Република Српска и њено очување један од приоритета спољне политике Србије

Објављено: 24.12.2019.год.
фото: © Министарство одбране Србије

"Држава Србија на овај начин веома јасно каже шта је национални интерес и шта се мора бранити."


На Десетој седници Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије, министар одбране Србије, Александар Вулин представио је два најважнија стратешка документа у области одбране - Стратегију одбране Републике Србије и Стратегију националне безбедности.


Обаћајући се посланицима, Вулин је рекао да му је велика част што данас "пред вама могу да излажем два кровна документа која дефинишу стратегију, не самоодбране, него и стратегију политике наше земље", саопштило је Министарство одбране Србије.


"Република Србија помно прати промене у окружењу и прилагођава своју одбрамбену и безбедносну политику тим променама, како би на најбољи начин заштитила своје националне и одбрамбене интересе, а то су очување суверености и територијалне целовитости, војна неутралност, брига о српском народу ван граница Србије, европске интеграције и ефикасна правна држава. То су основна полазишта за израду стратегијских докумената", рекао је Вулин.


Истакао је да је израда нацрта докумената иницирана 2016. године.

"У септембру 2017. израђене су усаглашене верзије са којима смо изашли, након добијања сагласности врховног команданта Војске Србије председника Вучића у јавну расправу, упознали смо сву заинтересовану јавност и свако је могао да каже шта мисли о њима. Стратегија националне безбедности Републике Србије највиши је стратешки документ, чијим се спровођењем штите вредности и национални интереси Републике Србије. У документу сагледавамо стање у стратегијском окружењу, наводе се изазови, ризици и претње безбедности, формулишу национални интереси и циљеви, утврђује се политика националне безбедности, структура и начела функционисања система националне безбедности и начин спровођења стратегије.".


Нагласио је да су у документу први пут утврђени национални интереси и основе система националне безбедности.

"Посебно се истиче да за Републику Србију није прихватљиво противправно и једнострано проглашена независност територије коју административно обухвата Аутономна покрајина Косово и Метохија. Сматрамо то угрожавањем националне вредности и интереса наше земље. Подвлачим још једном да је по први пут држава Србија смогла снаге и храбрости да изађе пред читав свет и да каже шта је то што је наш национални интерес", рекао је министар одбране и додао да 
"Стратегија утврђује седам националних интереса: очување суверенитета независности и територијалне целовитости Републике Србије, очување унутрашње стабилности и безбедности Републике Србије и њених грађана, очување постојања и заштите српског народа где год он да живи."


"Та реченица коју сам сада изговорио никада није нашла своје место под сунцем, у историји модерне српске државе. Никада српска држава, никада држава Србија није рекла да је њен национални интерес очување живота Срба без обзира где они живе. И никада, као у документу који је пред вама, није речено да је Република Српска и њено очување приоритет наше спољне политике. Држава Србија на овај начин веома јасно каже шта је национални интерес и шта се мора бранити. Пре нас као да се нико тога није сетио. Прошла стратегија је рађена 2009. године. Следећи интерес је очување националних мањина, њиховог културног, верског и историјског идентитета, очување мира и стабилности у региону и свету, европске интеграције и чланство Републике Србије у Европској унији, економски развој и укупни просперитет, као и очување животне средине и ресурса Републике Србије", рекао је Вулин.


фото: © Министарство одбране Србије

Он је додао да се сваки национални интерес остварује путем реализације циљева, а за сваки циљ наводе се и мере за његово достизање.

"Систем националне безбедности, дефинисан је као интегрална целина елемената који укључују све најважније структуре државе и друштва, чијом делатношћу се обезбеђује заштита и остваривање националних интереса Републике Србије."

Представљајући Стратегију одбране Републике Србије рекао је да је реч о стратегијском документу који произилази из Стратегије националне одбране.

"Из њега, као кровног документа, ми доносимо документ који усмерава развој нормативних, доктринарних и организационих делова система одбране, планирање и финансирање одбране и ангажовање ресурса одбране Републике Србије. Он садржи ставове о безбедносном окружењу, идентификује изазове, ризике и претње, све који су од значаја за одбрану, утврђује одбрамбене интересе и циљеве, стратегијски концепт одбране, структуру и начела функционисања система одбране, као и начин спровођења стратегије."

"Стратегијски концепт одбране изражава основне ставове о начину ангажовања система одбране, а заснива се на моделу тоталне одбране. Модел тоталне одбране је и раније помињан, у претходним стратегијама, али се на њему ништа није урадило. Ми смо рекли, уводимо професионалну војску, она ће бити мала, добро обучена и организована, добро наоружана и када дође до првог удара, она ће га задржати а онда ће доћи ко?", запитао се Вулин.

"Јер после тога, после овог првог дела концепта тоталне одбране, у који се није уложио ни један динар, и око кога се ништа није радило, нема ко да дође. Трагични су подаци оних који су позивани у резерву. Прекинуто је са обуком нашег становништва, а концепт тоталне одбране управо каже да сваки грађанин Србије, у складу са својим могућностима, здравственим, образовним, има право и обавезу да учествује у концепту одбране своје земље, онако, дакле, како може. Неће сви носити оружје, али итекако има простора за свакога. Е сад, ми смо то увели, написали и једноставно престали да радимо на томе и ништа нисмо урадили. Ништа! Ово је сад наш начин да се поново бринемо о сопственој безбедности, и то није нешто због чега било ко треба да буде забринут, јер то је право и обавеза, а у читавом свету много мирније земље него што је наша исто тако воде рачуна о оваквим елементима и чине све да њихова земља буде сигурна и безбедна."

У функцији остваривања и заштите националних интереса, утврђено је шест одбрамбених интереса - заштита суверености, независности и територијалне целовитости и заштита безбедности Републике Србије и грађана; очување мира и безбедности у региону и свету; унапређење националне безбедности и одбране кроз процесе европских интеграција; војна неутралност Републике Србије и сарадња и партнерство са државама и међународним организацијама у области безбедности и одбране.

"У овом документу истакнут је став да је за Републику Србију апсолутно неприхватљива косовска независност. Овде долазимо до још једне од кључних елемената стратегија које су пред вама. Наше чврсто опредељење о инсистирању на политици војне неутралности. Војна неутралност је став грађана ове земље, став Народне скупштине, Владе и став председника Републике и нешто од чега се и овим документом појачава наша решеност да останемо војно неутрални. Управо због тога, приметићете да се по први пут у овом документу, осим помињања наше сарадње са НАТО пактом, кроз Партнерство за мир, што сматрамо оптималним нивоом наше сарадње, дакле искључује чланство - говори и о нашој сарадњи са "ОДКБ", дакле Уговором о колективној безбедности. Неки га називају и источни НАТО. То је први пут, јер никада до сада ниједан папир у нашој земљи - иако је имао ставове о војној неутралности - није водио, и није предлагао овако избалансирану политику, дакле, сарађујте са истоком сарађујте и са западом. Имајте заједничке активности са западом, али имајте их и са истоком. Ово је први пут да један званични предлог, да званична Стратегија излази пред грађане Србије и каже да ће сарађивати исто са истоком као и са западом, и то врло јасно и прецизно дефинише. Навешћу вам пример, да смо ми, драги грађани, имали од 2000. па до 2012. године са Руском Федерацијом заједничких активности - нула, дакле, нисмо радили ништа, а рећи ћу вам да сада имамо 96. Дакле, видите да постоји разлика, а да нигде нисмо угрозили начело војне неутралности, јер исто тако сарађујемо и са западним земљама, водећи рачуна на првом месту о грађанима Србије, и шта су наши интереси. Не, дакле, шта су туђи интереси, већ шта су наши интереси."

"Војску Србије сада организују, уређују и воде они који слушају само глас грађана Србије и баш никог другог", закључио је српски министар.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Политика

РТ: Москва наговештава умешаност Запада у покушаје Путиновог убиства

Завере за убиство руског председника раније је известио шеф кијевске војне обавештајне службе

Индија под „дрским притиском“ због енергетских веза са Русијом – Лавров
Индија под „дрским притиском“ због енергетских веза са Русијом – Лавров

Министар спољних послова назвао је јужноазијску нацију „великом силом“ која може одредити како ће трговати и са ким

2024-07-18 19:23:17

Кремљ одговорио на предложени план милитаризације ЕУ
Кремљ одговорио на предложени план милитаризације ЕУ

Потез председнице Европске комисије да створи „Европску одбрамбену унију“ значи да блок иде ка конфронтацији, каже Дмитриј Песков.

2024-07-18 15:18:18

Фон дер Лајен обећала да ће претворити ЕУ у одбрамбени савез
Фон дер Лајен обећала да ће претворити ЕУ у одбрамбени савез

Наводи се да Европа може много тога да учини да подржи и координише напоре за јачање одбрамбене индустријске базе, иновација и јединственог тржишта.

2024-07-18 13:31:27

РТ: САД иза блискоисточног насиља без преседана – Москва
РТ: САД иза блискоисточног насиља без преседана – Москва

Крвопролиће у Гази би се завршило да је Вашингтон престао да шаље оружје Израелу, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров

2024-07-17 23:16:52

РТ: Став ЕУ о Орбановој мировној мисији говори сам за себе – Кремљ
РТ: Став ЕУ о Орбановој мировној мисији говори сам за себе – Кремљ

Москва не очекује да ће се проратна политика Брисела променити након позива мађарског премијера на преговоре о решавању украјинског сукоба

2024-07-17 23:09:46

Кина суспендовала преговоре о контроли наоружања са Вашингтоном
Кина суспендовала преговоре о контроли наоружања са Вашингтоном

Одговорност за прекид \"лежи потпуно на САД,\" изјавио је портпарол кинеског Министарства спољних послова.

2024-07-17 19:08:59

РТ: Групе које блокирају помоћ Гази добиле су донације из САД и Израела – медији
РТ: Групе које блокирају помоћ Гази добиле су донације из САД и Израела – медији

Западни Јерусалим се обавезао да ће пружити хуманитарну помоћ ратом разореној енклави након међународног притиска

2024-07-16 23:06:51

РТ: Треба елиминисати основне узроке сукоба у Украјини – Лавров
РТ: Треба елиминисати основне узроке сукоба у Украјини – Лавров

Русији и Западу су потребне међусобне безбедносне гаранције да би се криза решила, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров

2024-07-16 22:56:32

РТ: Украјина лаже да жели мировне преговоре – Москва
РТ: Украјина лаже да жели мировне преговоре – Москва

Указ Зеленског забрањује Кијеву да преговара са Русијом, изјавио је званичник Министарства спољних послова Алексеј Полишчук

2024-07-16 22:10:36

РТ: Зеленски се „не плаши“ Трамповог председништва
РТ: Зеленски се „не плаши“ Трамповог председништва

Украјински лидер верује да ће републиканци наставити да подржавају Украјину јер га чланови странке поштују

2024-07-16 22:03:01

Запад даје Украјини „позитивне сигнале“ о ударима дубоко унутар Русије – Зеленски
Запад даје Украјини „позитивне сигнале“ о ударима дубоко унутар Русије – Зеленски

Претходну тврдњу украјинског лидера да Кијев може користити британске ракете како год жели Лондон је одбацио

2024-07-16 16:39:29

Нема милости за украјинске неонацистичке убице ратних заробљеника, позива бивши руски председник
Нема милости за украјинске неонацистичке убице ратних заробљеника, позива бивши руски председник

Извршиоци ратних злочина „немају право на живот“, рекао је Дмитриј Медведев, пошто је објављен снимак наводног ратног злочина

2024-07-16 15:02:56

„Требало је да будем мртав“ – Трамп
„Требало је да будем мртав“ – Трамп

Доналд Трамп је изјавио да има среће што је жив након што је био мета нападача током предизборног скупа у Пенсилванији у суботу.

2024-07-15 14:29:02

Зеленски све више параноичан – Ројтерс
Зеленски све више параноичан – Ројтерс

Украјински лидер постаје оштрији и мање толерантан на грешке, наводи агенција.

2024-07-14 23:31:26

РТ: Чешки председник предлаже пут ка миру за Украјину
РТ: Чешки председник предлаже пут ка миру за Украјину

Кијев треба да буде максимално наоружан како би одвратио Русију од покушаја даљег територијалног освајања, изјавио је Петр Павел

2024-07-13 23:11:30

Кина ће одговорити реципрочно на америчка ограничења уколико Вашингтон не промени курс — дипломата
Кина ће одговорити реципрочно на америчка ограничења уколико Вашингтон не промени курс — дипломата

Према речима Лиу Пенгјуа, Пекинг "позива САД да престану са клеветањем Кине" и "укину своје незаконите...

2024-07-13 15:29:23

Нова украјинска офанзива неће бити покренута ове године упркос помоћи НАТО-а – Њујорк Тајмс
Нова украјинска офанзива неће бити покренута ове године упркос помоћи НАТО-а – Њујорк Тајмс

Неки од оружја која су обећана Кијеву тек треба да буду произведена, према новинама

2024-07-12 16:46:37

Африканци подржавају Русију — Борељ
Африканци подржавају Русију — Борељ

Високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику је изразио изненађење због високог нивоа подршке руском председнику Владимиру Путину међу људима у Африци.

2024-07-12 16:12:03

РТ: Нема сарадње НАТО-а и Израела до мира у Палестини – Турска
РТ: Нема сарадње НАТО-а и Израела до мира у Палестини – Турска

Војне методе западног Јерусалима су у супротности са основним вредностима блока, тврди председник Реџеп Тајип Ердоган

2024-07-12 13:53:39

НАТО више нервозан због Бајдена него због Трампа – Политико
НАТО више нервозан због Бајдена него због Трампа – Политико

Чланице блока стрепе због гафова америчког председника, игноришући импликације победе кандидата Републиканске странке

2024-07-11 19:06:14

НАТО критикује Кину због веза са Русијом
НАТО критикује Кину због веза са Русијом

Пекинг је одбацио тврдњу војног блока да јача московску одбрамбену индустрију као „провокативне лажи”

2024-07-11 13:31:18

 „Русија неће превладати“ – Бајден за НАТО
„Русија неће превладати“ – Бајден за НАТО

Западне дипломате верују да говор председника САД није успео да надокнади његов катастрофални дуел са Доналдом Трампом, према Ројтерсу.

2024-07-10 23:06:59

Украјина неће добити позивницу за НАТО – норвешки премијер
Украјина неће добити позивницу за НАТО – норвешки премијер

Савез ће наводно обећати више новца за Кијев и подршку за интеграцију у ЕУ уместо тога

2024-07-10 23:03:55

Украјина темпира трагедије да се подударају са важним међународним догађајима – Кремљ
Украјина темпира трагедије да се подударају са важним међународним догађајима – Кремљ

Покушаји Кијева да организује ПР операције „на крви“ су неискрени и „језуитски“, изјавио је портпарол Дмитриј Песков.

2024-07-10 16:11:38

baner rakija desno politika
baner apartman desno / politika
baner obzor desno - politika
историја Русије - ПОЛИТИКА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: