Војници генерације „септембар 2022“ положили заклетву

Објављено: 17.09.2022.год.
фото: © Министарство одбране Србије

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу полагању заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације "септембар 2022". Честитајући положену заклетву, министар Стефановић им се захвалио што су у мору проходних и лаганих путева у данашње време, изабрали да прихвате изазов и стану у строј у којем је пре њих стајао и чувени Петар Бојовић, чије име лесковачка касарна носи. Изабрали сте, рекао је, да покажете своју љубав за нашу једину отаџбину на делу - да дођете овде и да служите Србији.Министар Стефановић је рекао да му је пуно срце због сазнања да је ова класа, не само данас у Лесковцу, већ и у другим центрима у којима се полаже војничка заклетва, најбројнија у последњих пет, шест година.

– Никада одело није, нити ће чинити човека, осим ако је то војничка униформа, даћу себи за право да то кажем, јер то што ви имате на себи није парче тканине које се облачи, већ истинска персонификација векова српске историје наше војске и генерација наших јунака који су заслужили да је носе. Из те униформе  проговара дух наших предака, одише патриотизам и свако ко макар и прође поред ње, осећа и понос и поштовање – рекао је Стефановић.Он је војницима поручио да су они данас истовремено и они у којима се огледа историја нашег народа, али и будућност наше земље.

– Данас сте дали реч, велику и обавезујућу. Заклели сте се да ћете чувати и бранити сваку стопу наше вољене Србије, да ћете се борити за њу свим својим срцем и умећем и да ћете бити уз свој народ где год то буде требало. Србија вам је на томе заиста захвална. У мору проходних и лаганих путева у данашње време, изабрали сте да прихватите изазов и станете у строј у којем је пре вас стајао и чувени Петар Бојовић, чије име ова касарна носи. Изабрали сте да покажете своју љубав за нашу једину отаџбину на делу - да дођете овде и да служите Србији – рекао је министар.

Стефановић је нагласио да њихов строј јасно показује да је Србија и данас земља Степе Степановића, Живојина Мишића, Петра Бојовића и свих српских ратника који су уткали своје животе у њену изградњу.– Њихова имена и данас са поносом и  поштовањем изговарају сви широм света, а њихове битке биле су тешке, и рекао бих, надљудске. Баш такве су наши преци морали да воде да би изродили нашу слободу и омогућили да ми данас наше битке водимо радом, знањем и мудрошћу. Зато нас оне обавезују да чувамо тешко стечену независност, самосталност и изнад свега кроз историју тешко и мукотрпно стечени мир. Обавезују сваког од нас да свакога дана размисли шта може да уради за своју отаџбину и да допринесе њеној будућности и развоју. И зато ми је данас пуно срце што знам да је ова класа, не само данас у Лесковцу, већ и у свим другим центрима у којима се полаже војничка заклетва, најбројнија у последњих пет или шест година – рекао је министар.

Према његовим речима, војници у данашњем строју су потврда да јачамо војску у правом смеру, да инвестирамо у оне вредности које су важне младим људима, али и свима у Србији, а да наша војска данас постаје највише рангирана у нашем региону и да свакога дана напредује.

– Још једном желим да истакнем, оно што често говоримо, не јачамо нашу војску да бисмо претили било коме, јачамо нашу војску да би штитили своју земљу и да би свакоме ко макар помисли да може да је угрози, послали снажну поруку да Србија није земља која ће дозволити било коме да може да угрози миран сан њеног становништва. Ми не желимо да идемо у било какве ратове, нити имамо нашу децу да дајемо, нити ћемо то икада чинити, али зато желимо да увек свима, који желе да угрозе нашу земљу, пошаљемо такву поруку да је јачање наше војске, стабилност, мир и гаранција снажне и јаке Србије – рекао је Стефановић.

Обраћајући се родитељима, пријатељима и породицама младих војника, министар им је захвалио што су одгајили такве момке и девојке који су  одлучили да дођу да служе својој земљи.

– Желим да вам кажем, а то зна и сваки старешина и у овом строју, и у целој војсци да ћемо се о овим младим људима старати као о својој деци. Свако од нас то истински уме да осети и зна, и цени то што су дошли да својој земљи служе иако то нису морали. У наредних неколико месеци они ће стећи знање и вештине које само војска може да им пружи, али верујем да ће, а то знам и из сопственог искуства, у војсци стећи пријатеље И оне људе који ће им бити блиски и у многим годинама после служења војске – рекао је Стефановић.Он се захвалио и младим људима који намеравају да наставе да граде каријеру у војсци, након одслужења војног рока.

– Добро дошли сте у наше редове и желим да вам кажем ако се одлучите да после овога постанете професионалци, да ћете имати могућност да видите како наша војска јача свакога дана, набавља нову опрему и технику, али и улаже у људе. Хоћу да се захвалим и председнику Вучићу и свим оним људима који су радили да можемо да кажемо да ћемо и наредне године повећати плате  војницима за 25 одсто и да Војска Србије јесте место за свакога ко размишља и о својој каријери, али и о снази и будућности Србије. Живела Војска Србије! Живела Србија! – завршио је министар Стефановић своје данашње обраћање.

У наставку свечаности у лесковачкој касарни, министар одбране присуствовао је и потписивању текста свечане заклетве, што је била прилика да разговара са војницима и њиховим породицама. Командант свечаности био је командант Трећег центра за обуку пуковник Зоран Цветковић.

И у касарнама у Сомбору и Ваљеву данас су одржане свечаности на којима су заклетву положили војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2022“, али и кадети 147. класе Војне академије и 14. класе Медицинског факултета ВМА, ученици 50. класе Средње стручне војне школе „1300 каплара“, слушаоци Курса за резервне официре генерације „септембар 2022“ и лица резервног састава старијих од 30 година, која нису служила војни рок са оружјем.

Данашњој свечаности у Лесковцу, уз министра Стефановића, присуствовали су начелник штаба Команде за обуку бригадни генерал Мухарем Фазлић, начелник Кабинета министар одбране пуковник Стеван Котарлић, представници локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, Српске православне цркве, као и породице и пријатељи младих који су положили војничку заклетву.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

Број живорођених у односу на претходну годину већи за 0,8%

  У Републици Србији, у периоду јануар - октобар 2022. године, број живорођених је износио 51 401....

Униформа Војске Србије непожељна у Београду?!
Униформа Војске Србије непожељна у Београду?!

У ресторану „Путујући глумац“ на Скадарлији нападнут припадник Војске Србије због песме „Жене воле официре“

2022-12-03 14:43:57

Споменик природе Србије Хаџи Проданова пећина и каменолом „на метар“ једно од другог
Споменик природе Србије Хаџи Проданова пећина и каменолом „на метар“ једно од другог

Споменик природе Србије Хаџи Проданова пећина и каменолом у селу Рашчићи код Ивањице налазе се буквално...

2022-11-24 06:33:32

Српска војска ушла у Бањалуку - 104 годинe од ослобођења
Српска војска ушла у Бањалуку - 104 годинe од ослобођења

„Живела Српска војска, живио краљ Петар Ослободилац“

2022-11-21 10:00:34

У Мариупољу ради 28 хиљада грађевинаца, обнова стамбених објеката би могла бити завршена пре рокова
У Мариупољу ради 28 хиљада грађевинаца, обнова стамбених објеката би могла бити завршена пре рокова

Обнова стамбених објеката у Мариупољу би могла бити завршена пре рокова наведених у мастер плану, саопштио...

2022-11-20 12:43:57

РТ: Немачка позвала грађане да направе залихе воде, конзервиране хране, батерија и свећа
РТ: Немачка позвала грађане да направе залихе воде, конзервиране хране, батерија и свећа

Становници Немачке требало би да се припреме за краткотрајне нестанке струје ове зиме, упозорио је директор...

2022-11-20 09:39:08

Немачки дипломата из ОХР-а који је мотоциклом тешко повредио две девојчице позвао се на дипломатски имунитет
Немачки дипломата из ОХР-а који је мотоциклом тешко повредио две девојчице позвао се на дипломатски имунитет

Немачки дипломата запослен у ОХР-у Маркус Моргнер који је у сарајевској улици поред зграде ОХР-а мотоциклом...

2022-11-19 18:12:49

„РОД“ - остваривање основних циљева образовања и васпитања
„РОД“ - остваривање основних циљева образовања и васпитања

Једини и основни услови за одобравање уџбеника и других наставних средстава налазе се у Правилнику о...

2022-11-10 18:43:10

РТ: Власти Одесе планирају рушење споменика Катарини Великој која је основала град
РТ: Власти Одесе планирају рушење споменика Катарини Великој која је основала град

Рушење споменика руској царици Катарини Великој биће размотрено током следеће седнице градског већа, саопштио је градоначелник...

2022-11-06 23:44:58

Уз подршку НИС-а модернизован систем грејања у вртићу „Колибри“ у Кикинди
Уз подршку НИС-а модернизован систем грејања у вртићу „Колибри“ у Кикинди

Компанија НИС je, у оквиру програма „Заједници заједно 2021“, модернизовала систем грејања у вртићу „Колибри“ који...

2022-11-02 18:37:34

НИС подржао 22 пројекта у области репродуктивног здравља и повећања наталитета
НИС подржао 22 пројекта у области репродуктивног здравља и повећања наталитета

Објављени резултати конкурса програма „Заједници заједно“

2022-10-17 13:41:45

У Београду одржан концерт за помоћ Донбасу
У Београду одржан концерт за помоћ Донбасу

Хуманитарни концерт за прикупљање средстава за помоћ Донбасу одржао се у петак у Руском центру за...

2022-10-15 18:28:11

Подршка НИС-а еколошким пројектима у оквиру програма „Заједници заједно“
Подршка НИС-а еколошким пројектима у оквиру програма „Заједници заједно“

Лепши изглед за споменик културе, Гимназију „Урош Предић“ у Панчеву

2022-10-14 18:54:04

Патријарх Порфирије устоличен у Пећкој патријаршији
Патријарх Порфирије устоличен у Пећкој патријаршији

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије устоличен је 14. октобра 2022. године, на празник Покрова Пресвете...

2022-10-14 18:21:02

РТ: У центру Кијева срушен споменик Пушкину
РТ: У центру Кијева срушен споменик Пушкину

Споменик у центру Кијева култном руском песнику из 19. века Александру Пушкину срушен је данас, саопштио...

2022-10-12 19:12:54

Десетинама година нико није оспоравао садржину уџбеника из биологије
Десетинама година нико није оспоравао садржину уџбеника из биологије

Десетинама година нико није оспоравао садржину уџбеника из биологије. За то није ни било потребе, јер...

2022-10-08 07:36:14

Повељу српско-руског пријатељства потписало више од стотину академика, генерала, уметника...
Повељу српско-руског пријатељства потписало више од стотину академика, генерала, уметника...

Бројни истакнути српски интелектуалци, политичари и активисти усвојили су Повељу српско-руског братства, у којој се истиче трајни и непрелазни значај српско-руског братства које је, како се наводи у тексту, утемељио Свети Сава на заједничким духовно-моралним вредностима.

2022-09-17 17:06:18

Војници генерације „септембар 2022“ положили заклетву
Војници генерације „септембар 2022“ положили заклетву

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас у касарни „Војвода Петар Бојовић“...

2022-09-17 16:15:50

Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Србија и Република Српска обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Датум 15. септембар је изабран јер је тог дана, 1918. године, пробијен Солунски фронт. Празник се слави од прошле године. 11

2022-09-15 13:41:15

У Београду одржана трећа литија одбране традиционалних вредности и породице
У Београду одржана трећа литија одбране традиционалних вредности и породице

У Београду је одржана трећа литија одбране традиционалних вредности и породице. Председник Србије Александар Вучић најавио је...

2022-09-12 07:29:45

Високи савет судства: „Родно осетљив језик“ противуставан
Високи савет судства: „Родно осетљив језик“ противуставан

„Родно осетљив језик“ противуставан и de facto и de iure и законски текст би требало повући из...

2022-09-08 16:20:12

Преминуо Радослав Брђанин
Преминуо Радослав Брђанин

Радослав Брђанин биће сахрањен у петак у 15.30 на Ребровачком гробљу у Бањалуци. Подсећамо, Брђанин је преминуо...

2022-09-08 07:12:42

Наставља се подршка здравству: Компанија НИС донирала воду «Јазак» болници у Батајници
Наставља се подршка здравству: Компанија НИС донирала воду «Јазак» болници у Батајници

Компанија НИС наставила је са подршком здравственим установама у нашој земљи у којима се лече оболели...

2022-09-06 20:19:29

Радослав Брђанин пуштен на слободу због тешког здравственог стања
Радослав Брђанин пуштен на слободу због тешког здравственог стања

Некадашњи начелник Кризног штаба Српске Аутономне Области (САО) Крајина Радослав Брђанин смештен је на УКЦ Бањалаука због тешког здравственог стаа

2022-09-04 07:57:06

Уџбеници из биологије за осми разред и „родни идентитет“
Уџбеници из биологије за осми разред и „родни идентитет“

Ако смо добро разумели, у неким уџбеницима "биологије за осми разред" који су одобрени од 2020....

2022-09-04 06:54:02

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк