„Турску флоту смо разбили, на небо послали, у пепео претворили“: Пет несавладивих руских адмирала

Објављено: 22.08.2020.год.
фото: © Rusdia beyond


Најчешће су жртве руских морнаричких генија били Турци. Мада ни Французи ни Швеђани нису прошли много боље, пише Russia beyond.

1. Григориј Спиридов

„Поштен и храбар официрˮ, како га је окарактерисао бриљантни војсковођа Петар Румјанцев, Григориј Спиридов је све своје квалитете показао у Седмогодишњем рату против Пруске, али се заиста прославио за време руско-турског рата 1768-1774. године.

Током борбених дејстава у Егејском мору руска морнарица, у којој је адмирал Спиридов командовао једном ескадром, сукобила се 5. јуна 1770. године у Хиоском теснацу са двоструко надмоћнијим снагама турске морнарице. Кључни моменат битке био је напад Спиридовог главног брода „Св. Јевстатијеˮ на главни брод отоманске флоте „Реал Мустафуˮ у којем су оба брода потопљена.

Губитак главног командног брода дезоријентисао је турску флоту, која се повукла у Чесменски залив. Битка која се на овом месту одиграла од 5. до 7. јула исписала је једну од најцрњих страница у историји Отоманске империје. У нападу руских брандера (бродова напуњених запаљивим материјалом), који су изазвали пожар и општу панику, готово цела непријатељска флота (15 бојних бродова, 6 фрегата, 5 галија и велики број малих бродова) је уништена или заробљена. Погинуло је 11 хиљада турских морнара, док су Руси изгубили 4 брандера и 20 људи.

„Слава Богу и част Сверуској морнарици! Између 25. и 26. јуна (по јулијанском календару) непријатељску флоту смо напали, разбили, сломили, спалили, на небо послали, потопили и у пепео претворили, и на том месту оставили страшан призор, завладавши читавим Архипелагом наше Свемилостиве Господарицеˮ, известио је Спиридов царицу Катарину II.

2. Василиј Чичагов

Врхунац каријере адмирала Василија Чичагова био је руско-шведски рат 1788-1790. Упрво он је помрсио рачуне Швеђанима који су планирали да једну по једну разбију јединице руске морнарице разбацане по Балтичком мору. Чичагов је извојевао победе у Аландској, Ревелској и Виборшкој бици, при чему је у свакој од њих непријатељ био бројчано надмоћан. Притом је заробио 5 хиљада шведских морнара, 200 официра, па чак и једног контраадмирала.

Међутим, све успехе Чичагова поништио је катастрофални пораз руске флоте под командом Карла Хенриха Насау-Зигнеског у Другој роченсалмској бици 10. јула 1790. Уместо да слави победу, Русија је морала да се задовољи склапањем мира под условима статуса кво.

За Чичагова је везана још једна историјска анегдота. На ручку код царице Катарине II адмирал је приповедао о својим биткама са Швеђанима, али током приче почело је да хвата јаросно расположење, па је повремено употребљавао сувише грубе изразе. Када се прибрао, било му је веома непријатно и почео је да се извињава. Међутим, царица се правила да није разумела непристојне речи, рекавши: „Нема везе, Василије Јаковљевичу, наставите; ја се не разумем у ваше поморске термине.ˮ

3. Фјодор Ушаков

Крајем 18. века Руска Империја је имала два војна генија: непобедивог Александра Суворова на копну и несавладивог Фјодора Ушакова на мору. Обојица су били иноватори у вештини ратовања. Они су предност давали брзим маневрима, храбром продорном приближавању непријатељу и наношењу неочекиваних смртоносних напада. Као и Суворов, Ушаков је много времена посвећивао борбеној обуци састава војске, сматрајући да кључ успеха у бици лежи у савршеној утренираности и гвозденој дисциплини морнара.

Ушаков није изгубио ниједну битку на мору и, како је и сам тврдио, није изгубио ниједан брод и није дозволио да ниједан његов морнар буде заробљен. Увек је учествовао у свим фазама битке, налазећи се на најопаснијим и најодговорнијим положајима, чврсто држећи све конце управљања флотом у својим рукама. Притом није бранио капетанима својих бродова да покажу личну иницијативу, ако су они сматрали да је то оправдано.

На списку највећих успеха овог војсковође налазе се победе над турском морнарицом у Керчкој бици (1790) и код Калиакре (1791), као и двогодишње ратовање руске ескадре против снага француске морнарице у Средоземном мору 1798-1800. Током овог похода Ушаков је на јуриш освојио непријатељску тврђаву која се сматрала неосвојивом на грчком острву Крф, заробивши скоро три хиљаде Француза.

2001. године Руска православна црква је прогласила Фјодора Ушакова за светитеља као светог ратника. Данас се он поштује као свети заштитник Ратне морнарице Русије.

4. Дмитриј Сењавин

Млад и способан официр Дмитриј Сењавин одлично се показао под командом Фјодора Ушакова у ратовима против Турске (1787-1791) и у Средоземном походу, поставши најближи помоћник адмирала приликом заузимања Крфа. Па ипак, однос између двојице великих војсковођа није био пријатељски. „Не волим Сењавинаˮ, говорио је Ушаков. „Али он је одличан официр и у свим околностима може часно бити мој наследник у команди флотомˮ.

Од 1805. до 1807. током Наполеонових ратова Дмитриј Сењавин се налазио на челу похода руске Балтичке флоте у Средоземно море, где је ефикасно пресекао поморске комуникације Француза између Италије и Далмације (данашња Хрватска и Црна Гора), изазивајући снажно негодовање Бонапарте. Са уласком Отоманске империје у рат против Русије Сењавинова флота је прешла на новог непријатеља. Освојивши острво Тенедос, адмирал је током два месеца успешно блокирао мореуз Дарданели. За то време је неколико пута поразио турску флоту, која је покушавала да пробије блокаду.

Приликом повратка ескадре у Балтичко море склопљен је Тилзитски мир, према којем се Русија прикључила континенталној блокади свог бившег савезника Енглеске, фактички улазећи у рат против ње. Заустављајући се у Лисабону у октобру 1807. године да допуни резерве намирница, вицеадмирал Сењавин се нашао између две ватре: са мора луку је блокирала британске флота, а са копна престоници Португалије се приближавала француска армија. Цар Александар I је војсковођи наредио да испуни све што „његово величанство цар Наполеон буде тражиоˮ.

Не прихватајући тако радикалну промену курса у руској спољној политици, Дмитриј Сењавин је изабрао други пут, пристајући на предлог Енглеза да ескадру одведе у Портсмут до склапања мира између Лондона и Санкт Петербурга. Вративши се у Русију 1809. године, самовољни командант флоте се суочио са незадовољством руског цара и нашао у немилости, принуђен да годинама живи на ивици егзистенције од половине пензије. Тек када је на власт дошао нови цар Николај I 1825. године Сењавин је већ у дубокој старости именован за команданта Балтичке флоте и додељен му је чин адмирала.

5. Павел Нахимов

Име адмирала Павла Нахимова везано је за једну од највеличанственијих победа руске морнарице у читавој њеној историји. 30. новембра 1853. године у Кримском рату Црноморска флота је под његовом командом (тада још увек као контраадмирала) блокирала турску ескадру у заливу код града Синоп и за 4 сата је у потпуности уништила.

По односу губитака двеју страна Синопска битка је фактички била реприза Чесменске. Осим једног пароброда који се пробио, уништено је или оштећено свих 15 бродова непријатељске ескадре, погинуло је три хиљаде турских војника, а командант адмирал Осман-паша је заробљен. Руси су изгубили 37 људи.

Катастрофални пораз Турака с једне стране је Русији донео доминацију у Црном  мору, а са друге је убрзао улазак Енглеске и Француске у рат против ње. Њихове снаге су се искрцале на Криму и опколиле Севастопољ. Павле Нахимов је предводио одбрану града, а то је радио толико ефикасно да је заслужио велико поштовање војника и морнара, који су га прозвали „отац-добротворˮ.  10. јула 1855. године приликом обиласка једног утврђења на првој линији фронта рањен је хицем у главу, од чега је преминуо два дана касније.

Борис Јегоров, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко наводи да је циљ тезе да је Русија искористила...

2022-12-23 09:30:16

Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама
Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама

Крајем прошлог месеца је у Украјини службено отворен нови фронт – религиозни. После рације у Кијевско-печерској лаври украјински парламент припрема одговарајући закон којим би се имовина Украјинске православне цркве Московског патријархата постепено конфисковала од стране државе. Верници угашене цркве би постали део православног Кијевског патријархата, у противном послани на тржиште религиозних афилијација да се распитају шта је још слободно и несанкционисано. „Никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе“, образложио је председник Зеленски нацрт владиног закона. Појам „душе“ је измештен из религије, подржављен и послат у ратне ровове.

2022-12-07 10:43:47

Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету
Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету

Људско стваралаштво је колективни чин. Ипак, од Старог Рима до данас, западне силе су биле узрочник...

2022-12-04 10:34:22

Руско-турски ратови на Дунаву
Руско-турски ратови на Дунаву

РАТ 1768-1774. ГОДИНЕ - Руска војска је први пут прешла преко Дунава на Балкан 1774. године. Било је то у рату вођеним од 1768. до 1774. године, који је вођен с циљем изласка Русије на Црно море и спречавања даљнег продора Турака у северно црноморско приморје. Рат је објављен октобра 1768. године, а ратне операције су обухватиле готово читаво црноморско подручје, Грузију и обале Грчке. Руска војска је нанела турској армији низ удара у Молдавији, а први пут су руске трупе стигле, под командом Александра Васиљевича Суворова, на десну обалу Дунава у рејону Тутракена. Нешто касније, 17. јуна исте године војска се поново нашла на јужној страни велике реке. У оба случаја била су то само извиђачка дејства, а тек годину дана касније, јуна 1774. године, руска војска предвођена Суворовим и Каменским форсирала је Дунав на његовом доњем току, у рејону Хиршова и Измаила и у боју код Козлуџа разбила турске снаге. Истовремено је одред генерала Салтикова прешао Дунав код Тутракена.

2022-12-04 10:05:41

Повратак победничке Српске војске у Београд
Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

2022-11-11 17:00:23

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк