„Заједници заједно“ наставља са подршком образовним установама у Србији

Објављено: 11.10.2021.год.
фото: © НИС

НИС опремио кабинет за информатику Школe за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду


Талентовани млади људи и квалитетно образовање предуслов су за развој сваке заједнице. Из тог разлога, један од приоритета друштвено одговорних пројеката компаније НИС јесте подршка образовним установама у нашој земљи. Овај пут станица каравана програма „Заједници заједно“ била је Школа за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду, у коју је компанија НИС уложила више од 1,6 милиона динара  комплетно реновирала информатички кабинет, опремивши га новим школским намештајем и савременом рачунарском опремом.

На овај начин, захваљујући средствима из прошлогодишњег циклуса НИС-овог програма „Заједници заједно“, школа је набавила 16 комплета рачунара, скенер, пројектор и штампач које ће користити за потребе дигитализације наставног процеса којим ће додатно унапредити дигиталну писменост и стручно оспособљавање својих садашњих, али и будућих ученика. Школа „Богдан Шупут“ има традицију дугу преко 60 година и тренутно је похађа преко четири стотине ученика, док је раније образовала бројне генерације ученика који су постали носиоци јавног и културног живота Новог Сада и наше земље. Реалиазцијом овог пројекта, истовремено  се наставља и вишегодишње партнерство Града Новог Сада и компаније НИС, током којег је компанија кроз различите друштвено одговорне пројекте у   развој заједнице до сада уложила готово 400 милиона динара. 

Поводом донације, школу „Богдан Шупут“ посетили су Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, Небојша Ранђеловић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, и Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС. Такође, представници НИС-а су ученицима одржали огледни час током којег су имали прилике да се на занимљив и интерактиван начин упознају са дигитализацијом процеса у области истраживања и производње нафте и гаса,  и присуствују виртуелној видео тури Рафинерије нафте  Панчево.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, овом приликом је истакао досадашњу сарадњу са компанијом НИС. „Захваљујући НИС-у и програму „Заједници заједно“ реализовали смо 99 пројеката у Новом Саду, те ове године прелазимо и троцифрену бројку. Овај пројекат који смо током 2020. конципирали заједно са НИС-ом као одговорном компанијом, највећом српском компанијом, усмерен је на образовање и драго ми је што је Уметничка школа, добила нови информатички кабинет, пре свега нову опрему за рад и надам се да ће вам то користити у савладавању градива, али и у неком новом истраживању. Школа „Богдан Шупут“ годинама у тишини ствара најбоље кадрове из света уметности, не само из Новог Сада, већ из целог региона, и на томе вам искрено честитам. Заслужујете ову подршку и много више од тога. Вама, ђаци, желим, пре свега добро здравље, да заједнички издржимо да нам учионице буду пуне ђака“,  истакао је Вучевић.


Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада

Небојша Ранђеловић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, захвалио се свим присутнима на реализованом пројекту и истакао значај улагања у образовни систем. „Драга децо, желим да вам захвалим што сте на добром месту и да вам поручим да сте ви будућност Србије. Преносим поздраве министра Ружића уз поруку да је ово само један од пројеката које Министарства просвете, науке и технолошког развоја  подржава, као и да ћемо наставити у том смеру, а све у корист ове младости“, навео је Ранђеловић.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а је рекао да је циљ компаније да гради јаку заједницу са партнрским градовима и општинама широм Србије, али и са ресорним министарствима. „Земља која има талентоване младе људе, добро образовање и квалитетну уметност је земља која има будућност. Зато је за НИС велика част што данас можемо да подржимо школу са дугом традицијом образовања младих талената. Наш циљ је да градимо јаку заједницу и драго нам је што на том путу имамо драгоцене партнере као што су Министарство  просвете, науке и технолошког развоја и Град Нови Сад.  До сада смо у Новом Саду само у оквиру програма „Заједници заједно“ реализовали готово 100 пројеката вредних више од 190 милиона динара. Господине Вучевићу, веома смо захвални на одличној сарадњи. Данас настављамо да заједно градимо „будућност на делу“. Уверен сам да нас очекује још много успешних пројеката у корист грађана Новог Сада“, рекао је Тјурдењев.

Кирил Тјурдењев, Нафтна индустрија Србије, фото: © НИС
Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а

Ђура Радишић, директор Уметничке школе „Богдан Шупут“ захвалио се компанији НИС,  Министарству просвете науке и технолошког развоја и Граду Новом Саду на подршци пројекту и истакао његов значај за ученике и наставника ове школе. „Средства од 1,6 милиона динара компанија је донирала за опремање информатичког кабинета. Наведеним средствима школа је организовала набавку рачунара и остале ИТ опреме за информатички кабинет. У питању је 16 комплета рачунара, скенер, пројектор, штампач, телевизор. Компанија је обезбедила и опремање кабинета новим намештајем, као и комплетно реновирање кабинета и наставничке просторије. Изведени су молерски радови, замењена врата, прозори и подне плочице. Када су наши оснивачи визионарски постављали темеље школе давне 1948. године имали су добру намеру и време пред собом. Добра намера је у бићу племенетих људи који су и данас овде и који су донели промену и допринели развоју наше школе.“

Нафтна индустрија Србије, фото: © НИС


Програм друштвене одговорности „Заједници заједно“, успостављен је 2009. године, од када компанија НИС континуирано  прати потребе локалних заједница у нашој земљи и улаже у њихов развој. У сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и 12 локалних заједница, кроз програм „Заједници заједно“ компанија НИС је само у 2020. години подржала 83 школе широм Србије и уложила 114,5 милиона динара у унапређење и дигитализацију наставног процеса и повећање безбедности деце и наставника у школама. Од тога је 15 милиона динара компанија НИС издвојила за реализацију пројеката у 11 новосадских школа које похађа више од 7.500 ученика. 
 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

СПЦ одговорила Виоли фон Крамон: Српска православна црква постоји у Немачкој

"Примили смо мноштва оштрих протеста и негодовања поводом јучерашње објаве немачке политичарке Виоле фон Крамон, дате...

РТ: Папа упоредио ЕУ са нацистима због речи „Божић“
РТ: Папа упоредио ЕУ са нацистима због речи „Божић“

Папа Фрања осудио је покушај ЕУ да замени термин „Божић“ неутралнијим „периодом празника“, рекавши да је...

2021-12-07 15:45:02

Више од 350 хиљада грађана ДНР-а добило руско држављанство
Више од 350 хиљада грађана ДНР-а добило руско држављанство

Број становника Доњецке Народне Репубике који су добили руско држављанство је прешао 350 хиљада, и добиће...

2021-12-06 09:57:12

Украјинска амбасада у Србији протестовала јер је девојчица из Луганска учествовала на ликовном конкурсу „Чаробни свет бајке“
Украјинска амбасада у Србији протестовала јер је девојчица из Луганска учествовала на ликовном конкурсу „Чаробни свет бајке“

Кијев, који је протестовао после победе девојчице из Луганске Народне Републике (ЛНР) на такмичењу у цртању...

2021-12-05 16:25:57

НИС-ова хуманост на делу: Донације воде „Јазак” здравственим установама у Републици Србији
НИС-ова хуманост на делу: Донације воде „Јазак” здравственим установама у Републици Србији

Свесна значаја пружања подршке у наставку борбе против пандемије изазване корона вирусом, као и бриге о...

2021-12-02 16:13:43

Нема померања термина зимског школског распуста
Нема померања термина зимског школског распуста

  Члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 и министар за рад, запошљавање,...

2021-12-01 18:29:02

Патријарх Порфирије: Апелујем на све, да чувамо једни друге, а не да се бијемо
Патријарх Порфирије: Апелујем на све, да чувамо једни друге, а не да се бијемо

Патријарх Порфирије је саопштио да је са тугом пратио физичке сукобе који су избили током блокада путева у Србији и апеловао на све да чувају једни друге. Саошптење преносимо у целости.

2021-11-28 19:11:55

Патријарх Порфирије пожелио срећан почетак Божићног поста
Патријарх Порфирије пожелио срећан почетак Божићног поста

Његова светост патријарх српски Порфирије пожелио је православним верницима срећан и благословен почетак Божићног поста, напоменувши да пост није само уздржање од хране и пића, већ на првом месту изграђивање мира, љубави и врлине у себи.

2021-11-28 15:35:42

За прворођено дете од 1. јануара држава даје 300.000 динара
За прворођено дете од 1. јануара држава даје 300.000 динара

Председник Србије Александар Вучић представио је данас нове демографске мере, међу којима је прва повећање финансијске...

2021-11-24 10:56:11

Трибина о увођењу обавезног војног рока: Нема дилеме да је редовно служење војног рока нешто што треба да се врати
Трибина о увођењу обавезног војног рока: Нема дилеме да је редовно служење војног рока нешто што треба да се врати

Студентски парламент Правног факултета организовао је трибину на тему „Увођење обавезног служења војног рока“, на којој је говорила помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић.

2021-11-24 07:15:27

РТ: Немци ће до краја зиме бити „вакцинисани, излечени или мртви“ – немачки министар здравља
РТ: Немци ће до краја зиме бити „вакцинисани, излечени или мртви“ – немачки министар здравља

Немачки министар здравља Јенс Шпан рекао је да ће сви бити вакцинисани или подлећи коронавирусу у...

2021-11-22 12:36:34

Српска војска ушла у Бањалуку - 103 годинe од ослобођења
Српска војска ушла у Бањалуку - 103 годинe од ослобођења

\"Живела Српска војска, живио краљ Петар Ослободилац\"

2021-11-21 10:04:16

РТ: Аустрија уводи обавезну вакцинацију од 1. фебруара и затварање целе земље од понедељка
РТ: Аустрија уводи обавезну вакцинацију од 1. фебруара и затварање целе земље од понедељка

Аустрија ће у понедељак увести потпуну 10-дневну блокаду земље у покушају да се избори са новим...

2021-11-19 10:27:41

„Ако се наставе негативни трендови, у Србији ће 2050. године живети нешто више од четири милиона становника”
„Ако се наставе негативни трендови, у Србији ће 2050. године живети нешто више од четири милиона становника”

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић изјавио је да подаци показују да данас...

2021-11-18 11:53:18

Фудбалери Србије поклањају милион евра за лечење деце
Фудбалери Србије поклањају милион евра за лечење деце

Фудбалери Србије одлучили су да милион евра премије коју им је председник Александар Вучић обећао за...

2021-11-17 10:42:28

Беседа патријарха Порфирија на слави Града Новог Сада
Беседа патријарха Порфирија на слави Града Новог Сада

У име Оца и Сина и Светога Духа! Браћо и сестре, драги Новосађани, радујем се када идем у било коју епархију наше помесне Цркве и радујем се сусрету са сваким нашим православним сабратом. И заиста, нема разлике у слави између места и простора где год се служи света Литургија, јер света Литургија је Сабор Сина Божјег. Света Литургија је простор у коме се пројављује и показује Црква као јединство у вери, у нади и љубави свих оних који су сабрани на једном месту, јединство међусобно, али и јединство са Богом. И зато где год по промислу и благослову Божјем служимо Литургију свугде је иста радост.

2021-11-17 10:38:14

У последња 24 часа од последица вируса преминуло 55 особа
У последња 24 часа од последица вируса преминуло 55 особа

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је данас да је, од последњег извештаја, на коронавирус тестирано...

2021-11-17 10:29:06

Пуштено четворо Руса приведених на Косову и Метохији
Пуштено четворо Руса приведених на Косову и Метохији

Четворо Руса који су приведени на Косову и Метохији рано јутрос пуштени су и вратили су...

2021-11-17 10:25:28

Амбасада Русије у Србији се укључила у решавање ситуације са задржаним руским туристима на Косову
Амбасада Русије у Србији се укључила у решавање ситуације са задржаним руским туристима на Косову

Амбасада Русије у Србији најавила је предузимање свеобухватних напора за брзо решавање ситуације са приведеним руским...

2021-11-17 09:58:32

Данас је Ђурђиц
Данас је Ђурђиц

Православни верници обележавају празник преноса моштију Светог Георгија, дан који је у народу познат као Ђурђиц. Ђурђиц је слава или преслава многих породица и места, а сматра се еснафском славом обућара и кројача.

2021-11-16 05:19:50

Сећање на Момчила Гаврића, најмлађег подофицира у Првом светском рату
Сећање на Момчила Гаврића, најмлађег подофицира у Првом светском рату

Момчило Гаврић, најмлађи подофицир у Првом светском рату, у битку је кренуо као осмогодишњак, након што су му аустроугарски војници погубили целу породицу. Гаврић је рођен у Трбушници код Лознице, одакле је и кренуо у рат.

2021-11-13 17:29:32

У Летонији забрањена јавна употреба Георгијевске ленте
У Летонији забрањена јавна употреба Георгијевске ленте

Парламент (Сејм) Летоније је у коначном читању усвојио предлог закона о забрани јавне употребе Георгијевске ленте,...

2021-11-12 11:57:07

Дан победе у Првом светском рату
Дан победе у Првом светском рату

У знак сећања на 11. новембар 1918. године када су силе Антанте потписале примирје са Немачком, у Србији и свету обележава се Дан примирја.

2021-11-11 09:29:40

Почасна паљба поводом Дана примирја у Првом светском рату
Почасна паљба поводом Дана примирја у Првом светском рату

Гарда Војске Србије извршила је почасну паљбу испаљивањем 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа са Савске...

2021-11-11 08:47:33

Амбасада САД: Нема ничег часног у заштити меморијала ратног злочинца
Амбасада САД: Нема ничег часног у заштити меморијала ратног злочинца

Амбасада САД у Србији је саопштила за Глас Америке да "Ратко Младић не треба да буде...

2021-11-10 16:09:06

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: