Београда који су 6. априла полетели у сусрет немачким авионима?

Нажалост, њихова имена данас мало ко зна. Чак и кад ходају Земунским кејом и кад пролазе поред Споменика пилотима браниоцима Београда, људи често не знају шта он представља, а дешавале су се и крађе бронзаних слова.

У књизи "Битка за Београд – април 1941" стоје биографије 11 погинулих пилота са фотографијама. То су: Милош Жунић, Михо Клавора, Живица Митровић, Душан Боричић, Јован Капешић, Добрица Новаковић, Бранислав Тодоровић, Карло Штрбнек, Милутин Петров, Миливоје Бошковић, Владимир Горуп. Ту је и списак шесторице рањених.

За одбрану Београда била је задужена елитна јединица – Прва ваздухопловна ловачка бригада, посебно њен 6. ловачки пук са базом на Аеродрому "Београд" у Земуну.

Шестог априла, пук је имао 43 ловца "месершмит БГ 109Е-3А", као и шест авиона југословенске производње "рогожарски ИК3". Међутим, неки авиони су били оштећени и на поправци, па бројно стање треба узети с одређеном резервом. У књизи се наводе подаци и о одређеном броју авиона на другим аеродромима и јединицама.

С друге стране, била је немачка 4. ваздухопловна флота, укључујући команде Грац и Арад са укупно око 500 авиона. Озбиљна упозорења о нападима стизала су од обавештајних официра у градовима Европе и најављивала су сигуран општи напад на Краљевину Југославију.

За време Априлског рата, пук је имао око 300 авио-полетања са непознатим бројем часова лета. Међутим, и поред жртава и великог залагања пилота, најгоре се није могло спречити, истичу Огњеновић и Николић. 

Немачке бомбардерске формације су увек биле штићене великим бројем ловаца, али југословенски пилоти се нису плашили да уђу у борбу. У појединим ситуацијама однос снага у ваздуху био је чак 10:1 у корист непријатеља.

Упркос томе, југословенски пилоти успели су да оборе знатан број немачких авиона 6. и 7. априла. Не зна се тачно колико, али се број процењује између 40 и 50, зависно од извора.

Колико је Београд био разорен 

Последице бомбардовања Београда биле су катастрофалне. Град дуго није могао да се опорави, а питање је да ли иједно место може да превазиђе толико разарање. Конкретни подаци о обиму штете су различити у зависности од извора.

Аутори књиге "Битка за Београд – април 1941" истичу да се често чује питање шта је истина о бомбардовању Београда – "делимично проучени извори не могу да дају потпун одговор, нарочито када је у питању број жртава".

Каже се и да се највероватније до тачних података никада неће ни доћи. Према подацима Комуналног предузећа за погребне услуге Београда, од априлског бомбардовања на Новом гробљу је сахрањено 2.007 особа (646 идентификованих жртава и 1.361 неидентификована). Непознат број погинулих остао је испод рушевина.

Значајан документ који пружа одређене податке је званичан извештај о бомбардовању пуковника Тусена, војног аташеа при немачком посланству у Београду.

Он је на почетку извештаја истакао да "ваздушни напад на Београд није био толико везан за војне операције, колико је управо имао за циљ да паралише главни град земље као седиште централних власти и да становништво стави под морални притисак".

Према подацима из тог извештаја, број мртвих, према подацима градске управе, износи 4.000, од чега је половина закопана. Међутим, аутори књиге примећују да је број вероватно дат оријентационо, јер је акт сачињен док су радови на ископавању били у току.

Град који је остављао слику пустоши 

Пише и да је Београд бомбардован малим запаљивим бомбама, разорним бомбама лаког и средњег калибра и падобранским минама.

"Свима који су га тих дана видели, Београд је остављао слику пустоши. Град је био тешко разорен. Бомбардовањем је била захваћена читава градска територија, само што је због густине насељености више страдао центар, на који је и бачена велика количина експлозива. Преко своје обавештајне мреже непријатељ је располагао сталним обавештењима о свим објектима у граду, које је прецизним погоцима уништио", наведено је.

У књизи су приказане фотографије разрушених објеката, на којима препознајемо данашње београдске улице у рушевинама и диму. Често се појављује разрушена околина Палате Албанија и улице око ужег градског центра и железничке станице. Види се разрушен Стари двор, као и оштећења око Белог двора.

Срушени су били и објекти поред хотела "Москва", Каленић пијаца, зграде у Кнез Михаиловој улици, у данашњим улицама Краља Милана и Кнеза Милоша... Поједине улице биле су буквално затрпане.

Водоводна и канализациона мрежа претрпеле су велика оштећења, уништене су електричне инсталације, паралисан је саобраћај... Број избеглих био је огроман.

Сведочења очевидаца 

Прве вести о бомбардовању писали су страни дописници и дипломате, а њихова сведочења су наведена у књизи.

"...Свуда око нас пуцала је бомба за бомбом, неке на само двадесетак метара од нас. Ефекат је био скоро незамислив. Није то била ни бука, чак не толико ни удар. Био је то неки потпуно језив ветар, који је највише уливао страх у кости", писала је Американка Рут Мичел.

Југословенски поручник који је пилотирао "месершмитом Ме-19" присетио се свог искуства. Он је навео да су Немци намерно гађали склоништа од ваздушних напада. Истиче да ни најгрозније фотографије не би могле да репродукују призор.

Капетан који је одоловео "штукама" и потонуо са својим бродом

Још једна прича која је донедавно била мало позната је прича о посади ратног брода "Драва" и његовом команданту Александру Берићу, о којем се данас снима филм. 

Усамљени брод је вешто одолевао нападима немачких и мађарских авиона, наневши притом непријатељским снагама озбиљне губитке.

Александар Берић је на крају остао на броду, и заједно с њим потонуо поздрављајући заставу у складу са неписаним морнарским правилом: "Капетан увек тоне са својим бродом." 

"Велики град дуж Дунава деловао је као пламтећа буктиња. Велики језици пламена изненада су избијали, накратко блештали и полако згаснули. Изненада су тешки облаци дима кренули да се ковитлају ка горе, увијајући се, таласајући, вртећи се у небо и притом су у својим црним утробама рефлектовали љутити пламен који мора да је био видљив с неколико стотина километара преко велике реке и у бескрајној равници", написао је поручник.

Други секретар амбасаде САД Џејмс Бонбрат описао је да се прво бомбардовање догодило ујутру 6. априла, друго и треће истог дана, а четврто следећег. Вероватно је мислио на налете немачких авиона у таласима. 

Неименовани новинар из вишијевске Француске писао је да је било много жртава и да је град захватио пламен.

"Међу становништвом се ширила паника, нису очекивали тако изненадни напад. Када је други талас авиона дошао над град око девет, почео је егзодус грађана, а током тог другог напада уништена су постројења за доставу електричне енергије и воде", навео је.

Чин освете Адолфа Хитлера

Аутори књиге "Битка за Београд – април 1941" истичу да је бомбардовање Београда било до тада "најтежи терористички напад немачког ваздухопловства". Закључују да су сви који су извештавали о томе сагласни у погледу силе и ефекта.

Све то сведочи да је Адолф Хитлер био одлучан да казни Југославију због догађаја 27. марта. Тог датума он је изјавио: "С политичког становишта посебно је важно да се ударац Југославији зада с крајњом силовитошћу, а да се њено војно уништење спроведе брзином муње..."

Зато је и немачки фелдмаршал Евалд фон Клајст на суђењу после рата изјавио да је бомбардовање Београда било ствар Хитлерове сујете и личне освете.

Прича о бомбардовању Београда 6. априла 1941. године ипак није само прича о бројевима. То је прича о граду који је уништен, а то није заслужио. То је прича о храбрим пилотима који су дали животе за одбрану града који нису могли одбранити.

Одбранили су свој образ и образ државе, а Београд је скупо платио супротстављање фашизму, док због начина на који изведено бомбардовање, Огњеновић и Николић у књизи наводе да је напад био повод за апел "Свим цивилизованим народима":

"...Кишом разорних и запаљивих бомби у року од неколико часова Београд је претворен у гомиле рушевина и згаришта, док су његове улице биле прекривене лешевима деце, жена и стараца. Никада у историји Београда ни најсвирепији освајачи нису починили толико зверстава и уништавања. Погажени су сви основи човечности и основног људског морала, немачки авиони усред дана разорили су у Београду све болнице, цркве, школе, све културне установе... Жене и деца који су напуштали своје домове убијани су у масама митраљезима са авиона у ниском лету. Над мирним и невиним београдским становништвом извршен је прави покољ...".

Алекса Бољановић, РТС


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Пушков: Придруживање Украјине НАТО-у ће бити одлучујући корак ка коначном губитку Донбаса

2021-04-10 09:15:14

Сенатор Алексеј Пушков критиковао је председника Украјине Владимира Зеленског због његове изјаве о ступању Украјине у НАТО, истакавши да им НАТО неће вратити Донбас. „Зеленски се грдно...

Захарова: Русија ништа не ради на Арктику што би претило било којој другој земљи

2021-04-10 08:33:54

Поступци Русије на Арктику не косе се са нормама међународног права и немају претећи карактер, за тензије у овом региону одговорна је Америка због њених војних...

„Украјинске власти верују у могућност решавања сукоба у Донбасу војним методама и због тога подстичу антируску хистерију“

2021-04-09 12:00:16

„Украјинске власти верују у могућност решавања сукоба у Донбасу војним методама и због тога подстичу антируску хистерију“

Захарова: Чланство Украјине у НАТО може довести до неповратних последица по украјинску државност

2021-04-09 11:41:18

Чланство Украјине у НАТО-у прети ескалацијом сукоба у Донбасу великих размера, саопштила је на прес конференцији портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова. Према њеним речима, то такође...

Путин и Меркелова разговарали о ситуацији у Донбасу

2021-04-09 09:20:32

Председник Владимир Путин разговарао је са немачким канцеларом Ангелом Меркел о ситуацији у Донбасу, случају Наваљни и другим темама билатералне сарадње, саопштила је прес-служба Кремља. „Приликом размене...

Москва спремна на најгоре сценарије развоја односа са САД-ом

2021-04-09 07:45:49

Москва је спремна на најгоре сценарије развоја односа са Сједињеним Америчким Државама, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући вести о могућем протеривању руских дипломата из...

Лавров: САД након изласка из Споразума о отвореном небу убеђивале своје савезнике да им обећају да ће тајно предавати податке о летовима

2021-04-09 07:26:34

Русија са сигурношћу зна да су Сједињене Америчке Државе након саопштења о изласку из Споразума о отвореном небу убеђивале своје савезнике да им обећају да ће...

Москва: ЕУ срушила читаву архитектуру односа са Русијом

2021-04-08 13:29:47

Европска унија је срушила читаву архитектуру односа са Русијом, али Москва је спремна за равноправан дијалог, рекао је заменик министра спољних послова Александар Грушко. „Али без обзира...

Лавров: Москва ће одговорити на било који непријатељски корак САД-а

2021-04-08 13:03:51

Министар спољних послова Сергеј Лавров назвао је САД и њихове савезнике непоузданим партнерима, током конференције за новинаре након разговора са својим казахстанским колегом Мухтаром Тлеубердијем. „У областима...

„Русија не планира да интервенише у сукобу у Донбасу, али пажљиво прати ситуацију и на основу њеног развоја биће предузете конкретне мере“

2021-04-08 09:32:27

Погоршање ситуације у Донбасу резултат је озбиљних унутрашњих проблема у Украјини, са којима Кијев покушава да одврати пажњу становништва, рекао је Николај Патрушев, секретар Савета безбедности...

Колумне

Александар Саичић: Србин који је убио најбољег самураја јапанског императора

Легенде о великим јапанским самурајима су добро познате широм света. Али ово је прича о ратнику са Балкана који је у двобоју пред битку посекао јапанског самураја. Звао се Александар Лексо Саичић. Био је тада само потпоручник црногорске добровољачке дивизије, али умеће руковања сабљом га је прославило широм Русије и Јапана.

Шта Руси морају да схвате о Србима / са Емиром Кустурицом, уочи шестог априла
Шта Руси морају да схвате о Србима / са Емиром Кустурицом, уочи шестог априла

БЕЗ РАЗУМЕВАЊА НЕМА БУДУЋНОСТИ Интервју који је Емир Кустурица дао часопису „Међународни живот“, гласилу Министарства спољних...

2021-04-07 09:54:25

Бесмртна пловидба монитора „Драва“
Бесмртна пловидба монитора „Драва“

Бошко Антић, контраадмирал у пензији     У хладно јутро 12. априла 1941. године, у близини Чиба (данашње Челарево)...

2021-04-07 07:06:05

Бесмртна пловидба монитора „Драва“ - 2. део
Бесмртна пловидба монитора „Драва“ - 2. део

  Бошко Антић, контраадмирал у пензији   Тако умиру хероји Око седам часова и петнаест минута примећен је непријатељски извиђачки...

2021-04-07 06:46:03

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2021-04-06 07:52:26

Дан кад је Београд био пламтећа буктиња – један југословенски пилот ишао је на десет немачких
Дан кад је Београд био пламтећа буктиња – један југословенски пилот ишао је на десет немачких

Навршава се осам деценија од Априлског рата и ваздушних напада на Београд у којима је град био разорен и у којима је погинуло више хиљада људи. Живот за одбрану града дало је 11 пилота. Они су се, заједно са осталим југословенским ваздухопловцима, храбро супротставили ројевима немачких авиона који су надирали. Извори са немачке стране наводе да је тако бруталан напад био последица Хитлеровог беса и жеље за осветом.

2021-04-06 07:43:23

Бојан Томић: 6. април, кафана „Зора“ и последњи телефонски позив
Бојан Томић: 6. април, кафана „Зора“ и последњи телефонски позив

Аутор Бојан Томић, Нови Полис Оног дана када сам као уредник Новог Полиса објавио текст „Са Црњанским...

2021-03-31 18:30:19

Владимир Пребирачевић: Српски свет на тесту
Владимир Пребирачевић: Српски свет на тесту

У америчкој амбасади у Подгорици сматрају да треба да кроје политику у региону и да сада...

2021-03-30 10:25:52

Које стране трупе су ратовале на страни Руске империје?
Које стране трупе су ратовале на страни Руске империје?

Једно време је у служби Русије био читав корпус француских аристократа који су побегли из Француске, захваћене револуцијом.

2021-03-28 09:50:30

Додикова улога у бомбардовању Србије
Додикова улога у бомбардовању Србије

Режимски медији Републике Српске грађане слуђују текстовима какви Милорада Додика представљају као “супер хероја” који је Србију спасавао од бомбардовања. При том се позивају на интервју у ком је Додик јавно признао моје наводе о његовом издајничком саучествовању у тој агресији. Сулудо, зар не?

2021-03-24 21:28:58

Војска Југославије није изгубила рат 1999. године, већ је добила свој део рата
Војска Југославије није изгубила рат 1999. године, већ је добила свој део рата

Навршило се 22 годинe од почетка оружане агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију. На прагу трећег миленијума, у време када је «савремена историја сазидана од блиставих достигнућа људског ума» дошло је до «трагичних суноврата људског духа», како рече генерал армије Драгољуб Ојданић, забележен је незапамћен пад људске цивилизације - 19 земаља, чланица једине војне коалиције у свету, извршило је бруталну агресију на нашу земљу с једним јединим циљем – омогућити да САД остваре своју стратегију продора ка истоку, ка резервама сировина око Каспијског мора и у Сибиру.

2021-03-23 10:10:02

Шта су Совјети планирали да ураде ако би нацисти 1941. заузели Москву?
Шта су Совјети планирали да ураде ако би нацисти 1941. заузели Москву?

Московски метро би био дигнут у ваздух, а други град би био проглашен за престоницу.

2021-03-21 09:00:33

Слободан Милошевић, човек који је спојио векове
Слободан Милошевић, човек који је спојио векове

80 година откако се родио и 15 година откако је пострадао - сећање Владимира Кршљанина

2021-03-11 06:33:11

Последња страшна офанзива немачке армије у Другом светском рату
Последња страшна офанзива немачке армије у Другом светском рату

Совјетске трупе су у пролеће 1945. биле само неколико десетина километара од Берлина, али је Хитлер одлучио да им зада тежак ударац на сасвим другом месту.

2021-03-07 09:25:42

Како су бољшевици допринели настанку савремене Турске?
Како су бољшевици допринели настанку савремене Турске?

Совјетска Русија и Ататуркова Турска нису биле идеолошки савезници, али привремено их је повезала борба против заједничког непријатеља.

2021-03-07 08:49:33

Како су хрватске војне јединице ратовале против СССР-а у Другом светском рату
Како су хрватске војне јединице ратовале против СССР-а у Другом светском рату

Хрватска легија је била једина страна војна јединица коју су Немци ангажовали у јуришу на Стаљинград. Хрватски легионари су то доживели као велику част, не знајући какав их пакао тамо чека.

2021-03-06 09:09:35

Срби из Босне и Херцеговине под окупацијом Аустроугарске
Срби из Босне и Херцеговине под окупацијом Аустроугарске

ОПЕТ УЛТИМАТУМИ СРБИМА - Валентин Инцко, високи представник у Босни и Херцеговини, упутио је Србима два ултиматума настављајући да чини оно што су радили Бењамин Калај и Оскар Поћорек. Желим да га овим текстом подсетим на злочине над Србима у Босни и Херцеговвини које су починили његови преци под окупацијом Аустроугарске.

2021-02-28 09:55:01

Како се Лењинград камуфлирао под опсадом у Другом светском рату
Како се Лењинград камуфлирао под опсадом у Другом светском рату

Браниоци Лењинграда пронашли су много начина да сакрију град од непријатељске авијације.

2021-02-27 07:47:38

Заклела сам се да нећу преплакати „Дару“
Заклела сам се да нећу преплакати „Дару“

Нисам од оних који плачу гледајући филмове и читајући књиге. Наговештај сузе понекад ми измами песма или нека тешка успомена. Научила сам да не плачем, да се скаменим кад је тешко и кажем себи - не смеш! Спремала сам се тако, као за тежак испит, да одгледам "Дару из Јасеновца". Говорила сам себи-мораш, дугујеш то свом стрицу, тетки, презимену које је готово затрто усташким злочином. Мораш, говорила сам, да хладне главе одгледаш филм који коначно прича причу твог живота.

2021-02-21 12:30:34

Из немачког логора у југословенски затвор
Из немачког логора у југословенски затвор

Међу југословенским ратним заробљеницима из немачких логора било је и официра које је по повратку у...

2021-02-21 11:26:40

Сто година Краљевске морнарице
Сто година Краљевске морнарице

Прва југославенска држава створена је крајем 1918. године уједињем дотадашњих краљевина Србије, Црне Горе и јужнословенаких земаља бивше аустроугарске монархије, а у склопу тог процесе постепено је организована југословенска војска и морнарица. Као део оружаних снага нове државе, морнарица је формално успостављена 20. децембра 1918. када је посебним указом постављена прва југословенска влада, а у њеном саставу министарство војске и морнарице, чиме је мо-рнарица дошла у надлежност новоуспостављеног министарства. Без обзира на овај формалан чин, Краљевска морнарица је сла-вила 31. октобар 1918. као дан свог оснивања, када су на ратним бродовима у Пули подигнуте југословенске националне заставе. Међутим, бродови су тек у марту 1921. званично предати морнарици у Тивту и речној флотили Краљевине СХС у Но-вом Саду, док је пуни југословенски суверенитет на мору остварен чак две године касније.

2021-02-21 10:49:24

Сто година Краљевске морнарице - II део
Сто година Краљевске морнарице - II део

 Између краља и Тита У међувремену, на Блиском истоку је избила побуна дела краљевске војске у којој...

2021-02-21 09:10:28

Да ли је Стаљинград Далеког истока позорница прве велике битке Другог светског рата
Да ли је Стаљинград Далеког истока позорница прве велике битке Другог светског рата

У тромесечној бици за Шангај 1937. године, коју је у своју корист решила јапанска војска, ангажовано је више од милион војника, а погинуло преко 200.000 људи. У погледу на историју који није оптерећен евроцентризмом, она се схвата као прва велика битка Другог светског рата.

2021-02-14 12:45:31

Писмо са Косова или мучна прича с Јариња
Писмо са Косова или мучна прича с Јариња

Ово је трећи пут да сам била сведок како српски цариници према Србима са Косова и Метохије поступају као да прелазе државну границу. Међутим, овај пут је био најгори до сада

2021-02-04 13:15:06

Др Стевандић о својој борби против коронавируса
Др Стевандић о својој борби против коронавируса

Данас, 31. јануара (а то ће брзо бити јуче, прекјуче…) преминуо је колега доктор и посланик Ацо Фулурија.

2021-02-01 12:39:54

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: