Српски и руски шпијун у акцији: Како су Бранко Вукелић и Рихард Зорге спасли Москву

Објављено: 17.10.2019.год.
Бранко Вукелић са супругом Јошико, фото: Новости

Информација да Јапан неће напасти Совјетски Савез била је пресудна да се делови Црвене армије повуку и помогну у одбрани


Када су на основу плана "Барбароса" фашистичке трупе Немачке, Италије и њихових сателита напале 22. јуна 1941. године СССР, јапанска влада је донекле била изненађена. У јапанској врхушки се 10 дана непрестано расправљало о даљим потезима. Зорге је обавестио Москву да "немачки амбасадор Ото верује да ће Токио за месец-два започети припреме за војне операције против СССР-а". Јапанци су били донекле увређени што их Хитлер није благовремено обавестио о својим конкретним плановима, а сада захтева од њих да се упусте у сукоб против Руса. Сматрали су да им је потребно најмање шест месеци да би припремили напад. Њихова северна, Квантунска армија је још памтила пораз од Совјета. Ране су још биле свеже и ожиљци пораза незацељени.

Део јапанског политичког врха се залагао за моментално отпочињање рата против СССР. На седницама Државног савета, које су одржане крајем јуна и почетком јула 1941. године, такву одлуку су предлагали министар иностраних послова Мацуока, министар унутрашњих послова Хиранума, члан Врховног војног савета принц Асаки и други. Њима се успротивио министар војних послова Тођо аргументима да Јапан нема јаких војних снага на северу, пише Марко Лопушина за Новости.

Саветовању 2. јула је присуствовао и сам цар. Тада је донета одлука да се отпочну припреме за сукоб против СССР, али време за такав напад није било одређено. Међутим на истом састанку је утврђено да се војне операције наставе у Југоисточној Азији. Усвојен је и "Тајни програм националне политике империје". У њему је поред осталог утврђено:


"Мада је наш однос према немачко-совјетском сукобу одређен духом осовинског пакта, ми се ипак тренутно нећемо мешати у тај сукоб, али ћемо по сопственој иницијативи отпочети тајно наоружавање против СССР. Уколико се немачко-совјетски рат буде одвијао у корист Немачке ми ћемо применити то наоружање, решити северни проблем и обезбедити стабилност на северним подручјима."

Тајна шпијунска организација "Рамзај" је 14. септембра 1941. обавестила Црвену армију да Јапанци неће напасти Совјетски Савез све док Москва не буде заузета, док квантунска војска није три пута јача од совјетске војске на Далеком истоку и не започне грађански рат у Сибиру. Та информација је омогућила да се транспортује совјетска војска са Далеког истока и помогне одбрану Москве.

Током битке за Стаљинград агент Рихард Зорге је обавестио Совјетски Савез да ће Јапан напасти ако Немачка заузме Стаљинград, јер ће на тај начин Совјетски Савез бити одсечен од снабдевања нафтом и од снабдевања од стране савезника преко Ирана.


Како је рат напредовао совјетски шпијуни су све теже одржавали агентурну мрежу, јер су Јапанци појачали контролу ради станица. Јапанска тајна служба је већ била пресрела многе његове поруке и хапшења су припремљена. Зоргеов шпијунски прстен је пробијен 1941. године. Рихард Зорге је ухапшен 18. октобра. Хоцуми Озаки је ухапшен 14. октобра 1941. године, а Вукелић 18. октобра. У почетку су Јапанци веровали да је Зорге агент Абвера, јер је имао нацистичку прошлост. Абвер је негирао да је он њихов агент. Зоргеа су мучили, али није откривао везе са Совјетским Савезом.


Иако је Зорге покушао да оповргне Вукелићево и Мијагијево учешће, Вукелић је 28. септембра 1943. осуђен на смрт. Био је утамничен у токијском затвору Сугамо, а одатле је када му је смртна казна замењена доживотном 5. априла 1944. пребачен у затвор Абашири на острву Хокаидо. Вукелић је из затвора слао 155 писама супрузи Јошико на енглеском језику, али су их Јапанци цензурисали. Није преживео хладну зиму, а супруга Јошико је била информисана о његовој смрти 13. јануара 1945.


- Бранко Вукелић под мукама није изустио ни реч и умро је у јапанском затвору. Москва је негирала било какву везу са својим обавештајцима, јер није хтела да квари односе с Токиом. СССР није био у рату са Јапаном и јединице Црвене армије с границе према Јапану могле су да се пребаце у Европу и супротставе Немцима - каже његов син Хироши Јамасаки Вукелић.


Из читаве групе једино је преживeо брачни пар Макс и Ана Клаусен, који су болесни и до краја исцрпљени извучени из јапанске тамнице 8. октобра 1945. године. Обоје су неко време живели у Москви, а затим у ДР Немачкој, где су добили висока признања. Рихард Зорге је проглашен за народног хероја СССР-а и добио споменик у Москви. Тек 5. новембра 1965. Бранко Вукелић је у Москви као борац против фашизмна постхумно одликован Орденом Отаџбинског рата првог степена од стране Президијума Совјетског Савеза. Била је то мала цена за муке које Вукелић није преживео.


Јапанци су дали велики публицитет хапшењу групе у којој је био Бранко Вукелић. Његова породица је проглашена непријатељем народа.


- Ја сам био мален, па нисам много осетио, али мајка је веома пропатила. Непосредно после рата Совјетски Савез иако је био победник, није признао Зоргеове заслуге. Кад је отац умро, није било начина да моја мајка Јошико Вукелић дође у Загреб, где је била његова мајка, баба Вилма која је у Другом светском рату изгубила два сина. Обојица су била комунисти. Бранко је отишао у Јапан и умро у затвору, а Рајко Вукелић је отишао у Совјетски Савез и прошао још горе у стаљинистичком логору - сведочи Хироши Јамасаки Вукелић.


Вукелићева удовица Јошико је о свом мужу и сину јавно проговорила тек у годинама кад је попустио Хладни рат и кад се на Западу, али и у Јапану, на делатност совјетских обавештајаца, па самим тим и на Вукелића, више није гледало као на комунистичку опасност. Из тог сведочења се сазнало да је син Хироши Јамасаки Вукелић провео детињство сакривен, јер је његова мајка стрепела да би се могао наћи на мети загрижених националиста.


Јошико Вукелић се обратила за помоћ југословенској Влади и затражила да њен и Бранков син, добије стипендију за постдипломске студије економије у Београду. Син великог шпијуна Хироши Јамасаки Вукелић стигао је у главни град 1963. године. Али уместо економији, посветио се преводилаштву и настави на Филолошком факултету.


- Кад сам дошао у Београд, међу људима на истакнутим положајима били су и неки који су пре рата сарађивали с мојим оцем. Они су и мене прихватили, као сина борца против фашизма. Тако да с те стране нисам имао проблема. Оженио сам се Јапанком Кајоко, коју сам овде упознао. Она на Филолошком факултету предаје јапански језик и књижевност. Имамо три сина. Бранко је добио име по мом оцу, ожењен је и имамо унука. Други син је Михаило, а трећи Небојша и завршили су јапански и педагогију - открио је професор Хироши Вукелић своју породичну страну живота.

ПРЕВЕО ВУКОВА И АНДРИЋЕВА ДЕЛА

Хироши Вукелић превео је на јапански језик сабрана дела Иве Андрића и Вука Караџића, а на српски језик сва значајна дела јапанске књижевности. Написао је Јапанско-српски речник. У Јапану је објавио две књиге посвећене успомени на оца. Једна је књига новинских текстова које је Бранко Вукелић објавио у "Политици" уочи Другог светског рата, а друга је збирка писама које је његов отац писао супрузи из затвора.

Марко Лопушина за Новости


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ
Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ

На једном од улаза у највећу луку Азовског мора, још из даљине, на узвишеном положају и преко таласастог асфалта, видим споменик. Људска фигура која држи нешто у уздигнутој руци. Прво мислим да је неки памјатник Великог отаџбинског рата 1941-1945. Као она жена с мачем над Стаљинградом. Примичући се мијењам претпоставку у кип свеца са крстом. На крају се сви у колима смијемо. То је светитељ – гвожђа. Ливац држи своју куку, рукохватом окренуту небу.

2022-04-30 09:24:56

РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор
РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор

Такозвана Независна Држава Хрватска била је стара мање од три недеље када је извршила прво масовно...

2022-04-29 11:06:27

Чапљина флип: Да се не заборави
Чапљина флип: Да се не заборави

Операција извлачења војника ЈНА из Чапљине 1992. године

2022-04-23 10:55:05

Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора
Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора

Други пут у Маријупољу, али први пут видим море. Плитко и неслано. Зато га неки зову језером. Видио сам и мртве. Пуно мртвих људи. Леш Азовца у Гагаринској улици у изгледа као воштана лутка. Нико га не склања већ мјесец дана. Два цивила у непосредној му близини сахранили у лијевак од авиобомбе. Њега нико неће. С великим закашњењем схватам да нијесам на сету постапокалиптичног филма, већ да се сценографија у њима прави копирајући снимке какве управо хватам.

2022-04-22 16:12:11

Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу
Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу

Највећи град на обали Азовског мора. Пола милиона становника. Опет сам напољу. И на терену. И у иностранству. На улазу у Маријупољ бијах прије више од мјесец дана, али ни један пасош ми не би помогао тада да уђем, пише оснивач портала Фронтал.срб

2022-04-16 16:10:08

Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије
Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију

2022-04-16 09:06:36

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2022-04-06 06:42:26

Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука
Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука

У рату прво страдају путеви. Не само што их разрују камиони, тенкови и други тешкаши. Па се онда не поправљају. Рат пресјече главне правце. Оне куд је човјек научио да иде. Људска жеља и потреба кваса, надолази као вода испред бране, па бира прву проходну уџерицу да настави околним путем, тамо гдје га је линија фронта исјекла.

2022-03-31 16:47:46

Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму
Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму

Текст Владимира Кршљанина за Политику

2022-03-23 13:35:51

Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?
Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?

Пре тачно 20 година, 12. фебруара 2002. године, у Хашком трибуналу је почело суђење бившем председнику...

2022-02-12 15:59:51

О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије
О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије

Ових дана новинари и политичари коментаришу преговоре у Рамбујеу сваки са својих политичких позиција. Исход преговора им је сада познат. Како је те преговоре у време њиховог догађања видео командант Треће армије, генерал-пуковник Небојша Павковић, који је са својим борцима био на борбеним положајима на који су непрекидно били на удару шишпарских терористичких снага, видећемо из његовог Ратног дневника. Припремио контраадмирал у пензији Бошко Антић

2022-02-09 18:38:08

РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата
РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата

За само један дан, хрватски нацистички савезници убили су више од 2.300 српских цивила у три села и једном руднику, а да нису испалили ни метак

2022-02-08 13:29:46

Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!
Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!

На измаку прве ратне године, децембра 1914, објављен је у листу „Пијемонт” некролог палом мајору Велимиру...

2022-01-23 11:46:46

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк