Хероји који су нам чували животе, а ризиковали своје: „Новости“ после затварања ковид-болнице у „Штарк арени“

Објављено: 23.05.2021.год.
фото: © Ж. Кнежевић / Новости

ПОНОСАН сам што сам био вођа медицинске екипе. Сваки члан особља дао је немерљив допринос својом професионалношћу, стручношћу и људским односом према сваком пацијенту. По томе ће \"Арена\" бити позната и дуго ће бити у сећању оних који су овде залечени.


Са сузама среће су се од нас растајали, а утиске су остављали на привременим зидовима. Ово је за мене велико искуство, као за човека, лекара и официра. У мом срцу остаће забележени дани када смо показали највише из себе.

Овако, за "Новости", прича пуковник др Предраг Богдановић, који је у битке са короном водио и лекаре и пацијенте привремене ковид-болнице "Арена". До победе. Он је ипак опрезан, па каже: "Ако се тако може рећи". У петак су испраћени последњи пацијенти, њих 14, на даљи лекарски надзор у ковид-центар у Батајници, а 23 отишло је кући. Како каже, са свима се поздравио, али није могао да их испрати, јер ко је још видео официра у сузама.

- У петак нам је био најтежи дан - прича нам главна сестра Слађана Бошковић.

- Чини се као да се све десило на брзину, иако смо се спремали за затварање. Наши пацијенти овде су имали велику сигурност, у петак им је требало рећи да одлазе. Плакали су они, плакали смо и ми испод опреме.


фото: Новости

У "Штарк арени" остали су кревети, да подсете на тешке и мукотрпне дане, неискоришћена опрема, која ће се одатле износити у шлеперима. Остао је и део живота свих који су скоро годину дана провели у скафандеру. Јуче су дошли у "цивилу", изненадивши једни друге изгледом. Нема болесних, и тек сада могу да признају да их је био страх. Од непознатог вируса. Од рата који морају да добију. Од прве реанимације, када су спасли живот оставши у голој води испод слојева заштитне опреме. А деловали су хладнокрвно.

- Укупно је 5.400 пацијената прошло кроз "Арену". За разлику од првог таласа, од јула до почетка септембра, када су клиничке слике биле благе, од краја октобра па све до 21. маја пацијенти су били у средњем и средње тешком стању. Многи су били животно угрожени и помогли смо им, а мање од десет одсто људи преместили смо на одељења интензивне неге у друге ковид-центре. Нажалост, имамо и изгубљене животе, услед срчаних застоја и придружених болести, и они су углавном преминули у сну - каже Богдановић.

Медицинари под кровом "Арене" располагали су свим лековима и примењивали су најозбиљније терапије. Имали су храбрости и знања да пруже исто лечење као било која друга ковид-болница у земљу и иностранству. Овај здравствени центар радио је као кошница - без слободног дана, викенда и празника. Основа успеха јесу тимски рад и мултидисциплинарни приступ болеснима.
 
- Последњи дан рада болнице једнако је тежак био као и када смо први пут ушли у "Арену" - искрен је пуковник др Радивоје Анђелковић, који је заједно са директором Завода "Железнице Србије" Владом Батножићем осмислио концепт привремене болнице, прво на Сајму, па у "Арени".

- Рутина је најгора. Када сви мисле да је готово, праве се грешке. Нама се то у петак није догодило. Остаје нам неки осећај празнине, чудно је. Сродили смо се сви, јер смо више времена провели овде него код куће.Екипа лекара и медицинских сестара је у потпуно "цивилној атмосфери", када нема разлике ко је у смени у скафандеру, а ко је из њега после четири сата изашао, јуче је покушала да сабере утиске. Много су тога прошли заједно, делили су личне приче и проблеме. Туговали су сви заједно када би неко од њима блиских људи изгубио битку са ковидом. Свако од тих људи моћи ће да се похвали да има пријатеља у сваком Дому здравља. А неки од њих кажу да је то и више од пријатељства.
 
- Задовољство ми је што сам непрекидно седам месеци био део овог колектива - искрен је интерниста Дома здравља "Раковица" др Александар Јанковић.
 
- И поред страха све смо превазишли и много научили. Сви смо се трудили да обавимо велики посао. Када се разиђемо биће нам необично. Најважније је било када пацијент одлази кући и захвали се.


фото: Новости

Тада смо знали да смо успели.
 
А Видоје Крсмановић, волонтер и један од најмлађих у тиму, био је, кажу старији, маскота.
 
Скромни младић стидљиво је за "Новости" рекао шта је њему значио боравак у привременој ковид-болници последњих месеци:
 
- Ово је најфеноменалније искуство које сам могао да доживим и пружило ми је бесконачно знање. Помоћи ће ми да постанем добар човек, јер је то предуслов да будем добар лекар.
 
Овај студент медицине изгубио је оца. У "Арени" су све учинили да му помогну, међутим, његово стање захтевало је интензивну негу. Прво је био на Инфективној клиници, па на респиратору у КБЦ "Драгиша Мишовић". Одатле је отишао на последње путовање. Упркос личном болу, овај младић наставио је да помаже. Колеге су га пригрлиле као рођено дете и млађег брата. У шали су често знали да кажу: "Када се све могућности исцрпе, остаје Видоје".
 
Та крилатица остаће да живи и кад се "Арена" врати својој намени. Баш као и ова посебна пријатељства.

ИЗГУБИЛА БРАТА
 
ОД октобра је у "Арени" волонтирала и Тања Микља (21) из Кикинде. Она је завршила војни рок у команди за обуку, након којег је остала да помогне. Нажалост, лична туга ни њу није заобишла. Од последица вируса корона преминуо је њен млађи брат. Имао је 13 година.

ПРВА УЂЕ, ПОСЛЕДЊА ИЗАЂЕ
НЕВЕНА Вуковић (26) из Бајине Баште 14 месеци није отишла у родни град. Толико дуго је непрекидно у ковид-систему. Почела је на Сајму, а онда су је преместили у "Арену", где је била шеф екипе за одржавање хигијене целокупног објекта. Сваког дана била је ту, у црвеној зони најмање два пута дневно. Једна је од оних што су први долазили на радно место, а последњи излазили.

ВАНРЕДНА УНАПРЕЂЕЊА
 
КАКО каже Владо Батножић, главни координатор цивилног сектора, у првом налету короне било је ангажовано 30 лекара и 60 медицинских сестара. Број новозаражених касније је захтевао и повећање људства, да би једнако успешне биле дневне и ноћне екипе. Тада је у "Арени" било 90 лекара и 180 медицинских сестара.
 
Деветоро лекара и шесторо главних медицинских техничара из војног здравства такође је спасавало животе. Због заслуга за народ ванредно су унапређена четири пуковника санитетске службе и један пуковник логистичких служби.

Горана Новаковић, Новости

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

Грк који је одбио да учествује у НАТО агресији добио улицу у Нишу

Маринос Рицудис, некадашњи капетан грчке морнарице који је храбро одбио да учествује у војним активностима током...

Преминуо Миња Субота
Преминуо Миња Субота

Композитор, певач, водитељ, забављач, Миња Субота преминуо је у 83. години.

2021-09-17 09:54:06

Караван НИС-а „Заједници заједно“ обилази школе широм Србије
Караван НИС-а „Заједници заједно“ обилази школе широм Србије

Седма београдска гимназија добила савремено опремљене кабинете из физике и биологије

2021-09-17 09:09:14

Преминуо Душан Дуда Ивковић
Преминуо Душан Дуда Ивковић

Легендарни тренер Душан Дуда Ивковић преминуо је јутрос у 78. години у болници у Београду

2021-09-16 09:54:12

РТ: УН упозоравају да неконтролисана вештачка интелигенција и технологија машинског учења може кршити људска права и нанети штету животима, захтевајући мере заштите од злоупотребе
РТ: УН упозоравају да неконтролисана вештачка интелигенција и технологија машинског учења може кршити људска права и нанети штету животима, захтевајући мере заштите од злоупотребе

Шеф УН-а за људска права позвао је на мораторијум на употребу одређених технологија вештачке интелигенције, попут...

2021-09-16 08:39:42

Скупштине Србије и Републике Српске на заједнички празник усвојиле законе о заштити језика и ћириличног писма
Скупштине Србије и Републике Српске на заједнички празник усвојиле законе о заштити језика и ћириличног писма

Скупштине Србије и Републике Српске усвојиле су данас, на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, законе о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћирличног писма.

2021-09-15 16:20:09

Сахрана Борисава Јовића у суботу у Алеји заслужних грађана
Сахрана Борисава Јовића у суботу у Алеји заслужних грађана

Борислав Јовић, некадашњи председник Председништва СФРЈ и председник СПС, биће сахрањен у суботу у Алеји заслужних...

2021-09-15 09:38:34

„Хоћу Бањалуку у временској прогнози РТС-а“
„Хоћу Бањалуку у временској прогнози РТС-а“

Пре десет година бањалучанин Саша Савићевић понео je српску заставу на 21 километар висине и на...

2021-09-15 07:40:58

Србија и Република Српска обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Србија и Република Српска обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Србија и Република Српска обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Датум 15. септембар је изабран јер је тог дана, 1918. године, пробијен Солунски фронт. Празник се слави од прошле године.

2021-09-15 07:34:44

Преминуо Борисав Јовић
Преминуо Борисав Јовић

Некадашњи председник Председништва СФРЈ и високи фунцкионер СПС Борисав Јовић преминуо је у 93. години, потврђено...

2021-09-14 01:57:38

„Морамо се ослободити ћирилице и прећи на латиницу“ - секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине
„Морамо се ослободити ћирилице и прећи на латиницу“ - секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов предложио је превођење украјинског језика са...

2021-09-13 07:00:00

Гујон: Постоји ризик да Срби из Федерације БиХ остану без имовине
Гујон: Постоји ризик да Срби из Федерације БиХ остану без имовине

Позивамо све Србе пореклом са тих простора и који полажу имовинска права у ФБиХ да се јаве на: Број телефона: +387 55 490-940 Viber и WhatsApp: +387 65 090-040

2021-09-12 07:02:40

Поносни отац Младен: Наша срећа се множи са три – тројке Рацковића постали официри
Поносни отац Младен: Наша срећа се множи са три – тројке Рацковића постали официри

Међу 139 кадета и кадеткиња који су данас испред Народне скупштине промовисани у официре Војске Србије, јесу и тројица браће Ђорђе, Алекса и Никола Рацковић, који су рођени као тројке.

2021-09-11 19:05:36

Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас свечаности испред Дома Народне скупштине, на којој је у прве официрске чинове промовисано 139 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

2021-09-11 09:10:24

У последња 24 часа заражене 5.831 особе, преминуло 23
У последња 24 часа заражене 5.831 особе, преминуло 23

  Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је да је у последња 24 часа регистрован 5.831 случај...

2021-09-09 17:53:34

Представници НИС-а на скупу о родној равноправности у енергетском сектору
Представници НИС-а на скупу о родној равноправности у енергетском сектору

Компанија НИС, Координационо тело за родну равноправност и Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена...

2021-09-09 17:17:36

„Браћо и сестре, тробојке на прозоре”: Позив на јединство 15. септембра
„Браћо и сестре, тробојке на прозоре”: Позив на јединство 15. септембра

Република Српска и Србија 15. септембра обележавају заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, у знак сећања на дан када је у Првом светском рату 1918. године пробијен Солунски фронт.

2021-09-09 09:21:49

Патријарх Порфирије: Данас Косово има ултимативно значење
Патријарх Порфирије: Данас Косово има ултимативно значење

"Данас Косово има ултимативно значење; значење магнета који нас везује. Ми немамо свој национални наратив, али...

2021-09-09 07:19:13

Патријарх Кирил честитао митрополиту Јоаникују: Сигуран сам да ћете на престолу ваших славних и светих претходника бити њихов достојан наследник
Патријарх Кирил честитао митрополиту Јоаникују: Сигуран сам да ћете на престолу ваших славних и светих претходника бити њихов достојан наследник

Његова светост патријарх московски и целе Русије Кирил честитао је митрополиту Јоаникију на устоличењу. "Ваше Еминенцијо, драги...

2021-09-06 12:11:17

Улепшана Основна школа у Врднику: Клуб волонтера НИС-а наставио са подршком најмлађим суграђанима
Улепшана Основна школа у Врднику: Клуб волонтера НИС-а наставио са подршком најмлађим суграђанима

Запослени НИС-а, чланови Клуба волонтера, наставили су да се ангажују на подршци заједници и окречили су...

2021-09-03 16:41:06

„Желе да претворе Србију у пустош, у пустињу пепела и крви“: Говор Микиса Теодоракиса против НАТО агресије
„Желе да претворе Србију у пустош, у пустињу пепела и крви“: Говор Микиса Теодоракиса против НАТО агресије

Главни циљ им је да претворе Југославију у спржену земљу. Желе да претворе Србију у пустош, пустињу пепела и крви, да би је могли показати наредним жртвама за пример и рећи: Погледајте шта ће вам се десити ако се не покорите, речи су Микиса Теодоракиса које су одзвањале атинским тргом Синтагма током НАТО агресије на СР Југославију 1999. године.

2021-09-03 07:33:53

Владе Србије и Републике Српске усвојиле предлоге закона о употреби српког језика и заштити ћирилице
Владе Србије и Републике Српске усвојиле предлоге закона о употреби српког језика и заштити ћирилице

Закони ће бити усвојени на заједнички празник Републике Српске и Србије - 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе

2021-09-02 17:36:12

Заједно за чисту петицу: Запослени компаније НИС обрадовали децу из прихватилишта
Заједно за чисту петицу: Запослени компаније НИС обрадовали децу из прихватилишта

Како би почетак нове школске године учинили лепшим и лакшим за социјално угрожену децу и децу...

2021-08-31 21:06:46

Патријарх Порфирије: Заиста смо веома тужни због онога што се збива у Црној Гори
Патријарх Порфирије: Заиста смо веома тужни због онога што се збива у Црној Гори

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 29. августа 2021. године свету архијерејску Литургију у цркви Светог Симеона Мироточовог на Новом Београду.

2021-08-29 20:22:38

Београд и Бањалука постигли договор о важном кораку ка заштити српског националног идентитета: Ћирилица обавезна од предузећа и факултета, до рачуна и потврда
Београд и Бањалука постигли договор о важном кораку ка заштити српског националног идентитета: Ћирилица обавезна од предузећа и факултета, до рачуна и потврда

Београд и Бањалука постигли су договор о још једном важном кораку ка заштити српског националног идентитета и јачању заједништва. Скупштине Србије и Републике Српске требало би 15. септембра, на Дан националног јединства, слободе и заставе, да усвоје усаглашени Закон о заштити српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма.

2021-08-27 11:50:17

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: