Осмаке уче о „међуполним“ особама: Нови уџбеник биологије шокирао бројне родитеље, наставнике и стручну јавност

Објављено: 16.03.2021.год.
фото: © Новости

ЂАЦИ који ће следеће школске године кренути у 8. разред биће прва генерација која ће часове биологије похађати по новом програму. Ових дана постали су доступни јавности нови уџбеници биологије за 8. разред у издању издавачке куће Klett.


Поједини просветари и родитељи који су их прелистали били су шокирани садржајем лекције "Полни и родни идентитет", у којој се, према њиховом мишљењу, деци погрешно представља ова осетљива тема, пишу Новости.

Наставници који су се јавили редакцији Новости скрећу пажњу да се у лекцији где се објашњава родни идентитет између осталог наводи да "временом свако од нас развија свој осећај припадности мушком или женском роду то јест родни идентитет, те да се род и пол не морају нужно поклапати код сваке особе".

Будући осмаци ће, када је реч о полном идентитету, учити и да постоје особе мушког пола, особе женског пола и међуполне особе. Наводи се да је међуполност релативно честа и да међуполних особа има "више него на пример риђокосих".

А у делу који објашњава "родни идентитет" каже се да постоје особе мушког пола, особе женског пола, трансродне особе и родно неутралне особе.

На месту где се говори о дискриминацији, наведено је да "нам друштво често намеће да род и пол морају да се подударају".
 
У уџбенику има и савета: "Адолесценција је време у коме себи треба дати времена и сасвим је у реду ако си збуњен/а, ако се још не проналазиш. Проћи ће још неколико година док не успеш себи да разјасниш шта заиста желиш и шта осећаш. Зато треба да разговараш са неким старијим и искуснијим... Психолог је добар избор."

- Овај садржај је најгрубља увреда и грубо наметање туђег погледа на свет нашој деци.
 
Ово кажу саговорници "Новости", који оцењују да се под видом позива на толеранцију деци намеће учење које се најгрубље коси са нашом традицијом и вером.

фото: © Новости
 
Један наставник биологије, који није желео да му се помиње име, сматра да се против оваквог наметања свако треба борити на свој начин.
 
- Ја ову лекцију нећу да предајем. Прескочићу је. И то је мој начин борбе. Свако треба да устане на свој начин, а не да стално чека да неко други нешто уради - наводи саговорник Новости.

Миша Ђурковић, научни саветник у Институту за европске студије, каже да је овај уџбеник директно супротан Уставу и законима државе Србије и за његово пуштање у школе треба да одговара онај ко је одобрио његову употребу, дакле Завод за унапређивање образовања и васпитања.

- Ово није први пут да Klett промовише противзаконске и по ову државу и народ штетне уџбенике, а да при томе има скоро па мoнополски положај - упозорава Ђурковић. - Ово је још један доказ да цео систем издавања и набавке уџбеника треба преиспитати и вратити под државну контролу тамо где је очигледно зацарила корупција и системско идеолошко подривање основних вредности као што је породица.

Према његовом мишљењу, ово је пример и како се на мала врата уводи сексуално васпитање, уз то изразито контроверзног типа, баш као што се покушало 2017. када је на притисак јавности надлежни министар морао да укине тзв. образовне пакете.
 
- Ми као родитељи, по свим међународним документима и законима ове државе, имамо право да одлучујемо како ће наша деца да се васпитавају и не желимо да им неко намеће овакву идеологију кроз систем државног школства. Најоштрије захтевамо да се овај и слични уџбеници избаце из система образовања - каже Ђурковић.

Он подсећа да је још 2015. када је први пут покушано да се прогура тзв. Закон о родној равноправности, секретаријат за законодавство Републике Србије упозорио предлагаче из Владе да у Уставу не постоји категорија рода већ полова.
 
- Заговорници родне идеологије настављају да гурају овај концепт и све што је са њиме повезано где год је могуће. Нажалост, они ово гурају на мала врата на све стране - истиче Ђурковић.

Да је на делу прекодирање постојећег идентитета, сматра социолог Љубиша Деспотовић, који тврди да се све ради плански, корак по корак.
 
- Данас у уџбеницима имамо ову лекцију, а сутра ћемо имати да отац и мајка нису то, него су родитељ 1 и родитељ 2. Реч је о о социјалном инжењерингу - наглашава Деспотовић за наш лист. - Мења се полни и родни идентитет, мења се национални идентитет, и то по фазама, кроз образовање, културу, медије... Сликовито речено, ако хоћете неку чашу да напуните новим садржајем, морате да је испразните од старог. А какви ће бити нови садржаји, то ћемо тек да видимо.
 
Професор Драгољуб Петровић објашњава како се пол и род дефинишу у српском језику:

- У речницима српског језика "пол" се дефинише као "анатомско-физиолошко обележје које разликује мушке и женске јединке и има улогу у оплођавању". С друге стране, реч "род" има више значења и једно је од њих "пол" (с ближим одређењем: "мушки род", "женски род"). У српском језику, откад постоје и Срби и њихов језик, те су две речи, дакле синонимне и нико ни Српкињу ни Србина није могао поучавати којега је "пола" или "рода".
 
Проф. Петровић подсећа да је нови председник Америке Бајден најавио да ће они свету натурити "ЛГБТ идеологију као саму срж демократије".
 
- Следбеници оваквих теорија код нас похитали су да утврде, како пише у овом уџбенику, да се "род и пол не поклапају код сваке особе", да деца могу да "бирају" хоће ли бити мушко или женско - истиче професор Петровић, и закључује:
 
- Та је памет стигла у уџбенике и хоће да разори и највиши природни поредак, и српски православни етос, и српски језик!

КО ПИШЕ УЏБЕНИКЕ
 
По процедури, ауторе уџбеника бирају издавачке куће, односно њихове редакције и главни уредници. Стручну оцену квалитета рукописа уџбеника даје Завод за унапређивање образовања, који испитује са својим комисијама и рецензентима да ли је уџбеник написан на основу усвојеног програма и да ли су поштовани стандарди квалитета.
 
Ако је Завод дао позитивно мишљење, шаље га министру просвете, који потписује решење о одобравању уџбеника. Ако Завод има примедбе, враћа рукопис издавачу, који је дужан да у року од 10 дана исправи уочене слабости. Уколико се издавач не слаже са примедбама Завода може затражити експертизу рукописа уџбеника. На основу експертског мишљења министар доноси решење о прихватању или одбијању рукописа уџбеника.

Љ. Бегенешић, Новости

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

Грк који је одбио да учествује у НАТО агресији добио улицу у Нишу

Маринос Рицудис, некадашњи капетан грчке морнарице који је храбро одбио да учествује у војним активностима током...

Преминуо Миња Субота
Преминуо Миња Субота

Композитор, певач, водитељ, забављач, Миња Субота преминуо је у 83. години.

2021-09-17 09:54:06

Караван НИС-а „Заједници заједно“ обилази школе широм Србије
Караван НИС-а „Заједници заједно“ обилази школе широм Србије

Седма београдска гимназија добила савремено опремљене кабинете из физике и биологије

2021-09-17 09:09:14

Преминуо Душан Дуда Ивковић
Преминуо Душан Дуда Ивковић

Легендарни тренер Душан Дуда Ивковић преминуо је јутрос у 78. години у болници у Београду

2021-09-16 09:54:12

РТ: УН упозоравају да неконтролисана вештачка интелигенција и технологија машинског учења може кршити људска права и нанети штету животима, захтевајући мере заштите од злоупотребе
РТ: УН упозоравају да неконтролисана вештачка интелигенција и технологија машинског учења може кршити људска права и нанети штету животима, захтевајући мере заштите од злоупотребе

Шеф УН-а за људска права позвао је на мораторијум на употребу одређених технологија вештачке интелигенције, попут...

2021-09-16 08:39:42

Скупштине Србије и Републике Српске на заједнички празник усвојиле законе о заштити језика и ћириличног писма
Скупштине Србије и Републике Српске на заједнички празник усвојиле законе о заштити језика и ћириличног писма

Скупштине Србије и Републике Српске усвојиле су данас, на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, законе о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћирличног писма.

2021-09-15 16:20:09

Сахрана Борисава Јовића у суботу у Алеји заслужних грађана
Сахрана Борисава Јовића у суботу у Алеји заслужних грађана

Борислав Јовић, некадашњи председник Председништва СФРЈ и председник СПС, биће сахрањен у суботу у Алеји заслужних...

2021-09-15 09:38:34

„Хоћу Бањалуку у временској прогнози РТС-а“
„Хоћу Бањалуку у временској прогнози РТС-а“

Пре десет година бањалучанин Саша Савићевић понео je српску заставу на 21 километар висине и на...

2021-09-15 07:40:58

Србија и Република Српска обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Србија и Република Српска обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Србија и Република Српска обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Датум 15. септембар је изабран јер је тог дана, 1918. године, пробијен Солунски фронт. Празник се слави од прошле године.

2021-09-15 07:34:44

Преминуо Борисав Јовић
Преминуо Борисав Јовић

Некадашњи председник Председништва СФРЈ и високи фунцкионер СПС Борисав Јовић преминуо је у 93. години, потврђено...

2021-09-14 01:57:38

„Морамо се ослободити ћирилице и прећи на латиницу“ - секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине
„Морамо се ослободити ћирилице и прећи на латиницу“ - секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов предложио је превођење украјинског језика са...

2021-09-13 07:00:00

Гујон: Постоји ризик да Срби из Федерације БиХ остану без имовине
Гујон: Постоји ризик да Срби из Федерације БиХ остану без имовине

Позивамо све Србе пореклом са тих простора и који полажу имовинска права у ФБиХ да се јаве на: Број телефона: +387 55 490-940 Viber и WhatsApp: +387 65 090-040

2021-09-12 07:02:40

Поносни отац Младен: Наша срећа се множи са три – тројке Рацковића постали официри
Поносни отац Младен: Наша срећа се множи са три – тројке Рацковића постали официри

Међу 139 кадета и кадеткиња који су данас испред Народне скупштине промовисани у официре Војске Србије, јесу и тројица браће Ђорђе, Алекса и Никола Рацковић, који су рођени као тројке.

2021-09-11 19:05:36

Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Промовисани најмлађи официри Војске Србије

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас свечаности испред Дома Народне скупштине, на којој је у прве официрске чинове промовисано 139 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

2021-09-11 09:10:24

У последња 24 часа заражене 5.831 особе, преминуло 23
У последња 24 часа заражене 5.831 особе, преминуло 23

  Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је да је у последња 24 часа регистрован 5.831 случај...

2021-09-09 17:53:34

Представници НИС-а на скупу о родној равноправности у енергетском сектору
Представници НИС-а на скупу о родној равноправности у енергетском сектору

Компанија НИС, Координационо тело за родну равноправност и Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена...

2021-09-09 17:17:36

„Браћо и сестре, тробојке на прозоре”: Позив на јединство 15. септембра
„Браћо и сестре, тробојке на прозоре”: Позив на јединство 15. септембра

Република Српска и Србија 15. септембра обележавају заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, у знак сећања на дан када је у Првом светском рату 1918. године пробијен Солунски фронт.

2021-09-09 09:21:49

Патријарх Порфирије: Данас Косово има ултимативно значење
Патријарх Порфирије: Данас Косово има ултимативно значење

"Данас Косово има ултимативно значење; значење магнета који нас везује. Ми немамо свој национални наратив, али...

2021-09-09 07:19:13

Патријарх Кирил честитао митрополиту Јоаникују: Сигуран сам да ћете на престолу ваших славних и светих претходника бити њихов достојан наследник
Патријарх Кирил честитао митрополиту Јоаникују: Сигуран сам да ћете на престолу ваших славних и светих претходника бити њихов достојан наследник

Његова светост патријарх московски и целе Русије Кирил честитао је митрополиту Јоаникију на устоличењу. "Ваше Еминенцијо, драги...

2021-09-06 12:11:17

Улепшана Основна школа у Врднику: Клуб волонтера НИС-а наставио са подршком најмлађим суграђанима
Улепшана Основна школа у Врднику: Клуб волонтера НИС-а наставио са подршком најмлађим суграђанима

Запослени НИС-а, чланови Клуба волонтера, наставили су да се ангажују на подршци заједници и окречили су...

2021-09-03 16:41:06

„Желе да претворе Србију у пустош, у пустињу пепела и крви“: Говор Микиса Теодоракиса против НАТО агресије
„Желе да претворе Србију у пустош, у пустињу пепела и крви“: Говор Микиса Теодоракиса против НАТО агресије

Главни циљ им је да претворе Југославију у спржену земљу. Желе да претворе Србију у пустош, пустињу пепела и крви, да би је могли показати наредним жртвама за пример и рећи: Погледајте шта ће вам се десити ако се не покорите, речи су Микиса Теодоракиса које су одзвањале атинским тргом Синтагма током НАТО агресије на СР Југославију 1999. године.

2021-09-03 07:33:53

Владе Србије и Републике Српске усвојиле предлоге закона о употреби српког језика и заштити ћирилице
Владе Србије и Републике Српске усвојиле предлоге закона о употреби српког језика и заштити ћирилице

Закони ће бити усвојени на заједнички празник Републике Српске и Србије - 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе

2021-09-02 17:36:12

Заједно за чисту петицу: Запослени компаније НИС обрадовали децу из прихватилишта
Заједно за чисту петицу: Запослени компаније НИС обрадовали децу из прихватилишта

Како би почетак нове школске године учинили лепшим и лакшим за социјално угрожену децу и децу...

2021-08-31 21:06:46

Патријарх Порфирије: Заиста смо веома тужни због онога што се збива у Црној Гори
Патријарх Порфирије: Заиста смо веома тужни због онога што се збива у Црној Гори

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 29. августа 2021. године свету архијерејску Литургију у цркви Светог Симеона Мироточовог на Новом Београду.

2021-08-29 20:22:38

Београд и Бањалука постигли договор о важном кораку ка заштити српског националног идентитета: Ћирилица обавезна од предузећа и факултета, до рачуна и потврда
Београд и Бањалука постигли договор о важном кораку ка заштити српског националног идентитета: Ћирилица обавезна од предузећа и факултета, до рачуна и потврда

Београд и Бањалука постигли су договор о још једном важном кораку ка заштити српског националног идентитета и јачању заједништва. Скупштине Србије и Републике Српске требало би 15. септембра, на Дан националног јединства, слободе и заставе, да усвоје усаглашени Закон о заштити српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма.

2021-08-27 11:50:17

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: