Брзи „моравац“ са Крфа

Објављено: 25.08.2018.год.
Колоне избеглог народа и војске / Фото: Документација

После дугог чекања, главнина српске војске пребачена из Албаније на Крф, и то захваљујући демаршу руског цара западним савезницима. Српске трупе биле су изложене гладовању, невремену и шиканирању


По доласку на јадранско приморје, Срби нису нашли ништа од онога што су им савезници обећавали: ни храну, ни оружје, ни муницију, ни савезничке трупе које би их штитиле док се они опораве и реорганизују. Врховној команди било је јасно да њена исцрпљена војска, изложена гладовању, невремену и болештинама, а без оружја и муниције, неће моћи да се сама заштити и реорганизује у Албанији, па је већ 11. децембра затражила од савезника да се све трупе одмах евакуишу из Албаније у Солун или неко друго безбедно место за опоравак.


Француска влада се највише заложила да се храброј српској војсци пруже ефикасна помоћ и заштита. Међутим, владе Италије и Велике Британије нису биле расположене да без резерве сарађују у тој акцији. Италијанска влада је у српској војсци гледала препреку за остваривање својих освајачких претензија на југословенске земље, које су им обећане Лондонским уговором, а Британци су је видели као сметњу да се ослободе балканског ратишта. Због тога је и изгубљен читав месец док су се савезници најзад споразумели да се Срби пребаце на Крф.

Па ипак, прошло је још више од месец дана док је главнина српске војске, и то тек после једног врло оштрог демарша Русије владама западних савезника, пребачена из Албаније на Крф. За та два и по месеца (од средине децембра до краја фебруара) боравка на албанском приморју, српске трупе су биле изложене гладовању, невремену и најгрубљем шиканирању. У свему томе најнезахвалнију улогу одиграле су италијанске власти. Француска је допремала знатне количине хране у Бриндизи, али су Италијани, који су од савезника били задужени за превоз хране у Албанију, саботирали њен превоз у албанске луке. Италијански команданти су чак претили оружјем српским трупама ако пређу реку Шкумбу, одакле је почињала "њихова" зона у Албанији.

Услед продужених патњи, број настрадалих српских војника достигао је стравичне 143.000. Остаци српске војске најзад су превезени на Крф, и то између 18. јануара и 23. фебруара 1916. - изузев 9.000 војника који су превезени у Бизерту и 13.068 војника (са 10.144 коња) који су до априла остали у области Валоне. Укупно је спасено 158.000 српских војника. Многи су, међутим, били толико исцрпљени да се нису могли опоравити. Тако је за кратко време на Крфу и у Бизерти умрло више од 7.750 изнемоглих српских војника. Догађало се да је само у току једне ноћи на Крфу умирало више од 500 људи.

Пошто није било могуће толики број лешева закопати, највећи број преминулих војника чамцима је одвожен са острва Вида, недалеко од Крфа, где су били смештени најтежи болесници, па су спуштани у море, које је постало њихова колективна "плава" гробница. Преживели војници полако су се опорављали. Благодарећи исхрани и нези коју су им савезници пружали, благој медитеранској клими на Крфу и широкој морској пучини која их је штитила од насртаја непријатеља, њиховим оронулим телима поново је прострујао живот, а из њихових логора почели су да одјекују песма и брзи "моравац". То су били први знаци да је српска војска још увек жива и да није казала своју последњу реч.

После повлачења српске војске са Косова на приморје, француски експедициони корпус (око 50.000 људи), изложен јаком притиску бугарских и немачких дивизија у јужној Македонији, такође је отпочео повлачење према Солуну. После низа заштитних борби на средњем Вардару, француске трупе су, заједно са једним српским одредом (око 8.000 људи) и британском 10. дивизијом, 11. и 12. децембра прешле на грчку територију и повукле се према Солуну, где су образовале утврђени логор.

Непријатељ их није гонио, јер су се, на захтев немачке врховне команде, бугарске трупе, које су их гониле, зауставиле на два километра северно од српско-грчке границе. Међутим, због претећег држања грчке владе, која је још 2. новембра упозорила савезничке владе да ће разоружати српске, француске и британске снаге ако буду одбачене са српске на грчку територију, положај савезничких снага код Солуна био је изузетно тежак.

Пошто је у рејону Солуна у то време било пет грчких дивизија, три источно од Струме, једна у Лерину, а Први и Други армијски корпус су добили наређење да из Патраса и Пиреја крену на север, опасност за судбину савезничке војске није била мала, јер би евентуална акција краља Константина, који је био зет Вилхелма II, и његовог германофилског генералштаба против савезничких трупа подстакла и Немце да заједно са Бугарима продуже наступање према Солуну.

Такво држање грчке владе присилило је савезнике да изврше јак дипломатски притисак у Атини и да флотом блокирају грчке луке. Суочена са одлучношћу савезника да је силом принуде на коректно држање, грчка влада је пристала да своје трупе повуче из области Солуна, да француско-енглеском особљу препусти слободно располагање грчким железницама које од Солуна иду према северној граници, да савезничке трупе могу подизати утврђења око Солуна, као и да морнарица може претресати бродове у грчким територијалним водама и гонити непријатељске подморнице у приобалном подручју Грчке. Тиме је знатно олакшан положај савезничких трупа код Солуна, али судбина савезничке Источне армије још није била решена.

У време када су удружене армије Централних сила загосподариле моравско-нишавском комуникацијом, немачка врховна команда је сматрала да је тиме постигнут основни циљ офанзиве против Србије. После одбацивања српске војске у Албанију и Црну Гору, Немци су били уверени да је она у оперативно-стратегијском смислу уништена, па су, да би поштедели своје снаге, обуставили њено даље гоњење.

Аустроугарска врховна команда се енергично успротивила одлуци свог савезника, инсистирајући на томе да се српска војска потпуно уништи, а Антантине снаге протерају из Македоније и Солуна. У противном, истицао је генерал Конрад, када немачке и аустроугарске снаге оду на друга ратишта и на балканском ратишту остану само бугарске снаге, Антанта ће поново, уз помоћ српске и црногорске војске, обновити свој утицај и доминацију на Балкану са несагледивим последицама по исход рата у целини.

Фалкенхајн је остао глув на та упозорења свог аустријског колеге. Њихова разилажења у оцени стратегијске ситуације на Балкану произлазила су из различитих политичких циљева њихових земаља: за Немачку је Балкан био само мост према другим великим циљевима, док је за Аустроугарску то био њен крајњи, најзначајнији домет. Немајући довољно снага да сама реши кључна балканска питања у складу са својим завојевачким плановима, Аустроугарска је тежила томе да искористи Немачку да би учврстила свој положај на Балкану, управо науштрб немачких интереса.

ПЛАН ЗА ПОДЕЛУ СРБИЈЕ

Војни кругови Аустроугарске су тежили томе да анектирају Србију, Црну Гору и Албанију, с тим да никако не допусте обнову Србије ни у најужим границама, чак ни са владарем "из немачког кнежевског рода", јер би она, према речима генерала Конрада, "увек стварала жариште" за борбу која би довела у питање интегритет Монархије. Немачка, разуме се, није хтела да подржи провидне планове своје савезнице.

Немачка дипломатија је припремила аустроугарско-бугарски споразум о подели окупиране Србије, али је за себе резервисала управу над главним српским железницама и експлоатацију рудника, и уз то отворено упозорила Беч и Софију да тиме нису исцрпљени њени интереси на Балкану и да ће их она формулисати на крају рата.

Петар Опачић,
Новости
 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ
Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ

На једном од улаза у највећу луку Азовског мора, још из даљине, на узвишеном положају и преко таласастог асфалта, видим споменик. Људска фигура која држи нешто у уздигнутој руци. Прво мислим да је неки памјатник Великог отаџбинског рата 1941-1945. Као она жена с мачем над Стаљинградом. Примичући се мијењам претпоставку у кип свеца са крстом. На крају се сви у колима смијемо. То је светитељ – гвожђа. Ливац држи своју куку, рукохватом окренуту небу.

2022-04-30 09:24:56

РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор
РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор

Такозвана Независна Држава Хрватска била је стара мање од три недеље када је извршила прво масовно...

2022-04-29 11:06:27

Чапљина флип: Да се не заборави
Чапљина флип: Да се не заборави

Операција извлачења војника ЈНА из Чапљине 1992. године

2022-04-23 10:55:05

Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора
Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора

Други пут у Маријупољу, али први пут видим море. Плитко и неслано. Зато га неки зову језером. Видио сам и мртве. Пуно мртвих људи. Леш Азовца у Гагаринској улици у изгледа као воштана лутка. Нико га не склања већ мјесец дана. Два цивила у непосредној му близини сахранили у лијевак од авиобомбе. Њега нико неће. С великим закашњењем схватам да нијесам на сету постапокалиптичног филма, већ да се сценографија у њима прави копирајући снимке какве управо хватам.

2022-04-22 16:12:11

Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу
Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу

Највећи град на обали Азовског мора. Пола милиона становника. Опет сам напољу. И на терену. И у иностранству. На улазу у Маријупољ бијах прије више од мјесец дана, али ни један пасош ми не би помогао тада да уђем, пише оснивач портала Фронтал.срб

2022-04-16 16:10:08

Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије
Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију

2022-04-16 09:06:36

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2022-04-06 06:42:26

Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука
Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука

У рату прво страдају путеви. Не само што их разрују камиони, тенкови и други тешкаши. Па се онда не поправљају. Рат пресјече главне правце. Оне куд је човјек научио да иде. Људска жеља и потреба кваса, надолази као вода испред бране, па бира прву проходну уџерицу да настави околним путем, тамо гдје га је линија фронта исјекла.

2022-03-31 16:47:46

Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму
Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму

Текст Владимира Кршљанина за Политику

2022-03-23 13:35:51

Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?
Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?

Пре тачно 20 година, 12. фебруара 2002. године, у Хашком трибуналу је почело суђење бившем председнику...

2022-02-12 15:59:51

О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије
О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије

Ових дана новинари и политичари коментаришу преговоре у Рамбујеу сваки са својих политичких позиција. Исход преговора им је сада познат. Како је те преговоре у време њиховог догађања видео командант Треће армије, генерал-пуковник Небојша Павковић, који је са својим борцима био на борбеним положајима на који су непрекидно били на удару шишпарских терористичких снага, видећемо из његовог Ратног дневника. Припремио контраадмирал у пензији Бошко Антић

2022-02-09 18:38:08

РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата
РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата

За само један дан, хрватски нацистички савезници убили су више од 2.300 српских цивила у три села и једном руднику, а да нису испалили ни метак

2022-02-08 13:29:46

Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!
Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!

На измаку прве ратне године, децембра 1914, објављен је у листу „Пијемонт” некролог палом мајору Велимиру...

2022-01-23 11:46:46

Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој
Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој

Соња Бисерко је гостујући на телевизији Н1 окривила Србију и Републику Српску за регрутацију паравојних формација у Босни и Херцеговини – „Зелених беретки“. Хоће ли појавом „Зелених беретки“ у Бужиму следити овакав сценариј?

2022-01-14 15:44:32

Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену
Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену

„Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса.“

2022-01-10 14:47:22

Стевандић: Зашто Српска мора да живи!
Стевандић: Зашто Српска мора да живи!

Данас  9.јануара, 2022. године, Република Српска се суочава са кључалом мржњом која пријети да разори сваку ...

2022-01-10 09:01:08

Мојковачка битка  - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2022-01-07 08:21:01

РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама
РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама

Руски председник Владимир Путин одржао је опсежне разговоре са својим кинеским колегом Си Ђинпингом прошле седмице, при чему су се два светска лидера договорила о плановима за успостављање новог заједничког међународног финансијског оквира.

2021-12-28 13:28:20

Неретљани су били Срби
Неретљани су били Срби

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији Одвојивши се од мора, након пада под Турке, Срби су запоставили...

2021-12-19 08:30:08

Колубарска битка, време победе
Колубарска битка, време победе

Врхунац напора и вештине командовања српске војске

2021-12-16 07:22:46

РТ: Ко се против кога бори у Украјини?
РТ: Ко се против кога бори у Украјини?

За РТ пише Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа \"Русија у глобалним пословима\".

2021-12-06 09:07:24

Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе
Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе

Рат је био мучан, немилосрдан, ни децу није штедео. Једног осмогодишњег дечака, случајно спасеног од покоља, губитак целе породице – оба родитеља, четири брата и три сестре – натерао је да постане најмлађи ратник.

2021-12-05 10:31:02

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк