Вучић: Информације о покрету албанских трупа ка северу Космета

Објављено: 22.11.2018.год.
фото: © РИА Новости / Пресс-служба Минобороны РФ

Наш народ на Косову и Метохији је у тешком положају после одлуке Приштине о повећању таксa од 100 одсто на српске производе, рекао је председник Александар Вучић у разговору са представницима Срба на КиМ и истакао да их неће оставити на милост и немилост. Додао је да је Кфор зауставио јединице Росу које су биле на путу ка северном делу Космета. Због Срба и на Космету и у централној Србији Београд мора да чува мир, навео је Вучић. Састанак Вучић са Србима настављен је без медија.

 
Имамо информације о покрету албанских трупа из база Белведере и Врело ка северу Космета, рекао је председник Србије Александар Вучић на почетку састанка са представницима Срба са Косова и Метохије. 

Он је рекао да се померају албанске трупе, али и да су узели глисер којим се Хашим Тачи возио на Газиводама.

"Могуће је да крећу у контролу језера да показују мишиће и да контролишу зелени прелаз на северу, како би спречили било какав увоз робе", рекао је председник Вучић.

Рекао је да ће Србија да прати ситуацију и да га људи из служби обавештавају о променама на терену.

Указао је да је наш народ у тешком положају након одлуке Приштине. 

"Ми знамо у колико тешком положају се ви налазите без обзира да ли живите јужно или северно од Ибра. Ове мере, најпре увођење таксе од 10 одсто, а сада и 100 одсто, значи у потпуности забрану трговине са централном Србијом, значи да остајете без виталних производа, јер овом мером није погођена само роба широке потрошње, већ и газа, завој, чак и кисеоник су зауставили за нашу болницу у Митровици", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је реч о нечему што до сада није нигде виђено. 

"Паљење наше робе у Качанику, организованих ломача потпуно је исто као паљење јеврејских књига у нацисичкој Немачкој. Имамо најгору врсту нацизма на делу, којом се неки поносе. За нас је важно да су људи из ЕУ реаговали рационално, било би боље да су реаговали тако и први пут када је прекршен Цефта споразум. Нисам сигуран да ће успети да уразуме Приштину. Не мислим да ће се то догодити", поручио је Вучић.

Додао је да су приштинске власти кренуле по Ропотову и Ранилугу по кућама и отимају таблице са аутомобила. 

Истакао је да је спремио да пренесе шта као земља можемо да урадимо у ограниченим условима, нарочито после постављања граница између Срба и Срба. 

"Али, не морам да говорим да вас нећемо оставити на милост и немилост. Све што сам рекао у Косовској Митровици позивајући њих на мир, на разумевање, да схвате да је компромис једино могуће решење. Плашим се да то нису разумели или да су то схватили као наш знак слабости", рекао је Вучић.

Указао је на смањење подршке Косову у Интерполу. 

"Прошли пут су за осам гласова промашили двотрећинску већину, а сада им је недостајало више од 30 гласова. Уместо да их то учни трезвенијим, рационалнијим, очигледно су изгубили главу и сада желе и по цену ескалације да до резултата дођу", нагласио је председник.

"Сачувати мир и избећи конфронтације"

Вучић је рекао да Београд, због Срба на Косову и у централној Србији, цела Србија мора да чува мир. 

"Морамо да дамо све од себе да избегнемо сваку врсту конфронтације. Они ће покушати да нас увлаче у сукобе са разнозраним провокацијама. Морамо да будемо једни уз друге, останемо заједно и мирним, дозвољеним политичким средствима се боримо. Надам се да никоме неће пасти на памет да примени силу против нашег народа и крене у убијање људи само зато што су Срби. То српска држава неће дозволити"; био је јасан председник.

Коментаришући изјаву Рамуша Харадинаја да Косово неће повући таксе док Србија не призна Косово, Вучић каже да то Харадинај није сам смислио и да иза тога стоје велике силе.

"То није изашло из Харадинајеве главе, он је само био неопрезан и брже боље изнео у јавност", рекао је Вучић и додао да морамо да се спремимо за дугу и тешку борбу пошто независност нећемо признати.

"Морамо се спремити за дугу борбу, јер независност сигурно нећемо прихватити", рекао је Вучић поводом изјаве Харадинаја.

"Дугачак је низ оних који хоће да сруше и мене и Србију"

Дугачак је низ оних који хоће да сруше и мене и Србију, рекао је председник поводом изјава Рамуша Харадинаја, али и револтиран приступом Брисела, из којег је данас стигао позив "обема странама", Београду и Приштини, да се уздрже од провокација.

"Али, ми нећемо затворити врата за собом, са свима ћемо разговарати, мада треба рачунати да је наша ситуација изузетно тешка", рекао је Вучић на састанку са Србима са КиМ, током које је из Брисела стигла информација, односно изјава портпаролке ЕУ Маје Коцијанчич, да обе стране, како се наводи, и Србија и Косово, треба да се уздрже од провокација.

Реагујући на изјаву Коцијанчичеве, Вучић је рекао да је та изјава таква каква је ваљда зато што смо ћутали и што нисмо ликовали након Генералне скупштине Интерпола.

"Нисмо ми организовали оно што се догодило на ГС Интерпола, а раније и у енергетској агенцији. Они су то организовали, са идејом да суштински избаце Србију... Наше је било да штитимо своју земљу. Ми никога нисмо нападали и никога нисмо вређали. Успели смо у томе. Ми говоримо о миру и стабилности, а радили смо више и на крају победили. Слали смо поруке мира и пружали руку Албанцима. ЕУ каже да смо исти. Ваљда смо их тиме провоцирали, провоцирали смо их тиме што смо на њихове мере од 100 посто увећане таксе одговорили тако да нећемо да идемо са контрамерама и тиме изазвали и бес дела вас", приметио је Вучић.

То, каже, говори зато што очекује да ЕУ промени своје понашање или да неко други боље разуме шта се догађа: "Одавно сам престао да кукам над нашом судбином, ми морамо да јачамо свој стандард, да живимо по правилима и да знамо да се организујемо по систему 'у се и у своје кљусе'".

"Све што су рекли је суштински правдање приштинских криминалних одлука", оценио је Вучић и запитао: Колико то треба да се понизимо и шта то да урадимо да би неко био задовољан приступом Србије и сарадњом Србије са Албанцима? 

"Дакле, ми ћемо да разговарамо у Бриселу, а они ће да крше Цефту и да не испуњавају Бриселски споразум", упитао је Вучић тумачећи шта би, ваљда, био пожељан став Београда.

"Када су видели да побеђујемо у европској агенцији за енергетику, они су организовали регистрацију једне компаније у Приштини. Безобзирности краја нема. Нисмо то били изнели у јавност. И то су урадили у договору са њима. Чекам прави тренутак да изнесем све, како су покушали да сруше Србију у агенцији за енергетику", навео је председник Вучић.

Указао је да у Бриселу не кажу "Београд и Пртиштина", већ "Србија и Косово", као да је, каже, реч о сувереним земљама

"То је само једна ситница у начину на који нам се обраћају. То показује 22 од 27 земаља које су признале независност косова, САД такође. Најмоћније силе света", приметио је и додао: "Ја разумем Харадинаја када би да руши власт у Србији. И његове истомишљенике. А, што нека мала Србија са неким малим Вучићем да их понижава? Што да се муче ко ће да призна косовску независност, кад сви то морају да ураде...", рекао је Вучић.

Ракић: Народ на Косову и Метохији уплашен

Председник Српске листе Горан Ракић истако је да је народ на Косову и Метохији уплашен и да од српских власти и народа у Србији очекује подршку.

"Рекли сте да мир нема алтернативу, али какава је алтернатива ако наше болнице не буду имале лекове и ако наша деца не буду имала намирнице", упитао је Ракић.

Ракић је поручио да косметски Срби неће бити неми посматрачи и да неће дозволити да их протерују са њихових вековних огњишта.

"Нама је доле доста тешко, а како чујемо биће и доста теже", рекао је потпредседник Српске листе Игор Симић и додао да се Срби са КиМ никад неће пожалити, јер су то људи који су навикли на муку.

Додао је да му људи шаљу поруке и каже да пренесе председнику да хоће да се бране.

"Хоћемо и на барикаде, хоћемо да бранимо живот, а не да нападамо некога", рекао је Симић и рекао да гледају у Београд, јер немају где другде да гледају и да гледају у председника, јер њему верују.

"Албанци не дозвољавају транспорт боца са кисоником"

Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да све ово што се сада дешава на Косову није ништа ново и да се ради у договору са великим силама.

"Те акције су синхронизоване, а и сам Харадинај је рекао да ништа не раде без договора са великим силама, односно Американцима", рекао је Ивановић.

Додао је да Албанци не дозвољавају транспорт боца са кисеоником, које су неопходне пацијентима и упозорио да то може изазвати погубне последице по пацијенте.

Навео је да резерви још има, али да га плаши шта ће бити када оне буду потрошене.

"Не можемо дозволити да неко угрози нашу егзистенцију. Морамо да се боримо свим дозвољеним средствима, а сигуран сам да ћемо имати вашу подршку", рекао је Ивановић.

Председнику се обратила и Винка Радосављевић, повратница у општини Клина, која је рекла да у Метохији Срби можда живе у најтежим условима и да без државе Србије не би опстали.

"Албанци не бирају, не желе сарадњу, не желе суживот и Србе на КиМ", рекла је Радосављевићева и замолила председника да остане уз њих и да их подржи.

На питање председника колико српских породица живи у центру Клине, где је живи и породица Винке Радосављевић, она је рекла да су само четири српске породице у центру Клине.

Пре састанка, који је отворен за јавност, одржане су консултације са представницима Срба.

Вучић је јуче на конференцији најавио да ће се са преставницима Срба са Космета састати јер постоји узнемиреност међу Србима и јужно и северно од Ибра.

Председник је истакао да одлука о повећању такси није цивилизацијска нити разумна одлука и да Србија неће узвраћати сличним мерама, јер жели да остане поуздан партнер.

"Кфор зауставио јединице Росу"
Председник Вучић је истакао да је Кфор зауставио јединице Росу које су биле на путу ка северном делу Космета. 
 
Претходно је на састанку рекао да је обавештен о покрету припадника Росу.
 
"Иду ка јужном делу Митровице. Долазе припадници Росу и КБС, иду великим камионима пуним људи ка јужној Митровици, вероватно ка Баиру", рекао је Вучић и додао да ниједан припадник КБС српске националности није позван на посао.
 
"Ми нисмо премештали војне и полицијске снаге. За шта се припремају, не знам", навео је Вучић.

РТС ТАНЈУГ

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Политика

РТ: Москва наговештава умешаност Запада у покушаје Путиновог убиства

Завере за убиство руског председника раније је известио шеф кијевске војне обавештајне службе

Индија под „дрским притиском“ због енергетских веза са Русијом – Лавров
Индија под „дрским притиском“ због енергетских веза са Русијом – Лавров

Министар спољних послова назвао је јужноазијску нацију „великом силом“ која може одредити како ће трговати и са ким

2024-07-18 19:23:17

Кремљ одговорио на предложени план милитаризације ЕУ
Кремљ одговорио на предложени план милитаризације ЕУ

Потез председнице Европске комисије да створи „Европску одбрамбену унију“ значи да блок иде ка конфронтацији, каже Дмитриј Песков.

2024-07-18 15:18:18

Фон дер Лајен обећала да ће претворити ЕУ у одбрамбени савез
Фон дер Лајен обећала да ће претворити ЕУ у одбрамбени савез

Наводи се да Европа може много тога да учини да подржи и координише напоре за јачање одбрамбене индустријске базе, иновација и јединственог тржишта.

2024-07-18 13:31:27

РТ: САД иза блискоисточног насиља без преседана – Москва
РТ: САД иза блискоисточног насиља без преседана – Москва

Крвопролиће у Гази би се завршило да је Вашингтон престао да шаље оружје Израелу, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров

2024-07-17 23:16:52

РТ: Став ЕУ о Орбановој мировној мисији говори сам за себе – Кремљ
РТ: Став ЕУ о Орбановој мировној мисији говори сам за себе – Кремљ

Москва не очекује да ће се проратна политика Брисела променити након позива мађарског премијера на преговоре о решавању украјинског сукоба

2024-07-17 23:09:46

Кина суспендовала преговоре о контроли наоружања са Вашингтоном
Кина суспендовала преговоре о контроли наоружања са Вашингтоном

Одговорност за прекид \"лежи потпуно на САД,\" изјавио је портпарол кинеског Министарства спољних послова.

2024-07-17 19:08:59

РТ: Групе које блокирају помоћ Гази добиле су донације из САД и Израела – медији
РТ: Групе које блокирају помоћ Гази добиле су донације из САД и Израела – медији

Западни Јерусалим се обавезао да ће пружити хуманитарну помоћ ратом разореној енклави након међународног притиска

2024-07-16 23:06:51

РТ: Треба елиминисати основне узроке сукоба у Украјини – Лавров
РТ: Треба елиминисати основне узроке сукоба у Украјини – Лавров

Русији и Западу су потребне међусобне безбедносне гаранције да би се криза решила, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров

2024-07-16 22:56:32

РТ: Украјина лаже да жели мировне преговоре – Москва
РТ: Украјина лаже да жели мировне преговоре – Москва

Указ Зеленског забрањује Кијеву да преговара са Русијом, изјавио је званичник Министарства спољних послова Алексеј Полишчук

2024-07-16 22:10:36

РТ: Зеленски се „не плаши“ Трамповог председништва
РТ: Зеленски се „не плаши“ Трамповог председништва

Украјински лидер верује да ће републиканци наставити да подржавају Украјину јер га чланови странке поштују

2024-07-16 22:03:01

Запад даје Украјини „позитивне сигнале“ о ударима дубоко унутар Русије – Зеленски
Запад даје Украјини „позитивне сигнале“ о ударима дубоко унутар Русије – Зеленски

Претходну тврдњу украјинског лидера да Кијев може користити британске ракете како год жели Лондон је одбацио

2024-07-16 16:39:29

Нема милости за украјинске неонацистичке убице ратних заробљеника, позива бивши руски председник
Нема милости за украјинске неонацистичке убице ратних заробљеника, позива бивши руски председник

Извршиоци ратних злочина „немају право на живот“, рекао је Дмитриј Медведев, пошто је објављен снимак наводног ратног злочина

2024-07-16 15:02:56

„Требало је да будем мртав“ – Трамп
„Требало је да будем мртав“ – Трамп

Доналд Трамп је изјавио да има среће што је жив након што је био мета нападача током предизборног скупа у Пенсилванији у суботу.

2024-07-15 14:29:02

Зеленски све више параноичан – Ројтерс
Зеленски све више параноичан – Ројтерс

Украјински лидер постаје оштрији и мање толерантан на грешке, наводи агенција.

2024-07-14 23:31:26

РТ: Чешки председник предлаже пут ка миру за Украјину
РТ: Чешки председник предлаже пут ка миру за Украјину

Кијев треба да буде максимално наоружан како би одвратио Русију од покушаја даљег територијалног освајања, изјавио је Петр Павел

2024-07-13 23:11:30

Кина ће одговорити реципрочно на америчка ограничења уколико Вашингтон не промени курс — дипломата
Кина ће одговорити реципрочно на америчка ограничења уколико Вашингтон не промени курс — дипломата

Према речима Лиу Пенгјуа, Пекинг "позива САД да престану са клеветањем Кине" и "укину своје незаконите...

2024-07-13 15:29:23

Нова украјинска офанзива неће бити покренута ове године упркос помоћи НАТО-а – Њујорк Тајмс
Нова украјинска офанзива неће бити покренута ове године упркос помоћи НАТО-а – Њујорк Тајмс

Неки од оружја која су обећана Кијеву тек треба да буду произведена, према новинама

2024-07-12 16:46:37

Африканци подржавају Русију — Борељ
Африканци подржавају Русију — Борељ

Високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику је изразио изненађење због високог нивоа подршке руском председнику Владимиру Путину међу људима у Африци.

2024-07-12 16:12:03

РТ: Нема сарадње НАТО-а и Израела до мира у Палестини – Турска
РТ: Нема сарадње НАТО-а и Израела до мира у Палестини – Турска

Војне методе западног Јерусалима су у супротности са основним вредностима блока, тврди председник Реџеп Тајип Ердоган

2024-07-12 13:53:39

НАТО више нервозан због Бајдена него због Трампа – Политико
НАТО више нервозан због Бајдена него због Трампа – Политико

Чланице блока стрепе због гафова америчког председника, игноришући импликације победе кандидата Републиканске странке

2024-07-11 19:06:14

НАТО критикује Кину због веза са Русијом
НАТО критикује Кину због веза са Русијом

Пекинг је одбацио тврдњу војног блока да јача московску одбрамбену индустрију као „провокативне лажи”

2024-07-11 13:31:18

 „Русија неће превладати“ – Бајден за НАТО
„Русија неће превладати“ – Бајден за НАТО

Западне дипломате верују да говор председника САД није успео да надокнади његов катастрофални дуел са Доналдом Трампом, према Ројтерсу.

2024-07-10 23:06:59

Украјина неће добити позивницу за НАТО – норвешки премијер
Украјина неће добити позивницу за НАТО – норвешки премијер

Савез ће наводно обећати више новца за Кијев и подршку за интеграцију у ЕУ уместо тога

2024-07-10 23:03:55

Украјина темпира трагедије да се подударају са важним међународним догађајима – Кремљ
Украјина темпира трагедије да се подударају са важним међународним догађајима – Кремљ

Покушаји Кијева да организује ПР операције „на крви“ су неискрени и „језуитски“, изјавио је портпарол Дмитриј Песков.

2024-07-10 16:11:38

baner rakija desno politika
baner apartman desno / politika
baner obzor desno - politika
историја Русије - ПОЛИТИКА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: