Свечано отворен рестаурирани речни монитор „Сава“

Објављено: 02.11.2021.год.
фото: © Министарство одбране Србије

Министар Стефановић истакао је обраћајући се окупљеним грађанима да славимо слободу, коју олако схватају само они којима није била ускраћивана.           
 
- Србија није имала у својој историји тај луксуз да може да каже да је увек била слободна. Морала је да је избори. Ниједна друга учесница Првог светског рата није тако скупо платила цену слободе. Србија је у овом рату изгубила једну трећину свог становништва, од чега 60 одсто своје мушке популације. Огромна је жртва коју је наш народ платио да би био слободан. А том приликом страдала је и наша престоница, град посебан по много чему, па тако и по чињеници да је разаран и обнављан више од четрдесет пута - рекао је министар Стефановић.            

Према његовим речима, управо та воља за борбом и стална тежња да упркос бројним падовима устајемо све јачи, бољи и спремнији за нове победе, довела је данас Београд међу најуређеније градове Европе и света и учинила га најлепшим огледалом Србије.

- Од историјског поклика војводе Живојина Мишића „Са непоколебљивом вером и надом јунаци, напред у отаџбину", којим је почео пробој Солунског фронта, па до уласка у Београд, под командом војводе Петра Бојовића и коначне слободе од аустроугарске окупације, овај народ пун части и поноса, који је увек био спреман да да живот за своју земљу, исцртао је себи пут сјајне и велике будућности. Ту будућност живимо ми, потомци тог народа који се борио за своју слободу, носећи свест о њиховим жртвама и херојству - поручио је министар Стефановић.          


Како је министар одбране рекао, други су били у праву када су нама још пре једног века говорили да ће именом Србија бити исписиване најсветлије и најсветије странице историје, а о томе говори  и речни монитор „Сава" - симбол непобедивости Србије и уједно непроцењиво културно добро наше земље.
           
- Управо са овог брода, који је направљен 1904. године, а затим био један од 10 монитора аустроугарске морнарице, испаљен је први хитац на Београд и почетак Првог светског рата. Он је тада био „Бодрог". Након тога променио је име и у ослобођењу постао речни монитор „Сава". Он данас симболизује и непристајање нашег народа на ништа мање од слободе и независности. Са овог места подсећаће нас све на то какав је био и остао српски народ, можда најбоље описан речима чешког књижевника Ервина Киша. Киш, један од учесника Колубарске битке, описао је да је тек у Србији 1914. године схватио да је слобода малих народа јача сила од насиља великих и моћних, јер је управо воља она неумитна сила која може савладати све - указао је министар Стефановић.                         
 
Он се захвалио људима из Војног музеја и Града Београда.
                              
- Желим свима да се захвалим на огромном раду, видећете како су величанствено рестаурирали овај брод. Моћи ћете да га обиђете и та поставка биће на располагању. И то је још један од симбола и наше победе и наше слободе. Разговарао сам и са градоначелником и са људима из Војног музеја, имамо намеру да овде поставимо и једну подморницу и неколико других експоната, које Војни музеј има, и желимо да поклонимо Београђанима једну величанствену поставку, да могу да виде део историје своје земље, да буду поносни на своју војску која је, не само ослободила овај град, већ је и данас увек ту где треба свом народу - нагласио је министар Стефановић.   
Он је овом приликом, позвао Београђане и све друге грађане наше земље да обиђу ову, некада речну неман фасцинантне биографије, да доведу своју децу и упознају их са историјом наше отаџбине, која је пуна херојства и жртвовања. 
                            
- Али и да погледају нешто што не треба да забораве, а то је колико је наш народ пропатио и колико је био спреман да се бори да би имали нашу слободу. Нека је вечна слава свим ослободиоцима Београда Хвала им на Београду који су за нас изборили, уз наше обећање да ћемо ту слободу вечно чувати. Живела Србија! - поручио је министар Стефановић.
 
Градоначелник Београда професор др Зоран Радојичић подсетио је да је на данашњи дан пре 103 године, храбра српска војска, на челу са Петром Бојовићем, ослободила Београд.
 
- После 600 километара пута, после 40 дана од пробоја Солунског фронта, три године голготе су претходиле том ослобођењу. А већ 21. децембра 2020. године, од Француске српска војска је добила Крст витезова Легије части. И већ тада, цела Европа и цео свет је одао велику почаст српској војсци на свему ономе што је урадила у Првом светском рату - истакао је градоначелник Радојичић.
 
Али, како је додао, морамо се још једном сетити  да је српски народ био један од највећих жртава и тог рата.
 
- Скоро милион и 300 хиљада жртава је српски народ дао за борбу у Првом светском рату. Четиристо хиљада војника и преко осамсто хиљада цивила који су или убијени или су умрли или од болести или од глади и исцрпљености - указао је градоначелник Београда.
 
Према његовим речима, све то је завет српском слободарском духу, српској посвећености правди и духу несаломивости.
 
- Мало је градова и народа на свету који су толику жртву дали за слободу и за правду у целој Европи и целоме свету. И српска војска остаје симбол и слободе и правдољубивости и несаломивости духа - истакао је Радојичић.
 
У Београду, како је рекао, имамо много сведока који нас подсећају на период Првог светског рата.
 
- Костурница на Новом гробљу, Костурница браниоцима на Калемегдану, Споменик Петру Бојовићу, Споменик Франше д'Епереу, Споменик захвалности Француској, Споменик незнаном јунаку, Осматрачница са Кајмакчалана у Пионирском парку само су нека од места која нас а и нове генерације подсећају на све оно што су наши хероји урадили у Првом светском рату - истакао је градоначелник Београда.
 
Како је нагласио, и ово вече и представа која је приказана, само део подсећања на ту нашу дивну, храбру историју и прошлост и све оно што су наши хероји и жртве у претходним ратовима, пре свега у Првом светском рату, дали за слободу Београда.
 
- Наша дужност је да тај слободарски дух преносимо на нове генерације и на овај начин дајемо допринос и томе - поручио је градоначелник Београда.
 
У наставку свечаности приказан је, документарни филм „Речни монитор Сава" у продукцији ВФЦ „Застава филм", а изведена је и представа „1918: Последња ратна година" приређена по роману Александра Гаталице, која је завршена извођењем нумере „Креће се лађа француска".

Свечаном отварању присуствовали су и чланови Колегијума министра одбране и Колегијума начелника Генералштаба Војске Србије, као и помоћник градоначелника Андреја Младеновић.
 
Културно добро „Сава" бивши „Бодрог" од стратешког је значаја за Србију, јер је круцијални доказ о томе како је започео Први светски рат. Реч је о раритету светских размера, као једини преостали бојни брод из групе речних монитора са којих је извршен први артиљеријски удар у Првом светском рату и један од 10 пловила тог типа на свету.

Министарство одбране

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

Униформа Војске Србије непожељна у Београду?!

У ресторану „Путујући глумац“ на Скадарлији нападнут припадник Војске Србије због песме „Жене воле официре“

Споменик природе Србије Хаџи Проданова пећина и каменолом „на метар“ једно од другог
Споменик природе Србије Хаџи Проданова пећина и каменолом „на метар“ једно од другог

Споменик природе Србије Хаџи Проданова пећина и каменолом у селу Рашчићи код Ивањице налазе се буквално...

2022-11-24 06:33:32

Српска војска ушла у Бањалуку - 104 годинe од ослобођења
Српска војска ушла у Бањалуку - 104 годинe од ослобођења

„Живела Српска војска, живио краљ Петар Ослободилац“

2022-11-21 10:00:34

У Мариупољу ради 28 хиљада грађевинаца, обнова стамбених објеката би могла бити завршена пре рокова
У Мариупољу ради 28 хиљада грађевинаца, обнова стамбених објеката би могла бити завршена пре рокова

Обнова стамбених објеката у Мариупољу би могла бити завршена пре рокова наведених у мастер плану, саопштио...

2022-11-20 12:43:57

РТ: Немачка позвала грађане да направе залихе воде, конзервиране хране, батерија и свећа
РТ: Немачка позвала грађане да направе залихе воде, конзервиране хране, батерија и свећа

Становници Немачке требало би да се припреме за краткотрајне нестанке струје ове зиме, упозорио је директор...

2022-11-20 09:39:08

Немачки дипломата из ОХР-а који је мотоциклом тешко повредио две девојчице позвао се на дипломатски имунитет
Немачки дипломата из ОХР-а који је мотоциклом тешко повредио две девојчице позвао се на дипломатски имунитет

Немачки дипломата запослен у ОХР-у Маркус Моргнер који је у сарајевској улици поред зграде ОХР-а мотоциклом...

2022-11-19 18:12:49

„РОД“ - остваривање основних циљева образовања и васпитања
„РОД“ - остваривање основних циљева образовања и васпитања

Једини и основни услови за одобравање уџбеника и других наставних средстава налазе се у Правилнику о...

2022-11-10 18:43:10

РТ: Власти Одесе планирају рушење споменика Катарини Великој која је основала град
РТ: Власти Одесе планирају рушење споменика Катарини Великој која је основала град

Рушење споменика руској царици Катарини Великој биће размотрено током следеће седнице градског већа, саопштио је градоначелник...

2022-11-06 23:44:58

Уз подршку НИС-а модернизован систем грејања у вртићу „Колибри“ у Кикинди
Уз подршку НИС-а модернизован систем грејања у вртићу „Колибри“ у Кикинди

Компанија НИС je, у оквиру програма „Заједници заједно 2021“, модернизовала систем грејања у вртићу „Колибри“ који...

2022-11-02 18:37:34

НИС подржао 22 пројекта у области репродуктивног здравља и повећања наталитета
НИС подржао 22 пројекта у области репродуктивног здравља и повећања наталитета

Објављени резултати конкурса програма „Заједници заједно“

2022-10-17 13:41:45

У Београду одржан концерт за помоћ Донбасу
У Београду одржан концерт за помоћ Донбасу

Хуманитарни концерт за прикупљање средстава за помоћ Донбасу одржао се у петак у Руском центру за...

2022-10-15 18:28:11

Подршка НИС-а еколошким пројектима у оквиру програма „Заједници заједно“
Подршка НИС-а еколошким пројектима у оквиру програма „Заједници заједно“

Лепши изглед за споменик културе, Гимназију „Урош Предић“ у Панчеву

2022-10-14 18:54:04

Патријарх Порфирије устоличен у Пећкој патријаршији
Патријарх Порфирије устоличен у Пећкој патријаршији

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије устоличен је 14. октобра 2022. године, на празник Покрова Пресвете...

2022-10-14 18:21:02

РТ: У центру Кијева срушен споменик Пушкину
РТ: У центру Кијева срушен споменик Пушкину

Споменик у центру Кијева култном руском песнику из 19. века Александру Пушкину срушен је данас, саопштио...

2022-10-12 19:12:54

Десетинама година нико није оспоравао садржину уџбеника из биологије
Десетинама година нико није оспоравао садржину уџбеника из биологије

Десетинама година нико није оспоравао садржину уџбеника из биологије. За то није ни било потребе, јер...

2022-10-08 07:36:14

Повељу српско-руског пријатељства потписало више од стотину академика, генерала, уметника...
Повељу српско-руског пријатељства потписало више од стотину академика, генерала, уметника...

Бројни истакнути српски интелектуалци, политичари и активисти усвојили су Повељу српско-руског братства, у којој се истиче трајни и непрелазни значај српско-руског братства које је, како се наводи у тексту, утемељио Свети Сава на заједничким духовно-моралним вредностима.

2022-09-17 17:06:18

Војници генерације „септембар 2022“ положили заклетву
Војници генерације „септембар 2022“ положили заклетву

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас у касарни „Војвода Петар Бојовић“...

2022-09-17 16:15:50

Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Србија и Република Српска обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Датум 15. септембар је изабран јер је тог дана, 1918. године, пробијен Солунски фронт. Празник се слави од прошле године. 11

2022-09-15 13:41:15

У Београду одржана трећа литија одбране традиционалних вредности и породице
У Београду одржана трећа литија одбране традиционалних вредности и породице

У Београду је одржана трећа литија одбране традиционалних вредности и породице. Председник Србије Александар Вучић најавио је...

2022-09-12 07:29:45

Високи савет судства: „Родно осетљив језик“ противуставан
Високи савет судства: „Родно осетљив језик“ противуставан

„Родно осетљив језик“ противуставан и de facto и de iure и законски текст би требало повући из...

2022-09-08 16:20:12

Преминуо Радослав Брђанин
Преминуо Радослав Брђанин

Радослав Брђанин биће сахрањен у петак у 15.30 на Ребровачком гробљу у Бањалуци. Подсећамо, Брђанин је преминуо...

2022-09-08 07:12:42

Наставља се подршка здравству: Компанија НИС донирала воду «Јазак» болници у Батајници
Наставља се подршка здравству: Компанија НИС донирала воду «Јазак» болници у Батајници

Компанија НИС наставила је са подршком здравственим установама у нашој земљи у којима се лече оболели...

2022-09-06 20:19:29

Радослав Брђанин пуштен на слободу због тешког здравственог стања
Радослав Брђанин пуштен на слободу због тешког здравственог стања

Некадашњи начелник Кризног штаба Српске Аутономне Области (САО) Крајина Радослав Брђанин смештен је на УКЦ Бањалаука због тешког здравственог стаа

2022-09-04 07:57:06

Уџбеници из биологије за осми разред и „родни идентитет“
Уџбеници из биологије за осми разред и „родни идентитет“

Ако смо добро разумели, у неким уџбеницима "биологије за осми разред" који су одобрени од 2020....

2022-09-04 06:54:02

Митинг подршке Србији у Москви
Митинг подршке Србији у Москви

Москва ће данас бити домаћин митинга подршке Србији, саопштили су за Лента.ру организатори догађаја. Ауто колона ће...

2022-08-28 07:25:32

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк