Вучић и Ердоган у Анкари: Сарадња Србије и Турске одлична, важно очување мира и стабилности

Објављено: 18.01.2022.год.
фото: Снимак екрана / РТС

Председник Србије Александар Вучић и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оценили су у Анкари да односи две земље напредују и да се реализује много заједничких пројеката. Истакли су и неопходност очувања мира и стабилности на Западном Балкану.


Александар Вучић је рекао да је са Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о свим важним темама, сарадњи две земље у бројним међународним организацијама.
 
Разговарало се, додаје, и о свим регионалним питањима. У свакој од тих тема покушали су, каже, да нађу најмањи заједнички именилац. 

"Мир и стабилност немају цену, зато је важно да је сачувамо, да се понашам одговорно и озбиљно, да разумемо околности и да гурамо наше земље напред, а не у прошлост. Прошлост је важно да знамо, да из ње извлачимо поуке, проучавамо, али да својим рукама градимо другачију и бољу будућност", истакао је председник Србије, преноси РТС.

Додао је да је за Србију веома важно што расте економска сарадња са Турском и да је дугорочни циљ да трговинска размена достигне пет милијарди долара.

Подсетио је да у Србији послује 110 турских компанија, које су, каже, добродошле и посебно важне јер се не налазе само у великим градовима, већ и у малим местима попут Лебана, Малог Зворника, Крупња.

Такође, напоменуо је, важно је што се са Турском ради на повезивању целог региона, инфраструктурно, али и енергетски.

"Повезани смо и гасоводом преко Бугарске, имаћемо током вечери још неке идеје како да побољшамо нашу умреженост и могућност прикључења на друге енергетске изворе", рекао је Вучић додајући да сарадња Србије и Турске расте у свим областима.

Председник је говорио и о повезивању у области туризма, и у том контексту је подсетио да је "Анадолу џет" покренуо линију из Београда ка Анкари.

"Верујем да ћемо туристички повезати људе, да ћемо људе из Србије заинтересовати да посете овај дивни град, не само Истанбул, који је један од најлепших на свету, али је Анкара један од најмодернијих градова. Да што више наших људи имамо на предивној турској обали. Позивам Турке да посете и Ниш и Београд, Нови Пазар, али и Копаоник и Нови Сад и друга места у нашој прелепој Србији", рекао је Вучић. 

Навео је да очекује да Ердоган у наредним месецима посети Београд, било у виду билатералне посете, било на неком трилатералном састанку.

Ердоган: Заједнички деловати да се превазиђе криза у БиХ 
Председник Турске истакао је да су односи две земље на "савршеном, одличном нивоу".

"Током разговора детаљно смо разговарали о достигнутом нивоу наше сарадње, разговарали смо о корацима у наредном периоду, разменили мишљења о регионалним и међународним питањима, посебно на Балкану", каже Реџеп Тајип Ердоган.

Наглашава да је прошла година била изузетна за односе Србије и Турске, подсећајући да је Турска 1. септембра отворила генерални конзулат у Новом Пазару.

Нада се да ће ове године бити отворен и конзулат у Нишу, додајући да је Србија током претходне године повећала број конзулата у Турској на пет.

Према његовим речима, на састанку је снажно и одлучно потврђен значај који се придаје миру и стабилности на Балкану.

"Разговарали смо о кризи у БиХ. Подршка Србије територијалном интегритету и суверенитету БиХ је важна за мир и стабилност целе наше регије. Очигледно је да је потребно заједнички деловати са међународном зејадницом да се превазиђе криза у тој земљи. Императив је да се све стране суздрже од корака који би допринели угрожавању суверенитета и територијалног интегритета БиХ и да се понашају одговорно. Турска ће предузети све да се смање напетости на Балкану", додао је Ердоган.

И председник Турске је такође рекао да обим трговине две земље наставља да обара рекорде и да је циљ да буде пет милијарди.

"Разговарали смо о заједничким корацима које ћемо предузети у том правцу. Разменили смо идеје о заједничким пројектима за наредни период", истакао је председник Турске и напоменуо да је веома задовољан доприносом турских компанија у развоју Србије.

Истакао је да ће турска држава наставити да пружа подршку српским инвеститорима у тој земљи.

Додао је да је Агенција ТИКА реализовала 323 пројекта и активности. У порасту је, каже, и број путовања и туриста.
 
Председник Вучић је, одговарајући на питање новинара о ситуацији у БиХ, рекао да је са Ердоганом разговарао о свим односима и поручио да су стабилност, мир, разговори и поштовање Дејтонског споразума од суштинског значаја и да му се чини да се добро разумеју по том питању.

"Рекао сам председнику Ердогану да Република Србија поштује интегритет Босне и Херцеговине, као што увек истичемо да је важно поштовање интегритета Републике Српске у оквиру, наглашавам, у оквиру БиХ и то је наша политика. Од ње нећемо одступити. Она је у складу са Дејтонским мировним споразумом и то је једина политика која може да нам гарантује очување мира", нагласио је Вучић.

Додао је да Србија са Турском проналази заједнички језик и да ће се трудити да га увек пронађе у будућности.

"Заједнички ћемо, иако је то много тешко радити, јер шта год да каже председник Ердоган, део српских медија ће подозриво то да дочека. Шта год да кажем ја, део бошњачких медија ће то, не подозриво, већ много више и много горе од тога да дочека. Таква је атмосфера створена, неповерења и зато морамо заједнички да радимо на враћању тог поверења, на враћању вере и верујем да заједничким радом то можемо да урадимо", истакао је председник Вучић.

Председник Турске је навео да се исто поставља по том питању и да су, без обзира на неке детаље Дејтонског споразума који се могу или не могу прихватити, тројни систем који постоји у БиХ и територијални интегритет БиХ од велике важности.

"Ми за уклањање свих проблема у овој регији, посебно са господином Вучићем, улажемо велике напоре и наставићемо да улажемо напоре за решавање тих проблема. У наредном периоду имамо изборе у Србији. Након избора у Србији ми желимо да одржимо заједнички састанак са тројним Председништвом БиХ да би се успоставио територијални интегритет и целовитост БиХ, да учинимо потребне кораке", казао је Ердоган.

Напоменуо је да у разговорима око ауто-пута постоје различите нијансе и погледи, као и да се, уколико се ти различити погледи оставе по страни, могу пронаћи идеални ставови.

"Ми то желимо заједно да помогнемо, за постизање тог компромиса и договора. И за Бошњаке, и за Хрвате и за Србе у БиХ да се састанемо са лидерима три стране и да након избора одржимо тај заједнички састанак. Можда ће овај састанак бити у Београду, можда у Истанбулу. Желимо да што пре постигнемо сагласност о том питању", казао је Ердоган.
 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Политика

Ердоган: Турска не може да напусти односе са Русијом

Турска не може да напусти односе са Русијом, рекао је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган на...

Вучић: Србија ће учествовати у обнови украјинских градова
Вучић: Србија ће учествовати у обнови украјинских градова

Србија поштује територијални интегритет Украјине, пружа хуманитарну помоћ, прихвата избеглице и учествоваће у обнови украјинских градова,...

2022-05-19 11:35:57

РТ: Питам се када смо гласали да идемо у рат? - амерички конгресмен
РТ: Питам се када смо гласали да идемо у рат? - амерички конгресмен

Чип Рој је оптужио своје колеге да воде „прокси рат“ како би могли „да изгледају отмено са нашим плавим и жутим тракама“

2022-05-19 08:17:36

РТ: Спорна територија тражи чланство у НАТО-у и ЕУ
РТ: Спорна територија тражи чланство у НАТО-у и ЕУ

Косово жели да буде део ЕУ и НАТО-а, рекао је лидер отцепљене покрајине у Вашингтону

2022-05-19 08:00:54

Пекинг: Ако САД инсистирају да играју на „тајванску карту” и наставе погрешним путем, то ће неизбежно довести до опасне ситуације
Пекинг: Ако САД инсистирају да играју на „тајванску карту” и наставе погрешним путем, то ће неизбежно довести до опасне ситуације

Кина ће предузети снажне мере да заштити свој суверенитет и националне интересе ако се САД буду...

2022-05-19 07:37:57

Председник Хрватске против уласка Финске и Шведске у НАТО
Председник Хрватске против уласка Финске и Шведске у НАТО

Хрватски председник Зоран Милановић намерава да упути писмо са инструкцијама хрватском амбасадору у НАТО-у Марију Нобилу...

2022-05-18 20:57:37

Шведска и Финска поднеле захтеве за улазак у НАТО
Шведска и Финска поднеле захтеве за улазак у НАТО

Амбасадори Шведске и Финске су предали захтеве ових земаља генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу за приступање...

2022-05-18 07:52:37

РТ: Шведска потписала званични захтев за чланство у НАТО-у
РТ: Шведска потписала званични захтев за чланство у НАТО-у

Шведски министарк спољних послова Ен Линде потписала је званичан захтев НАТО-у да прими земљу у чланство,...

2022-05-17 10:27:09

Кијев: НАТО као алијанса није урадио ништа
Кијев: НАТО као алијанса није урадио ништа

Сукоб у Украјини показао је да, ако је потребно, НАТО као алијанса, за разлику од Европске...

2022-05-17 09:34:50

РТ: Мађарски премијер оптужио ЕУ за злоупотребу власти
РТ: Мађарски премијер оптужио ЕУ за злоупотребу власти

Виктор Орбан је обећао да ће се његова земља одупрети од „самоубилачких таласа” Запада

2022-05-17 07:28:54

РТ: Аустрија наводи да ће наставити да буде неутрална земља
РТ: Аустрија наводи да ће наставити да буде неутрална земља

Беч не планира да мења свој ванблоковски статус, рекао је министар спољних послова те земље

2022-05-17 07:26:17

РТ: Естонски премијер позвала светске лидере да престану да зову Путина
РТ: Естонски премијер позвала светске лидере да престану да зову Путина

По мишљењу Каје Калас, разговори су бесплодоносни и не дозвољавају да руски лидер осети праву „изолацију“

2022-05-17 07:19:44

РТ: Ако Финска или Шведска буду жртве агресије, ми ћемо им помоћи свим потребним средствима, наводе Данска, Исланд и Норвешка
РТ: Ако Финска или Шведска буду жртве агресије, ми ћемо им помоћи свим потребним средствима, наводе Данска, Исланд и Норвешка

Данска, Исланд и Норвешка придружиле су се све већем броју земаља које нуде одбрамбена обећања Шведској...

2022-05-17 07:19:14

ЕУ очекује да Србија уведе санкције Русији „што је пре могуће“
ЕУ очекује да Србија уведе санкције Русији „што је пре могуће“

Борељ је изнео став да одржавање чврстих веза са руским руководством „више није компатибилно са изградњом заједничке будућности са Европском унијом“

2022-05-16 20:22:38

РТ: Турска се противи чланству Финске и Шведске у НАТО-у - Ердоган
РТ: Турска се противи чланству Финске и Шведске у НАТО-у - Ердоган

Делегације ових земаља не би требало да траже од Турске да одобри њихове апликације, каже турски председник

2022-05-16 20:06:08

ЕУ издваја додатних 500 милиона евра војне помоћи Украјини
ЕУ издваја додатних 500 милиона евра војне помоћи Украјини

Министри спољних послова земаља ЕУ договорили су се о издвајању додатних 500 милиона евра за војну...

2022-05-16 20:05:47

РТ: Кина поручила земљама Г7 да гледају своја посла
РТ: Кина поручила земљама Г7 да гледају своја посла

Пекинг одбацио захтев Г7 да обустави подршку Русији усред свеобухватних санкција

2022-05-16 16:18:58

Немачка: НАТО увек био и остао одбрамбени савез
Немачка: НАТО увек био и остао одбрамбени савез

Немачки министар спољних послова Аналена Бербок је рекла да Шведску и Финску треба брзо примити у...

2022-05-16 08:04:22

Министар одбране Белорусије: ОДКБ ће се ширити
Министар одбране Белорусије: ОДКБ ће се ширити

Организација Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) ће се ширити, изјавио је белоруски министар одбране Виктор Хрењин. „Ускоро...

2022-05-16 07:54:04

Председник Летоније о споменику Ослободиоцима Риге: Овај објекат руске пропаганде који токсично зрачи треба срушити
Председник Летоније о споменику Ослободиоцима Риге: Овај објекат руске пропаганде који токсично зрачи треба срушити

Председник Летоније Егилс Левитс је у обраћању народу земље подржао одлуку Градског већа Риге да се...

2022-05-16 07:32:38

Лидери шведске опозиције иступили против уласка у НАТО
Лидери шведске опозиције иступили против уласка у НАТО

Улазак Шведске у НАТО прети ескалацијом ситуације у региону, рекла је Нуши Дадгостар, шеф Левице у...

2022-05-16 06:11:11

РТ: Украјина може добити овај рат, каже Столтенберг
РТ: Украјина може добити овај рат, каже Столтенберг

Генерални секретар Јенс Столтенберг сматра да руска војна операција у Украјини не иде онако како је планирано

2022-05-15 19:18:53

РТ: Шведска одобрила кандидатуру за чланство у НАТО
РТ: Шведска одобрила кандидатуру за чланство у НАТО

Владајућа странка у земљи следила је пример суседне Финске

2022-05-15 18:30:18

РТ: Председник Србије поново нагласио став о непридруживању санкцијама против Русије
РТ: Председник Србије поново нагласио став о непридруживању санкцијама против Русије

Београд ће остати при својој политици ненаметања ограничења Москви, наглашава Александар Вучић

2022-05-15 17:48:56

НАТО честитао Украјини победу на Евровизији
НАТО честитао Украјини победу на Евровизији

Заменик генералног секретара НАТО Мирчеа Џоана честитао је Украјини победу на музичком такмичењу Евровизија, говорећи пре...

2022-05-15 13:24:01

baner rakija desno politika
baner apartman desno / politika
baner obzor desno - politika
историја Русије - ПОЛИТИКА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк