Све што треба да знате о руском месинџеру Телеграм са 500 милиона корисника

Објављено: 24.01.2021.год.
фото: © РИА Новости / Кирилл Каллиников

Објаснићемо вам како Телеграм функционише, зашто је био блокиран у Русији и зашто би могао да нестане из App Store.


12. јануара 2021. године Telegram је постао друга најпопуларнија апликација за даунлодовање у САД, а оснивач месинџера Павел Дуров на свом каналу је објавио да је за претходна три дана месинџер добио 25 милиона нових корисника. 38% нових корисника живи у Азији, 27% су Европљани, 21% Латиноамериканци. Још 8% су становници Блиског истока. Укупан број корисника надмашио је 500 милиона, пише Russia beyond.

Број корисника Телеграма почео је да расте након што је 7. јануара блокиран налог Доналда Трампа на Твитеру, Фејсбуку, Инстаграму и другим платформама. Још један фактор повећања броја корисника била је нова политика поверљивости информација на месинџеру WhatsApp, према којој се лични подаци његових корисника дају на располагање Фејсбуку (који је власник WhatsApp-а). Касније је увођење нових правила због критике корисника 
одложено за 15. мај 2021. године.

„Људи више не желе да се одрекну приватности зарад бесплатних услуга. Не желе да буду таоци технолошких монополиста који изгледа мисле да могу да раде шта хоће чим њихове апликације достигну критичан број корисника”, прокоментарисао је Дуров.

По чему се Телеграм разликује од других месинџера?

Обични и групни четови чине само мали део инфраструктуре месинџера.

На пример, на Телеграму можете писати тајне четове, повезане за конкретним уређајем корисника, што значи да се они не чувају на серверима месинџера и по жељи корисника нестају после одређеног времена. На све фотографије или видео-записе у тим четовима можете поставити тајмер. Када он истекне, они ће сами себе уништити. Можете направити скриншот, али тада ће месинџер на то упозорити саговорника.

Уместо обичних група на Телеграму постоје канали. Њихова главна специфичност је потпуно одсуство алгоритама. У складу са приступом Телеграма, корисници сами контролишу своје коришћење медија, што значи да се све поруке објављују на каналу у хронолошком редоследу. На месинџеру нема ни функције discover која је популарна код савремених апликација. Нове занимљиве канале можете упознати или путем личних порука од пријатеља и других канала, или из спољних извора. Канал можете да водите како јавно, тако и анонимно, уз постове можете укључити могућност за коментаре, а уз канал прикачити јавни чет.


Још једна занимљива функција је упознавање на основу локације. На пример, налазите се у непознатом граду, досадно вам је и желите са неким да се упознате. Притиснете одељак „Контакти”, изаберете опцију „Пронађи људе у близини” и пред вама ће се појавити списак свих оних који се налазе близу вас (и који су пристали да укључе ту функцију). Осим тога, корисници повремено праве четове за подређену локацију, на пример, неки музеј, градски трг или бар, којим можете приступити, поставити неко питање или почети комуникацију са особом у близини.

На Телеграму функционише и велики број ботова, односно софтверских робота, који могу да вам израчунају курс долара, да вам пусте песму коју желите директно у апликацији, да направе лични избор вести за вас и тако даље.

Телеграм такође има и практичну десктоп верзију, као и веб-верзију, којима није потребна функционална веза са смартфоном, каква је потребна код WhatsApp-а и Viber-а.

А коме све то припада?

Према званичним подацима, на развоју Телеграма су радили оснивач популарне руске друштвене мреже „ВКонтакте” Павел Дуров и његов брат Николај. Прва верзија апликације појавила се у AppStore у августу 2013. године. Павел Дуров и данас тврди да се Телеграм развија и расте захваљујући његовим личним улагањима (новцу који је зарадио од ВКонтакте). 2016. године у интервјуу за часопис Fortune рекао је да на одржавање месинџера 
троши милион долара месечно.

Павел Дуров

2014. године Павел Дуров је напустио позицију генералног директора „ВКонтакте”, продао акције компаније и напустио Русију. У свом блогу је овај поступак објаснио променом састава акционара друштвене мреже 2013. године. Уочи тога је један од акционара оптужио Дурова да се бави личним пројектом Телеграм на штету интереса друштвене мреже.

Првобитно Телеграм чак није функционисао на руском језику, већ је био усмерен на људе широм света. Месинџер је 
локализован на руском тек 2017. године.

Како је Телеграм блокиран у Русији?

Исте 2017. године руска Федерална служба безбедности је тражила од Телеграма да јој преда кључеве за дешифровање преписке корисника осумњичених за припрему терористичког напада. Представници Телеграма одбили су да открију ове податке. Према њиховом образложењу, то је технички немогуће. Због тога је 2018. године Роскомнадзор, орган који контролише поштовање закона на руском сегменту интернета, званично блокирао Телеграм на територији Русије. Истина, месинџер је и даље био доступан преко VPN, а убрзо су и његови програмери научили да заобиђу блокаду тако да је функционисао чак и без коришћења туђих сервиса, понекад са ретким сметњама.

У јуну 2020. године Роскомнадзор 
је деблокирао Телеграм, рекавши да служба „позитивно оцењује спремност коју је изразио оснивач Телеграма да учествује у борби против тероризма и екстремизма”. Компанија је развила систем са спречавање терористичких напада, успевши притом да заштити садржај преписки, написао је Дуров.

Да ли је Дуров планирао да покрене криптовалуту на бази Телеграма?

Не само валуту. Дуров је планирао да покрене читаву платну блокчејн-платформу TON (Telegram Open Network), коју би чинили месинџер Telegram, криптовалута Gram и инструменти за чување података.

 

За овај пројекат Дуров је 2018. године успео да сакупи 1,7 милијарди долара од 175 инвеститора, којима је обећао да ће исплатити 2,9 милијарди токена Gram када буду пуштени у оптицај. Платформа је требало да буде покренута до краја октобра 2019. године, али 11. октобра SEC (The United States Securities and Exchange Commission) је поднела пријаву суду Јужног округа Њујорк, оптужујући Телеграм за незакониту дистрибуцију нерегистрованих дигиталних токена, које SEC третира као хартије од вредности, а не као валуту.

У марту 2020. године Суд државе Њујорк 
оценио је да Gram није валута, него вредносна хартија, забранио је њихово емитовање и дистрибуцију инвеститорима у САД и целом свету. Дуров је са SEC потписао мирни споразум, према којем инвеститорима треба да исплати 1,2 милијарде долара. У мају исте године Павел Дуров је саопштио да затвара TON, а у јуну је исплатио сва дуговања.

Шта ће сада бити са Телеграмом?

У децембру 2020. године Павел Дуров је објавио да ће Телеграм од 2021. године почети да зарађује. Према речима оснивача месинџера, процес ће бити „ненаметљив”. Сви постојећи сервиси ће за кориснике и даље бити бесплатни, а у четовима неће бити никаквих реклама. Дуров планира да зарађује на додатним функцијама за пословне тимове и за кориснике са већим потребама, као што су екстра стикери.

„Понудићемо сопствену рекламну платформу за канале, која ће корисницима обезбедити удобност и поверљивост, а нама омогућити да покријемо трошкове одржавања сервера и саобраћаја на месинџеру”, 
написао је Дуров на свом Телеграм каналу. Платформа тренутно не регулише рекламе на својим каналима.

Након те изјаве у јануару 2021. године неколико западних инвеститора понудило је да откупи удео у месинџеру од 5-10% за 30 милијарди долара. Дуров је то одбио, 
објавио је The Bell позивајући се на своје изворе. Такође The Information је објавио да је Дуров добио понуду да узме у зајам милијарду долара, али да засад није донео коначно одлуку о томе. По мишљењу портала, дуг би могао да се претвори у акције у случају да компанија изађе на IPO, а новац је неопходан за проширење и финансирање Телеграма пре његовог изласка на берзу.

Ако се месинџер шири и могао би да изађе на берзу, значи да им добро иде?

Не сасвим. Постоји реалан ризик да ће Телеграм бити уклоњен из продавнице апликација  AppStore. У том случају ће им бити много теже да шире корисничку базу.

 

17. јануара 2020. године америчка непрофитна организација Coalition for a Safer Web тужила је компанију Apple суду тражећи да се месинџер Телеграм уклони из AppStore, објавио је Washington Post. По мишљењу ове организације, на месинџеру су се ширили екстремистички позиви уочи јуриша на Капитол у Вашингтону 6. јануара 2021. године, а Телеграм није предузео никакве мере да ове поруке блокира. Дуров засад није коментарисао тужбу, али на њу је већ реаговао министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Чуо сам већ да прете Телеграму да ће му ускратити могућност да пружа своје услуге. То ће бити занимљиво”, 
изјавио је Лавров.

Павел Дуров је и сам више пута критиковао компанију Apple. Између осталог, због тога што 
узима 30% од продаје туђих апликација на AppStore. Према речима Дурова, Apple цензурише део апликација, надзире кориснике и приморава ауторе апликација да приказују више реклама како би зарадили.

Осим тога, Дуров је у јануару 2021. године критиковао одлуку Apple и Google да из својих продавница уклоне Parler, апликацију популарну међу присталицама бившег председника САД Доналда Трампа. Дуров је такође 
позвао све кориснике да пређу на Android.

„Apple је опаснији од ово двоје, јер може потпуно да контролише које апликације користите, док на Android можете да инсталирате self-hosted апликације као APK-ове. Што се тиче iOS-а, радимо на веб апликацији са много функција и опција која ће функционисати на Сафарију скоро једнако глатко као његове изворне апликације. То ипак није исто, али ће функционисати у екстремним случајевима ако буде потребно”, 
рекао је Дуров, преноси Russia beyond.

Након што инсталирате "Телеграм", наш портал "Восток" можете пратити на следећој адреси:  https://t.me/vostokvesti

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Наука

Деценија НИС-овог програма „Енергија знања“
Деценија НИС-овог програма „Енергија знања“

У подршку младим талентима, образовање и науку НИС уложио више од шест милиона евра

2022-12-16 15:20:19

Успостављена сарадња између НИС-а и Математичког факултета у Београду
Успостављена сарадња између НИС-а и Математичког факултета у Београду

Kомпанија НИС наставила је да проширује круг партнера међу образовним институцијама успостављањем сарадње са Математичким факултетом...

2022-12-08 08:58:38

Трећа сезона програма „NIS Energy“
Трећа сезона програма „NIS Energy“

Сви мастер студенти и дипломци изабраних факултета који желе да започну каријеру у компанији НИС имају...

2022-11-08 15:27:01

НИС пружа нову прилику младим стручњацима
НИС пружа нову прилику младим стручњацима

ТРЕЋА СЕЗОНА ПРОГРАМА „NIS ENERGY“

2022-10-18 15:28:07

Наставак успешног партнерства НИС-а са образовним институцијама
Наставак успешног партнерства НИС-а са образовним институцијама

Успостављена сарадња са Универзитетом у Новом Саду и Филозофским факултетом Нови Сад

2022-10-01 13:28:24

Потписан Меморандум о сарадњи између НИС-а и Саобраћајног факултета у Београду
Потписан Меморандум о сарадњи између НИС-а и Саобраћајног факултета у Београду

Компанија НИС наставља да проширује круг партнера међу образовним институцијама успостављањем сарадње у области образовања, истраживања...

2022-09-02 14:51:27

НИС даје шансу студентима
НИС даје шансу студентима

  У оквиру шесте сезоне програма праксе „NIS Calling“, ове године тим НИС-а је постао богатији за...

2022-08-02 13:14:16

Русија направила замену за америчку електронику за комуникационе системе на авионима „Суперџет“ и МС-21
Русија направила замену за америчку електронику за комуникационе системе на авионима „Суперџет“ и МС-21

Компанија "Руселектроника", која је део "Ростеха", направила је електронику за комуникационе системе за руске цивилне авионе...

2022-07-25 12:22:56

Још један великих успех наше математичке: Четири медаље на Међународној олимпијади у Норвешкој
Још један великих успех наше математичке: Четири медаље на Међународној олимпијади у Норвешкој

На 63. Међународној математичкој олимпијади (IMO), која је од 9. до 16. јула одржана у Ослу,...

2022-07-19 09:50:56

РТ: Научници ЦЕРН-а открили три нове врсте „егзотичних“ честица
РТ: Научници ЦЕРН-а открили три нове врсте „егзотичних“ честица

Научници су открили три "егзотичне врсте честица" корак ближе откривању начина на који универзум функционише, саопштио...

2022-07-08 11:27:43

Шест медаља за екипу Србије на Јуниорској балканској математичкој олимпијади
Шест медаља за екипу Србије на Јуниорској балканској математичкој олимпијади

На 26. Јуниорској балканској математичкој олимпијади, одржаној у Сарајеву, шесточлана екипа Србије освојила је једну златну...

2022-07-05 11:15:56

НИС уз најбоље српске математичаре
НИС уз најбоље српске математичаре

  У просторијама Математичке гимназије у Београду данас је одржана  свечана додела медаља и диплома за учеснике...

2022-06-23 17:10:42

Руски универзитети више не учествују у Болоњском процесу
Руски универзитети више не учествују у Болоњском процесу

Руски универзитети више не учествују у Болоњском процесу, изјавио је заменик министра науке и високог образовања...

2022-06-06 19:06:24

Фестивал науке овог викенда на Ади Циганлији
Фестивал науке овог викенда на Ади Циганлији

Почела највећа научна забава на отвореном

2022-06-05 13:35:37

Фестивал науке и НИС вас позивају на Научни пикник
Фестивал науке и НИС вас позивају на Научни пикник

Видимо се 4. и 5. јуна у Парку науке на Ади Циганлији!

2022-06-02 14:39:48

НИС шири сарадњу са образовним установама у Србији
НИС шири сарадњу са образовним установама у Србији

Сарадња и са факултетима у области безбедности и здравља на раду

2022-05-31 13:35:53

Министарство науке и високог образовања Русије потврдило намеру укидања Болоњског система образовања
Министарство науке и високог образовања Русије потврдило намеру укидања Болоњског система образовања

Министарство науке и високог образовања Русије потврдило је намеру укидања Болоњског процеса и да се приоритет...

2022-05-24 20:11:50

НИС и Рачунарски факултет успоставили сарадњу
НИС и Рачунарски факултет успоставили сарадњу

Kомпанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера...

2022-05-16 16:34:15

Пракса за студенте у НИС-у: Почиње пријава за шесту генерацију „NIS Calling”
Пракса за студенте у НИС-у: Почиње пријава за шесту генерацију „NIS Calling”

Компанија НИС позива студенте завршних година факултета и мастер студија  да се придруже тиму једног од...

2022-04-27 16:54:29

Роскосмос ће предложити руским авио-компанијама да заменe опрему америчког Џи-Пи-Еса руским ГЛОНАСС-ом
Роскосмос ће предложити руским авио-компанијама да заменe опрему америчког Џи-Пи-Еса руским ГЛОНАСС-ом

"Роскосмос" ће предложити руским авио-компанијама да заменe опрему америчког Џи-Пи-Ес навигационог система руским ГЛОНАСС-ом, саопштио је...

2022-04-22 12:42:02

„Росавијација“ препоручила авио-компанијама да се припреме за могуће гашење Џи-Пи-Ес навигационог система, пише Известија
„Росавијација“ препоручила авио-компанијама да се припреме за могуће гашење Џи-Пи-Ес навигационог система, пише Известија

Федерална агенција за ваздушни саобраћај "Росавијација" препоручила је авио-компанијама да се припреме за могуће гашење Џи-Пи-Ес...

2022-04-22 08:35:17

Након осам деценија Руски научни институт у Србији обновио своју делатност,  уз подршку \
Након осам деценија Руски научни институт у Србији обновио своју делатност, уз подршку "Гаспром њефт"-а

У Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду одржана је презентација Руског научног...

2022-02-17 12:27:17

РТ: Кина шири највећу на свету 5Г мрежу
РТ: Кина шири највећу на свету 5Г мрежу

Mинистарство индустрије и информационих технологија Кине је саопштило данас да је земља поставила укупно скоро 1,43...

2022-02-14 09:39:20

РТ: Научници постигли „велику прекретницу“ ка искориштавању енергије звезда
РТ: Научници постигли „велику прекретницу“ ка искориштавању енергије звезда

Истраживачи су поставили нови рекорд створене количине енергије ослобођене у реакцији нуклеарне фузије

2022-02-11 09:16:56

rt nauka
baner rakija desno nauka
baner apartman desno / nauka
baner obzor desno - nauka

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк